Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

LED-lampen staan bekend om hun duurzaamheid. Het zijn revolutionaire lampen op de markt voor verlichting en lichtbronnen. Als je LED-lampen in huis haalt, kun je energie besparen en genieten van kwaliteitslicht op een duurzame manier. Bovendien zijn LED-lampen milieuvriendelijker, omdat ze geen kwik en lood bevatten.

Het kiezen van een LED-lamp is geen eenvoudige taak. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden, zoals het type verlichting dat je zoekt, de kleurweergave en natuurlijk de kosten en het energieverbruik. Als op zoek bent naar de juiste LED-lamp om bijvoorbeeld een traditionele gloeilamp mee te vervangen, lees dan snel verder in onze shopgids!
Belangrijk om te weten

  • Hoewel LED-lampen in principe wit licht uitstralen, kunnen ze verschillende kleurweergaven hebben: natuurlijk of neutraal wit, warm wit en koud wit.
  • De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) of Mired (1 miljoen gedeeld door de kleurtemperatuur in Kelvin). Dit geeft de tint van het wit aan, van koud (blauwachtig) tot warm (roodachtig).
  • Hoewel LED-lampen een veel lager verbruik hebben dan traditionele gloeilampen, bieden ze een grote helderheid. Een LED-lamp van 7 watt is bijvoorbeeld gelijk aan een traditionele lamp van 60 watt. De totale hoeveelheid licht die wordt uitgezonden door een LED-lamp, wordt gemeten in lumen (lm).
  • De lichtefficiëntie van een LED-lamp is de hoeveelheid licht die wordt vrijgegeven in verhouding tot de verbruikte energie. Dit wordt gemeten in lumen per watt (lm/W).

Onze selectie: De beste LED-lampen op de markt

Als je LED-lampen wilt kopen voor bij jou thuis, moet je rekening houden met een aantal factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan het aantal lumen, de grootte en de vorm van de lamp, het verbruik en de efficiëntie. Ben je op zoek naar een LED-lamp? Neem dan eens een kijkje hieronder. Om je te helpen bij je keuze, vind je hier een selectie met onze favoriete LED-lampen op de markt.

”Otras

De beste LED-lamp met vintage look

Een led-lamp met de vintage-look van een gloeilamp of kooldraadlamp. Dat is LED Bulb van Lucide. Het amberkleurig glas van de lamp en de zichtbare filamenten geven aan elke verlichting een unieke uitstraling.

Met zijn warm wit licht draagt hij bij aan gezellige avonden in een sfeervol interieur met kennissen, vrienden of familie. De kooldraden vormen een sierlijke spiraal. LED Bulb is bovendien dimbaar. Het energiezuinig karakter van de lamp staat garant voor een zeer beperkt energieverbruik.

De beste kooldraad LED-lamp

De vintage globevorm (G93) en de ‘ouderwetse’ spiraalvormige gloeidraad van deze slimme Philips Hue decoratieve LED-lamp met E27-fitting geven een aangename, zachte warmwitte gloed. Je kunt deze kooldraadlamp eenvoudig bedienen met de Philips Hue Bluetooth app. Dim gemakkelijk je lichten en stel je favoriete licht in.

Als je meer mogelijkheden wil, maak dan verbinding met een Philips Hue bridge. Die biedt toegang tot nog meer extra verlichtingsfuncties zoals het instellen van lichtscenario’s, timers en nog veel meer. De ronde Bluetooth lamp is perfect te combineren met de andere decoratieve Hue-lampen in verschillende vormen.

De beste amberkleurige LED-lamp

EGLO biedt een zeer breed assortiment in armaturen. Sinds de oprichting in 1969 is EGLO gegroeid tot één van de meest toonaangevende spelers in consumentenverlichting wereldwijd. De collecties van EGLO zijn hedendaags in vormgeving en lichttechniek.

Met deze EGLO Vintage LED Kooldraadlamp creëer je eenvoudig een warme en gezellige sfeer in huis. Herbeleef de nostalgie van vroeger in een energiezuinig jasje. Dit product is ideaal voor toepassing in vintage armaturen, klassieke buitenlantaarns en/of kroonluchters.

De beste LED-lamp met verschillende kleuren

De gewenste sfeer creëren is nog nooit zo eenvoudig geweest met Philips hue-kaarslampen. Kies een wittint om een sfeer te creëren of versier je huis met een mix van warm en koud wit licht. Je kunt het hele jaar door van verschillende stijlen genieten. Kies voor het heldere witte licht van de eerste lentestralen, het warm witte licht van de zomerzon of voor koel daglicht in de winter.

Til je game-ervaring naar een hoger niveau. Philips hue-verlichting kan worden gesynchroniseerd met je games voor een meeslepende gamesessie. De verlichting reageert op gebeurtenissen in de game voor een intense ervaring. Set van 2 kaarslampen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over LED-lampen

Energiebesparing is een noodzaak geworden die verder gaat dan een eenvoudige betrokkenheid bij het milieu. LED-lampen zijn een efficiënt alternatief voor de traditionele gloeilampen, omdat ze minder energie verbruiken. Om je te helpen de LED-lamp te vinden die het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit handige product.

girl holds a frame with the image of eco concept, green tree growing in a bulb

Er is een grote verscheidenheid aan LED-lampen. Je zult daarom zeker de lamp vinden die het beste bij je past.
(Bron: Robert Przybysz: 18497719/ 123rf.com)

Wat is een LED-lamp precies?

Een LED-lamp is een solid-state lamp die LED’s (light-emitting diodes) als lichtbron gebruikt. Omdat de LED’s niet dezelfde lichtintensiteit kunnen uitstralen als traditionele gloeilampen, werken ze door LED’s in grotere of kleinere aantallen te groeperen.

Diodes werken op gelijkstroom, zodat LED-lampen interne circuits moeten hebben om te kunnen werken op normale wisselstroom. Bovendien bevatten ze warmtebeheersingselementen zoals koellichamen en koelribben, omdat de LED’s anders te warm worden. Ze verbruiken weinig energie en gaan vaak lang mee.

Wist je al dat de verlichtingssterkte de intensiteit meet van het licht dat op een oppervlak valt? Het wordt gemeten in lux (lx). Eén lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter (1 lm/m2).

Wat zijn de voordelen van een LED-lamp?

LED-lampen gaan veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Sommige hebben een duur tot 20.000 uur, wat overeenkomt met ongeveer 20 jaar gebruik. Het gebruik ervan is zeer eenvoudig en je kunt LED-lampen voor verschillende doeleinden gebruiken, van spotje in de woonkamer tot nachtlamp in de slaapkamer. LED-lampen zijn over het algemeen zeer resistent.

Het belangrijkste voordeel van LED-lampen is echter hun lage verbruik. Een LED-lamp kan tot 80% besparen op de jaarlijkse elektriciteitsrekening. Dit is iets om in gedachten te houden, omdat het vervangen van alle lampen bij jou thuis op de lange termijn een grote besparing kan betekenen. LED-lampen zijn bovendien minder vervuilend voor het milieu.

Existen variedad de tonalidades

LED-lampen geven de perfecte sfeer met de juiste lichtintensiteit.
(Bron: Suriya Kankliang: 73393882/ 123rf.com)

Hoeveel bespaar je met LED-lampen?

Hoewel de meeste mensen wel bekend zijn met de voordelen van LED-lampen, zijn er nog steeds veel huishoudens die de overstap nog niet hebben gemaakt. LED-lampen zijn niet alleen goedkoper en zuiniger, ze zijn ook recyclebaar en zijn gemaakt van niet-agressieve materialen die beter zijn voor het milieu. De lampen bevatten namelijk geen kwik of lood.

In de onderstaande tabel laten we je de besparing zien die je krijgt als je 10 traditionele lampen vervangt met LED-lampen. Je zult zien dat je met de verandering tot 88% kunt besparen in vergelijking met traditionele gloeilampen.

Soort lamp Vermogen (W) Uren in gebruik Aantal lampen Dagelijks verbruik Maandelijks verbruik Prijs Maandelijkse uitgaven Besparing
Gloeilamp 60 7 per dag 10 4,2 130,2 0,113044 14,71€ 0%
LED-lamp 7 7 per dag 10 0,49 15,19 0,113044 1,72€ 88%

Welke soorten LED-lampen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten LED-lampen verkrijgbaar. Elke lamp heeft zijn eigen kenmerken zoals het type fitting, het aantal lumen of de kleur van het licht. Het belangrijkste in dit rijtje is misschien wel het type fitting, aangezien dit zal bepalen waar je de gekochte lamp kunt gebruiken.

De meeste LED-lampen zijn aangepast aan de traditionele vorm van de lamp. Daarom zul je vooral fittings vinden die de vorm van de meest voorkomende soorten lampen repliceren: gloeilampen, halogeenlampen en TL-lampen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten lampen die er zijn:

Technologie Type lamp Fitting
Gloeilamp Standaard

Kaars

Rond

PAR

E14, E27, E40

E14, E27, E40

E14, E27, E40

E14, E27, E40

Hallogeenlamp Met dichroïsche reflectoren

Met lineaire reflectoren

Gu10, GZ10, Gu4, Gu5

R7z, Fa4

TL-lamp Compact-fluorescentielamp

TL-buizen

G5, G13

2GX13, 2G13

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Lumen is de maateenheid voor lichtstroom. De lumenwaarde geeft de lichthoeveelheid aan die een lamp daadwerkelijk uitstraalt. Er is geen exact antwoord op deze vraag, omdat het aantal lumen afhankelijk is van meerdere factoren, zoals de grootte en de vorm van de te verlichten ruimte, de hoogte van de plafonds, de kleuren, het type lamp en de behoeften van de gebruiker.

Om je toch een idee te geven, bieden we hieronder een tabel met een schatting van de lumen per vierkante meter die nodig is voor verschillende soorten omgevingen. Houd er echter rekening mee dat het aantal lumen in de meeste gevallen afhankelijk is van een combinatie van de bovengenoemde factoren.

Te verlichten ruimte Geschat aantal lumen per vierkante meter
Keuken 300-400 lm
Woonkamer 400-500 lm
Gang 300 lm
Slaapkamer 300-400 lm
Studio 700-800 lm
Badkamer 500-600 lm
Werkkamer 400 lm

Wat is de kleurtemperatuur van een LED-lamp?

Het licht dat van een LED-lamp komt is meestal wit. Dat betekent echter niet dat de lichten van verschillende LED-lamp allemaal hetzelfde zijn. Er zijn variaties in warmte of temperatuur. De lichtkleur van een LED-lamp varieert in 3 tinten die worden gemeten in Kelvin (K). Warm licht is bijvoorbeeld een tint die minder is dan 3.300 graden K.

Tegelijkertijd heeft koud licht een intensiteit tussen de 5.000 en 6.000 K. Ten slotte wordt licht als neutraal of natuurlijk licht beschouwd, waneer de lichttemperatuur hoger is dan 4.000 K. Dit laatste soort licht produceert een groter gevoel van netheid en frisheid in de belichte ruimtes.

different kelvin temperature colours 3d rendering image

Het kiezen van de kleurtemperatuur van een LED-lamp is essentieel om de sfeer bij jou thuis te bepalen.
(Bron: Tiero: 72954108/ 123rf.com)

Wat is de kleurweergave-index?

De kleurweergave-index (in het Engels: CRI, color rendering index) is een internationaal meetsysteem dat aangeeft of een lichtbron kleuren getrouw kan reproduceren in vergelijking met een natuurlijke lichtbron. De zon is de meest natuurlijke lichtbron die er is en wordt daarom als referentie gebruikt.

De CRI wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100. De 0 geeft een totale vervorming van de kleuren aan, terwijl de 100 verwijst naar een getrouwe weergave van de kleuren. Hoe dichter de waarde bij 100 ligt, hoe groter de betrouwbaarheid van de gereproduceerde kleuren is.

Hieronder vind je een tabel met de meest voorkomende kleurweergave-indexen:

Kleurweergave-index Meest gebruikt voor
Gelijk aan of groter dan 90 Kunstgalerij

Fotostudio

Workshops waarin het belangrijk is om kleuren te reproduceren

Tussen de 80 en 90 Hotel

Restaurant

Thuis

Kantoor

School

Ziekenhuis

Bibliotheek

Drukkerij

Textielindustrie

Showroom

Vergaderzaal

Tussen de 60 en 80 Industriële buitenverlichting

Magazijn

Industriële zone

Tussen de 40 en 60 Parkeergarages

Verkeersborden

hand holding a light bulb with energy and fresh green leaves inside on nature background, soft focus

LED-lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 85% minder elektriciteit gebruiken.
(Bron: Pop Nukoonrat: 43452713/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

LED-lampen zijn een revolutie op de markt voor verlichting en lichtbronnen. Er zijn veel verschillende soorten LED-lampen verkrijgbaar, waardoor het niet altijd eenvoudig is om de meest geschikte voor bij jou thuis te kiezen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een LED-lamp. Deze kunnen je helpen je keuze te maken:

Fitting

De fitting is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een LED-lamp. Elke lamp heeft een type fitting. Het is belangrijk dat je de juiste kiest, anders kun je de lamp niet gebruiken. Traditionele gloeilampen hebben meestal een E14- (klein) of E27-fitting (groot), waarbij de laatste  de meest voorkomende is.

Als je een LED-lamp wilt kopen om een halogeenlamp te vervangen, moet je er een kiezen met een G-type fitting. Normaal gebruiken de dichroïsche lampen een Gu10-aansluiting. Er zijn ook LED-lampen in de vorm van een TL-buis. In dat geval heb je weer een ander soort fitting nodig. De afmetingen van de fitting worden meestal op de verpakking van de lamp beschreven, dus kijk daar goed naar voordat je er een kiest.

thinking beautiful woman with idea bulb lamp above isolated on grey background

LED-lampen zijn een revolutie op de markt voor verlichting en lichtbronnen.
(Bron: Anastasia Vish: 19288922/ 123rf.com)

Stralingshoek

Een andere zeer belangrijke factor bij het kopen van een LED-lamp is de stralingshoek. Deze varieert meestal tussen de 40 en 160 graden en wordt ook aangegeven op de verpakking. Sommige lampen hebben een veel grotere hoek en bereiken in zeer specifieke gevallen zelfs een hoek van 360 graden. Als je een LED-plafondlamp wilt kopen, raden we je aan om altijd voor een grote hoek te kiezen.

Kleurtemperatuur

Een ander belangrijk criterium bij de aanschaf van een LED-lamp, is de kleurtemperatuur van de lamp. Hoewel het licht altijd wit is, zijn er 3 nuances. Neutraal of natuurlijk licht is wit licht zonder tinten, zoals daglicht. Warmwit licht heeft roodachtige tonen. Tot slot geeft koudwit licht blauwachtige tinten dat ideaal is voor studie- en werkplekken.

Normaal gesproken wordt warm licht gebruikt in ruimtes waar sfeer en een gevoel van ontspanning gecreëerd moet worden en wordt koud licht gebruikt in werk- en doorgangsruimten. Koude LED-lampen geven iets meer licht dan warme lampen, met dezelfde hoeveelheid watt.

Wist je al dat neutraal licht de meest natuurlijkere kleur biedt, met meer levendige kleuren dan de andere 2 kleurtemperaturen?

Besparing en verbruik

LED-lampen zijn zuinig en daarom fijn voor je energierekening. De prijzen van LED-verlichting zijn tegenwoordig aanzienlijk gedaald en de Return On Investment is nu minder dan 6 maanden voor de meeste LED-verlichtingsproducten. De aanschaf van een LED-lamp betaalt zich in de meeste gevallen, dan ook binnen minder dan een jaar terug. Een 7-watt LED-lamp komt overeen met een gloeilamp met 60 watt. Dit betekent dat je meer dan 80% per jaar op de elektriciteitsrekening bespaart.

Bovendien bespaar je niet alleen op je energierekening, want LED-lampen gaan ook nog eens veel langer mee dan traditionele gloeilampen. De levensduur van een gloeilamp is ongeveer 1000 gebruiksuren, terwijl LED-lampen tot wel 20.000 gebruiksuren mee kunnen gaan, wat zich vertaalt in ongeveer 20 jaar gebruik. Je hoeft met LED-lampen dus veel minder vaak nieuwe lampen aan te schaffen.

and holding a light bulb with sunset power concept

Een LED-lamp gaat tot 20 keer zo lang mee als een traditionele gloeilamp.
(Bron: Saenkutrueang: 47848313/ 123rf.com)

Helderheid

Een andere factor waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een LED-lamp is de helderheid ervan. Het wattgetal van moderne verlichtingsmiddelen speelt nauwelijks meer een rol met betrekking tot de verwachte helderheid. Overweeg waarvoor je een ruimte gebruikt, welke sfeer je wilt creëren en hoeveel licht je daarvoor nodig hebt en bepaal dan wat voor helderheid je wilt.

Om de helderheid van een LED-lamp te kennen, moet je naar het aantal lumen kijken. Er zijn steeds meer efficiënte gloeilampen op de markt te vinden, waardoor het kan zijn dat een gloeilamp met minder stroom een hogere helderheid biedt dan een lamp met een hoger verbruik.

Power save LED lamp changing

Een voordeel van LED-lampen is dat ze geen speciale apparatuur nodig hebben voor de installatie ervan.
(Bron: Rasstock: 68217768/ 123rf.com)

Samenvatting

LED-lampen zijn een revolutie op de markt voor verlichting en lichtbronnen. Ze bieden ons niet alleen een natuurlijk licht en met een grote helderheid, maar stellen ons ook in staat om tot 80% te besparen op de jaarlijkse energierekening en gaan erg lang mee. De meeste LED-lampen kun je zonder problemen zo’n 10 of 12 jaar gebruiken, en vaak zelfs 20 jaar.

De mogelijkheden bij het kopen van een LED-lamp zijn bijna eindeloos. Zoals je in deze shopgids hebt kunnen zien, bestaat er een enorme verscheidenheid aan modellen met verschillende vormen, fittingen en kleurweergaven. Elk van hen zal geschikt zijn voor een bepaald soort omgeving en setting. Het is aan jou om de LED-lamp te kiezen die het beste bij jou thuis past. Lees onze gids voor allerlei tips die je bij deze keuze kunnen helpen!

Vond je onze shopgids over LED-lampen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste LED-lamp op de markt kunnen kopen.

(Bron van de header afbeelding: 1410636/ pxhere.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies