Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Welkom bij onze grote LED kaarsentest 2021. Hier stellen we alle LED kaarsen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste LED kaarsen voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je LED kaarsen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met LED kaarsen kun je binnen en buiten je persoonlijke sfeer scheppen, vrij van gevolgen voor gezondheid en milieu.
 • Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen op batterijen werkende en oplaadbare LED kaarsen. Beide varianten geven je vlamloze verlichting zonder gevaren. Persoonlijke voorkeur bepaalt welke LED kaars beter bij je past.
 • LED kaarsen op batterijen zijn kostenbesparend en hebben aanvankelijk een lange brandtijd. LED kaarsen op batterijen zijn kosteneffectief en gaan lang mee.

LED kaarsen: Onze selectie

We hebben verschillende producten bekeken en ze met elkaar vergeleken. Deze LED kaarsen zijn onze favorieten:

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een LED

Wat zijn LED kaarsen?

LED kaarsen zijn alternatieve, vlamloze kaarsen. Ze worden aangedreven door elektrische lichtbronnen en geven warm licht. Net als traditionele kaarsen kun je LED kaarsen gebruiken voor een esthetische verlichting van kamers en buitenruimten. De verschillende functies van de elektrische kaars bieden je vele mogelijkheden om je eigen persoonlijke sfeer te scheppen.

LED kaarsen zijn gemakkelijk te vervoeren en zijn heerlijk om een romantische stemming te scheppen. (Image source: unsplash.com / Nathan Dumlao)

Door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, dienen vlamloze kaarsen ook als luchtverfrisser en insectenwerend middel.

Wat kosten LED kaarsen?

De prijsklasse van LED kaarsen is betrekkelijk groot. Afhankelijk van de gewenste mogelijkheden en functies varieert de prijs van ongeveer 1 tot 50 euro.

Type Prijsklasse
LED kaars op batterijen Ca. 1-50 €
LED kaars op batterijen Ca. 15-50 €

LED kaarsen op batterijen kosten gemiddeld minder omdat je geen geld hoeft uit te geven aan een oplader. Je kunt LED kaarsen op batterijen kopen in sets of afzonderlijk. Losse, meestal kleinere exemplaren kun je kopen voor zo weinig als 1 euro.

Losse aankopen zijn meestal niet mogelijk voor LED kaarsen met batterijwerking, omdat de oplader meestal gemaakt is om meerdere kaarsen op te laden. Een set met kleinere kaarsen begint bij ongeveer 15 euro. Voor een grotere kaarsenset met grote kaarsen kan de prijs oplopen tot ongeveer 50 euro.

Hoe groter de kaars (diameter/hoogte) en de kaarsenset, hoe duurder de prijs.

Speciale functies en goede kwaliteit hebben een direct effect op de prijs.

Waar kan ik LED kaarsen kopen?

Je kunt LED kaarsen kopen in je plaatselijke elektronicawinkel, warenhuis’, winkel met knutselbenodigdheden, doe-het-zelf zaak en speciaalzaak. Zelfs sommige drogisterijen verkopen vlamloze kaarsen. De gemakkelijkste optie is om LED kaarsen in een online winkel te kopen.

Veiligheid

Als je traditionele paraffinekaarsen gebruikt, stel je jezelf bij het branden ervan bloot aan een verscheidenheid van gevaarlijke stoffen.

Als je LED kaarsen gebruikt, voorkom je dat je gezondheid

schade oploopt. Het branden van paraffinekaarsen is ook schadelijk voor het milieu. Plastic kaarsen zijn gemaakt van petroleum en stoten Co2 uit bij verbranding. Daarom dragen ze bij tot de opwarming van de aarde en zijn ze er mede de oorzaak van.

Een brandende vlam kan brandgevaar opleveren. Als je vlamloze kaarsen gebruikt, geef je dit scenario geen kans. Vooral als er kleine kinderen of dieren in het huishouden zijn, is deze variant erg praktisch.

Kostenminimalisatie

De looptijd van LED kaarsen is lang. Vlamloze kaarsen met batterijvoeding gaan vaak meer dan 100 uur mee. Elektrische kaarsen met batterijvoeding geven 5-20 uur licht. Met beide varianten kun je voorkomen dat je een nieuwe kaars koopt.

Easy care

Elektrische kaarsen geven geen wasvlekken. Je kunt dus zonder vervelend schoonmaken. Als je een LED kaars bezit die op batterijen werkt, is er op den duur geen verspilling.

Comfort

Met de afstandsbediening kun je de instellingen van de elektrische kaars van een afstand regelen. Met de timer kun je de gewenste tijd instellen dat je LED kaars brandt. De vlamloze kaars schakelt zichzelf dan aan en weer uit.

Esthetiek

Het is moeilijk het verschil te zien tussen een traditionele kaars en een LED kaars. Vlamloze kaarsen worden realistisch bewerkt met natuurlijke was of paraffine. Flikkerend licht wordt realistisch gesimuleerd.

LED kaarsen met speciale functie kunnen in verschillende kleuren schijnen. Door het veelvuldige gebruik is de elektrische kaars gewoon interessanter dan een gewone kaars.

Wat zijn de alternatieven voor LED kaarsen?

Met de LED kaars heb je de mogelijkheid om je comfortzone een gezellige sfeer te geven. In de volgende tabel presenteren we 5 andere verlichtingsalternatieven die bedoeld zijn om sfeer te scheppen.

 • Duurzame kaarsen: Kaarsen gemaakt van biomassa, bijenwas, sojawas, zonnebloemolie of koolzaadolie geven een klassieke kaarslichtsfeer zonder enig risico. Maar zelfs met duurzame kaarsen is het brandgevaar niet helemaal uit te sluiten.
 • Tafellamp: De tafellamp is geen ernstig brandgevaar en je hoeft hem ook niet schoon te maken. Het heeft een basis nodig. Af en toe moet je de gloeilampen vervangen.
 • Living Colors Lamp: De Living Colors Lamp is een decoratieve lamp waarmee je vrijwel elke kleur kunt instellen, ook de kleurintensiteit. Het is gemaakt voor uitsluitend gebruik binnenshuis.
 • Lavalamp: De lavalamp is een vrij goedkope versie van sfeervolle binnenverlichting. Om beschadiging te voorkomen moet je de lavalamp tot 90 minuten laten opwarmen. Na 8 uur moet je hem uitzetten.
 • Sprookjesverlichting: Sprookjesverlichting wordt gevoed door elektriciteit of door batterijen. Kleine aan een snoer bevestigde lampjes geven sfeervol licht voor een gezellige sfeer. Meestal is de lengte van de feeënlichtjes vrij kort, wat betekent dat er meerdere van gekocht moeten worden.

Als het om sfeervolle verlichtingsmogelijkheden gaat, heb je een ruime keuze aan alternatieven tot je beschikking. De LED kaars valt op omdat ze onafhankelijk is van externe elektriciteitsbronnen. Hij kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, heeft een prettig formaat en is gemakkelijk schoon te maken.

Hij is ook gemakkelijk te gebruiken en heeft verschillende verlichtingsfuncties. Het hanteren van de vlamloze kaars is niet gevaarlijk en de LED kaars is ook heel betaalbaar.

Besluit: Welke soorten LED kaarsen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een LED kaars wilt kiezen, kun je kiezen uit 2 alternatieven.

 • LED kaars op batterijen
 • LED kaars op batterijen

Er zijn verschillen tussen de soorten LED kaarsen. Elk heeft voordelen en nadelen. Afhankelijk van je voorkeuren zal de ene beter bij je passen dan de andere.

Wat zijn de voor- en nadelen van op batterijen werkende LED kaarsen?

Door LED kaarsen op batterijen te kopen kun je op de lange duur geld besparen. De aanvankelijke prijs is misschien iets hoger, maar door regelmatige vervanging van de batterij te vermijden, kun je de kosten op de lange duur tot een minimum beperken. Het laadstation heeft een veel langere looptijd dan gewone batterijen, die meer dan 300 uur kunnen meegaan.

In vergelijking daarmee kan het laadstation enkele jaren meegaan voor je het moet vervangen. LED kaarsen op batterijen produceren vrijwel geen afval. Er zijn geen toekomstige aankopen of afdankertjes nodig om de vlamloze kaars op batterijen te onderhouden. Dit heeft een positief effect op het milieu.

Voordelen
 • Rendabel
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijker
Nadelen
 • Hogere aanschafkosten
 • Kortere looptijd
 • Afhankelijkheid van oplaadstation

Als je een elektrische kaars op batterijen koopt, moet je aanvankelijk op iets hogere kosten rekenen, want het oplaadstation is bij de prijs inbegrepen. De lader is meestal gebouwd voor meerdere kaarsen. Daarom is het moeilijk om losse vlamloze kaarsen te vinden die op batterijen werken. Een opgeladen kaars op batterijen heeft een looptijd van ongeveer 5-20 uur.

De oplaadtijd is ongeveer 8-10 uur. Het is daarom een goed idee om de kaarsen op te laden terwijl je slaapt. Zonder een goed werkend oplaadstation kun je LED kaarsen met batterijwerking niet langdurig gebruiken. Als het laadstation stuk gaat, moet het onmiddellijk vervangen worden, zodat de kaarsen hun functie kunnen vervullen.

Wat zijn de voor- en nadelen van op batterijen werkende LED kaarsen?

Sommige LED kaarsen op batterijen zijn voor een heel lage prijs te koop. Batterijen hebben een lange levensduur en hun prijs is redelijk vastgesteld. Op korte en middellange termijn zijn LED kaarsen op batterijen uit financieel oogpunt zeker een goede optie.

De looptijd van een batterij kan in sommige gevallen meer dan 300 uur zijn. Dit maakt ze erg interessant voor gebruik buitenshuis. Doordat opladen en herladen niet meer nodig is, is hij gemaakt voor gebruik buitenshuis.

Voordelen
 • Rendabel
 • Lange looptijd
 • Ononderbroken gebruik buitenshuis
Nadelen
 • Batterij kopen
 • Batterij weggooien
 • Milieu-impact

Als een batterij leeg is, moet je op zoek naar een vervanging. We raden je aan thuis een voorraadje te bewaren voor het geval de batterijen die je gebruikt niet meer werken. Het kopen en weggooien van batterijen brengt altijd een kostenpost met zich mee, die geminimaliseerd zou worden als je je LED kaarsen kon opladen.

De batterij wordt gemaakt van een verscheidenheid aan gewaardeerde grondstoffen. Bij de produktie ervan worden bovendien zware metalen gebruikt, zoals kwik en cadmium. De winning en verwijdering van deze grondstoffen vervuilt het milieu.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om LED kaarsen te vergelijken en te evalueren

De volgende lijst zal je helpen beslissen welke LED kaars het beste bij je past. Aan de hand van de genoemde aspecten kun je voor jezelf beoordelen welke vlamloze kaars je zou willen kiezen. De criteria waarmee je de LED kaarsen kunt vergelijken zijn o.a.

 • Levenslange batterij/oplaadbare batterij
 • Functies Licht
 • Grootte (hoogte/diameter)
 • Vorm/Ontwerp
 • Materiaal
 • Kleur

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Levensduur van de batterij

Batterij De levensduur van de batterij varieert van gemiddeld 50 tot meer dan 300 uur. De soort batterij (CR 2032, CR 2032 3V, AA, AAA, C) heeft geen invloed op de levensduur. Anderzijds hebben batterijen van hogere kwaliteit meestal een langere gebruiksduur.

Oplaadbare batterijen

De oplader van oplaadbare batterijen heeft een gemiddelde levensduur van meer dan enkele jaren. Volledig opgeladen vlamloze kaarsen gloeien tussen 8 en 20 uur. De oplaadtijd is ongeveer 8 tot 10 uur.

Functies Licht

Timer

Met de timer kun je licht- en tijdfuncties instellen. Kies een tijdsperiode waarin je de LED kaars wilt gebruiken en zet hem op de timer.

Met de timerfunctie kun je van tevoren bepalen wanneer je je kaarsen wel en niet wilt laten branden. (Image source: 123rf.com / 120968093)

Het licht wordt dan automatisch aan en uit gezet zonder dat je de knop met de hand hoeft in te drukken.

Bewegende vlam

Sommige LED kaarsen zijn voorzien van realistische effecten. De bewegende vlam is een bijzonder kenmerk dat de LED kaars er levensecht laat uitzien. Het flikkerende licht tilt de sfeer naar een hoger niveau.

Dimbaarheid

Sommige LED kaarsen zijn dimbaar. Je kunt zelf instellen hoe helder je het licht wilt hebben.

Veelkleurig licht

De functie veelkleurig licht kan op de afstandsbediening beschikbaar zijn. Voor bepaalde LED kaarsen met speciale functies kun je een glijdende kleurverandering instellen.

Vorm/ontwerp

LED theelichtjes

LED theelichtjes kosten meestal een klein bedrag. Ze wegen weinig, zijn klein en dus geschikt voor transport en evenementen. De mogelijkheid om waterdichte drijvende LED theelichtjes te kopen is er tegenwoordig.

LED votiefkaarsen

LED votiefkaarsen zijn de grotere versies van LED theelichtjes. Ze zijn heel geschikt om de eettafel mee te versieren. Ze zijn ook populair voor gezellige avonden met familie en vrienden.

LED staafkaarsen

LED staafkaarsen zijn relatief dunne, lange LED kaarsen die heel geschikt zijn om de kamer een elegante uitstraling te geven.

LED Kerstboomkaarsen

LED Kerstboomkaarsen behoren tot het subtype van de LED staafkaarsen. Hun functie is zo aangepast dat ze de traditionele kerstboomkaarsen gemakkelijk kunnen vervangen.

Tijdens de kersttijd zijn LED kaarsen feilloze alternatieven voor traditionele kaarsen (Image source: canva.com / David Bartus)

LED zuilkaarsen

LED zuilkaarsen zijn relatief grote LED kaarsen die het mooist staan in combinatie met andere LED zuilkaarsen van verschillende grootte.

LED Grafkaarsen

LED Grafkaarsen zijn zuilkaarsen die omgebouwd zijn om vlamloos licht te geven, vooral op het kerkhof.

LED Lantaarns

LED lantaarns kunnen elektrische kaarsen van verschillende afmetingen en vormen omvatten. Het handige van de LED lantaarn is dat hij wind- en weerbestendig is.

Grootte (hoogte/diameter)

Kleine LED kaarsen

Hebben een diameter van ongeveer 3-4cm en een hoogte van 3-4cm. De enige soort kaars die tot de kleine LED kaarsen behoort, is het LED theelichtje.

Middelgrote LED kaarsen

Hebben een diameter van 3-5cm en een hoogte van 5-6cm. De LED votiefkaarsen behoren tot de middelgrote vlamloze kaarsen.

Grote LED kaarsen

Hebben ongeveer een diameter van 2-10cm en een hoogte van 7-30cm. Grote vlamloze kaarsen zijn LED stok- en pilaarkaarsen.

Grootte Beschrijving
Kleine LED kaarsen Ø: 3-4cm, h: 3-4cm, LED theelichtje.
Middelgrote LED kaarsen Ø: 3-5cm, h: 5-6cm, LED votiefkaarsen.
Grote LED kaarsen Ø: 2-10cm, h: 7-30cm, LED stok- en zuilkaarsen.

Materiaal

Echte was

Echte was is de grondstof van de bio-variëteit voor de productie van LED kaarsen. Dit materiaal is niet alleen milieuvriendelijk, het ruikt ook lekker.

Plastic

Esthetisch gezien bereikt plastic praktisch dezelfde goede resultaten als bijenwas. De productie met plastic is echter schadelijker voor het milieu dan de productie met natuurlijke was.

Kleur

Kaarsenkleur

In principe kun je LED kaarsen kopen in allerlei kleuren. Sommige kleuren en tinten zijn echter zeldzamer dan andere. Je hoeft alleen maar een winkel of online shop te vinden die de kleur biedt die je wilt.

Vlamkleur

Je kunt kiezen tussen een enkelkleurige vlam en een meerkleurige vlam.

 • Eenkleurige vlammen zijn er met geel of wit licht.
 • Meerkleurige vlammen kunnen de kamer in verschillende kleuren verlichten. Sommige LED kaarsen met kleurwisselfunctie voeren een glijdende verandering van de kleurtoon uit.

Wetenswaardigheden over LED kaarsen

Hoe werkt de LED kaars?

Met behulp van batterijen of oplaadbare accu’s wordt een elektrisch licht opgewekt dat de kamer of buitenruimte een bepaalde sfeer geeft.

LED kaarsen kunnen charme geven aan de sfeer buitenshuis. (Beeldbron: stocksnap.io / Markus Spiske)

Hoe werkt de timer?

Je schakelt de timerfunctie in met de afstandsbediening. Je kunt de gewenste duur kiezen waarvoor je LED kaars licht moet geven. Zodra de instellingen geactiveerd zijn, gaat de vlamloze kaars automatisch aan en uit.

Hoe lang gaan LED kaarsen mee?

De levensduur van een LED kaars kan oplopen tot 50.000 branduren.

Welke batterijen gebruik ik voor LED kaarsen?

Kleinere LED kaarsen hebben knoopbatterijen nodig (CR 2032/CR 2032 3V). Grote vlamloze kaarsen gebruiken alkaline batterijen (AA/AAA/C)

Welke batterij gebruik ik voor LED kaarsen?

De batterij varieert naargelang de fabrikant. Verschillende LED kaarsen hebben verschillende opladers. Als de batterij stuk gaat, moet het geen probleem zijn om bij de leverancier een vervanging te kopen.

Beeldbron: 123rf.com / 111901839

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies