Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

De label printeris ontworpen voor het afdrukken van etiketten en stickers. Het gebruikte materiaal wordt in de label printeropgerold. Afhankelijk van het type wordt er afgedrukt met inkt, toner of warmte. Het apparaat is zowel geschikt voor thuisgebruik als voor gebruik in de winkel.

Zo kunnen thuis etiketten gedrukt worden voor het etiketteren van jampotten. In de kleinhandel wordt de label printergebruikt voor het afdrukken van streepjescodes en QR codes.

Met onze gids voor grote label printers willen we je helpen de juiste label printervoor je te vinden. We hebben de verschillende soorten label printers vergeleken en de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De label printeris gespecialiseerd in het afdrukken van etiketten. Het wordt vaak gebruikt voor het afdrukken van streepjescodes en QR codes.
 • De soorten label printers zijn de direct thermische printer, thermische overdracht printer, laser label printeren inkjet etikettenprinter. De printers verschillen van elkaar naar gelang hun afdrukmethode, afdrukkwaliteit en duurzaamheid van de afdruk.
 • De prijzen kunnen sterk variëren. De reden hiervoor is dat behalve af en toe persoonlijk gebruik, label printers ook in de industrie gebruikt worden.

Label printer: Onze selectie

Label printer: koop- en beoordelingscriteria

We laten je dan zien hoe je een voor jou geschikte label printer kunt kopen aan de hand van de volgende kenmerken. De belangrijkste criteria die de aankoopbeslissing vereenvoudigen zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je bij de criteria op moet letten.

Kleurendruk

Bij de aanschaf van een labelprinter moet je nagaan welke kleurtonen je nodig hebt. Wil je alleen etiketten in zwart-wit afdrukken, of wil je ook etiketten in kleur afdrukken? Als je alleen in zwart-wit wilt afdrukken, heb je niet per se een labelprinter met kleurenfunctie nodig.

Zwart-wit label printers zijn geschikt voor streepjescodes en QR codes. Kleuren label printers zijn geweldig voor meer creativiteit.

Labelprinters zonder kleurenfunctie zijn geschikt voor alledaags etiketgebruik. De etiketten zijn eenvoudig in zwart-wit gedrukt. Deze labelprinters zijn daarom zeer geschikt voor het afdrukken van barcodes. Voor gebruik in logistiek en kleinhandel volstaan ook etiketten in zwart-wit opdruk.

Label printers met kleurenfunctie bieden een ruime keuze aan kleuren om etiketten te drukken. Hiervoor moeten regelmatig kleurenetiketrollen gekocht worden. Het voordeel van de kleurenfunctie is dat je creatievere en levendigere etiketten kunt afdrukken.

De gekleurde etiketten zien er mooier uit en vallen meer op. Natuurlijk betekent de kleurenfunctie dat de label printers meer kosten. Bovendien zijn er regelmatig uitgaven voor de kleurenetiketrollen. Daarom moet je zorgvuldig beslissen of je de kleurenfunctie echt zult gebruiken.

Resolutie

Labelprinters variëren in de resolutie van een afdruk. Heb je een labelprinter nodig met een standaard resolutie of heb je een resolutie van hogere kwaliteit nodig? Bij de aanschaf van een labelprinter moet je dus letten op de puntdichtheid (dpi) van het apparaat.

De meeteenheid dpi toont je de puntdichtheid van een afdruk. Een hogere dpi betekent een afdruk met een hogere resolutie.

Als label printers een puntdichtheid van 200 tot 280 dpi hebben, komt dit overeen met een standaard resolutie. Deze resolutie is geschikt voor normale etikettering en barcodes. Vanaf een puntdichtheid van 300 dpi worden etiketten met een hogere resolutie afgedrukt. Vanaf deze resolutie worden beelden met meer contrast afgedrukt. Ze zijn ook geschikt voor het afdrukken van fijnere streepjescodes en QR codes.

Voor de hoogste kwaliteit heb je een label printernodig met een puntdichtheid van 600 dpi of hoger. De etiketten hebben een zeer hoge en scherpe resolutie. Als je een labelprinter nodig hebt voor je werk, is een puntdichtheid van 300 dpi voldoende.

Etiketbreedte

Etiketten variëren in hun afdrukhoogte en afdrukbreedte. Als je een labelprinter koopt, moet je weten wat de maximale breedte is die de printer kan afdrukken. Label printers variëren in breedte van 20 mm tot 170 mm.

Label printers met een kleinere beschikbare etiketbreedte zijn geschikt voor etiketten die minder inhoud nodig hebben. Als je bijvoorbeeld alleen etiketten nodig hebt voor een korte artikelbeschrijving, volstaat de aankoop van een label printerdie een kleinere etiketbreedte heeft. Met een grotere etiketbreedte heb je een groter bruikbaar oppervlak. Dit betekent dat je meer inhoud op je etiketten kunt afdrukken.

De grotere etiketbreedte is geschikt voor het afdrukken van etiketten met grotere tekst en afbeeldingen. Dit helpt ook om een betere leesbaarheid te creëren.

Poorten

Je moet ook letten op de beschikbare poorten op de labelprinter. Labelprinters kunnen een USB verbinding of een netwerkverbinding hebben. Als je bijvoorbeeld etiketten wilt afdrukken via een Internet verbinding, moet je de compatibiliteit van de label printercontroleren. Met een USB verbinding kun je de labelprinter eenvoudig op je computer aansluiten. Je computer zal dan het apparaat herkennen.

Je gegevens kunnen sneller overgezet worden en het loopt soepel. Met een netwerkverbinding kun je draadloos verbinding maken met je computer. Dit betekent dat je etiketten van een afstand kunt afdrukken. De draadloze verbinding geeft je toegang met minder beperkingen. De labelprinter hoeft niet direct met de computer verbonden te zijn. Je kunt bijvoorbeeld je mobiele telefoon met de labelprinter verbinden en etiketten afdrukken.

Afdruksnelheid

De snelheid van het afdrukken van etiketten is belangrijk als je veel etiketten wilt afdrukken. Het toont hoe lang het duurt om een etiket af te drukken. Als de label printereen hogere snelheid heeft, kun je sneller meer etiketten afdrukken.

Labelprinters met een lage afdruksnelheid zijn geschikt voor het afdrukken van enkele etiketten. Dat wil zeggen, als je niet vaak etiketten hoeft af te drukken, is een lage afdruksnelheid prima. Als je grote hoeveelheden etiketten afdrukt, heb je een label printermet een hoge snelheid nodig. Dus als je vaak etiketten moet afdrukken, raden we je aan op de afdruksnelheid te letten.

Labelprinter: Veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder staan de meest gestelde vragen over een labelprinter. We willen deze vragen hier beantwoorden, zodat je alle informatie over labelprinters kunt krijgen die je nodig hebt.

Wat is een etikettenprinter?

Een label printeris een mobiele of stationaire printer, ontworpen voor het afdrukken van etiketten en stickers. Het wordt vooral gebruikt voor het afdrukken van de volgende dingen

 • Barcodes
 • QR codes
 • Lettertypen
 • Graphics

De label printerwordt ook gebruikt voor het etiketteren van prijzen en verzendetiketten. Het wordt ook gebruikt in het magazijn voor het etiketteren van opslagplaatsen, producten en machines.

Etikettendrucker-1

Een QR code is een elektronisch leesbare code. Label printers worden gebruikt voor het afdrukken van QR codes.
(Image source: pixabay / Wilfried Pohnke)

Het verschil tussen label printers en gewone printers is dat ze bij het afdrukken opgerold materiaal gebruiken. Hiervoor wordt een speciaal invoermechanisme gebruikt.

Welke soorten label printers zijn er?

De label printeris onderverdeeld in vier verschillende soorten die je moet kennen als je hem koopt. In deze tabel tonen we je hun voor- en nadelen:

Type Voordelen Nadelen
Direct thermische printer Snel etiketten afdrukken, Goedkope printer Vereist speciaal papier, Korte duurzaamheid van afdrukken
Thermische transfer printer Lange duurzaamheid van afdrukken, Afdrukken met hoge resolutie, Geschikt voor vele kleuren Hoge aanschafprijs, Dure inkt
Laser etikettenprinter Scherpe en zuivere afdruk, Hoge afdruksnelheid, Zeer lange levensduur Hoge aanschafprijs, Hoog stroomverbruik, Vereist opwarmtijd
Inkjet etikettenprinter Fijne afdruk, Geen opwarmtijd nodig, Laag stroomverbruik Inkt is duur, Afdruk blijft niet lang goed

Het grote voordeel van een direct thermische printer is de snelle afdruk. Tegelijk is het verhoudingsgewijs goedkoper dan de andere soorten. De etiketten worden met behulp van hitte bedrukt. De etiketten zijn echter niet erg duurzaam en de opdruk vervaagt na verloop van tijd. Een groot voordeel van de thermo transfer printer is dat de afdruk lang meegaat.

Bovendien biedt hij een groot aantal kleuren met behulp van thermo transfer linten. Er zijn echter hogere kosten voor de aankoopprijs. Je moet ook meer uitgeven aan inkt vanwege de kosten van lint en papier. De laser label printerbiedt scherpe en schone afdrukken. De afdruksnelheid is erg hoog en de afdruk gaat lang mee. De aankoopprijs is echter hoog en er zijn hogere elektriciteitskosten. Het heeft ook een opwarmtijd nodig voor het afdrukken.

Etikettendrucker-2

De inkjet labelprinter heeft regelmatig nieuwe inktpatronen nodig om te kunnen afdrukken. Deze kunnen veel kosten.
(Image source: pixabay / tookapic)

Een voordeel van een inkjet label printeris de fijne afdruk van etiketten. Hij heeft ook geen opwarmtijd nodig en de elektriciteitskosten zijn ook lager. De benodigde inkt is echter duur en de afdruk blijft niet lang zitten.

Hoeveel kost een labelprinter?

De kosten van een labelprinter kunnen sterk variëren. Omdat er verschillende soorten labelprinters zijn, zijn er ook veel verschillende prijzen, afhankelijk van het soort labelprinter. De prijzen variëren naargelang de prestaties en de afdrukkwaliteit.

Als je je labelprinter vaak gebruikt en hoge kwaliteit nodig hebt, is een labelprinter van het duurdere type aan te bevelen. Omdat er label printers zijn voor thuisgebruik en voor de industrie, zijn er grote verschillen in prijs.

Type Prijsklasse
Direct thermische printer 30 € – 3.000 €
Thermische transfer printer 100 € – 5.000 €
Laser etikettenprinter 140 € – 6.000 €
Inkjet etikettenprinter 100 € – 13.000 €

Voor eigen en onregelmatig gebruik van een label printeris het voldoende er een onder de 100 € aan te schaffen. Als een labelprinter nodig is in de industrie, kun je enkele duizenden euro’s uitgeven aan een labelprinter. Hier is het belangrijk dat de etiketten heel snel en in een hoge kwaliteit gedrukt worden.

Hoe werkt een etikettenprinter?

Label printers gebruiken inkt, warmte of toner om de etiketten af te drukken, afhankelijk van het type. De etiketten zitten op een rol in de printer. Zoals gezegd zijn er veel soorten label printers, dus ook de drukprocédés zijn verschillend.

Een thermo transfer printer gebruikt warmte om op de etiketten een gedrukt beeld te maken. De etiketten worden zwart bij een bepaalde temperatuur. De direct thermische printer gebruikt behalve de etiketten ook een thermisch overdrachtslint. De inkt op het thermisch transfer lint wordt verwarmd om het op de etiketten te drukken. Een laser label printergebruikt een printer drum.

De trommel van de printer wordt statisch geladen op de plaatsen van een etiket waar het bedrukt moet worden. Het tonerpoeder hecht zich dan aan de geladen gebieden. De inkjet label printerdrukt etiketten af met inkt. De etiketten worden met inkt van de ene regel op de andere gedrukt. Dit proces verloopt via een geleiderail.

Wat zijn de alternatieven voor een labelprinter?

Behalve label printers zijn er nog andere alternatieven om iets af te drukken. Elke printer heeft zijn eigen functies. In de volgende tabel tonen we je deze alternatieven.

Type Beschrijving
Gewone printer Gewone printers kunnen ook etiketten afdrukken. Je hoeft alleen maar een formaat voor een etiketgrootte te gebruiken met behulp van software. Je moet ook extra A4 papieren etiketten kopen.
Copyshop Met deze dienstverlener kun je alle formaten afdrukken die je nodig hebt. Dit betekent dat je, behalve gewone formaten zoals A4, ook etiketten kunt afdrukken. Zoek maar eens een copyshop in je buurt.

De gewone printer biedt ook de mogelijkheid om etiketten af te drukken. Bij het maken van etiketten op je PC hoef je alleen maar op het formaat te letten. Er zijn kopieerwinkels in elke stad. Als je maar één keer etiketten hoeft af te drukken, is het voldoende om de benodigde etiketten bij deze dienstverlener af te drukken.

Etikettendrucker-3

Een printer wordt op kantoor gebruikt om documenten af te drukken. Maar het kan ook etiketten afdrukken.
(Image source: pixabay / 雪飞 王)

De alternatieven bieden ook labelprintmogelijkheden. Maar als je vaak etiketten afdrukt, is een label printerde beste keuze. Ze zijn vast voor het afdrukken van etiketten, dus etiketten zijn er handig en snel mee af te drukken.

Hoe druk ik etiketten af?

Om etiketten af te drukken kun je ook programma’s gebruiken om etiketformaten te maken. In het volgende gedeelte laten we je kort zien hoe je de programma’s gebruikt.

Woord

 1. Maak een nieuw bestand en kies “Labels” uit het tabblad “Items”.
 2. Voer dan de tekst in die op het etiket gedrukt moet worden.
 3. Onder ‘Options’ kun je het ontwerp voor je label kiezen.
 4. Dan kun je kiezen hoeveel etiketten op een pagina worden afgedrukt.
 5. In het overzicht kun je de grootte veranderen en dan op “Print” klikken.

Door de stappen te volgen wordt het maken van etiketten in Word gemakkelijk. Als je het formaat gemaakt hebt, kun je de inhoud gemakkelijk weer veranderen.

Mac

 1. Open de Contacten app en selecteer je contactpersoon.
 2. Ga dan naar “File” en “Print”.
 3. Kies onder “Style” “Address labels”
 4. Klik op “Layout” om de etiketten aan te passen.
 5. Klik tenslotte op “Print”.

Met deze stappen kun je etiketten maken met je Mac. Je kunt ze dan afdrukken op een door jou gekozen printer.

Hoe verwissel ik de rol van een etikettenprinter?

Als je labelprinter stopt met het afdrukken van etiketten, moet je waarschijnlijk het roletiket vervangen. In dit gedeelte laten we je de stappen zien om de rol van je labelprinter te verwisselen.

Voordat je de rol verwisselt, moet je zeker weten dat de label printeruitgeschakeld is. Zo loop je niet het risico de machine te beschadigen.

Wisselrollen kunnen variëren omdat er veel verschillende fabrikanten van label printers zijn. De volgende stappen zijn echter de meest voorkomende.

 1. Druk op de ontgrendelingshendels van je printer om het deksel te openen.
 2. Verwijder het lege rolletje.
 3. Plaats de nieuwe rol en zorg dat hij goed vastzit.
 4. Trek een deel van het etiket naar buiten zodat het uit de gleuf komt.
 5. Sluit het deksel en zet de labelprinter weer aan.

Volg deze stappen om de rol van je label printerte vervangen.

Conclusie

De labelprinter is een apparaat dat ideaal is voor het afdrukken van etiketten. Voor persoonlijk gebruik kunnen jampotten of persoonlijke fotoboeken geëtiketteerd worden. In de kleinhandel wordt de label printergebruikt voor het afdrukken van streepjescodes en QR codes.

Een labelprinter bestaat uit vele functies. De kleurtoon geeft aan of er alleen in zwart-wit afgedrukt wordt of dat etiketten ook in kleur afgedrukt kunnen worden. De puntdichtheid beschrijft hoe hoog de kwaliteit van de afdruk is. De afdruksnelheid geeft aan hoeveel etiketten per minuut worden afgedrukt. Verder laten de beschikbare aansluitingen zien hoe de labelprinter met de computer verbonden wordt.

Met een USB interface wordt de printer met een kabel op de computer aangesloten. Een WLAN interface betekent een draadloze verbinding en geeft je gemakkelijker toegang tot de labelprinter.

Beeldbron: Nawi/ 123rf.com

Reviews