Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Je kunt je de wereld van vandaag moeilijk voorstellen zonder printers. Bijna elk huishouden heeft een printer en op elk kantoor worden ze elke dag gebruikt. De eerste printer, de zogenaamde alfabetprinter, werd uitgevonden in 1953. Sindsdien is er veel veranderd en is de printer voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd met nieuwe technologieën. Behalve inkjet printers zijn er ook andere soorten printers, zoals de laser printer.

Met deze laser printer test 2022 willen we je alle belangrijke informatie over laserprinters geven. We willen je helpen de beste laserprinter voor je te vinden. We laten je kennis maken met verschillende printers en met alle belangrijke koopcriteria waarmee je rekening moet houden als je een laserprinter koopt. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Laserprinters zijn onder te verdelen in enkelvoudige printers, die alleen kunnen afdrukken, en multifunctionele printers, die ook kunnen scannen, kopiëren en faxen.
 • Laser printers hebben drumeenheden nodig, die regelmatig vervangen moeten worden om optimaal en kwalitatief goed afdrukken te garanderen.
 • Niet alle laserprinters kunnen in kleur afdrukken. Als je vaak in kleur moet afdrukken, dan moet je er zeker van zijn dat je laserprinter kleurenafdrukken ondersteunt

Laserprinter: Onze selectie

Laserprinters: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien op welke aspecten je vooral moet letten bij de aanschaf van een laserprinter om de juiste te kiezen. De criteria die je kunt gebruiken om laser printers te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen willen we de afzonderlijke aankoopcriteria nader toelichten en je alle belangrijke informatie laten zien.

Aansluiting (WLAN / LAN / USB)

De aansluiting van de laserprinter is van groot belang. Als je printer niet op je bureau of in de onmiddellijke nabijheid staat, is het een voordeel dat hij een WLAN of LAN verbinding heeft, zodat je de printer niet via een kabel met je computer hoeft te verbinden. Als je van overal wilt afdrukken, heb je een printer nodig met een Wi-Fi of LAN verbinding.

Wil je echter geen printer met een LAN verbinding gebruiken, dan volstaat een laserprinter die via een USB poort met je computer verbonden wordt. Als je printer via WLAN of LAN met je computer verbonden is, zorg dan dat hij niet kan werken als er problemen met het Internet zijn.

Papierformaat

Het gebruikelijke papierformaat voor een printer is A4. Normaal is alleen dit formaat nodig.

Het papierformaat is een verzameling gestandaardiseerde waarden die de hoogte en breedte van het papier bepalen. Deze waarden werden vastgesteld door het Duitse Instituut voor Standaardisatie (DIN).

Er zijn echter ook printers die grotere formaten kunnen afdrukken, zoals DIN A3 of DIN A2. Als je een laserprinter nodig hebt die ook een groter papierformaat ondersteunt, moet je er zeker van zijn dat de printer dit papierformaat ondersteunt. Dit zijn echter meestal wat grotere printers die navenant duurder zijn. Gewone printers voor dagelijks gebruik in kantoren of thuis ondersteunen A4 formaat. Dit moet meestal voldoende zijn.

Afdruksnelheid

De afdruksnelheid van printers wordt opgegeven in pagina’s per minuut. Dit betekent dat de fabrikant je vertelt hoeveel pagina’s de printer per minuut kan afdrukken. De afdruksnelheid is vooral belangrijk voor afdrukbestanden met veel pagina’s. De beste printers kunnen tot 34 pagina’s per minuut afdrukken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zwart-wit drukwerk en kleurendrukwerk.

Afdrukken in zwart-wit kost minder tijd dan afdrukken in kleur. De afdruksnelheid hangt ook samen met het stroomverbruik van een printer. Als je een zeer efficiënte printer zoekt, kan het zijn dat hij iets trager afdrukt dan een laserprinter, die meer stroom verbruikt en dus een grotere capaciteit heeft.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van een laserprinter is verhoudingsgewijs iets hoger dan dat van andere soorten printers, gemiddeld tussen 300 en 550 watt.

Laser printers verbruiken veel elektriciteit tijdens het voorverwarmen.

Bovendien moet een laserprinter voor gebruik voorverwarmd worden tot maximaal 200°C. Voorverwarmen kan ook tot hogere elektriciteitskosten leiden. Dit is vooral het geval als je niet vaak afdrukt en de printer voor elke afdruk moet aanzetten. Als de printer in een kantoor staat en maar één keer per dag wordt aangezet, b.v. ’s morgens, en pas ’s avonds weer uitgezet, zijn de elektriciteitskosten lager omdat de laserprinter niet telkens opnieuw verwarmd hoeft te worden voor hij gebruikt wordt.

Afdrukkwaliteit

De afdrukkwaliteit van een laserprinter hangt van verschillende factoren af. Eerst moet je er zeker van zijn dat je printer van een goede printerfabrikant is. De volgende printer fabrikanten hebben een hoge kwaliteitsstandaard

 • HP
 • Brother
 • Canon
 • Samsung

De afdrukkwaliteit hangt echter niet alleen af van de fabrikant. Een laserprinter gebruikt een drumeenheid die regelmatig vervangen moet worden. Als dit niet gedaan wordt, kan de afdrukkwaliteit er sterk onder lijden. Het kan gebeuren dat zich ongewenste vlekken of strepen vormen op het afdrukresultaat.

Toner cartridges zijn even belangrijk voor goed afdrukken. Je moet ervoor zorgen dat je toner cartridges koopt die voor de printer ontworpen zijn en die door de fabrikant voor de printer in kwestie goedgekeurd zijn. Als de afdrukkwaliteit van je printer na verloop van tijd achteruit gaat, kan dat komen doordat de tonercassette leeg is. De laserprinter zou je dit echter tijdig moeten signaleren.

Scan- en kopieerfunctie

Niet elke laserprinter heeft tegelijk een scanner- of kopieerfunctie. Gewone laserprinters kunnen meestal alleen afdrukken.

Multifunctionele laserprinters hebben een scan- en kopieerfunctie.

Maar als je ook documenten wilt scannen of kopiëren, heb je een multifunctioneel toestel nodig. Deze multifunctionele laserprinters kunnen ook scannen en kopiëren. Het papierformaat voor de scan of kopie hangt af van de flatbed van de laserprinter.

Laserprinters: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte willen we de belangrijkste vragen over laserprinters beantwoorden. We hebben de vragen geselecteerd en ze kort en bondig beantwoord. Deze gids is bedoeld om alle belangrijke en essentiële vragen over laserprinters te beantwoorden.

Wat is een laserprinter?

Een laserprinter is een printer die afdrukken op papier maakt. Een laserprinter gebruikt laserstralen via een elektrofotografisch proces. De resolutie van een laserprinter ligt tussen 300 en 800 dpi (dots per inch).

Laserdrucker

Laserprinters zijn printers die gebruikt worden om met laserstralen afdrukken te maken. (Image source: Evelyn Geissler/ unsplash)

Naast inkjetprinters zijn laserprinters de bekendste printers. Tegenwoordig zijn ze in bijna elk huishouden te vinden en kantoren zouden ondenkbaar zijn zonder ze.

Welke soorten laserprinters zijn er?

Als je een laserprinter wilt kopen, moet je weten dat er vier soorten laserprinters zijn waaruit je kunt kiezen. In de volgende tabel hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van deze vier soorten laserprinters op een rijtje gezet:
Type Voordelen Nadelen
Multifunctioneel apparaat Biedt de mogelijkheid om naast afdrukken ook documenten te scannen en te kopiëren Kost meer dan een enkele printer en verbruikt meer elektriciteit
Enkele printer Verbruikt minder elektriciteit, is compacter dan een multifunctionele printer Kan alleen voor afdrukken gebruikt worden.
Zwart-wit printer Drukt veel sneller af dan een kleurenprinter omdat er maar één kleur wordt toegepast Kan niet in kleur afdrukken
Kleurenprinter Biedt de mogelijkheid om in kleur af te drukken De tonercassettes zijn duurder en de afdruksnelheid is trager dan bij een zwart-wit printer

Zoals je in de tabel ziet, verschillen kleurenprinters alleen van zwart-wit printers door de kleurenpatroon, die in de zwart-wit printer niet aanwezig is. kunnen zowel zwart-wit printers als kleurenprinters zijn. Hetzelfde geldt voor losse printers. Er zijn zwart-wit single printers en single printers die ook in kleur kunnen afdrukken. Enkelvoudige printers verschillen van multifunctionele printers doordat ze, in tegenstelling tot multifunctionele printers, geen documenten kunnen scannen of kopiëren.

Wat kost een laserprinter?

Er is natuurlijk een groot prijsverschil tussen de verschillende laserprinters. De kosten van een laserprinter variëren naar gelang de mogelijkheden, de grootte en de kwaliteit. Hieronder hebben we een tabel opgenomen waarin je de prijsklasse van de verschillende soorten laserprinters kunt zien.
Type Beschikbare prijsklasse
Multifunctionele printer 150 tot 400 Euro
Zwart-wit printer 140 tot 200 Euro
Kleurenprinter 150 tot 300 Euro

Zoals je in de tabel kunt zien, verschillen de prijzen vooral tussen multifunctionele laserprinters en eenvoudige printers. Het prijsverschil tussen zwart-wit en kleurenprinters, daarentegen, is tamelijk klein. Omdat multifunctionele laserprinters ook kunnen kopiëren en scannen, is er een groter prijsverschil.

Wat zijn de alternatieven voor een laserprinter?

Er zijn nog andere soorten printers dan laserprinters. In deze tabel willen we je kennis laten maken met de alternatieven voor de laserprinter en ze kort beschrijven.

 • Inkjet printer: Produceert het afdrukbeeld met afzonderlijke inktdruppels in plaats van met een laserstraal.
 • GelJet printers: Deze printers gebruiken een gel tijdens het drukproces. De gel verkort de droogtijd van de afdruk en voorkomt zo vlekken van de inkt.

De meest voorkomende printers zijn laser- en inkjetprinters. Ze hebben zich een vaste plaats op de markt veroverd en zijn nu in bijna elk kantoor of huishouden te vinden.

Hoe vervang ik de toner in een laserprinter?

Elke printer heeft na een tijdje nieuwe inkt nodig. Deze inkt zit in de toner cartridges van laser printers.

Laserdrucker

Toner cartridges zijn er in zwart, cyaan, magenta en geel. Hier zie je een zwarte en een cyaan tonercartridge van HP. (Image source: Dario Seretin/ unsplash)

