Last updated: 31-07-2021

Welkom bij onze grote laptopstandaard test 2023. Hier stellen we alle laptop standaards die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste laptop standaard voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante tests aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een laptop standaard wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Laptopstandaards helpen je om je zithouding tijdens het werken te verbeteren en kunnen zo het ontstaan van rug- en nekpijn verminderen.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen laptoptafels met een groot steunvlak en kleinere flexibele laptopstandaards die ideaal zijn voor onderweg.
 • Het is belangrijk dat een laptopstandaard zowel stabiel als zo licht mogelijk is. Hoogte- en kantelverstelling is ook aan te bevelen.

Laptophouder: Onze selectie

Shopgids Laptophouder: Alles wat je moet weten

Voor wie is een laptopstandaard geschikt?

In principe is een laptopstandaard geschikt voor iedereen die veel tijd voor een beeldscherm doorbrengt. Maar bovenal is een laptopstandaard nuttig voor mensen die nek- of rugpijn krijgen van het werken aan de computer.

Laptopsteunen kunnen in hoogte en neiging versteld worden en verbeteren zo je zithouding tijdens het werken. (Beeldbron: unsplash.com / Samule Sun)

Een laptopstandaard houdt je laptop op de gewenste hoogte en in de gewenste hoek, zodat je het beeldscherm beter kunt zien.

De optimale positie van je laptop verbetert automatisch je houding, wat meestal gezondheidsproblemen vermindert.

Waar wil je met de laptophouder werken?

Voordat je een laptopstandaard koopt, moet je bedenken waar en in welke houding je wilt werken. Sommige soorten laptop standaards zijn beter geschikt voor bepaalde posities dan andere. Als je bijvoorbeeld liggend op je laptop wilt schrijven, heb je een bijzonder soepel model nodig. Als je liever zittend of staand werkt, is een laptopstandaard die op een tafel lijkt een voordeel.

Hoeveel kost een laptopstandaard?

De kosten van een laptopstandaard kunnen sterk variëren en hangen af van het model. Hier is een klein overzicht:

Type prijsklasse
Laptoptafel 35-90 euro
Laptopstandaard voor opslag 10-25 euro
Mobiele laptopstandaard 10-45 euro

Over het algemeen zijn laptoptafels duurder dan kleine, verrijdbare laptopstandaards. De goedkoopste modellen zijn meestal die, welke alleen dienen om de laptop in op te bergen.

Wat zijn de alternatieven voor Laptophouders?

Er zijn enkele alternatieven die je in plaats van een laptopstandaard kunt gebruiken. De meeste mensen willen vooral de hoogte van hun beeldscherm veranderen omdat ze nekpijn krijgen van het voortdurend naar beneden kijken. Natuurlijk kan dit effect ook bereikt worden door er boeken of dergelijke onder te leggen.

Er zijn ook speciale kussens met een steunvlak, die je als basis voor je laptop kunt gebruiken. Deze hebben echter het nadeel dat ze meestal niet luchtdoorlatend zijn en dus de laptop niet koelen. Als alternatief kun je altijd zelf een laptopstandaard bouwen.

Welke soorten Laptophouders zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een laptopstandaard wilt kopen, moet je eerst bedenken welk doel hij zal dienen. Heb je alleen een veilige plaats nodig om je toestel op te bergen of wil je je houding tijdens het werken verbeteren? Dit leidt tot de volgende soorten laptop standaards:

 • Laptop standaards voor opslag
 • Laptop standaards om de houding te verbeteren

Laptopstandaards die je helpen je houding te verbeteren en pijn te voorkomen zijn onderverdeeld in twee verschillende modellen:

 • Laptop standaards
 • Kleine, flexibele laptop standaards

Wat zijn de kenmerken van Laptophouders voor opslag en wat zijn hun voor- en nadelen?

Laptopstandaards die dienen om je laptop op te bergen hebben als voornaamste doel dat je je laptop altijd veilig kunt opbergen.

Laptopstandaards voor opslag zorgen voor een opgeruimde werkplek en het veilig opbergen van je laptop (Image source: unsplash.com / Jeroen den Otter)

Zo kan je laptop niet per ongeluk van het werkblad glijden of in contact komen met vloeistoffen. Deze laptopstandaard houdt dus vooral je werkruimte opgeruimd.

Wat zijn de kenmerken van tafelachtige Laptophouders en wat zijn hun voor- en nadelen?

Er zijn laptopstandaards die lijken op een kleine tafel en meestal in hoogte verstelbaar zijn. Het steunvlak past zich daardoor aan verschillende zithoudingen aan. Dit effect werkt optimaal als ook de helling van het steunvlak kan worden ingesteld.

Bovendien hebben de laptoptafels meestal wieltjes, zodat je de laptopstandaard gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo kun je gemakkelijk overschakelen van een staande werkhouding bij het raam naar een zittende houding bij de bank.

Als je een tafelblad laptopstandaard koopt, moet je er rekening mee houden dat je hem alleen zittend of staand kunt gebruiken.

Dus als je graag liggend aan je laptop werkt, of tenminste de mogelijkheid wilt hebben om dat te doen, is een mobiele, kleine laptopstandaard de betere keuze. Sommige mensen kunnen echter alleen productief werken in een rechtop zittende houding. Dus als je weet dat je voor je laptop wilt zitten, maar flexibeler wilt zijn over waar en op welk meubel je werkt, dan is de laptoptafel perfect. Het maakt niet uit of je staat of zit op de vloer, op een leunstoel of een barkruk.

Advantages
 • Kan als alternatief gebruikt worden
 • Groot steunvlak
 • Zeer stabiel
Disadvantages
 • Minder flexibel
 • Niet geschikt voor alle posities
 • Moeilijk te vervoeren

Wat zijn de kenmerken van flexibele laptop standaards en wat zijn hun voor- en nadelen?

Een laptopstandaard die je aan je werkhouding kunt aanpassen is geschikt als je vaak van werkhouding verandert of de laptopstandaard op je bureau wilt gebruiken, die je laptop stabiliteit biedt.

Met een kleiner, flexibel model kun je de hoogte en hoek van je laptop instellen terwijl je aan je bureau werkt.

Bovendien is liggend werken geen probleem met deze laptopstandaard. Je kunt hem gebruiken om in een meer comfortabele houding te werken of in een meer rechtopstaande houding. Je kunt een kleine, mobiele laptopstandaard ook gemakkelijk vervoeren en meenemen op reis of thuis. De meeste van deze modellen wegen weinig en zijn dankzij hun ergonomische elementen zelfs opvouwbaar.

Advantages
 • Flexibel
 • Kan overal gebruikt worden
 • Gemakkelijk te vervoeren
Disadvantages
 • Minder stabiliteit
 • Kleiner steunvlak
 • Lagere hoogte

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn verschillende kenmerken die de keuze van een laptopstandaard kunnen beïnvloeden. Je wilt tenslotte het model vinden dat ideaal voor je is. In de volgende paragrafen willen we je de factoren voorstellen waaruit een laptop standaard is opgebouwd en waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden. We willen de volgende factoren nader bekijken:

 • Maat
 • Gewicht
 • Mobiliteit
 • Materiaal
 • Verstelbaarheid
 • Koeling

Maat

De grootte van de laptop standaard moet natuurlijk gebaseerd zijn op de grootte van je laptop. Dit is meestal geen probleem met laptoptafels, omdat die meestal toch een groter steunvlak bieden. Als je geïnteresseerd bent in een kleinere, verrijdbare laptopstandaard, moet je vóór je aankoop letten op de maten van de laptop waar de standaard geschikt voor is.

De meeste laptop standaards zijn geschikt voor typische laptop maten tussen 15 en 17 inch.

Maar als je een kleine of een extra grote laptop hebt, moet je erop letten dat het steunvlak van de laptopstandaard niet te klein of te groot genoeg is voor je toestel.

Gewicht

Het gewicht van een laptopstandaard hangt vooral af van de afmetingen en het gebruikte materiaal. Laptopstandaards van staal zijn beduidend zwaarder dan laptopstandaards van kunststof.

Als je veel waarde hecht aan het comfortabel vervoeren van de standaard, is het duidelijk dat de laptopstandaard zo weinig mogelijk moet wegen en klein moet zijn. Voor dit doel is een kleine, ergonomische laptopstandaard aan te bevelen.

Als de laptopstandaard op je schoot komt te staan, moet hij natuurlijk ook zo weinig mogelijk wegen.

Bij een laptoptafel, daarentegen, doet het gewicht er niet echt toe omdat hij meestal geduwd kan worden.

Mobiliteit

Zoals reeds gezegd kunnen laptoptafels meestal op wieltjes verplaatst worden, maar ze zijn door hun afmetingen en gewicht niet geschikt om mee te nemen op reis.

Dus als je veel reist of de laptopstandaard vaak moet vervoeren, is een kleinere standaard meer geschikt voor je.

Deze zijn meestal gemakkelijk te vervoeren, maar je moet er wel op letten dat je model bij je werksituatie past. Er zijn laptopstandaards die zelfs opgevouwen kunnen worden om het vervoer te vergemakkelijken. Andere modellen kunnen nauwelijks aangepast worden.

Materiaal

Om je een kort overzicht te geven van de meest gebruikte materialen voor laptop standaards, hebben we een korte lijst gegeven met de voor- en nadelen van elk materiaal.

Materiaal voordeel nadeel
Staal bijzonder stabiel zwaar
Aluminium stabiel, licht niet zo robuust als staal
Kunststof zeer licht niet zo stabiel

Draagvermogen

De draagkracht van een laptopstandaard is natuurlijk bijzonder belangrijk. De standaard moet immers lang meegaan en niet bezwijken onder het gewicht van je laptop. In principe zijn laptop standaards heel stabiel. Laptoptafels zijn natuurlijk veel steviger en laptopstandaards van staal bieden de grootste stabiliteit.

Verstelbaarheid

Een ander criterium dat in je beslissing moet worden meegenomen is de verstelbaarheid van de laptopstandaard aan je individuele behoeften.

Als het belangrijk voor je is om je houding te verbeteren, let er dan op dat de laptop in hoogte verstelbaar is. Een verstelbare kanteling van het werkoppervlak is ook zeer aan te bevelen, zodat je de beste kijkhoek van het scherm krijgt.

Als je graag zittend of liggend werkt, moet je op zoek gaan naar een ergonomisch verstelbare laptopstandaard.

De hele tijd op het beeldscherm neerkijken kan rug- en nekpijn veroorzaken. Daarom moet je de hoogte van het scherm aanpassen aan je kijkhoek. (Beeldbron: pixabay.com / StartupStockPhotos)

Je kunt hem ook op een oneffen oppervlak zetten en toch nog naar je werkpositie instellen.

Koeling

Een essentiële factor die vaak over het hoofd gezien wordt is de koeling van de laptop. De onderkant en achterkant van je laptop mogen niet op een luchtdoorlatend oppervlak rusten.

Het steunvlak moet luchtdoorlatend zijn, zodat de warmte zich niet onder de laptop ophoopt.

Oververhitting van het apparaat is niet alleen slecht voor de laptop, maar kan ook een negatief effect hebben op je gezondheid. Dit wordt in het volgende hoofdstuk uitvoeriger uitgelegd.

Interessante feiten over Laptophouders

Wat is de beste zithouding om aan de computer te werken?

Urenlang voor een computerscherm zitten kan rug- en nekpijn veroorzaken. Daarom moet je aandacht besteden aan de juiste zithouding. Een orthopedische bureaustoel bijvoorbeeld kan je helpen de optimale houding te bereiken als je op je laptop werkt In het algemeen kun je je herinneren dat de bovenrand van het scherm net onder je horizontale gezichtslijn moet liggen.

Bovendien moet de kanteling van de laptop ingesteld zijn op ongeveer 35° naar achteren. Deze instelling moet je helpen om zo rechtop mogelijk te zitten.

Hoe schadelijk kan het gebruik van een laptop zonder Laptophouder zijn?

Overmatig werken voor een beeldscherm kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Ten eerste is langdurig zitten en de meestal verkeerde zithouding niet goed voor ons lichaam. Om rug- en nekpijn tegen te gaan, kun je eenvoudige oefeningen doen.

Een laptop kan tot 70 graden heet worden, wat gebruikers meestal niet opmerken omdat het apparaat langzaam opwarmt. Deze hitte kan bij mensen weefselbeschadiging veroorzaken. Bovendien kan het verwarmen van de computer ook invloed hebben op de vruchtbaarheid bij mannen. Als het apparaat op de schoot opwarmt, warmen ook de testikels op, wat de spermaproductie vermindert.

Veel artsen raden daarom sterk af om een laptop op de schoot te gebruiken zonder laptopstandaard. Een laptopstandaard is dus niet alleen praktisch voor een betere houding bij het werken aan de computer, maar ook voor je gezondheid.

Foto bron: unsplash.com / Grovemade

Reviews