Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Je slaapkamer inrichten kan soms tot de nodige hoofdpijn leiden. Grote kans dat je een aantrekkelijke stijl wilt combineren met functionele ontwerpen. Het is daarnaast heel belangrijk om voldoende opslagruimte te hebben. Misschien wil je wel al je kleding, lakens en handdoeken in de slaapkamer opbergen. Een ladekast is dan de oplossing die je zoekt.

In deze shopgids helpen we je het dressoir te vinden dat het beste bij je smaak en behoeften past. We hebben een selectie gemaakt met de beste modellen, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit meubelstuk, zodat je weet op welke factoren je moet letten bij de keuze voor een ladekast. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Een kast is een bergruimte in een woning die al of niet afsluitbaar is met een deur. Een ladekast, ook wel een dressoir genoemd, is een soort kast die het meest wordt gebruikt in slaapkamers. Maar zoals je in deze gids zult zien, kun je ze ook in andere kamers van het huis plaatsen.
 • Het is belangrijk om met veel aandacht een nieuwe ladekast te kopen. Met een ladekast organiseer je op een slimme manier je huis. Met een mooi design vrolijk je al snel het interieur van de kamer op.
 • Misschien vraag je je af of je een dressoir aan een gipsplaatmuur kunt bevestigen. Of hoeveel ruimte je nodig hebt en of het beter is als de ladekast pootjes heeft. Verderop in deze shopgids vind je een handig overzicht met deze en andere belangrijke aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een ladekast.

Onze selectie: De beste ladekasten op de markt

Met een ladekast organiseer je op een slimme manier je huis. Het meubelstuk helpt je een einde te maken aan de bergen rommel, je slaapkamer een originele look te geven en extra opslagruimte in je woonkamer te bieden. Maar een ladekast is op nog veel meer manieren te gebruiken. Iedereen heeft verschillende opbergbehoeftes. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ladekasten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende soorten ladekasten verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit verschillende breedtes, hoogtes en dieptes. Ook het materiaal of de kleur kan verschillen. Afhankelijk van waar je de kast wilt plaatsen, zal het ene model beter bij je passen dan het andere. Goed gekozen, kan een ladekast de hoofdrolspeler van de ruimte worden. De antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder, helpen je bij het vinden van het perfecte model.

white cabinet

Een ladekast biedt veel opbergruimte en heeft daarnaast vaak ook nog eens een aantrekkelijk design.
(Bron: Katarzy: 70022977/ 123rf.com)

Wat is een ladekast precies?

Een kast is een bergruimte in een woning die al of niet afsluitbaar is met een deur. Een ladekast is een type kast met een tafelblad en meerdere lades om bijvoorbeeld je kleding in op te bergen. Ladekasten worden het meest gebruikt in slaapkamers, maar kunnen ook worden geplaatst in werk-, woon of andere soorten kamers. Er zijn veel verschillende soorten ladekasten verkrijgbaar op de markt. Afhankelijk van waar je de ladekast wilt plaatsen, kun je kiezen uit verschillende breedtes, hoogtes en dieptes.

Een ladekast biedt veel opbergruimte en kan gebruikt worden om spullen in te plaatsen die je niet in het zicht wilt hebben. Zoals je hebt gezien in de selectie met onze favoriete ladekasten hierboven, zijn er veel verschillende stijlen en smaken waar je uit kunt kiezen. Van kantoorkast tot nachtkastje, met brede of vierkante laden, afgewisseld met een open schap, er is voor ieder wat wils.

Is een ladekast hetzelfde als een commode?

Een commode is een, van origine uit Frankrijk afkomstige, lage kast op poten met twee of meer grote laden, bedoeld om linnengoed in op te bergen. Beide kasten bevatten veel lades, waar je de nodige kleding en andere spullen in op kunt bergen. Het belangrijkste verschil tussen een commode en een ladekast, is dat een commode vaak als aankleedmeubel voor baby’s wordt gebruikt, of een decoratief doeleinde heeft.

white cabinet and white room

Ladekasten kunnen verschillende decoratieve stijlen hebben.
(Bron: Katarzy: 67708472/ 123rf.com)

Wat is beter, een ladekast op pootjes, op de grond of hangend?

Ladekasten kunnen op drie verschillende manieren worden ondersteund: staand op de grond, met pootjes of opgehangen. Voordat je een ladekast koopt is het belangrijk om de beschikbare ruimte die je hebt te analyseren. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, samen met je smaak, zal het ene model beter bij je passen dan het andere. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van deze drie soorten ondersteuningen:

 • Staand op de grond: Een ladekast die direct op de vloer staat heeft altijd meer opslagcapaciteit dan een ladekast op pootjes met dezelfde hoogte. Dat is uiteraard logisch, omdat je optimaal gebruik maakt van de ruimte die in het andere geval wordt ingenomen door de pootjes. Een ander voordeel is dat er niet gemakkelijk stof onder de kast terecht komt, hoewel de grond daardoor ook moeilijker schoon te maken is.
 • Staand op pootjes. Als je een ladekast met pootjes eronder hebt, kun je gemakkelijker de ruimte eronder schoonmaken. Helaas zal er wel meer stof en ander vuil onder de kast ophopen.
 • Opgehangen. Sommige ladekasten kun je aan de muur ophangen. Dit kenmerk geeft de kast een lichte en moderne uitstraling. Met een opgehangen kast is het nog makkelijker om de vloer eronder te reinigen. Wel raden we aan om van tevoren te controleren of de muur van de kamer geschikt is om er een kast aan op te hangen.

Hoe zet je een ladekast in elkaar?

De manier waarop je een ladekast in elkaar moet zetten, hangt af van het soort kast waar je voor kiest. Hangende kasten worden aan de muur gehangen. Soms is het raadzaam om ook een kast die je direct op de grond zet te fixeren. Dit geldt nog meer voor een kast op pootjes. De reden hiervoor is dat een kast op pootjes kan kantelen en misschien zelfs omvallen bij het openen van een lade. Door de kast te fixeren en bijvoorbeeld aan de wand vast te maken, voorkom je ongewenste ongelukken.

Dat de kast goed vast staat is nog belangrijker als je kinderen hebt. Aarzel in dat geval nooit om de kast aan de muur te bevestigen. Verder raden we aan om altijd de instructies van de fabrikant te raadplegen bij het monteren van het dressoir. Als de kast eenmaal staat, moet je nog even controleren of deze veilig verankerd is en of het veilig is om de lades te openen. Als je zelf niet erg handig bent, kun je er ook voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen.

modern cabinet

Je kunt een ladekast gebruiken in je slaapkamer, maar er zijn ook diverse ladekasten die ideaal zijn voor bijvoorbeeld de woonkamer en de hal.
(Bron: Katarzy: 44582413/ 123rf.com)

Wat is het beste materiaal voor een ladekast?

Er zijn ladekasten in uiteenlopende designs, vormen en maten. Ook vind je modellen in verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit afwerkingen in hoogglans, zwarte of witte lak, maar ook uit eiken, grenen, walnoot, acaciahout of massief vuren. Daarnaast zijn er materialen die hout imiteren en zeer vergelijkbare afwerkingen bereiken tegen goedkopere prijzen. Hieronder vind je een aantal materialen die veel worden gebruikt voor de productie van ladekasten:

 • Massief hout. Dit is zeer bestendig, maar tevens een van de duurste materialen. Daarnaast komt de eigenheid van het hout sterk naar voor. Geen twee bomen hebben dezelfde nerfstructuur, noesten of tekening. Dit zorgt ervoor dat geen twee meubelen er precies hetzelfde uitzien. Dit materiaal is ook populair voor andere kasten, zoals schoenenkasten.
 • MDF. De afkorting MDF staat voor medium density dat naar de middelharde dichtheid refereert. MDF bestaat uit gedroogde, gemalen houtvezels die met hars onder druk tot een plaat geperst zijn. De afwerkingen zijn glad en zacht. Dit is een kwaliteitsoptie met een betaalbare prijs.
 • Spaanplaat. Dit is een veelzijdig materiaal om meubelen mee te maken of wanden te bedekken. Spaanplaat wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes hout en een bindmiddel, meestal een kunsthars. Het heeft een minder fijne afwerking dan het vorige materiaal, maar is best stevig en goedkoper dan normaal hout.
 • Metaal. Ladekasten die van metaal zijn gemaakt, zijn perfect voor een industriële look in je huis. De prijs hangt in deze gevallen vaak meer van het ontwerp af dan van het materiaal zelf.
 • Stoffen. Er zijn ook ladekasten met stoffen lades. Dit soort kasten zijn over het algemeen erg licht en goed betaalbaar, maar hebben meestal een minder stevige structuur dan de ladekasten die van andere materialen zijn gemaakt.
 • Rieten. Rieten kasten werden een paar decennia geleden veel gebruikt in de wereld van de decoratie. Nu lijkt dit materiaal een comeback te maken. Het is een uitstekende optie voor een land- of strandhuis, maar ook als je inzet op een exotische of maritieme look in je huis.

cabinet in a sober decoration

Wat betreft het materiaal van een ladekast, kun je bijvoorbeeld kiezen uit afwerkingen in hoogglans, zwarte of witte lak, maar ook uit eiken, grenen, walnoot, acaciahout of massief vuren. 
(Bron: Katarzy: 66034728/ 123rf.com)

Wat zijn de meest actuele ladekast-stijlen?

Als je op dit punt van de shopgids bent beland, is er een grote kans dat je geïnteresseerd bent in de meest recente dressoirstijlen. Een overzicht met de meest populaire kastsoorten kan je helpen je uiteindelijke keuze te maken. De lijst hieronder zorgt voor de nodige inspiratie. We hopen dat je met de juiste ladekast een decoratieve trend ontdekt die als uitgangspunt dient voor de rest van de aankleding van je woning.

 • Exotisch. De exotische stijl is een stijl die doet denken aan verre continenten, zoals bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. De kasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen die met de hand zijn gesneden. De meubels kunnen neutrale tinten of juist felle kleuren hebben. De oosterse accenten maken het verschil. Als je een passie hebt voor reizen, is dit type dressoir perfect voor jou.
 • Klassieke chique. De kasten uit deze categorie zijn klassieke meubelen met een moderne stijl. Neutrale tinten zijn misschien de beste optie, maar ook mat gelakte kasten kunnen mooi binnen klassiek chique interieurs passen. Binnen deze categorie zijn er ook kasten met originele gravures. Ze doen denken aan de aankleding van een klassiek paleis, zoals dat van Versailles.
 • Scandinavisch. De Scandinavische stijl blijft een van de populairste decoratiemogelijkheden van dit moment. De combinatie van neutrale kleuren en natuurlijk hout is een veilige en meestal succesvolle gok. De eenvoudige lijnen passen perfect bij andere, krachtigere decoratieve trends.
 • Retro. Met een retro ladekast reis je terug in de tijd naar huizen met een sfeervolle decoratie uit de jaren ’60 en ’70. De originele vormen, de gedurfde kleuren en de vele mogelijkheden die de kasten bieden zullen je blijven boeien. Deze speciale kasten zullen al snel de hoofdrolspelers in het interieur van je huiskamer of slaapkamer worden.

Wat is beter, een klassieke of een designer-ladekast?

Er zijn grofweg gezegd twee soorten ladekasten: de klassieke en de designer-ladekasten. De eerste zijn over het algemeen breder dan hoog en kunnen twee rijen of zeer brede laden hebben. De tweede zijn groter dan breed en hebben meestal vijf of zes laden. Er zijn ook opties met twee kleinere lades in de bovenste rij. Meestal zijn ze gemaakt van hout of een vergelijkbaar materiaal.