Om deze toners op een laserprinter te vervangen, moet je een paar stappen volgen

 1. Schakel de laserprinter uit: Zodra je laserprinter je vertelt dat de tonercassette leeg is, moet je eerst je laserprinter uitzetten en wachten tot hij afgekoeld is, zodat je je niet brandt aan hete delen van de printer. Laser printers produceren warmte om het tonerpoeder tijdens het drukproces te fixeren.
 2. Open het deksel van het apparaat: Als de printer afgekoeld is, kun je het printerdeksel openen. Je ziet nu de overeenkomstige inktpatronen in je printer . Een zwart-wit printer heeft maar één tonercartridge in de printer. Een kleurenprinter heeft verschillende cartridges nodig met de kleuren zwart, cyaan, magenta en geel.
 3. Verwijder de lege tonercartridge: Nu kun je de oude tonercartridge verwijderen. Je kunt je het beste herinneren hoe de patroon in de printer geïnstalleerd werd, om de nieuwe patroon zonder problemen terug te kunnen plaatsen. Idealiter verpak je de lege tonercassette in een zakje om besmetting door tonerresten te voorkomen.
 4. Pak de volle tonercassette uit: Haal nu de volle tonercassette uit de verpakking. Verwijder de beschermfolie en de plastic kapjes, indien aanwezig. Wees voorzichtig dat je geen kleine en gevoelige elektronische contacten van de tonercassette aanraakt.
 5. Zwenk de tonercartridge: Voordat je de cartridge plaatst, moet je hem voorzichtig een paar keer heen en weer zwenken. Dit zorgt ervoor dat het tonerpoeder in de cartridge wordt losgemaakt en verdeeld. Deze stap is bijzonder belangrijk, zodat de drukker het poeder tijdens het drukproces optimaal kan verwerken.
 6. Plaats de tonercassette: Nu kun je de tonercassette plaatsen. Zorg ervoor dat je de patroon op de juiste manier vasthoudt en laat vastklikken in de bijbehorende houder.
 7. Sluit het deksel: Sluit nu je printer zorgvuldig en kijk uit naar de melding op het display van je printer. Je laserprinter is nu klaar om weer te beginnen met afdrukken. Je kunt ook een proefafdruk maken om het uit te proberen.

Hoe vaak moet de drumeenheid op een laserprinter vervangen worden?

De levensduur van de drumeenheid hangt af van het type printer en de printer zelf. Er zijn verschillende procedures, afhankelijk van het type drum:
Drumeenheid Levenslang
Wegwerptrommel Samen met het tonerelement om de 2.500 tot 5.000 bladzijden vervangen.
Semi-permanente drum Moet na ongeveer 20.000 pagina’s vervangen worden.
permanente drum Moet na ca. 300.000 pagina’s vervangen worden.

Zodra je merkt dat je afdrukresultaat aan kwaliteit inboet, moet je de drumeenheid vervangen. Je kunt het kwaliteitsverlies opmerken door ongewenste strepen of vlekken op de afdruk.

Hoe stel ik een laserprinter

in? Het instellen van een laserprinter kan van model tot model verschillen. Er zijn echter meestal drie stappen voor het instellen van een laserprinter. Eerst moet je je printer installeren.

We raden je aan altijd de gebruiksaanwijzing van je machine

te raadplegen. In de meeste gevallen wordt een installatie-CD bijgeleverd. De CD geeft je stap-voor-stap instructies, die het installatieproces snel en gemakkelijk moeten maken. Als je de printer op je computer geïnstalleerd hebt, kun je de printerinstellingen doornemen en de laserprinter aan je voorkeuren aanpassen.

Als je tevreden bent met de instellingen, kun je een testpagina afdrukken om te controleren of de printer werkt zoals het hoort. Als je tevreden bent met het resultaat, heb je je printer met succes ingesteld. Als je problemen hebt met het instellen van de printer, kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen en de stap-voor-stap instructies volgen.

Conclusie

De laserprinter is voor veel mensen een dagelijkse metgezel geworden. In tegenstelling tot andere soorten printers zijn laserprinters zeer snelle en krachtige printers die het dagelijkse kantoorwerk veel gemakkelijker maken. Bij de aanschaf van een laserprinter kun je kiezen tussen multifunctionele toestellen en afzonderlijke printers.

Losse printers zijn alleen bedoeld om documenten af te drukken. Ze zijn verkrijgbaar als zwart-wit printers of als kleurenprinters. Deze printers zijn goed voor wie de printer alleen gebruikt om af te drukken. Maar als je je printer ook wilt gebruiken om documenten te kopiëren of te scannen, kies je beter een multifunctionele printer. Deze printers zijn bijzonder geschikt voor kantoren of het thuiskantoor.

Beeldbron: Dmytro Vietrov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies