lier voor auto
Laatst bijgewerkt: 02-12-2020

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

23Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Er zijn oude Egyptische bronnen die in die tijd al spraken van het gebruik van een lier of een soortgelijke machine. Lieren werden toen gebruikt bij de winning van mineralen uit mijnen. De moderne lier biedt nog veel betere en veelzijdigere prestaties. Veel modellen hebben tegenwoordig zelfs een elektro-, verbrandings- of hydromotor.

Hiermee is het mogelijk om zware lasten te verplaatsen, te slepen en zelfs op te tillen. Het is dus niet verwonderlijk dat lieren vaak worden gebruikt om verschillende soorten voertuigen te verplaatsen. Ook is het gebruik ervan vrij normaal op werkplaatsen en in fabrieken. Omdat echter niet alle lieren dezelfde prestaties bieden, is het belangrijk dat je een ​​lier van goede kwaliteit kiest. In deze shopgids helpen we je daarbij.

Belangrijk om te weten

 • Lieren zijn handmatige of gemotoriseerde werktuigen die worden gebruikt om zware lasten te verplaatsen, te slepen of op te tillen.
 • Het belangrijkste verschil tussen lieren en takels zit hem in het remsysteem.
 • Een van de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten als je een lier koopt, is de manier waarop je de lier wilt gebruiken. Houd ook rekening met het laadvermogen en de lengte van de kabel.

De beste lieren op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder vind je een selectie met de beste lieren die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben deze selectie met favorieten opgesteld na een groot aantal verschillende producten geanalyseerd te hebben. Hierbij letten we niet alleen op het totale vermogen en de draagkracht van het toestel maar ook op het gebruiksgemak en het prijskaartje. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De beste lier met draadloze afstandsbediening

Deze elektrische lier is uitgerust met een permanente motor, waardoor hij geschikt is om met tussenpozen te worden gebruikt. De machine heeft bovendien een handige draadloze afstandsbediening, zodat je de machine eenvoudig uit en aan zet.

De lier heeft een maximale trekkracht van 1.360 kg en een maximale spanning van 145 Amp. De prijs-kwaliteitverhouding van dit apparaat is zeer goed. Voor een betaalbare prijs ontvang je namelijk een lier van prima kwaliteit.

De handlier met de beste prijs-kwaliteitverhouding

In sommige situaties, zoals in de pleziervaart, worden nog veel handbediende lieren gebruikt. Deze handlier komt in deze categorie als winnaar uit onze test. De handlier is zeer praktisch in gebruik en heeft een goede prijs.

De complete handlier heeft een staalkabel van 10 meter met een diameter van 4 mm en een overbrengverhouding van 4,1:1. Het werktuig wordt inclusief zwengel geleverd. Kopers zijn tevreden met de goede trekkracht en het enorme gebruiksgemak.

De meest complete elektrische lier

Je betaalt er misschien iets meer voor, maar dan heb je ook wel wat. De Westfalia Elektrische lier 5400 kg met afstandsbediening heeft een handige adapterplaat voor permanente installatie en verschillende koppelingen om de lier op de sleephaak te monteren. De lier is op twee manieren te besturen: via de kabel of met een afstandsbediening.

De machine kan zowel voor- als achteruit draaien. Deze sterke en robuuste lier beschikt over een 12 volt elektromotor en heeft een trekkracht van 5400 kg in combinatie met de handlier. Wat wil je nog meer?

De meest compacte elektrische lier

Deze compacte en lichte elektrische lier van vidaXL is vooral geschikt om in kleinere ruimtes te werken, zoals op werkplaatsen, in magazijnen of in garages. De machine heeft een krachtige motor die ideaal is voor het uitvoeren van diverse tilwerkzaamheden.

Dankzij de stevige constructie en de verbeterde transmissie gaat het apparaat lang mee. De lier heeft een motorvermogen van 500 watt en een laadvermogen van 100 kg met een enkele kabel, en 200 kg met een dubbele kabel.

Shopgids: Alles wat je moet weten over lieren

Voordat je een lier kiest, moet je eventuele twijfels over het apparaat en de werking ervan oplossen. Om je hierbij te helpen, hebben we deze complete shopgids voor je opgesteld. Hierin vertellen we je de belangrijkste voordelen van deze apparaten, welke verschillende typen die er zijn, hoe je een lier gebruikt en nog veel meer. Laten we beginnen!

man zeilen

Handlieren hebben meestal een activerings- en controlesysteem via een zwengel. (Bron: lLangstrup: 98775682/ 123rf.com)

Wat is een lier precies?

Een lier is een werktuig dat gebruikt wordt in combinatie met een kabel of soms een touw. Lieren zijn praktische apparaten die bestaan ​​uit een roterende trommel, die met de hand of een motor wordt aangedreven. De kabel is in één of meerdere lagen rond de trommel gewonden. Lieren worden gebruikt om zware lasten te verplaatsen, te slepen of op te tillen.

Je kunt er dus sleepkracht mee uitoefenen om verschillende objecten of lasten te verplaatsen. Zo worden ze gebruikt om auto’s, vrachtwagens en zelfs boten te verplaatsen. De oorsprong gaat terug tot de mijnbouw uit het oude Egypte.

Wist je al dat off-road voertuigen meestal een lier hebben voor het geval ze vast komen te zitten?

