Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Luchtbevochtigers zijn meestal elektrische apparaten die ontworpen zijn om de kwaliteit van de lucht in een kamer te verbeteren. Vooral in de winter verwarmen de meesten van ons zeer uitgebreid, wat soms erg droge lucht tot gevolg heeft.

Zelfs af en toe ventileren droogt de omgeving nog meer uit. Dit leidt vaak tot een verhoogd risico om verkouden te worden of griep te krijgen. Met een luchtbevochtiger kun je de optimale luchtvochtigheid bereiken, die tussen 40 – 60 procent moet liggen.

Toch moet je met een aantal punten rekening houden, zodat je je gezondheid niet meer schaadt dan je haar helpt. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over luchtbevochtigers en beantwoorden we de belangrijkste vragen die je helpen beslissen welk model voor jou geschikt is.
Belangrijk om te weten

  • Luchtbevochtigers bieden een nuttige manier om het binnenklimaat te verbeteren en de gezondheid te bevorderen. Ze kunnen de droge verwarmingslucht weer op de optimale vochtigheidsgraad brengen.
  • Luchtbevochtigers ontplooien hun gezondheidsbevorderende werking alleen bij correct gebruik en onderhoud. Het is belangrijk dat het regelmatig wordt schoongemaakt en ontkalkt.
  • Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers. Alvorens te kopen moet je nagaan welke functies voor jou het belangrijkst zijn.

Luchtbevochtiger: Onze selectie

Shopgids Luchtbevochtiger: Alles wat je moet weten

Waar koop ik een luchtbevochtiger?

De beste luchtbevochtigers zijn meestal online verkrijgbaar. De keuze is veel groter en je hoeft niet lang te zoeken tot je het juiste model vindt. Op het internet heb je ook het voordeel dat de luchtbevochtigers beoordeeld worden door andere kopers en dit dient als extra hulp bij het nemen van een beslissing.

Dit bespaart je veel tijd en geeft je meer waardevolle informatie over de producten, want er zijn altijd deskundigen op het internet die al met de luchtbevochtiger te maken hebben gehad en hun ervaringen met klanten delen. Je kunt er ook antwoorden vinden op veel gestelde vragen of je eigen vragen stellen.

Luftbefeuchter-1
Luchtbevochtigers kunnen heilzaam zijn voor je gezondheid als je ze op de juiste manier gebruikt. Ze verbeteren de kwaliteit van de binnenlucht en verhogen de luchtvochtigheid. (Bron: pixabay.com / asundermeier)

Testrapporten en YouTube video’s helpen je ook om de juiste luchtbevochtiger te kiezen en hem dan elektronisch te kopen. De inspanning is betrekkelijk gering en de levering vindt meestal binnen de volgende dagen plaats.

Natuurlijk kunnen de grote keuze en de vele tests je overweldigen, zodat je niet meer weet welk product het juiste is. In dit geval moet je je bewust zijn van welke functies voor jou bijzonder belangrijk zijn.

Wat zijn de voordelen van luchtbevochtigers?

Als de lucht in een kamer te droog is, kan dat leiden tot geïrriteerde luchtwegen en de huid ernstig uitdrogen. Allergiepatiënten zoals mensen met neurodermitis hebben er in de winter des te meer last van.

Een ander voordeel is dat je meubels van echt hout het liefst hebben als de luchtvochtigheid hoger is, anders kunnen ze zelfs krimpen. In parketvloeren kun je ook de vorming van kieren voorkomen door een goed ruimteklimaat te handhaven.

Als in de herfst het koude seizoen begint, zetten we allemaal onze radiatoren aan om onze huizen weer behaaglijk te maken en behaaglijke warmte te creëren. De droge verwarmingslucht droogt echter de slijmvliezen uit en irriteert de neus en de huid nog meer.

Hoe gezond zijn luchtbevochtigers?

Als je de eerder genoemde tips volgt, heeft een luchtbevochtiger bij juist gebruik geen negatieve effecten op je gezondheid. Het is belangrijk dat je het apparaat regelmatig schoonmaakt om kiemvorming te voorkomen en geen agressieve ontsmettingsmiddelen gebruikt. Deze kunnen op hun beurt allergieën veroorzaken of zelfs de symptomen verergeren van mensen met ademhalingsproblemen.

