Last updated: 08-08-2021

How we pick our products

8Products analyzed

57Hours invested

16Studies researched

153Comments collected

Heb je altijd al een wiel willen verwisselen zonder al te veel kracht te gebruiken? Dan is de Makita slagmoersleutel je redder! Hiermee hoef je niet langer voor elke schroef of moer een nieuwe moersleutel te zoeken, maar heb je een complete set verschillende moeren naast je liggen. Met de Makita slagmoersleutel kun je in de toekomst flexibel en gemakkelijk werken.

In onze Makita slagmoersleutel test 2023 proberen we uit te leggen hoe de Makita slagmoersleutel verschilt van ander gereedschap. Aan de andere kant willen we alle vragen die je zou kunnen hebben beantwoorden. Bovendien hebben we verschillende Makita producten vergeleken in een algemene test en de respectieve voor- en nadelen vergeleken. Ons voornaamste doel is om je aankoopbeslissing te vereenvoudigen. Vorm niettemin je eigen mening en beslis wat uiteindelijk het beste voor je is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De vereiste krachtbron van een slagmoersleutel wordt in drie categorieën onderverdeeld: met batterijvoeding, met netvoeding en met perslucht.
 • Makita slagmoersleutels worden vaak elektrisch aangedreven en de draaiende beweging is percussief.
 • Bij het kopen van een Makita slagmoersleutel is het belangrijk je ook te richten op de leveringsomvang. Met voldoende accessoires kun je flexibel te werk gaan.

Makita slagmoersleutel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Makita slagmoersleutel koopt

Hoe werkt een Makita slagmoersleutel?

In principe verschillen slagmoersleutels op één essentieel punt: de aandrijving.

 • Elektrische slagmoersleutel
 • Slagmoersleutel met perslucht

Makita Schlagschrauber-1

Een slagmoersleutel kan worden aangedreven door een elektromotor of door perslucht
(Image source: unsplash.com / Theme Photos)

In dit deel bekijken we de elektrische versies van slagmoersleutels, want Makita’s assortiment bestaat hoofdzakelijk uit slagmoersleutels met batterijvoeding, wat betekent dat de slagmoersleutel via een elektromotor met elektrische stroom wordt aangedreven. Daarom is er altijd een krachtbron nodig om te kunnen werken. Deze stroombron kan een oplaadbare batterij zijn, maar ook een stopcontact of de accu van de auto.

 • Een elektromotor drijft de werkspil direct of via een tandwielkast aan. De resulterende torsie op de geschroefde verbinding moet met je eigen kracht worden tegengegaan. Deze variant wordt gebruikt met een slagmoersleutel op batterijen.
 • Bij de tweede soort wordt de werkspil door de elektromotor via een slagmechanisme aangedreven. De bedoeling hiervan is om een veel hoger koppel te bereiken dan er tegengewerkt moet worden.

Wat onderscheidt een Makita slagmoersleutel van andere fabrikanten?

Het grote verschil is dat Makita altijd slagmoersleutels op batterijen aanbiedt. Dit betekent dat dit gereedschap wordt aangedreven door een elektrische motor en niet door perslucht. In een perslucht slagmoersleutel wordt de werkspil aangedreven door lucht via een compressor. De slagmoersleutel heeft een geïntegreerde persluchtaansluiting en is dus gebonden aan een werkplaats met een compressor.

Hoe groter de motor, hoe hoger het koppel.

Het voordeel hier is dat je een hoger koppel kunt bereiken. Bovendien is het mogelijk dat de elektromotoren overbelast raken als ze te lang gebruikt worden, wat tot snellere slijtage kan leiden, wat op de lange duur niet wenselijk is. Toch heeft een elektromotor ook voordelen, zoals mobiliteit en flexibiliteit.

Wat kost een Makita slagmoersleutel?

De aanschafkosten van een Makita slagmoersleutel variëren van apparaat tot apparaat. Je kunt een goedkope versie krijgen voor zo weinig als 45 euro. De prijsklasse kan echter heel ruim zijn en de prijs kan oplopen tot 800 euro. Ben je iemand die slagmoersleutels nodig heeft met meer gespecialiseerde of professionele eisen, dan moet je voorbereid zijn op een prijs tot 300 euro.

Makita is beter bekend om zijn snoerloze slagmoersleutels, maar ze bieden ook een perslucht slagmoersleutel aan, die 1600 euro kost en daarom nogal ongeschikt is voor dagelijks gebruik. Het is meer specifiek gericht op bedrijven die voor hun werk een bijzonder hoge kwaliteit nodig hebben.

Model Prijsklasse
Goedkope slagmoersleutels (Makita) 45-100 euro
Slagmoersleutels uit het middensegment (Makita) 100-300 euro
Professionele slagmoersleutels (Makita) 300-800 euro
Perslucht slagmoersleutels (specialiteit) euro

Je moet echter niet meer dan 400 euro uitgeven, zelfs niet voor het meest uitgebreide gereedschap in het assortiment, vooral als je niet zeker weet hoe absoluut noodzakelijk de Makita slagmoersleutel is: Als je hem slechts af en toe wilt gebruiken, kun je beslist voor een van de goedkopere versies gaan en toch naar tevredenheid werken.

Welke alternatieven zijn er voor een Makita slagmoersleutel?

Slagmoersleutels zijn de perfecte oplossing om vastzittende schroeven en moeren probleemloos los te draaien. Omdat we hier alleen met de elektrische versie te maken hebben, willen we je toch ter vergelijking kennis laten maken met andere types.

Makita Schlagschrauber-2

Slagmoersleutels met ingebouwde motor vereenvoudigen het losmaken van wielmoeren en bouten
(Image source: unsplash.com / Matt Artz)

De nu bekende variant is de elektrische, en er zijn ook mechanische en hydraulische manieren om bouten en moeren los te maken.

Type Functie
Elektrisch De elektrische slagmoersleutel wordt door een motor aangedreven. Moeren en schroeven worden losgemaakt door impulsachtige bewegingen. Dit type is verkrijgbaar in een batterij- en een netgevoede versie. Het voordeel van de batterij is dat er geen hinderlijke kabel is die je bij je werk hindert. Het vermogen is constant – zo lang als de batterij meegaat. (Makita)
Mechanisch De mechanische versie moet je helemaal op eigen kracht gebruiken. Een harde klap met de hamer op de metalen kop veroorzaakt de draaiende beweging. De mechanische schroevendraaier is het goedkoopste alternatief in vergelijking met de andere producten.
Hydraulische De hydraulische werkwijze is bijzonder in trek in de industrie omdat, enerzijds, zware schroefverbindingen met grote krachten in weinig ruimte vastgezet kunnen worden en, anderzijds, de werking ook onder water niet belemmerd wordt.

Besluit: Welke soorten Makita slagmoersleutels zijn er en welke is geschikt voor mij?

Om het kort te houden: de slagmoersleutel is er in twee soorten. Beide hebben hun voor- en nadelen. De soorten slagmoersleutels worden genoemd

 • op netspanning werkende slagmoersleutel
 • slagmoersleutel op batterijen

Het grootste verschil zit in de manier waarop de slagmoersleutels worden bediend. Zoals bij veel elektronisch gereedschap zijn er die met een oplaadbare batterij werken en die met een stekker in het stopcontact moeten.

Wat onderscheidt een slagmoersleutel met netspanning en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je krachtige prestaties van je gereedschap wilt en een langere gebruiksduur, dan is de slagmoersleutel met netspanning de juiste keuze voor jou. Door ze op een stopcontact aan te sluiten, hebben slagmoersleutels meer kracht en een groter koppel. Hiermee kun je zelfs heel vastzittende schroeven en moeren losdraaien.

Advantages
 • Geen oplaadtijd
 • Niet alleen beperkt tot autowerk
 • Hoger koppel
Disadvantages
 • Belemmering door kabellengte, Vertrouw op een contactdoos

Zonder gedoe om te controleren of de accu van je gereedschap wel echt opgeladen is, is de slagmoersleutel altijd klaar voor het werk. Met zijn stroomkabel heb je alleen een stopcontact in de buurt nodig. Met een verlengkabel heb je de mogelijkheid om flexibel te zijn.

Maar: waar voordelen zijn, zijn ook altijd nadelen. In dit geval zou het de kabel kunnen zijn. Als dit je stoort, is de accu-slagmoersleutel misschien het betere alternatief. Aansluiten op een standaard huishoudelijk stopcontact betekent dat je bij sommige klussen ernstig beperkt bent, bijvoorbeeld als je je auto moet repareren en er maar één stopcontact in je garage is, dat in de andere hoek zit.

Je bent niet plaatsonafhankelijk omdat je altijd een stopcontact nodig hebt, maar je kunt nog steeds veel van de klussen doen die je moet doen.

Wat zijn de kenmerken van een accu slagmoersleutel en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn niet veel verschillen tussen de diverse Makita slagmoersleutels die op de markt zijn. Min of meer allemaal hebben ze hetzelfde doel voor ogen: het vast- of losdraaien van schroeven en moeren vereenvoudigen. Toch zijn er ook enkele voor- en nadelen aan de accu-slagmoersleutels te vinden.

De ingebouwde oplaadbare batterij maakt de slagmoersleutels zeer mobiel en dus variabel in gebruik. Het ontbreken van een kabel maakt het je gemakkelijk om te werken. Wat vooral positief is aan de accu-slagmoersleutels is dat je ook op moeilijk bereikbare plaatsen kunt komen omdat je je niet hoeft te bekommeren om een hinderlijke kabel.

Dit betekent dat je niet beperkt wordt in je mobiliteit. Bij de levering zijn vaak tweede batterijen inbegrepen; maar in noodgevallen zijn ook batterijen van andere Makita gereedschappen compatibel. Zo kun je jezelf het gedoe van tijd opladen besparen als je snel iets gedaan moet krijgen.

Advantages
 • Mobiliteit
 • Toegankelijk op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Universeel werk
Disadvantages
 • Meer gewicht
 • Levensduur van de batterij
 • Opladen van de batterij
 • Kleiner draaimoment

Een doorslaggevend nadeel van een oplaadbare batterij is het geringe draaimoment. De snoerloze slagmoersleutel is in dit opzicht duidelijk het minder krachtige gereedschap, maar zijn mobiliteit is overtuigend.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om een Makita slagmoersleutel te vergelijken en te evalueren

Het is altijd belangrijk je af te vragen of je het product echt nodig hebt. Het gaat er niet altijd alleen om of het goedkoop is of verschillende handelingen vereenvoudigt, want mensen kopen vaak te haastig producten die niet absoluut noodzakelijk zijn. Als je zeker bent, hebben we hieronder belangrijke koopcriteria opgesomd en ze meer in detail beschreven.

Grootte en gewicht

Grootte en gewicht zijn essentiële criteria die vaak onderschat worden. De verschillende soorten zijn in verschillende werksituaties een voordeel of een nadeel. Zo zijn grote Makita slagmoersleutels vaak onhandelbaar en hun gewicht maakt ze erg vermoeiend om te bedienen.

Niettemin zijn kleinere Makita slagmoersleutels vaak te weinig krachtig en kunnen ze niet gemakkelijk klussen die grote apparaten wel zouden kunnen doen. De maat kan je ondergang zijn als je een moer of bout niet onder de gewenste hoek kunt bereiken, want dan slijten de slagmoersleutel en de bout sneller.

Kleine gereedschappen zijn veel gemakkelijker te hanteren door hun grootte en gewicht. Met de grootte moet je echter rekening houden met een beperking van de elektromotor; dus te kleine apparaten zijn in veel situaties onbruikbaar en kunnen alleen voor kleine klussen gebruikt worden. Vooral bij Makita producten die niet op het lichtnet werken, mag het extra gewicht door de accu niet verwaarloosd worden.

Batterijcapaciteit

De levensduur van de batterij is slechts in beperkte mate een belangrijk aankoopcriterium, want er zijn ook slagmoersleutels met netvoeding verkrijgbaar.

Makita Schlagschrauber-3

Draadloze slagmoersleutels hebben soms een display dat de toestand van je batterij aangeeft.
(Image source: unsplash.com / Thomas Kelley)

Als je besluit een Makita slagmoersleutel met oplaadbare batterij te kopen omdat een kabel je werk alleen maar zou hinderen, is het belangrijk te weten: Hoe kan ik ondanks de batterij toch continu werken? Er zijn twee dingen waar je op moet letten

 • Compatibiliteit van batterijen van één merk
 • Omvang van de levering

Makita is een merk waar de batterijen van verschillende gereedschappen niet veel van elkaar verschillen en dus onderling compatibel zijn. Je wordt dus indirect beloond als je trouw blijft aan één enkel merk. Bovendien wordt vaak een tweede batterij bijgeleverd. Nu is het alleen nog aan jou om je zo te organiseren dat je de tweede batterij oplaadt terwijl je met de andere werkt.

Kabellengte

In tegenstelling tot de levensduur van de batterij is de kabellengte alleen van belang voor slagmoersleutels die op het lichtnet werken. De lengte van de kabel varieert van gereedschap tot gereedschap. Je kunt aannemen dat de kabel van Makita modellen tussen de 2 en 5 meter lang is.

Je moet zelf beslissen in welke situatie je een slagmoersleutel nodig hebt, maar we raden een lengte van ongeveer 3-4 meter aan om een redelijke werking te garanderen. Te korte snoeren kunnen je werk snel in de weg zitten en zijn uiteindelijk van weinig nut.

Als de kabel te lang is, kun je eindigen met een warrige puinhoop op de vloer. Als je nog flexibeler wilt zijn, is een kabeltrommel misschien geen slechte aanvulling voor je, want hij biedt in het algemeen steun aan elk gereedschap.

Extra functies

Extra functies zijn er om je leven te vereenvoudigen. Ze zijn vaak nuttig, maar niet absoluut noodzakelijk. Als je het geld niet hebt, kun je jezelf behelpen met enkele van de volgende voorbeelden.

 • Tuimelschakelaar/rocker schakelaar
 • LED-licht
 • Weergave

Makita heeft zijn slagmoersleutels voorzien van een tuimelschakelaar of toggle switch. Deze hebben de functie om een snelle omschakeling tussen linksom en rechtsom draaien te garanderen.

Dit is vooral handig bij werk waarbij je een schroef moet losdraaien en bij de volgende stap weer vastdraaien. De tuimelschakelaar heeft een extra functie waarmee je het gereedschap ook aan en uit kunt zetten.

Een LED brengt licht in de duisternis.

De geïntegreerde LED lampjes, die niet elk Makita product heeft, zijn zo ontworpen dat je kunt zien wat je doet als je in het donker werkt. Natuurlijk kun je jezelf hier ook helpen met een apart lichtje. Het is echter een handig hebbeding om sneller moeren en bouten te vinden.

Als je Makita model met een display geleverd wordt, heeft het meestal twee verschillende functies: Enerzijds kun je er het koppel mee instellen en anderzijds geeft hij het batterijniveau aan, zodat je niet plotseling met een lege slagmoersleutel zit terwijl je aan het werk bent.

Accessoires

De leveringsomvang is van ondergeschikt belang als het gaat om de eigenlijke kwaliteit van een Makita slagmoersleutel. Toch is het de moeite van het vermelden waard omdat extra voorwerpen in sommige situaties nuttig kunnen zijn.

Zo kan een goedkoop product een slechte investering blijken te zijn als je duurdere accessoires moet kopen omdat je met het geleverde niet voldoende bent toegerust om het werk te doen dat je wilt doen. Om te voorkomen dat je dit overkomt, staan hier de belangrijkste aanvullende producten voor een Makita snoerloze slagmoersleutel.

 • Gereedschapskist
 • Sockets
 • Batterij/tweede batterij
 • Lader

Een gereedschapskist is altijd een nuttig hulpmiddel omdat je er een zekere basisorde mee kunt bewaren. Hier kun je gemakkelijk alle losse onderdelen, kabels en gereedschap op één plaats opbergen. Niet alleen bespaar je zo ruimte, het zorgt er ook voor dat niets verloren gaat. Een

variatie aan contactdozen zou ook een voordeel kunnen zijn. Zo heb je voor elke situatie het juiste exemplaar en hoef je niet nog meer geld te investeren.

De laatste twee punten hebben te maken met de accu van een Makita slagmoersleutel. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat een batterij bij de levering inbegrepen is. Bij de goedkopere aanbiedingen kan het zijn dat de batterijen niet inbegrepen zijn.

Een tweede batterij zou ook een voordeel zijn, zodat je ongestoord kunt werken. Anderzijds zou een bij de prijs inbegrepen oplader nuttig kunnen blijken, zodat er geen onaangename verrassingen zijn.

Wetenswaardigheden over slagmoersleutels

Hoe werkt het verwisselen van een band met een Makita slagmoersleutel?

Eigenlijk is het wisselen van een band niet veel anders dan je vorige methode. De snoerloze slagmoersleutel geeft je net de gelegenheid om de band sneller en met minder moeite te verwisselen. Je hoeft niet langer al je kracht te gebruiken om de wielmoeren aan te draaien of los te draaien.

 1. Zet het gereedschap op linksom draaien, draai nu de wielmoeren diagonaal los.
 2. Verwijder het wiel uit de auto en vervang het door een nieuw.
 3. Zet je slagmoersleutel op rechtsom draaien en draai de wielmoeren weer schuin aan. Wees voorzichtig dat je de wielmoeren niet te strak aandraait.
 4. Controleer de wielmoeren aan het eind met een momentsleutel en stel ze zo nodig af.
 5. Rijd ongeveer 50 km en controleer de wielmoeren nogmaals.

Hoe onderhoud en verzorg ik een Makita slagmoersleutel?

Om te voorkomen dat je gereedschap onbruikbaar wordt, is het belangrijk dat je je gereedschap regelmatig onderhoudt. Je moet je slagmoersleutel serieus verzorgen, want stof kan hem erg vatbaar maken voor beschadiging. Met een eenvoudige doek kun je de behuizing schoonmaken.

Water kan de slagmoersleutel beschadigen bij het schoonmaken.

Als de slagmoersleutel erg vuil is, kun je de doek licht bevochtigen. Je moet echter oppassen dat er geen water in de slagmoersleutel loopt. Dit is vooral belangrijk voor elektrische slagmoersleutels omdat anders de elektronica vernield kan worden. De motor van de snoerloze slagmoersleutel wordt gekoeld door ventilatiesleuven. Je moet ervoor zorgen dat deze niet geblokkeerd worden.

Dit voorkomt oververhitting. Doe je dit niet, dan beperk je de levensduur van je schroef ernstig. Goedkopere versies van elektrische slagmoersleutels hebben motoren met borstels. Deze kunnen na verloop van tijd slijten en in het ergste geval moet je ze vervangen als ze niet schoon worden.

Foto bron: TomD77/ flickr.com

Reviews