Wat is het verschil tussen een lier en een takel?

Hoewel lieren en takels er hetzelfde uitzien en vaak voor dezelfde taken kunnen worden gebruikt, verschillen ze in één fundamenteel opzicht: het remsysteem. Beide werktuigen kunnen worden gebruikt om zware lasten te heffen, zowel op werkplaatsen als in fabrieken. Voor zeer zware materialen is het echter beter om een takel te gebruiken.

Lieren hebben normaal gesproken een automatisch remsysteem dat niet helpt om de lading niet in te laten storten als de kabel bezwijkt voor het gewicht van de lading. Takels daarentegen hebben een fysieke rem die de last op zijn plaats houdt als deze begint door te zakken. Lieren worden op hun beurt vaker gebruikt voor het trekken van voertuigen.

auto aanhangwagen

Als je zeer zware voertuigen of ladingen wilt verplaatsen, heb je een elektrische lier met een elektromotor nodig. (Bron: Lurii-Konoval: 55136759 / 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van lieren?

Het hebben van een lier op de werkplaats of bij het verplaatsen van een voertuig biedt enkele belangrijke voordelen. Misschien is dit dus wel het moment om hem toe te voegen aan je gereedschapskoffer en -uitrusting. In de volgende tabel vind je de belangrijkste voordelen, naast een aantal nadelen van lieren. Dit overzicht helpt je om te bepalen of een lier daadwerkelijk hetgeen is dat je nodig hebt:

Voordelen
 • Maken het verplaatsen van grote ladingen een stuk makkelijker
 • Zijn heel gemakkelijk te gebruiken
 • Vervullen een breed scala aan verschillende functies
 • Er is een grote verscheidenheid aan verschillende modellen op de markt
 • Helpen om werkprocessen te versnellen, wat veel tijd bespaart
 • Gaan bij juist gebruik een lange tijd mee
Nadelen
 • Moeten mogelijk worden gemonteerd of geïnstalleerd
 • De beste modellen hebben een vrij hoge prijs

Voor wie is een lier interessant?

Lieren worden veel gebruikt in de bouwsector en om verschillende soorten voertuigen te slepen, zoals auto’s, vrachtwagens en zelfs boten. De aankoop van een lier is daarom interessant voor zowel particulieren als professionele monteurs die bijvoorbeeld beschadigde voertuigen moeten verslepen. Ze zijn ook handig voor bouwvakkers. Maar eigenlijk kan iedereen die een grote last wilt verplaatsen, gebruik maken van een lier.

Welke verschillende soorten lieren zijn er?

Er zijn verschillende soorten lieren op de markt. Laten we beginnen met het onderscheid tussen handlieren enerzijds en elektrische lieren anderzijds. Elektrische lieren kunnen worden aangedreven door een verbrandingsmotor, elektromotor of een hydromotor. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste soorten lieren die er zijn, ieder met hun unieke kenmerken en voordelen:

 1. Handmatige lieren: Deze lieren zijn geschikt voor het verplaatsen van lichte lasten. Ze zijn vaak het goedkoopst.
 2. Elektrische lieren met een elektromotor: Ze zijn bedoeld voor periodiek gebruik, omdat ze snel oververhit raken. Sommige modellen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten, andere hebben een accu of een oplaadbare batterij en weer andere moeten worden aangesloten op de motor van een auto of vrachtwagen.
 3. Elektrische lieren met een verbrandingsmotor: Deze modellen zijn zwaarder dan de elektrische lieren met een elektromotor. De prijs is vaak ook hoger. Het voordeel is dat ze continu kunnen worden gebruikt.
 4. Elektrische lieren met een hydromotor: Ook deze modellen hebben een 100% inschakelduur, waardoor ze continu kunnen draaien. Normaal gesproken hebben ze een zeer hoog draagvermogen. Ze worden over het algemeen gebruikt op schepen of productieplatformen.

Zoals je ziet zijn er dus verschillende soorten lieren op de markt waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren, zal het ene soort beter bij je passen dan het andere. Twijfel je nog welke soort lier jij moet hebben? Vraag advies aan een expert en kies de lier die het beste bij je past.

auto aanhangwagen

Sommige lieren hebben een praktische afstandsbediening, waarmee je hem kunt bedienen zonder direct naast de machine te hoeven staan. (Bron: Oleg-Doroshin: 107266168 / 123rf.com)

Samenvatting

Met een lier kun je zware lasten met weinig tot geen fysieke inspanning verplaatsen. Lieren zijn heel gemakkelijk te gebruiken en zijn over het algemeen redelijk veilig, omdat ze meestal beveiligingssystemen hebben. Sommige modellen hebben zelfs een afstandsbediening, waardoor de bediening nog eenvoudiger wordt. Lieren zijn vooral handig voor de het verplaatsen van voertuigen en andere zware objecten.

De twee belangrijkste onderdelen van een lier zijn de roterende trommel en de kabel, die meestal van staal of synthetisch vezelmateriaal wordt gemaakt. Bij het kopen van een lier is het belangrijk dat je duidelijk weet waar je hem precies voor wilt gebruiken. Op basis daarvan beslis je welk draagvermogen en kabellengte je nodig hebt en welk type lier het beste bij je past.

Als je van mening bent dat deze shopgids nuttig is geweest bij je selectieproces, laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Sergey Ryzhov: 113881128/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?