Als je al zo’n ziekte hebt, moet je beslist het gebruik vermijden van extra geurstoffen die het ruimteklimaat “aangenamer” moeten maken. In het ergste geval kan het gebruik van synthetische geurstoffen tot ademhalingsstilstand leiden. Allergieën zijn een ander gevolg dat het gevolg kan zijn.

Als je alle belangrijke aspecten in verband met het gebruik van een luchtbevochtiger in overweging neemt, staat niets de aanschaf in de weg. In de volgende video laten we je nog eens duidelijk zien welke invloeden een luchtbevochtiger heeft op het ruimteklimaat en de gezondheid. Dit wordt nader toegelicht aan de hand van het voorbeeld van een open kantoor.

Wat kost een luchtbevochtiger?

De kosten van een luchtbevochtiger hangen af van de hoogte van je eisen. De keramische vazen die je aan de radiatoren kunt hangen zijn al voor een heel lage prijs verkrijgbaar. Als je waarde hecht aan een gelijkmatige luchtverdeling, moet je iets meer geld uitgeven.

De beginnersversie is te krijgen voor slechts acht euro. Ultrasone luchtbevochtigers zijn ook goedkoop, maar je moet afwegen of je de nadelen ervan wilt aanvaarden. Voor sommige modellen moet je diep in de buidel tasten en tot 400 € uitgeven.

Je moet je afvragen of de voordelen de prijs rechtvaardigen. Als je een luchtbevochtiger in het midden-prijssegment kiest, kun je niet echt ver mis gaan. Je moet echter altijd op de functies letten.

Type prijsklasse
Keramische luchtbevochtiger ca. 8 – 15 €
Ultrasone luchtbevochtiger ca. 25 – 100 €
Hygiënische luchtbevochtiger ca. 80 – 150 €

Besluit: Welke soorten luchtbevochtigers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een luchtbevochtiger wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen:

  • Verdamper
  • Verdamper
  • Verstuiver

Wat zijn de kenmerken van een verdamper en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een verdamper heeft minder vermogen dan een verdamper, maar is energiezuiniger en effectiever. Het vergroot de oppervlakte van het water met het ingebouwde filter. Het water verdampt aan het oppervlak van het filter en de kamerlucht absorbeert het verdampte water. Sommige modellen bevatten een ventilator die het vrijkomen in de lucht verder versnelt.

Een ander voordeel is dat er geen ziektekiemen worden uitgestoten. Verdampers werken eerder “passief”, wat betekent dat de lucht het vocht uit de verdamper opneemt. Als je de verdamper wilt schoonmaken, hoef je alleen het water te verversen en de bakken te ontsmetten. Een alledaags afwasmiddel is hiervoor voldoende.

De toestellen met geïntegreerde UV-straling vermijden een verhoogde kiembelasting, maar moeten toch nog regelmatig gereinigd worden. Dit type verdamper is het meest geschikt voor mensen die slechts af en toe een luchtbevochtiger gebruiken en kosten willen besparen. Je krijgt echter maar matige prestaties voor een laag stroomverbruik.

Wat onderscheidt een verdamper en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, werkt de “vaporiser” met verwarmde lucht die verdampt wordt en in de omgeving wordt vrijgelaten. Door de hoge temperatuur kunnen zich tijdens dit proces geen ziektekiemen vormen. De lucht in de kamer is gezonder met dit type luchtbevochtiger, wat vooral voor mensen met allergie en astma een belangrijk aspect is.

Het vermogen van de apparaten is relatief hoog, wat er weer op wijst dat het energieverbruik veel hoger is. Een ander nadeel is dat de verwarmde waterdamp in de zomer nogal onaangenaam kan zijn, omdat hij de temperatuur in de kamer extra verhoogt.

Al met al zijn er, zoals bij elk model, voordelen en nadelen en moet je zelf beslissen welke functies je bijzonder waardeert. Als je je luchtbevochtiger niet zo vaak wilt schoonmaken, kun je niet echt fout gaan met een verdamper.

Wat zijn de kenmerken van een verstuiver en wat zijn de voor- en nadelen?

Een verstuiver gebruikt ultrageluid om een nevel van water in de lucht te brengen. De ingebouwde druksproeiers verspreiden de nevel in de lucht en verhogen zo de luchtvochtigheid in de kamer. De verstuiver verbruikt minder energie dan een verdamper omdat de lucht niet tot het kookpunt verhit hoeft te worden.

Luftbefeuchter-2
Luchtbevochtigers kunnen het aantal ziektekiemen in de lucht verminderen. Er zijn veel modellen die geschikt zijn voor dit doel (Image source: pixabay.com/Peggy_Marco)

De vaporiser is meer geschikt voor de koelere maanden, terwijl je de atomiser vooral in de zomer kunt gebruiken. De nevel van koud water geeft je een aangenaam gevoel van frisse en koele lucht op je huid.

Een ander nadeel is dat de sproeiers vaak verstopt raken, zodat de nevel niet meer kan ontsnappen. Het is het beste gedistilleerd of ontkalkt water te gebruiken voor de verstuiver om de sproeikoppen langdurig goed te laten werken. Dit apparaat wordt alleen aanbevolen voor mensen die niet aan ademhalingsziekten lijden.

Anderzijds vraagt de atomiser weinig energie en is daarom iets goedkoper in aanschaf. In het kort kunnen de drie verschillende soorten als volgt beschreven worden:

Type Beschrijving
Verstuivers Ze werken meestal op basis van ultrasone verneveling, waardoor aeorosolen ontstaan, d.w.z. vloeibare zwevende deeltjes die in de lucht verdampen. Het grote nadeel is dat de aeorosolen in de longblaasjes kunnen komen en zo allergenen en ziektekiemen diep in de longen kunnen doordringen.
Verdampers Ze zijn min of meer een verdere ontwikkeling van de eenvoudige luchtbevochtigers voor verwarming. Het water wordt op lamellen of speciale matten aangebracht en verdampt bij kamertemperatuur. De luchtvochtigheid kan door ventilatoren verdeeld worden. Net als bij de klassieke variant is er gevaar voor kiemvorming als er niet schoongemaakt wordt.
Verdampers Ze hebben veel elektriciteit nodig omdat ze het water aan de kook brengen. Dit maakt ze echter bijzonder hygiënisch omdat de kiemen gedood worden.

Aankoop- en beoordelingscriteria van luchtbevochtigers

Stroomverbruik

Als je een luchtbevochtiger wilt kopen, moet je altijd letten op hoeveel elektriciteit het apparaat verbruikt. Vooral als je hem vaak wilt gebruiken, helpt het om je niet te laten verblinden door de lage aanschafprijs.

In de regel verbruiken verdampers minder elektriciteit dan verdampers, hoewel er grote verschillen tussen beide zijn. Het vermogen speelt een belangrijke rol. Het is belangrijk dat je nagaat welk vermogen je nodig hebt. Lagere vermogens zijn vaak voldoende voor kleine kamers. Belangrijke sleutelfiguren zijn vooral:

  • De hoeveelheid lucht die in één uur verdampt
  • De hoeveelheid luchtmassa die per uur bevochtigd wordt
  • Het verband tussen de grootte van de kamer en de doeltreffendheid van het toestel

De meeste luchtbevochtigers verbruiken tussen 30 en 300 watt. Extrapoleer je deze waarde naar een bedrijfstijd van 24 uur, dan bedragen de bedrijfskosten ca. 0,20 € tot 1,95 € per dag. De precieze specificaties van het apparaat vind je in de gebruiksaanwijzing onder de technische specificaties.

Vergelijk de verschillende toestellen zorgvuldig en ga na of het misschien zinvoller is iets meer in de aanschaf te investeren om op de lange duur kosten te besparen. Dan doe je niet alleen iets goeds voor het milieu, maar kun je je luchtbevochtiger ook langere tijd met een gerust geweten gebruiken.

Plaats van gebruik

Luchtbevochtigers kunnen de lucht in een kamer verbeteren. Vooral in slaapkamers of kinderkamers kan het mensen met astma of allergieën helpen hun gezondheid te verbeteren. Als het ‘s zomers erg warm is en je ‘s nachts niet goed kunt slapen, kunnen sommige luchtbevochtigers de temperatuur iets verlagen.

In de winter helpen ze, vooral in de huiskamer, de droge verwarmingslucht te bevochtigen, zodat je huid en vooral je slijmvliezen niet uitdrogen.

Operatie

De meeste luchtbevochtigers werken tegenwoordig met elektriciteit en ultrageluid. Daardoor zijn ze effectief en energiebesparend. Tijdens de werking wekt het water trillingen op. De trillingen creëren fijne waterdruppeltjes die een koele nevel produceren. De ultrasone vernevelaar kan zelfs grote ruimten van vocht voorzien. In dat geval moet je apparaat een groter waterreservoir hebben.

Ontwerp

Als je de lucht in je huis wilt zuiveren, maar de esthetiek in je kamer niet wilt verstoren, is een design luchtbevochtiger een goede aanbeveling. Het ontwerp met bovenvulling betekent dat je het water gemakkelijk in de bovenkant van de luchtbevochtiger kunt vullen.

Veel apparaten hebben een eenvoudige, witte vormgeving die in elke kamer past. Sommige luchtbevochtigers zijn van hout als je een meer rustiek en natuurlijk ontwerp verkiest. Het uiterlijk is verbeterd door de ruime keuze aan producten, zodat iedereen het juiste model voor hem of haar kan vinden.

Wetenswaardigheden over luchtbevochtigers

Hoe vaak moet de luchtbevochtiger schoongemaakt worden?

Als je lang plezier wilt hebben van een functionele luchtbevochtiger, moet je op een paar dingen letten. Hoe vaak moet ik een luchtbevochtiger schoonmaken? Op deze vraag willen we hieronder nader ingaan. In de regel moet je een luchtbevochtiger eens per maand schoonmaken.

Verwijder het filter en spoel het af onder koud water. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te weten te komen hoe vaak je het filter moet vervangen. Verwijder vervolgens het waterreservoir en spoel het om. Als er kalk gevormd is, kun je een ontkalker toevoegen. Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat je gaat schoonmaken.

Spoel het waterreservoir regelmatig met vers water om de vorming van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Gebruik geen agressieve ontsmettingsmiddelen, want die komen weer in de lucht terecht en zijn schadelijk voor je gezondheid.

Luftbefeuchter-3
Luchtbevochtigers helpen tegen droge verwarmingslucht in de winter en kunnen zo beschermen tegen verkoudheid (Image source pixabay.com / asundermeier)

Waar moet de luchtbevochtiger geplaatst worden?

Als je een luchtbevochtiger gekocht hebt, moet je beslissen waar je hem gaat plaatsen. Het is belangrijk om te zien welke plaats het meest zinvol is. Plaats het nooit boven op een elektrisch toestel. Dit kan een elektrische schok veroorzaken als er water in het apparaat komt.

Het is het beste de luchtbevochtiger op voldoende afstand van andere elektrische apparaten te houden. Als je de luchtbevochtiger op de vloer zet, let er dan op dat de tegels glad kunnen worden als ze nat zijn. Zet de luchtbevochtiger niet op een houten vloer, want vocht kan het hout beschadigen.

We bevelen de woonkamer aan als de ideale plaats. Daar verhindert achtergrondgeluid vaak dat je de “geluidshinder” storend vindt. Je kunt zonder je zorgen te maken stille apparaten in de kamer of slaapkamer van de kinderen plaatsen. Vooral kinderen hebben vaak last van droge lucht.

Vooral in de winter moet je de luchtbevochtiger niet op de vensterbank zetten. De temperatuur is er laag door de koude buitenlucht. Daardoor zou het water op het raam condenseren en zou de kamerlucht nauwelijks veranderen. Ultrasone vernevelaars mogen niet in de buurt van behang of meubels geplaatst worden. Ze vormen druppels die zich op de voorwerpen afzetten.

Zijn luchtbevochtigers kiemverspreiders?

Zoals je in de vorige artikelen al geleerd hebt, is het belangrijkste dat je de luchtbevochtiger op de juiste manier gebruikt. Als je je luchtbevochtiger ook schoonmaakt zoals aanbevolen, staat niets een optimaal gebruik in de weg.

Apparaten met een hygrometer stellen je in staat de luchtvochtigheid voortdurend te controleren en vaak zelfs te regelen. Een aspect dat veel mensen negeren is dat een hoge luchtvochtigheid tot onaangename geurtjes kan leiden. Probeer deze niet tegen te gaan met synthetische geurstoffen. Hierdoor ontstaan extra verontreinigende stoffen.

Foto bron: Belchonock/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies