Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

34Verzamelde opmerkingen

In geen enkele hobbywerkplaats mag een lintzaag ontbreken. Je kunt er zelfs sterk hout mee in precieze vormen zagen. Kunststof en metaal kunnen ook met een lintzaag bewerkt worden.

Het gebruik van een lintzaag vergt oefening, maar de vele gebruiksmogelijkheden zijn het zeker waard! In deze gids leer je wat belangrijk is bij het kopen van een lintzaag. We laten je kennismaken met verschillende modellen en hun eigenschappen om je te helpen de beste lintzaag voor je gebruik te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Met een lintzaag kun je op een veelzijdige en precieze manier werken. Zelfs ronde en gebogen sneden zijn mogelijk voor bekwame ambachtslieden.
  • Afhankelijk van het materiaal dat gezaagd moet worden, is er een geschikte lintzaag. Een klassieke houtbandzaag is geschikt voor delicaat werk met hout. Als je metaal wilt zagen, gebruik je best een krachtige metaal lintzaag.
  • Alternatief gereedschap kan de lintzaag niet vervangen: Een cirkelzaag kan niet zo precies zagen en rolzagen zijn niet geschikt om met harde materialen te werken.

Lintzaag: Onze selectie

Hier stellen we je voor aan verschillende lintzagen en hun kwaliteiten. Misschien vind je er je ideale lintzaag wel tussen!

Koop- en beoordelingscriteria voor lintzagen

Om je niet te overweldigen bij het kopen van een lintzaag en te weten wat belangrijk is, hebben we hier de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet:

Aan de hand van de genoemde criteria kun je de kwaliteiten van de lintzaag herkennen en ze afstemmen op je behoeften.

Vermogen

Het vermogen van de motor van de lintzaag wordt gegeven in watt en geeft aan hoeveel stroom de machine trekt. Hoewel het vaak verondersteld wordt, is een hoog vermogen niet automatisch een garantie voor hogere prestaties. Het gemiddelde vermogen van een lintzaag voor hobbygebruik ligt tussen 100 en 750 watt.

Tafelafmetingen

De afmetingen van de tafel zijn vooral belangrijk als je grotere werkstukken wilt bewerken. De meeste lintzagen hebben een tafel van ongeveer dezelfde afmetingen. Vooral als je van plan bent vrije vormen in panelen te zagen, heb je een lintzaag met een grote tafel nodig.

Snijhoogte

De snijhoogte wordt aangegeven in millimeters of centimeters en geeft de maximale dikte van het werkstuk aan. Meestal is de maximale zaaghoogte voor lintzagen tussen 8 en 12 cm, wat voor doe-het-zelf werk volstrekt voldoende is.

Snijhoogte

De snijhoogte (zelden ook snijbreedte genoemd) is de maximale totale afmeting van het werkstuk. Een doorrijhoogte van 15 cm is voldoende voor thuisgebruik. Voor werk op bouwterreinen of in de professionele sector in het algemeen moet de machine een maximale doorrijhoogte van 25 cm hebben.

Snijsnelheid

Je moet ook letten op de snijsnelheid, want die geeft informatie over hoe snel de lintzaag werkt. Dit criterium wordt gegeven in m/min. Afhankelijk van het werk waarvoor je de lintzaag wilt gebruiken, kan een hoge zaagsnelheid voordelig zijn. Vaak kan ook de snijsnelheid geregeld worden.

Uitrusting & gebruiksgemak

Een ander criterium is de uitrusting en het gebruiksgemak van de lintzaag. Hij moet bijvoorbeeld een draaibare werktafel hebben en de maaihoogte moet instelbaar zijn. Voor extra comfort kan een bijgeleverde LED werklamp ook praktisch zijn.

Gids: Veelgestelde vragen over lintzagen in detail beantwoord

In dit deel beantwoorden we andere vragen die vaak opkomen bij de aanschaf van een lintzaag:

Voor wie is een lintzaag geschikt?

Een lintzaag is geschikt voor iedereen die nauwkeurig werk wil zagen en al vakman of bekwame doe-het-zelver is. Het gebruik van een lintzaag is immers niet zo eenvoudig.

Mann verwendet Bandsäge für Projekt

Heel precies werk en zelfs cirkelvormige zaagsneden kunnen met een lintzaag gemaakt worden. (Image source: Sneaky Elbow/Pixabay)

Met zo’n gereedschap kunnen ook rondingen en krommingen precies gezaagd worden. Een lintzaag is vooral handig bij het bewerken van bijvoorbeeld harder hout.

Welke soorten lintzagen zijn

Bij lintzagen wordt een basisonderscheid gemaakt tussen manuele lintzagen en tafel lintzagen. Handbandzagen werken vaak op batterijen en het gereedschap is meestal U-vormig. De open kant wordt gesloten door het zaagblad. Tafelbandzagen daarentegen worden aangedreven door een lichtnetadapter.

De tafel lintzaag is, zoals de naam al zegt, vast geïnstalleerd en niet vrij beweegbaar en even flexibel als de hand lintzaag. Om de tafelbandzaag bijzonder stabiel te maken, wordt hij met schroeven aan de vloer bevestigd.

Metalen lintzagen moeten hier ook genoemd worden. Met een van deze kun je materialen snijden zoals aluminium, ijzer, roestvast staal en koper. De metalen lintzaag is echter niet geschikt voor het zagen van hout.

Waar moet ik op letten bij het bedienen van een lintzaag?

Bij het opstellen van de lintzaag moet je een plaats voor de machine kiezen waar voldoende ruimte is voor een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid. Stel, voor je begint te werken, de machine af op het materiaal dat je bewerkt en zorg ervoor dat het werkstuk niet kan wegglijden.

Om het zaagblad te beschermen, verwijder je vooraf vuil van het hout. Nu hoef je alleen nog maar de lintzaag op de stroombron aan te sluiten. Om je tegen spaanders te beschermen, moet je bij het werken met de lintzaag altijd een veiligheidsbril dragen. Zorg ervoor dat je handen niet in de buurt van het zaagblad komen.

Als een afstand van meer dan 10 cm niet gegarandeerd kan worden, wordt een duwstok aanbevolen. Als je lang werkt, neem dan tussendoor pauzes om oververhitting van het zaagblad te voorkomen. Bovendien moeten de zaagbanden vervangen worden zodra ze bot worden.

Conclusie

Zeer nauwkeurig werk kan met een lintzaag gemaakt worden. Het hanteren van zo’n machine vereist echter oefening. De veelzijdigheid van lintzagen brengt veel voordelen met zich mee, want zelfs cirkelvormige of ronde zaagsneden zijn ermee mogelijk.

Een lintzaag kopen is beslist de moeite waard als je je projecten wilt realiseren en vooral als je wilt dat rechte zaagsneden perfect lukken. Niet alleen voor vaklui, maar ook voor doe-het-zelvers die precisie en kwaliteit op prijs stellen, is een lintzaag een aanwinst voor de werkplaats.

(Foto bron: Tobikoz/Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies