Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

14Products analyzed

10Hours invested

4Studies researched

72Comments collected

Een grasmaaier is onmisbaar voor een tuin met een verzorgd uiterlijk. Maar wat voor grasmaaier moet je kiezen? Een elektrische grasmaaier of een benzine grasmaaier? En welk merk moet je kiezen? Makita grasmaaiers zijn een goede keus. Makita is al sinds 1977 een vertrouwd merk in Duitsland. Ze bieden ook een ruime keuze aan elektrische, accu en benzine grasmaaiers.

In onze Makita grasmaaier test willen we je de verschillende mogelijkheden meer in detail voorstellen. Je krijgt belangrijke informatie over de verschillende factoren die je helpen de beste optie voor je te vinden. We laten je ook de factoren zien waarmee je rekening moet houden om de beste grasmaaier voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Je kunt een Makita grasmaaier zowel online als in je plaatselijke tuinwinkel kopen. Als je ervoor kiest een Makita grasmaaier online te kopen, kun je die bijvoorbeeld vinden op Makita’s officiële website.
 • De kleinere, goedkopere modellen kun je echter kopen voor slechts €120. De duurdere modellen kunnen tot 800 € kosten.
 • De meeste Makita gereedschappen hebben 2 jaar garantie. Op oplaadbare batterijen krijg je 12 maanden garantie. De garantie dekt echter alleen defecten die te wijten zijn aan materiaal- of fabricagefouten.

Makita grasmaaier: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Makita grasmaaier koopt

Wat maakt een Makita grasmaaier bijzonder goed?

Het merk Makita is zeer bekend onder handwerkslieden, dat komt omdat het merk al sinds 1977 een verkoopkantoor in Duitsland heeft. Maar Makita heeft niet alleen grasmaaiers; het merk biedt meer dan 700 machines plus accessoires. Makita machines staan erom bekend dat ze bijzonder duurzaam en krachtig zijn. Bovendien is het merk ook begaan met het milieu, en daarom is het erop gericht dat zijn elektrisch gereedschap bijzonder energiezuinig is.

Makita Rasenmäher-1

Makita machines staan erom bekend dat ze bijzonder duurzaam en krachtig zijn. Bovendien is het merk ook begaan met het milieu en legt er zich daarom op toe dat zijn elektrisch gereedschap bijzonder energiebesparend werkt.
(Image source: unsplash.com / Rémi Müller)

Zijn er reserveonderdelen voor mijn Makita grasmaaier?

Ja, er zijn reserveonderdelen voor Makita grasmaaiers, zowel voor grasmaaiers met accu, aangedreven grasmaaiers als benzinemaaiers. Er zijn veel verschillende vervangingsonderdelen verkrijgbaar, zoals vervangingsmessen, mulchmessen, meshouders en V-snaren. Om de beste reserveonderdelen voor je grasmaaier te vinden, kun je het beste op de officiële Makita website zoeken. Er zijn echter ook andere online verkoop platforms die reserve-onderdelen verkopen. Je kunt ook naar je plaatselijke tuinwinkel gaan.

Makita Rasenmäher-2

Ja, er zijn reserveonderdelen voor Makita grasmaaiers, zowel voor accu- als benzinemotoren. Om de beste reserveonderdelen voor je maaier te vinden, kijk je op de officiële Makita website.
(unsplash.com / Ingo Doerrie)

Hoeveel kost een Makita grasmaaier?

Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden omdat Makita zo veel verschillende modellen heeft. De prijs hangt af van of het een snoerloze, elektrische of benzine grasmaaier is. Het hangt ook af van de snijbreedte, de instelling van de snijhoogte en vele andere factoren. De kleinere, goedkopere modellen zijn echter te koop voor slechts €120. De duurdere modellen kunnen tot 800 € kosten.

Besluit: Welke soorten Makita grasmaaiers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Makita grasmaaier wilt kopen, heb je drie alternatieven om uit te kiezen

 • Benzinegrasmaaier
 • Draadloze grasmaaier
 • Elektrische grasmaaier

De verschillende mogelijkheden hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van je voorkeur en het soort gazon waarvoor je je maaier wilt gebruiken, zal de ene of de andere meer geschikt zijn. Hopelijk helpt het volgende gedeelte je bij je beslissing.

Wat is een Makita benzine grasmaaier en wat zijn de voor- en nadelen?

Een benzinegrasmaaier is vooral aan te bevelen voor een grote tuin, want met een benzinegrasmaaier kun je het gazon snel en efficiënt maaien. Ook is het niet per se aan te bevelen voor een klein gazon, want die zijn meestal wat groter. Daarom heb je een grotere opslagruimte nodig dan voor de andere twee alternatieven en hij heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische of snoerloze grasmaaier. Daarom moet je alleen voor een benzinegrasmaaier gaan als het te maaien gazonoppervlak dat vereist.

Advantages
 • geen kabel
 • zeer krachtig
 • wielaandrijving
Disadvantages
 • zeer lawaaierig
 • niet erg milieuvriendelijk

Toch heeft een benzine grasmaaier hetzelfde voordeel als een accu grasmaaier, namelijk dat hij geen kabel heeft. Je kunt het gazon maaien zonder je zorgen te maken dat het snoer in de knoop raakt. Afgezien daarvan is de benzine grasmaaier krachtiger dan de accu of zelfs de elektrisch aangedreven grasmaaier. Dit is vooral handig als je hoog of nat gras wilt maaien. Een ander voordeel is dat ze vaak een wielaandrijving hebben. Dit maakt het maaien van het gazon veel gemakkelijker.

Een benzine grasmaaier heeft echter ook nadelen. Een van die nadelen is het lawaai dat een benzine grasmaaier maakt. Dit kan snel tot problemen met de buren leiden als je het gazon in het weekend maait. Een ander nadeel is de uitstoot. Een benzinegrasmaaier is niet het meest milieuvriendelijke alternatief om je gazon te maaien.

Wat is een Makita snoerloze grasmaaier en wat zijn de voor- en nadelen?

Een accu grasmaaier is, zoals de naam al zegt, een grasmaaier die meestal aangedreven wordt door een lithium-ion accu. Je moet hem voor gebruik opladen en dan goed bevestigen en je kunt beginnen met het maaien van het gazon. Het voordeel van een accu grasmaaier, in tegenstelling tot een elektrisch aangedreven grasmaaier, is duidelijk zijn onafhankelijkheid van een snoer. Je kunt met de grasmaaier gemakkelijk mogelijke obstakels ontwijken zonder je zorgen te maken dat de kabel in de knoop raakt.

Natuurlijk heeft hij dit voordeel gemeen met de benzine-aangedreven grasmaaier, maar de accu grasmaaier is veel stiller dan zijn benzine-aangedreven broer. Dit betekent dat je zelfs op zondag het gras zou kunnen maaien met een grasmaaier op batterijen. Een duidelijk voordeel ten opzichte van een grasmaaier met benzinemotor is dat de accu grasmaaier geen uitstoot geeft en dus veel milieuvriendelijker in gebruik is.

Advantages
 • heel stil
 • geen kabel
 • geen uitstoot
Disadvantages
 • niet erg krachtig
 • kortere levensduur

Een duidelijk nadeel van een snoerloze grasmaaier is dat hij nooit hetzelfde vermogen kan opwekken als bijvoorbeeld een benzinemotor. Dit betekent dat een snoerloze grasmaaier snel zijn grenzen zou kunnen bereiken in hoog, nat of vochtig gras. Een ander nadeel van een accu grasmaaier is de gebruiksduur. Een oplaadbare batterij geeft de geest na slechts 1000 ladingen. Dit betekent dat de gebruiksduur van een elektrische of benzine grasmaaier veel langer is.

Wat is een Makita elektrische grasmaaier en wat zijn de voor- en nadelen?

Een elektrische grasmaaier is een grasmaaier die in een stopcontact moet worden gestoken. Het eerste nadeel is dus al duidelijk. De grasmaaier zit voortdurend vast aan een kabel, die enerzijds zijn reikwijdte beperkt, en anderzijds moet je oppassen dat je niet over de kabel loopt.

Advantages
 • stil
 • gemakkelijk te manoeuvreren
 • onderhoudsvrij
Disadvantages
 • kabel
 • niet zo krachtig

Een voordeel is echter dat een elektrische grasmaaier veel stiller is dan een benzinegrasmaaier, hoewel dit iets gemeenschappelijks is met de accu grasmaaier. Een ander voordeel ten opzichte van de benzine grasmaaier is dat een elektrische grasmaaier praktisch onderhoudsvrij is. Je hoeft de olie of het luchtfilter niet te vervangen. De elektrische grasmaaier is ook lichter dan zijn benzine-aangedreven broer, waardoor hij gemakkelijker te manoeuvreren is en goed geschikt is voor kleinere tuinen. Bij de elektrische grasmaaier moet echter ook opgemerkt worden dat hij veel minder krachtig is dan een benzinegrasmaaier en het dus mogelijk kan begeven op hoog, nat gras.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Makita grasmaaiers te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien hoe je kunt zien welke optie voor jou het beste is. De criteria die je kunt gebruiken om Güde grasmaaiers met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de verschillende criteria belangrijk is.

Gewicht

Hier moet je onderscheid maken tussen de verschillende soorten grasmaaiers. In het algemeen zijn accu grasmaaiers het lichtst, op de voet gevolgd door elektrische grasmaaiers. Het zwaarst zijn de benzine-aangedreven maaiers.

Over het algemeen zijn accu grasmaaiers het lichtst, op de voet gevolgd door de elektrische grasmaaiers.

Hoewel het verleidelijk klinkt om in dit geval de lichtste grasmaaier te kiezen omdat hij gemakkelijk te hanteren is, moet je afwegen wat voor soort tuin je wilt maaien. Want terwijl de lichte grasmaaiers bijzonder geschikt zijn om over obstakels heen te tillen of er langs te manoeuvreren, zijn de zwaardere modellen vaak stabieler.

Ze zijn ook bijzonder geschikt voor rechte paden, mocht je een open gazon hebben, want ze glijden niet gemakkelijk uit en banen zich stabiel een weg. Makita snoerloze grasmaaiers variëren in gewicht van 16 kg tot 28 kg. De elektrisch aangedreven maaiers hebben een nog groter bereik; ze zijn verkrijgbaar vanaf 10 kg, maar het zwaarste model weegt 32 kg. Het zwaargewicht in deze lijst is natuurlijk de Makita benzine grasmaaier, die in een gewichtsklasse van 28 kg tot 40 kg komt.

Snijhoogte instellen & snijbreedte

Bij het kiezen van de snijbreedte moet je ook rekening houden met de behoeften van je tuin. Als je tuin groot en open is, kies je best de grootst mogelijke maaibreedte, want dan heb je minder tijd nodig om te maaien. Maar als je een kleine, kronkelige tuin hebt, is het beter om een kleine maaibreedte te kiezen. Je kunt fijner werken, je kunt hoeken en randen beter bereiken en hij is natuurlijk lichter dan een grote grasmaaier. Kijk dus goed naar je tuin voor je een grasmaaier koopt. Accu grasmaaiers zijn er in maaibreedtes van 38 cm tot 46 cm. Elektrische grasmaaiers zijn er in maaibreedtes van 33 cm en tot 46 cm. De grasmaaiers met benzinemotor hebben een maaibreedte van 41 cm tot 56 cm.

Snoerloze grasmaaier Elektrische grasmaaier Benzinegrasmaaier
38 – 46 cm 33 – 46 cm 41 – 56 cm

Een centrale maaihoogteverstelling zou nu standaard moeten zijn. Met een maaihoogte instelling kun je zelf bepalen hoe kort je gras gemaaid moet worden. Dit is vooral handig als er in je tuin plekken zijn met stenen of oneffen grond, die op de laagste stand onmogelijk te maaien zouden zijn. Makita biedt veel verschillende snijhoogte-instellingen. Sommige modellen hebben slechts een 5-standen snijhoogteverstelling, andere hebben al een 13-standen verstelling.

Graszak

Voor de graszak geldt een eenvoudig principe. Hoe groter de zak, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Let dus bij het kopen op de maat. Dit hangt echter samen met de maaibreedte van de grasmaaier.

Er is een eenvoudig principe voor de grasvangzak. Hoe groter hij is, hoe minder vaak je hem hoeft te legen.

Op Makita snoerloze grasmaaiers hebben de grasvangzakken een volume van tussen de 40 en 60 liter. De elektrische grasmaaiers zijn er ook in kleinere maten, met een inhoud van 30 tot 60 liter. De grootste grasmaaiers zijn die met benzine, die een grasvangzak hebben met een volume van 50 tot 70 liter.

Wielaandrijving

Een wielaandrijving is een hulpmiddel om te duwen. Een deel van de aandrijving wordt gebruikt om het duwen te vergemakkelijken. Dit is een voordeel als je een zware grasmaaier hebt en is ook onmisbaar als je op een helling woont. Niet alle grasmaaiers hebben een wielaandrijving, dus moet je hier goed op letten. Bij Makita zijn er echter veel grasmaaiers met wielaandrijving. Zowel elektrische als benzine grasmaaiers zijn ermee uitgerust.

Mulching kit

Mulchen betekent dat je het gemaaide gras op het gazon laat liggen en het niet weggooit. Hierbij worden de grassprieten heel klein gesneden, zodat ze waardevolle grondstof worden. Dit wordt gedaan om de voedingsstoffenvoorziening van het gazon te verbeteren, want er wordt veel vocht aan het gazon toegevoegd. De nieuw gemaakte mulch bestaat voor 90 % uit water. Maar mulchen is niet alleen goed voor het gazon, het is ook ecologisch waardevol, want het maaisel keert terug in de natuurlijke kringloop.

Als je grasmaaier dus uitgerust is met een mulchkit, betekent dit dat hij het gemaaide gras op het gazon transporteert zonder je te hinderen bij het maaien van je gazon. Makita biedt veel modellen die zowel een grasvangzak als een mulchkit hebben.

Interessante feiten over Makita grasmaaiers

Kan ik de olie van mijn Makita grasmaaier zelf verversen?

Om de prestaties van de grasmaaier op peil te houden, moet je de olie regelmatig verversen. Regelmatig betekent in dit verband minstens een keer per jaar. Hier is een stap-voor-stap gids

 1. Warm de grasmaaier op: Je moet de olie altijd verversen als de grasmaaier warm is. Dit betekent dat je de maaier aan moet zetten en hem een paar minuten moet laten draaien voor je hem weer uitzet.
 2. Zet de ontstekingskabel vast: Nu moet je de bougiekabel losmaken en op een veilige afstand van de bougies vastzetten. Dit voorkomt onbedoeld starten en verwondingen.
 3. Kantel de grasmaaier: Leg wat krantenpapier onder je grasmaaier en kantel je grasmaaier dan iets opzij, zodat de olie zich boven de aftapplug kan verzamelen.
 4. Giet de olie af: Nu moet je een opvangbak onder de aftapplug zetten en hem dan openen. Wacht dan tot alle olie eruit gelopen is.
 5. Vul de olie bij: Als alle oude olie op is, kun je nieuwe olie bijvullen. De juiste olie voor je grasmaaier vind je in de gebruiksaanwijzing.
 6. Olie weggooien: De oude olie moet weggegooid worden! Breng het dus naar je plaatselijke afvalverwerkingscentrum.

Hoe kan ik een kapotte batterij goed weggooien?

Een Li-Ion batterij moet weggegooid worden. Dit betekent dat je je defecte batterij het best bij een speciaalzaak kunt laten weggooien. Zelfs als je de hele grasmaaier wegdoet, moet je de accu verwijderen voor je hem sloopt en apart weggooien. Je kunt de batterij het beste weggooien als hij ontladen is, en je moet ook de twee polen met plakband weggooien. Maak de batterij in geen geval open. Defecte batterijen zijn schadelijk voor zowel je gezondheid als het milieu, want er kunnen giftige dampen en vloeistoffen ontsnappen. Daarom mag je een defecte batterij nooit per post opsturen. Neem voor meer informatie contact op met je plaatselijke afvalverwerkingscentrum.

Zit er garantie op een Makita grasmaaier?

Ja, de meeste Makita machines hebben 2 jaar garantie. Op oplaadbare batterijen krijg je 12 maanden garantie. De garantie dekt echter alleen defecten die te wijten zijn aan materiaal- of fabricagefouten. Als dit het geval is, biedt Makita ofwel een gratis reparatie, ofwel een vervanging van dit apparaat. Voor sommige elektrische toestellen kan de garantie tot 3 jaar verlengd worden.

Beeldbron: Malkin/ 123rf.com

Reviews