Laatst bijgewerkt: 12-01-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

De magnetron is in veel keukens een van de belangrijkste apparaten. Solo magnetrons worden gebruikt voor het verwarmen en ontdooien van voedsel en dranken, niet om mee te koken. De laatste decennia zijn magnetrons steeds populairder en eigenlijk onmisbaar geworden.

Je kunt magnetrons kopen voor weinig geld. Als je op zoek bent naar een simpel model, kan een solo magnetron voldoende zijn. Als je er ook mee wilt kunnen bakken, kun je beter voor een combi magnetron kiezen. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, hebben we deze shopgids voor je gemaakt. Na het lezen van dit artikel zul je weten welk model magnetron je moet hebben.
Belangrijk om te weten

 • Magnetrons zijn onmisbaar in moderne keukens. Ze helpen om voedsel te ontdooien, verwarmen en koken.
 • Het gebruik van een magnetron is meestal eenvoudig en intuïtief. Hoewel de modellen met meer geavanceerde functies vaak iets complexer werken. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat ze meestal met een complete handleiding komen.
 • Bedenk bij het kopen van een magnetron als eerst waarvoor je de magnetron wilt gebruiken. Als het apparaat alleen dient om voedsel te verwarmen en ontdooien, kun je het beste een eenvoudig model uitkiezen. Anders betaal je voor functies die je eigenlijk niet nodig hebt.

Onze selectie: De beste magnetrons op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete magnetrons die je op de markt kunt vinden. Door de producten met elkaar te vergelijken en de beschrijvingen te lezen, zul je de belangrijkste kenmerken van magnetrons leren kennen. We hopen je met deze selectie te kunnen helpen de beste aankoop te doen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

”Otras

De magnetron met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

De MD 15644 magnetron van Medion heeft 700 watt vermogen en een capaciteit van ongeveer 14 liter. Met de 6 vermogensniveaus zul je altijd een programma vinden dat geschikt is voor het voedsel dat je wilt ontdooien of opwarmen.

Met de ontdooifunctie kun je diepvriesproducten zacht verwarmen. De magnetron is eenvoudig te reinigen. Het klassieke ontwerp maakt dat de magnetron in bijna iedere keuken thuis past. Veel kwaliteit voor een zeer betaalbare prijs!

De beste combi-magnetron

Deze mooie Inventum Combi-magnetron MN305C heeft een magnetronvermogen van 900 Watt en een grillvermogen van maximaal 1100 Watt. De magnetron heeft een heteluchtvermogen van maximaal 2500 Watt. De magnetron heeft 5 standen en de combinatie heeft er 4.

Ook heeft de magnetron 10 voorgeprogrammeerde kookprogramma’s zoals een ontdooifunctie die is in te stellen op gewicht of op tijd. De bediening vindt plaats d.m.v. draaiknop en druktoetsen. Ook is de bediening volledig in het Nederlands.

De beste combi-magnetron

Het vroegere metaalverwerkende bedrijf SEVERIN ontwikkelde zich tot een van Duitslands grootste fabrikanten op het gebied van kleine elektrische huishoudelijke apparaten. De Severin MW 7890 is een fraaie witte magnetron met een inhoud van 20 liter. Deze beschikt over 9 verschillende magnetronstanden inclusief ontdooien.

Het ontdooien kan zeer gericht worden ingesteld op basis van gewicht of tijd. Daarnaast heeft deze magnetron een uitneembaar draaiplateau met een diameter van 25,4 cm. De 35-minuten timer zorgt ervoor je een seintje krijgt wanneer de ingestelde tijd is verstreken.

De beste solo magnetron


Tijdelijk niet leverbaar

Als je op zoek bent naar een basic model voor een betaalbare prijs, is de solo magnetron van Sharp misschien iets voor jou. Deze solo magnetron is voldoende wanneer je alleen restjes eten of een beker melk wilt opwarmen.

Het apparaat is zeer eenvoudig in gebruik. Met de 2 knoppen kun je eenvoudig het vermogen en de timer aanpassen. Met zijn tijdloze ontwerp past de magnetron in iedere keuken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over magnetrons

In het gedeelte hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom magnetrons. De antwoorden helpen te ontdekken wat de beste optie voor je is. Zoals eerder aangegeven, is het vooral belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de magnetron voor wilt gebruiken. We raden aan om niet te betalen voor functies die je niet gaat gebruiken, maar ook goed te onderzoeken of het model aan al je wensen en vereisten voldoet.

chef-kok koken met magnetron in de keuken

Met sommige magnetrons kun je voedsel gratineren. Hiermee voorzie je het eten van een goudbruin korstje.
(Bron: Maxriesgo: 25795889/ 123rf.com)

Wat is een magnetron precies en hoe werkt het?

Een magnetron is een huishoudelijk apparaat dat je kunt gebruiken om voedsel te ontdooien, opwarmen en koken. Magnetrons werken door elektromagnetische golven te produceren. Binnenin bevindt zich een generator, die de energie in golven omzet.

De elektromagnetische golven worden door middel van een golfgeleider naar het gedeelte gebracht waar het voedsel wordt geplaatst. Binnenin de magnetron worden de golven door de wanden weerkaatst. Aangezien het eten op een draaiende plaat ligt, raken de golven het voedsel vanaf alle kanten. Op die manier wordt een homogeen resultaat bereikt.

met behulp van magnetron

Er zijn verschillende soorten magnetrons, sommige modellen met meer geavanceerde functies en andere met meer basisopties.
(Bron: 21573222/ 123rf.com)

Welke verschillende soorten magnetrons zijn er?

Er zijn verschillende soorten magnetrons verkrijgbaar. Afhankelijk van wat je met de magnetron wilt doen, kies je voor het een of het andere model. In het overzicht hieronder vind je de belangrijkste soorten magnetrons met de bijbehorende kenmerken:

 • Solo magnetron: Dit is het eenvoudigste model. Solo magnetrons hebben geen grill-optie en hebben vaak een redelijke prijs. Ze hebben meestal alleen basisfuncties zoals het verwarmen en ontdooien van voedsel. Sommige solo magnetrons zijn in staat om bepaalde voedingsmiddelen te bereiden die een korte tijd gekookt moeten worden.
 • Magnetron met grill-functie: Deze modellen zijn erg populair. Ze hebben een extra grill-functie, waardoor ze ideaal zijn om voedsel te gratineren en grillen. De prijs is meestal iets hoger dan die van de solo magnetrons, maar is over het algemeen nog steeds goed betaalbaar.
 • Combi magnetron: Dit is het meest geavanceerde magnetronmodel. Naast het opwarmen en ontdooien van voedsel kun je in een combi magnetron ook een taart, pizza of ovenschotel bakken. Sommige combi magnetrons beschikken bovendien over een stoom- of grillfunctie.

Wat zijn de voordelen van een solo magnetron?

Solo magnetrons zijn zeer geschikt voor het ontdooien van voedsel. Ook bij het verwarmen van eten en drinken boeken ze meestal de juiste resultaten. Als je echter voedsel wilt koken, is een solo magnetron niet het meest geschikte model. Je kunt er eenvoudige voorbereidingen mee treffen, maar niets meer. Een uitgebreider recept heeft een ander soort magnetron nodig.

Solo magnetrons zijn volkomen veilige en effectieve apparaten voor het werk waarvoor ze zijn ontworpen. Als je alleen maar voedsel wilt verwarmen en ontdooien, is dit de beste optie. We zeggen dit omdat de prijs aanzienlijk lager is dan die van andere modellen met meer functies. Het risico is echter dat je in de toekomst andere functies gaat missen.

Meisje opent een magnetron

Magnetrons zijn de ideale optie voor mensen die weinig tijd hebben om hun eten te bereiden.
(Bron: Sergemi: 34062668/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van een magnetron met grill-functie?

Met een magnetron met grill-functie kun je meer dan gerechten alleen ontdooien en verwarmen. Je kunt er ook andere soorten recepten mee koken. Magnetrons met grill-functies hebben steeds meer geavanceerde functies, waardoor je er meer uitgebreide recepten mee kunt bereiden.

Het is een apparaat waarmee je diverse recepten nog sneller en eenvoudiger kunt neerzetten. Afhankelijk van het gekozen model kun je minder of meer gecompliceerde recepten bereiden. Magnetrons met een grill-functie hebben vaak een hogere prijs dan solo magnetrons. Maar als je vaak van plan bent de grill-functie te gebruiken, is dit een investering die zeker de moeite waard zal zijn.

Wat zijn de voordelen van een magnetron met ovenfunctie?

Het meest geavanceerde model is de magnetron met ovenfunctie, ook bekend als de combi oven. Deze modellen hebben veel functies. Als je echt een goed model te pakken hebt, kan deze in veel gevallen zelfs de traditionele oven vervangen. Dat wil zeggen, je kunt voedsel verwarmen en ontdooien, maar ook met hete lucht koken.

Deskundigen raden om verschillende redenen niet altijd aan om voor een combi magnetron te kiezen. Redenen hiervoor zijn de hoge prijs, met name als je betaalt voor functies die je eigenlijk niet nodig hebt, of omdat het de conventionele oven toch niet echt vervangt. Dit laatste heeft te maken met het feit dat de omvang en kracht van het apparaat niet altijd gelijk is aan die van een echte oven.

De Handen die van de vrouw Magnetrondeur sluiten en Voedsel voorbereiden

Met een magnetron kun je veel tijd besparen.
(Bron: Popov: 83755397/ 123rf.com)

Welke soort magnetron heb ik nodig?

In de tabel hieronder laten we je zien welk type magnetron je nodig hebt, afhankelijk van waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Het is een soort samenvatting van alles wat je tot nu toe hebt gelezen:

Functies Soort magnetron
Verwarmen Solo magnetron
Ontdooien Solo magnetron
Koken Magnetron met grill-functie/Combi magnetron
Braden Magnetron met grill-functie/Combi magnetron
Gratineren Magnetron met grill-functie/Combi magnetron
Bakken  Combi magnetron
Dr. GarcíaVoedselcoach voor celebs als Naomi Campbell en Gwyneth Paltrow
“Het feit dat de bereidingstijden in de magnetron kort zijn en dat het niet nodig is om het voedsel in water onder te dompelen, betekent dat vitamines en mineralen beter bewaard blijven dan bij andere manieren van koken.”

Zijn magnetrons veilig?

Een van de vragen die gebruikers vaak stellen, is of een magnetron een volledig veilig apparaat is. De waarheid is dat de modellen die op de markt worden verkocht door bekende online shops alle controles hebben doorstaan en een risicovrij gebruik bieden. In de tabel hieronder vind je meer informatie over de veiligheid van magnetrons:

Overtuiging Uitleg
De golven ontsnappen naar buiten. Magnetrons hebben een beveiligingssysteem om dit te voorkomen.
De straling verandert de samenstelling van voedsel. Dit is niet waar.
Niet alle plastic verpakkingen zijn geschikt. Het is waar dat er verpakkingen zijn die niet kunnen worden gebruikt. Je kunt dit controleren op de verpakking.
Het eten beweegt tijdens het koken. Dit gebeurt niet altijd, maar soms wel. Pas op voor brandwonden als je het voedsel uit de magnetron haalt.

Welke functies bieden magnetrons?

Er zijn verschillende functies die door magnetrons kunnen worden aangeboden. Denk na of je de volgende functies nodig hebt:

 • Kooksensoren. De kooksensoren zijn perfect om je gerechten op de juiste temperatuur te koken.
 • Beveiligingssysteem. Bijna alle magnetrons die je op de markt zult vinden voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. We raden je aan om te controleren of het gekozen model extra veiligheidsopties biedt, zoals een dubbel slot of een kinderslot.
 • Configuratiescherm. Op het scherm vind je de gebruiksmogelijkheden die de magnetron heeft. Het is het beste om een ​​groot aantal functies te combineren met een eenvoudig gebruik.
 • Energiebesparende modus. Een interessante functie is een stroomregelaar die helpt om waar mogelijk energie te besparen.
 • Geheugen. Sommige magnetrons hebben geheugenfuncties. Op deze manier onthouden ze de tijd en het vermogen die nodig zijn om bepaalde recepten te bereiden.
 • Koken op gewicht. Bepaalde modellen hebben een kookfunctie op gewicht, om het selecteren van het juiste vermogen te vergemakkelijken. Met een aantal daarvan kun je ook ontdooien op gewicht.
 • Snelle start-functie. De snelstartmodus en de optie om 30 seconden meer aan de kooktijd toe te voegen, zijn erg handig.

Wat zijn de voor- en nadelen van magnetrons?

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van magnetrons:

Voordelen
 • Je bespaart een hoop tijd met een magnetron
 • Magnetrons zijn handig als je vaak weinig tijd hebt om te koken
 • Ze zijn eenvoudig en snel te gebruiken
 • Ze hoeven niet duur te zijn
Nadelen
 • Er zijn mensen die deze manier van koken niet leuk vinden

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als het gaat om het kopen van een magnetron, is het goed dat je een aantal belangrijke aspecten in overweging neemt. Deze aankoopcriteria zorgen ervoor dat je een goede aankoopbeslissing kunt nemen. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria:

Capaciteit

De capaciteit van een magnetron wordt altijd gemeten in liters. De kleinere modellen hebben meestal een capaciteit van ongeveer 17 liter, terwijl de grotere wel 40 liter kunnen bereiken. Als je een magnetron gaat kopen, moet je goed nadenken waar je het apparaat voor wilt gebruiken en hoeveel capaciteit je hiervoor nodig hebt.

Wanneer je je wilt beperken tot het verwarmen of ontdooien van voedsel, zal een magnetron met een capaciteit van 17 liter voldoende zijn. Als je meer uitgebreide of complexere recepten wilt bereiden, ben je misschien geïnteresseerd in een model dat meer liters biedt. Houd ook rekening met de hoogte om hoge objecten in de magnetron te kunnen plaatsen. Dit zijn belangrijke aspecten die van tevoren moeten worden beoordeeld.

Moderne keuken interieur

Een magnetron is de ideale aanvulling op je keuken.
(Bron: Elenathewise: 39234804/ 123rf.com)

Vermogen

De meeste magnetrons hebben een vermogen tussen de 700 en 1000 watt. Dit bereik is voldoende voor de meeste toepassingen. Houd er rekening mee dat als je een magnetron met een groter vermogen kiest, de kosten hoger zullen zijn. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bedenken of je dit echt nodig hebt. Dit zal alleen zo zijn als je de magnetron gaat gebruiken om bijvoorbeeld recepten te bakken.

Ontwerp

Het ontwerp van de magnetron is een ander criterium dat je moet beoordelen. Het is prettig als de magnetron goed combineert met de rest van de inrichting van je keuken, vooral met de andere machines. Dat wil zeggen, als alle apparaten van staal zijn, raden we af om om voor een witte magnetron te kiezen. Mensen met veel gevoel voor stijl gaan soms zelfs nog verder en zoeken naar hetzelfde merk als de rest van de apparaten in hun keuken.

Ook als je een inbouw magnetron wilt kopen, moet je goed naar het ontwerp kijken. Een inbouw magnetron bouw je in zodat hij één geheel vormt met de rest van je keuken. In het geval dat je de magnetron op het aanrecht plaatst, is het een stukje makkelijker om een passende magnetron te vinden, omdat het geen enkele installatie vereist.

Programma’s

Een groot aantal magnetrons heeft de mogelijkheid om van tevoren ingestelde programma’s te gebruiken. Dit is een erg interessante functie, omdat het je helpt als je niet weet welke tijd of temperatuur een gerecht nodig heeft. In sommige gevallen kun je de programma’s bovendien aanpassen aan je eigen behoeften. Er zijn zelfs magnetrons met een geheugenfunctie, die je favoriete instellingen kunnen onthouden.

Samenvatting

Een magnetron is een huishoudelijk apparaat dat steeds belangrijker wordt in onze keukens. Met een magnetron kun je voedsel of dranken verwarmen en ontdooien. Sommige modellen zijn ook in staat om uitgebreidere recepten te bereiden. De functies zijn afhankelijk van het gekozen model. De meest complete modellen hebben natuurlijk een hogere prijs.

Bij de aanschaf van een magnetron moet je rekening houden met bepaalde aspecten, zoals de functies die het apparaat heeft, het ontwerp, het vermogen en de programma’s die de magnetron biedt. Vergeet ook niet om het model op veiligheid en het gemak van schoonmaken te controleren. Als je weinig tijd hebt en toch graag iedere avond een lekkere maaltijd op tafel tovert, is een magnetron een onmisbaar hulpmiddel.

Vond je onze shopgids over magnetrons interessant? Deel het artikel dan op social media of laat hieronder je reactie achter!

(Bron van de header afbeelding: Rostislavsedlacek : 26717864/ 123rf.com)

Recensies