Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

64Verzamelde opmerkingen

Een decoupeerzaag hoort bij de uitrusting van elke goede hobby-knutselaar. Het maakt niet uit of je grote verbouwingen wilt uitvoeren of alleen een klein plankje moet zagen. Een figuurzaag ondersteunt je in veel situaties.

Met onze grote Makita decoupeerzaag test 2022 willen we je helpen de Makita decoupeerzaag te vinden die het beste bij je past. We hebben de populairste modellen vergeleken en de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je helpen een beslissende aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Makita is een van de toonaangevende merken op de zaagmarkt. Als je tientallen jaren ervaring en topkwaliteit wilt, dan is Makita de juiste keuze voor jou.
 • Met een decoupeerzaag kun je zowel rechte als gebogen zaagsneden maken. Zo ben je goed voorbereid op elk renovatie- of hobbyproject.
 • Je kunt je Makita decoupeerzaag optimaal aan je behoeften aanpassen. Je hebt de mogelijkheid om verschillende maten en vermogens te kopen.

Makita decoupeerzaag: Onze selectie

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Makita decoupeerzagen te vergelijken en te evalueren

Als je zeker weet dat je een decoupeerzaag wilt kopen, moet je verschillende zagen met elkaar vergelijken. Zo kun je er zeker van zijn dat je de zaag vindt die het beste bij je past.

De criteria die je voor de vergelijking kunt gebruiken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Ingangsvermogen en slagfrequentie

De motor van je Makita decoupeerzaag levert het vermogen voor het bewerken van hout. Het wattage van je zaag heeft echter niet noodzakelijk iets te maken met het werkelijke rendement van de machine. We bevelen echter een vermogen van minstens 500 watt aan. Dit zou je voldoende kracht moeten geven om goede resultaten te bereiken. Een Makita decoupeerzaag met een krachtigere 800-watt motor zal niet sneller werken. Dit hangt vooral af van het aantal slagen. Dit kan bij de meeste decoupeerzagen ingesteld worden.

Het bereik dat je kunt instellen begint bij minder dan 1.000 slagen per minuut op het laagste niveau en loopt op tot meer dan 3.000 op het hoogste niveau. Een maximale slagfrequentie van 3.000 is het normale geval en is in de meeste gevallen absoluut voldoende. Je kunt ook zagen kopen met een maximale slagfrequentie van 3.500 en meer, maar de precisie lijdt onder zoveel vermogen.

Bij hoge snelheden kan de snede onzuiver worden.

Zaagdiepte

De zaagdiepte van je Makita decoupeerzaag vertelt je hoe diep het zaagblad in de verschillende materialen kan doordringen. In de meeste gevallen kan hout tot een diepte van 10 centimeter gezaagd worden, en sommige decoupeerzagen kunnen zelfs 15 centimeter zagen.

Ga vóór de aankoop na of de potentiële zaag aan je verwachtingen voldoet.

Helaas kunnen decoupeerzagen bij het bewerken van metaal veel ondieper zagen. Bij het werken met non-ferro metalen, zoals koper of aluminium, kan het tot ongeveer 2 centimeter reiken.

Staal mag 1 centimeter dik zijn. Makita geeft deze richtwaarden voor elk model.

Makita Stichsäge-1

Je kunt veel verschillende soorten houtbewerking doen met een decoupeerzaag.
(Image source: Weide/ Pexels.com)

Als je ook diagonale zaagsneden wilt maken, heb je een decoupeerzaag met een kantelbare oplegtafel nodig. Je maakt de bevestiging ervan los met de bijgeleverde inbussleutel en stelt dan een helling in van maximaal 45 graden. Maar let op: Niet alle decoupeerzagen bieden deze functie, en zelfs als de steuntafel te klein is, kun je er vaak geen rechte verstekzaagsnede mee maken.

Snoerlengte en gewicht

Je kunt altijd kiezen tussen een snoerloze decoupeerzaag en een elektrische decoupeerzaag met snoer. De snoerloze versie biedt je volledige bewegingsvrijheid en geen afhankelijkheid van een voortdurende stroomaansluiting. Bij de decoupeerzaag met snoer moet je ervoor zorgen dat het snoer minstens lang genoeg is, zodat het je werk niet hindert. Twee meter is te kort voor de meeste mensen, drie meter is veel beter en vier meter is ideaal. In de regel is de kabel permanent aan het toestel bevestigd; slechts af en toe zijn er insteektechnieken waarmee je de kabel kunt vervangen.

Er moet ook rekening gehouden worden met het gewicht van het gereedschap. Als je van plan bent lang met de decoupeerzaag te werken, is een lichtere zaag aan te bevelen. Er zijn modellen die minder dan twee kilo wegen, maar er zijn ook zware zagen die tot 3 kilo kunnen wegen. Hoe zwaarder de zaag, hoe vermoeiender hij is om te hanteren.

Afzuiging

De meeste Makita decoupeerzagen blazen automatisch lucht naar voren, zodat het snijoppervlak vrij blijft van spaanders en je de markering nog kunt zien. Het is echter doeltreffender als je een afzuigapparaat aansluit dat spaanders en stof onmiddellijk opvangt. Zo hoef je niet achteraf te stofzuigen en kun je heel precies werken. Veel modellen hebben een geschikt zuigmondstuk voor dit doel.

Volume

Volume is een ander kenmerk dat mensen geneigd zijn te negeren als ze een decoupeerzaag kopen. Naar onze mening is het echter heel belangrijk. Langdurig werken kan erg belastend zijn voor je gehoor. Maar je beschermt niet alleen jezelf. Je familieleden en buren zullen ook blij zijn als je zaag stiller is. Makita decoupeerzagen variëren van 70 decibels tot 110 decibels, afhankelijk van de aandrijving.

Veel mensen hebben geen echt gevoel voor dB waarderingen. Daarom hebben we een kleine tabel voor je opgesteld om dit te illustreren.

Geluidsniveau (dB) Geluidsbron Hgevarenpotentieel
0 – 15 dB Zeer zacht praten harmless
15 – 35 dB Laptop – ventilator harmless
35 – 55 dB Normaal Televisie kijken,
niet schadelijk maar verstoort de concentratie
55 – 75 dB Vacuümreiniging kan op lange termijn schade veroorzaken
75 – 95 dB Vrachtwagens op den duur gevaarlijk
95 – 115 dB Flex op den duur zeer gevaarlijk
115 – 135 dB Compressieluchthamer gevaarlijk
140 dB Vliegtuigmotor zeer gevaarlijk

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Makita decoupeerzaag koopt

In het volgende gaan we in op die vragen die aspirant-kopers van een Makita decoupeerzaag zich bijzonder vaak stellen.

Wat is de functie van een Makita decoupeerzaag?

Eerst en vooral is het belangrijk de functie van een figuurzaag nader uit te leggen. De zaag wordt aangedreven door elektriciteit of door een oplaadbare batterij. Om te kunnen zagen heb je naast de decoupeerzaag zelf ook een zaagblad nodig. Let er echter op dat het zaagblad bij de zaag past, want die lijkt op een boormachine. Als de schacht niet in het gereedschap past, kun je er niet mee werken. In de meeste gevallen zijn de schachten echter gestandaardiseerd, zodat je niet voor elk model of merk speciale bladen nodig hebt.

Dit zaagblad wordt aangedreven en voert een op en neer gaande beweging uit, waarvan de snelheid schaalbaar is. Deze “stekende” bewegingen snijden door het hout dat je wilt zagen.

Wat maakt Makita anders dan andere fabrikanten?

Makita is een in Japan gevestigd wereldconcern. De firma is een van ’s werelds grootste fabrikanten van handgereedschap.

Een belangrijk verschil tussen Makita en andere fabrikanten is de ervaring die in Makita producten zit. De Japanse corporatie bouwt al meer dan 100 jaar allerlei gereedschappen, waaronder decoupeerzagen. Dus als je een Makita product koopt, kun je er zeker van zijn dat veel ervaring en know-how in de zaag van je keuze is ingebouwd.

Hoeveel kost een snoeizaag?

Makita decoupeerzagen zijn er in alle prijs- en kwaliteitsklassen.

 • De goedkopere prijsklasse ligt tussen €50 en €100. Deze modellen zijn meestal kleinere zagen met weinig vermogen en mogelijkheden. Ze vervullen hun doel, maar zijn eerder iets voor hobby-ambachtslieden.
 • De middelhoge prijsklasse omvat zagen tussen € 100 en € 200. Sommige van deze puzzels zijn van zeer hoge kwaliteit. Deze zagen zijn geschikt voor regelmatiger werk, omdat ze meestal meer vermogen hebben.
 • De bovenste prijsklasse begint bij 200€ en kan oplopen tot 400€. Dit zijn de beste figuurzagen op de markt. Bijgevolg zijn deze zagen ook geschikt voor zwaarder houtwerk. Zo’n model is echter alleen de moeite waard als het een paar keer per jaar gebruikt wordt. Voor onregelmatig gebruik is het beter een goedkoper model te kiezen.

Welke alternatieven zijn er voor Makita decoupeerzagen?

Natuurlijk kun je niet zomaar een Makita decoupeerzaag kiezen. Er zijn talloze fabrikanten op de zaagmarkt om uit te kiezen. De meest populaire fabrikanten zijn:

 • Makita
 • Bosch
 • Einhell
 • Husqvarna
 • Echo

Makita Stichsäge-1

Net als Makita is DeWalt een van de bekendste merken decoupeerzagen. Het is aan jou welke fabrikant je kiest.
(Image source: pixabay/jeanvdmeulen)

Het is aan jou welk merk je kiest. Sommige mensen geven om de plaats van productie, anderen om de ervaring en weer anderen om de prijs.

Wetenswaardigheden over Makita decoupeerzagen

Welke veiligheidsinstructies moet ik volgen?

Helaas zijn houtbewerking en ongelukken twee termen die vaak in dezelfde zin genoemd worden. Het maakt niet uit wat voor zaag je gebruikt. Kettingzagen, motorzagen of decoupeerzagen, alle zagen brengen gevaren met zich mee. Om zo weinig mogelijk risico te lopen, moet je altijd voorzichtig zijn bij het zagen en altijd geschikte beschermende kleding dragen. Deze omvatten

 • Snijbestendige broek, laarzen en jas
 • Gehoorbescherming
 • Gelaatsscherm of op zijn minst veiligheidsbril
 • Snijbestendige handschoenen

Makita Stichsäge-3

Decoupeerzagen worden vaak gebruikt in professionele timmerwerkplaatsen. Maar ook voor privégebruik zijn ze zeer de moeite waard.
(Image source: Cleyder Duque/ Pexels.com)

Welk zaagblad moet ik gebruiken?

Als je een decoupeerzaag los koopt, kun je nog niets met de machine doen. Je hebt altijd een geschikt decoupeerzaagblad nodig. Je moet van tevoren weten wat voor hout je wilt zagen. Er zijn verschillende bladen voor dik en dun hout.

Om precies het juiste zaagblad te vinden, moet je letten op de eisen die aan je zaag gesteld worden. Je kunt het beste ofwel rechtstreeks Makita zaagbladen kopen, of aan je plaatselijke dealer vragen of zaagbladen van andere leveranciers compatibel zijn met je zaag.

Vanuit onze ervaring kunnen we je verzekeren dat je weinig problemen zult hebben met Makita decoupeerzagen, omdat de zaagbladen gestandaardiseerd zijn. Er is echter een grote verscheidenheid aan bladvormen wat betreft vertanding, vertandingslengte en het te zagen materiaal.

Voor een rechte zaagsnede raden we een breder decoupeerzaagblad aan. Dit geeft je een veel betere geleiding en je zaagt sneller door het hout.

Maar als je kromme sneden voor de boeg hebt, moet je wendbaar en flexibel zijn. Voor dit doel is een breed blad slechts licht aan te bevelen. We raden een heel smal zaagblad aan.

Wat zijn de beste onderhouds- en schoonmaaktips?

Regelmatig schoonmaken, voortdurend verzorgen en onderhouden verlengt de levensduur van je Makita decoupeerzaag. We raden je aan het gereedschap na elk gebruik schoon te maken. In de meeste gevallen is het voldoende om stof, vuil en zaagsel te verwijderen met een gewone borstel. Voor grover vuil zoals Hartz heb je echter een speciale reiniger nodig.

Bij het schoonmaken van een zaag merk je vaak dat het gereedschap beschadigd is. Als dit het geval is met je figuurzaag, raden we je aan hem door een vakman te laten nakijken.

Een zaag die maar half functioneert is een groot risico!

We raden je ook aan je decoupeerzaag goed op te bergen. Droog en uit direct zonlicht zijn de toverwoorden die je moet volgen.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires voor Makita decoupeerzagen?

Omdat Makita een van de populairste fabrikanten van alle soorten zagen is, profiteer je als koper ook van een ruime keuze aan onderdelen en toebehoren.

Je kunt elk onderdeel dat je nodig hebt om je zaag te repareren op het Internet vinden.

Makita is niet de enige firma die accessoires aanbiedt. Veel derde leveranciers bieden ook speciale accessoires en onderdelen voor Makita decoupeerzagen aan.

Dus als je geliefde zaag op een gegeven moment een paar kleine gebreken vertoont, is er geen reden om treurig te zijn.

Welke garantie biedt Makita voor zijn decoupeerzagen?

Productkwaliteit speelt een enorm belangrijke rol bij Makita. Daarom investeert de onderneming elk jaar enorme bedragen in onderzoek en ontwikkeling. Het resultaat voor jou als klant is niet alleen een heel goede machine, maar ook een goede garantie!

Makita is overtuigd van zijn zagen en biedt, behalve de wettelijke garantie van 24 maanden voor privégebruik en 12 maanden voor commercieel gebruik, ook nog eens een garantie van 12 maanden daarbovenop. En dat is nog gratis ook! Alles wat je hoeft te doen is je machine op het Internet te registreren.

Beeldbron: Hidalgo/ 123rf.com

Recensies