Designstukken kunnen eindeloze vormen aannemen en originele details bevatten. Ze volgen de laatste trends en geven de ruimte een unieke uitstraling. Als je op zoek bent naar een functioneel meubelstuk dat past binnen de decoratie van je huis, raden we aan om voor een klassiek model te kiezen. Ben je meer in een gewaagde bui en geldt dat ook voor de inrichting van je huis, dan is een design ladekast de beste optie.

baby's room

Een ladekast kan een essentieel element zijn in je slaapkamer, je hoeft alleen maar het meest geschikte model te vinden.
(Bron: Katarzy: 57655709/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van een ladekast?

Een ladekast is een praktisch meubelstuk. Het is daarom altijd een goed idee om een ladekast te kopen. De kast biedt opslagruimte en helpt zo om je slaapkamer en andere kamers opgeruimd te houden. Voordat we verder gaan met de belangrijkste factoren waar je op moet letten als je een ladekast koopt, laten we je hieronder de voor- en nadelen van dit meubelstuk nog eens zien. Dit overzicht helpt je te besluiten of hetgeen waar je naar op zoek bent daadwerkelijk een ladekast is.

Voordelen
 • Biedt extra opslagruimte
 • Heeft over het algemeen een zeer aantrekkelijk ontwerp
 • Dankzij het enorme aanbod, vind je altijd een ontwerp dat bij de decoratieve stijl van je interieur past
Nadelen
 • Er zijn niet veel modellen verkrijgbaar voor kleine kamers
 • Sommige modellen hebben een ietwat ouderwets uiterlijk

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op dit moment ken je al de meeste kenmerken waar de ideale ladekast aan moet voldoen. Maar er zijn nog andere aspecten waar je rekening mee moet houden als je een goede aankoop wilt doen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aankoop van een ladekast.

Soort achtergrond

Als je het dressoir op een gipsplaatmuur wilt plaatsen, kun je het beste kiezen voor een model met pootjes of een kast die je direct op de grond plaatst. Hoewel dit soort kasten uiteindelijk ook gefixeerd moeten worden, hebben ze een ander steunpunt. Er zijn specifieke ankers voor dit type muur. Deze worden echter meestal niet meegeleverd. We raden daarom aan om naar een gespecialiseerde winkel te gaan en ze te kopen voor een veilige montage van de ladekast.

vintage cabinet

Soms is een ladekast veel meer dan een decoratief object. 
(Bron: Katarzy: 43837843/ 123rf.com)

Locatie

Als het dressoir voor een tweepersoonsslaapkamer bedoeld is, is een dubbele kast een goede optie. Dat wil zeggen, een kast met twee rijen laden. Voor een babykamer, raden we aan om voor een commode te kiezen. Als je een kast voor je kinderen koopt, zijn de modellen met losse mandjes ideaal. Hier kun je gemakkelijk speelgoed in opbergen. Voor elke soort kamer is er een ladekast.

Opbergruimte

Brede kasten zijn geschikt voor de opslag van grote voorwerpen, handdoeken of beddengoed. Het is nog beter als de lades over de lengte een geheel zijn, en niet in twee delen worden verdeeld. Als je ondergoed of accessoires wilt opbergen, zijn kleinere lades juist handig. Bedenk voordat je de ladekast koopt hoe je de kast het liefst wilt indelen.

Samenvatting

In deze shopgids helpen we je de ladekast te vinden die het beste bij je smaak en behoeften past. We hebben een selectie gemaakt met de beste modellen, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit praktische meubelstuk, zodat je weet op welke factoren je moet letten bij de keuze voor een nieuwe ladekast.

Vond je onze shopgids over ladekasten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Katarzy: 57364757/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies