Last updated: 31-07-2021

How we pick our products

18Products analyzed

24Hours invested

12Studies researched

51Comments collected

Of je nu thuis bent, op kantoor of in de trein. De laptop vervangt al enige tijd de desktop PC en is bij uitstek geschikt voor mobiel werken. Maar niet elke plaats is geschikt voor een ergonomische en gezonde houding. De laptoptafel biedt hier uitkomst, en maakt het werken comfortabeler.

Ergonomisch, plaatsbesparend en veelzijdig: er is een ruime keuze aan modellen en niet elk model is geschikt voor je behoeften. Maar maak je geen zorgen, want deze gids geeft je alle nodige informatie, aanbevelingen en koopcriteria.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een laptoptafel is perfect om een laptop op elk gebied van je leven te gebruiken. Je kunt hem perfect gebruiken vanaf de bank, uit bed of terwijl je rechtop staat.
  • Laptoptafels zijn geschikt voor kleinere toestellen. Er is niet genoeg ruimte of zitruimte voor zware of grote voorwerpen.
  • Ergonomisch voor een gezonde lichaamshouding – het werkcomfort wordt verbeterd en ook barrièrevrij gebruik is mogelijk.

Laptoptafel: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Niet elke laptoptafel is geschikt voor jou en niet elk model voldoet aan je persoonlijke eisen. Hier vind je wat je moet zoeken en welke criteria belangrijk zijn bij het kopen van een tafel:

In het volgende deel gaan we dieper in op de aankoopcriteria:

Maat

Bij de keuze van een laptoptafel spelen zowel hoogte als breedte een belangrijke rol. Hier moet vooral aandacht besteed worden aan de vereiste werkplek en de plaats van gebruik.

Een klein notitieboekje voor snel werk, bijvoorbeeld, zal voldoende ruimte vinden op een klein, minder lomp model. Toch moet er op de tafel voldoende ruimte zijn voor de laptop, zodat hij niet gemakkelijk kan omvallen en de computermuis er plaats heeft.

Materiaal

Het materiaal is vooral belangrijk voor onderhoud en duurzaamheid. Een laptoptafel van hout is robuust, maar vereist meer zorg. Aan de andere kant zijn plastic of glazen tafels heel gemakkelijk te onderhouden, maar ze zijn ook gevoeliger voor beschadiging als ze zouden omvallen.

Het materiaal bepaalt ook het gewicht van de tafel en moet in aanmerking genomen worden bij de aankoop. Een houten model is bijvoorbeeld zwaarder dan een van plastic. Natuurlijk speelt ook de vormgeving een rol. Een elegant model van glas is bijvoorbeeld ideaal voor een kantoor, terwijl een tafel van beukenhout perfect is om thuis aan te werken.

Veerkracht

Een zekere kracht en veerkracht zijn belangrijk om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Je moet duidelijk weten waar je de laptoptafel voor wilt gebruiken en hoe zwaar de belasting zal zijn. Een laptopstandaard met een kleine voet, bijvoorbeeld, is minder stabiel en kan in het ergste geval bijdragen tot een val van de laptop.

Verstelbaarheid

Niet elke laptoptafel kan op verschillende manieren versteld of aangepast worden. Ook hier moet je de geschikte plaats van gebruik kennen en vooral de hoeveelheid werk die je per dag wilt doen. Om aan persoonlijke behoeften tegemoet te komen, zijn er modellen met verstelbare hoogte of helling.

Verstelbaarheid is ook belangrijk voor een gezonde houding en manier van werken. Bij het kantelen moet erop gelet worden dat de laptop niet naar beneden kan vallen. Veel modellen hebben daarom een antislip mat als ondergrond.

Shopgids laptoptafel: Alles wat je moet weten

Waar je nog meer op moet letten en welke vragen belangrijk zijn bij de aanschaf van een model:

Wat is een laptoptafel?

Laptop tafels zijn ontworpen om met je laptop te werken. Ze zijn verkrijgbaar als staande tafels of in compacte versies. Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen een bedtafel en een bijzettafel. De eerste is geschikt om op de bank of in bed te werken en bestaat uit tafelpoten en een plank met een verhoging van 40 tot 60 cm.

Een bijzettafel heeft verschillende functies en kan individueel voor de werkplek worden opgesteld. Hier kan de hoogte zo ingesteld worden dat ook staand gewerkt kan worden.

Welke soorten laptoptafels zijn er?

In principe kunnen we spreken van verschillende varianten van een laptoptafel: verrijdbare laptopstandaards, laptophouders of bijzettafels. Een laptopstandaard is meestal voorzien van een voet of wieltjes en een zwenkbare arm. Zo kun je werken vanaf de bank, het bed of de leunstoel.

Laptoptisch
Laptophouders zorgen voor een optimale hoogte om mogelijk nekongemak te voorkomen. (Beeldbron: Hussam Abd / Unsplash)

Laptophouders hebben geen onderstel nodig en worden direct aan de stoel, de rugleuning of gewoon op de tafel bevestigd. Dit type is bijzonder plaatsbesparend. Een verrijdbaar bijzettafeltje kun je naast het bed of de bank zetten. Het voordeel hier is dat je op verschillende plaatsen kunt werken.

Wat kost een laptoptafel?

De prijs hangt af van de functionaliteit van de laptoptafel. Een mobiele laptopstandaard is meestal duurder omdat hij veel verschillende verstelmogelijkheden biedt. De prijzen variëren van 20 euro tot 150 euro, afhankelijk van het model en de gebruiksvariant. Voor een beter overzicht geven we je een kleine tabel.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (20 – 50 €) Kleine mobiele tafels met weinig verstelmogelijkheden en opbergmogelijkheden
Middelhoog geprijsd (50 – 150 €) Veel instelmogelijkheden, goed vakmanschap, grote stabiliteit.

Welke rol speelt grootte bij een laptop bureau?

De maat speelt een belangrijke rol bij het werkgebruik. Als de tafel te klein is, kan de laptop er sneller afvallen; als hij te groot is, neemt hij onnodig veel ruimte in. In het algemeen moet de tafel minstens zo groot zijn als de laptop en plaats bieden voor een muis of werkgerei als dat nodig is.

Welke instelmogelijkheden zijn belangrijk?

De meeste bureaus kunnen gedraaid worden en zijn ook in hoogte verstelbaar. Dit is vooral belangrijk voor een gezonde lichaamshouding. Verstelmogelijkheden maken ergonomisch werken mogelijk en kunnen de rug of nek ontlasten.

Samenvatting

Er is een ruime keuze als het gaat om laptop bureaus. Voor comfortabel thuiswerken bieden zelfs goedkope, ruimtebesparende modellen aangenaam comfort. Wil je een individueel verstelbare tafel, dan zorgen laptophouders en sta-bureaus met extra verstelmogelijkheden voor goed en ontspannen werken bij tijdsintensief gebruik.

Hier moet waarde gehecht worden aan een gezonde houding en manier van werken. De duurdere versie hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Zelfs in het laaggeprijsde segment is er een behoorlijke keuze aan laptop bureaus om ontspannen te werken. Het is belangrijk dat je het juiste aanbod vindt.

(Cover foto: Grovemade / unsplash)

Reviews