Laatst bijgewerkt: 26-01-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

27Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Een kolomboormachine, ook wel tafelboormachine genoemd, is een vast opgestelde boormachine waarmee je uiterst nauwkeurig kunt boren. Die precisie is zijn grote kracht. Het grote verschil met een gewone elektrische of accuboormachine is dat je het werkstuk naar de boormachine brengt in plaats van andersom.

Zoals bij alle elektrische gereedschappen, zijn zaken als stevigheid, vermogen en de extra’s waarmee het model is uitgerust doorslaggevend bij de aanschaf van een kolomboormachine. In dit artikel vergelijken we de beste modellen op de markt en leggen we alles uit wat je moet weten om de beste kolomboor te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Tafel- of kolomboren zijn nauwkeuriger. Ze kunnen een gat boren dat perfect uitgelijnd is met de precieze hoek die nodig is. Het gebruik van een elektrische handboormachine voor dit soort taken kan gemakkelijk tot fouten leiden.
 • Ze zijn ook efficiënter en sneller. Voor repetitieve taken kunnen kolomboormachines gemakkelijker een houten plank of een ijzeren stuk boren, waardoor de klus in veel minder tijd wordt geklaard.
 • Handbediende elektrische boren, vooral accuboormachines, hebben een zeer beperkt vermogen, terwijl een werkbankboormachine veel vermogen en variabele snelheden heeft die een betere controle voor de gebruiker mogelijk maken.

Onze selectie: De beste kolomboren op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kolomboren die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte kolomboor een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte kolomboormachine

De Bosch PBD 40 is een kolomboormachine voor doe-het-zelvers die nauwkeurig willen boren. Dankzij de technische uitrusting is hij bijzonder nauwkeurig en zeer eenvoudig te bedienen.

Een 710 Watt universele motor vervangt de klassieke riemaandrijving zoals die bekend is van conventionele bankboren. De draaisnelheid kan traploos worden ingesteld door middel van een draaiknop.

De kolomboormachine met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

De FERM TDM1026 kolomboor is de ideale machine voor de veeleisende klusser. Deze robuuste kolomboor is voorzien van een 350 Watt motor en beschikt over 5 verschillende snelheidsinstellingen, met een maximaal toerental van 2500 toeren per minuut.

Met de tafelboormachine van FERM bereik je een optimaal boorresultaat bij materialen zoals staal en hout. Gebruik de tandkransboorkop om verschillende types boren goed vast te zetten (max. boordiameter: 13mm). De V-riemaandrijving zit bovenop de tafelboormachine, goed beschermd in een metalen behuizing.

De beste kolomboormachine met geïntegreerde laser

De kleine maar degelijke DP16VLS werkbankboormachine van Scheppach met geïntegreerde laser zorgt voor eenvoudig en nauwkeurig boren. Het maakt niet uit of het in hout, metaal of kunststof is – hij boort zuiver en nauwkeurig tot op de punt en is gemakkelijk te hanteren door de hoogteverstelling en de zwenktafel.

De robuuste gietijzeren constructie met een krachtige 550 watt motor, inclusief positielaser, maakt uiterst nauwkeurige boorresultaten mogelijk in een breed scala aan toepassingen.

De beste kolomboormachine voor doe-het-zelvers

Deze 350W kolomboormachine van Powerplus boort Ø 50mm diep in hout en staal. Je stelt de boor en de tafel makkelijk in op de gewenste hoogte. Door te kiezen tussen 5 verschillende snelheden (580min-1 tot 2650min-1), stem je het apparaat af op de klus.

De tafel is kantelbaar tot max. 45° en kan ook in de hoogte versteld worden. Je positioneert het werkstuk dus nauwkeurig en comfortabel. De POWX153 heeft een stabiele stalen kolom. De beschermkap zorgt voor een veilig apparaat.

Shpgids: Alles wat je moet weten over kolomboren

Het is van groot belang dat je voordat je een kolomboor koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

taladrovertical-1-KonstantinPelikh-85540606_s-768x512.jpg

Reinig de boor altijd goed na elk gebruik.
(Bron: Konstantin Pelikh: 85540606/ 123rf.com)

Wat is een kolomboormachine?

Kolomboormachines, ook wel tafelboren of verticale boren genoemd, zijn stationaire verticale boormachines. De boormachine is gemonteerd op een tafel of werkbank en bevestigd aan een kolom, met een bewegende as die op en neer beweegt. Ze hebben een basis waarop het te boren onderdeel wordt ondersteund.

Kolomboormachines zijn apparaten die veel precisie bieden bij het boren van scherpe en zeer diepe gaten. Ze zijn heel geschikt voor het werken met delicate of grote materialen. Daarnaast worden ze veel gebruikt in werkplaatsen waar serieel werk nodig is, hoewel er momenteel modellen beschikbaar zijn voor thuisgebruik.

Wat zijn de voordelen van een kolomboormachine ten opzichte van een handmatige boormachine?

Deze boormachines werden vroeger alleen in werkplaatsen gebruikt. Het waren zeer grote machines, met zeer krachtige motoren en buiten het bereik van de meeste budgets. Ze waren bedoeld voor veeleisend, professioneel werk of massaproductieboren, bijvoorbeeld voor de vervaardiging van mechanische onderdelen.

Vandaag de dag liggen kolomboren binnen het bereik van elk budget en bieden ze een reeks voordelen ten opzichte van de traditionele handboormachines, die in de volgende tabel worden beschreven:

Kenmerken Voordelen
Nauwkeurigheid Ze zijn veel nauwkeuriger dan de handboren.

Ze maken het mogelijk om onder een hoek te boren zonder invoerfouten.

Snelheid Dankzij de beweging van de klauwplaat en de spil, kun je op een snelle manier seriewerk maken.

De tandheugel en rondselhendel biedt een aanzienlijk mechanisch voordeel.

Vermogen Handboren hebben een beperkt vermogen.

Kolomboren hebben snelheids- en vermogensinstellingen.

Nauwkeurigheid Met de spindel kan de boordiepte worden ingesteld.

Boordiepte en -hoek kunnen worden aangepast.

Veiligheid Handboormachines kunnen wegglijden.

De tafelboren zijn stabieler.

Hiermee kan het onderdeel met schroeven aan de tafel worden bevestigd.

Hoe werkt een kolomboormachine?

Benchtop boormachines behoren tot de groep van verticale of kolomboormachines. Dit zijn de eenvoudigste en economisch meest toegankelijke van de professionele boorfamilie. Ze worden gekenmerkt door de rotatie van een verticale spil in een vaste positie die wordt ondersteund door een C-vormig constructieframe.

De bediening van een kolomboormachine is zeer eenvoudig, omdat deze slechts uit twee hoofdbewegingen bestaat:

 • Draaibeweging van het snijgereedschap (boormachine): geleverd door de elektromotor van de machine via een overbrenging door katrollen en tandwielen.
 • Beweging van de indringing van de boor in het werkstuk: kan handmatig of automatisch gebeuren. Het is precies de aard van deze voerbeweging die de twee basistypes van kolomboren onderscheidt.

taladrovertical-2-Mackoflower-112360813_s-768x510.jpg

De smering van een kolomboormachine is belangrijk vanwege de warmte en de wrijving die worden opgewekt door de bewegende delen.
(Bron: Mackoflower: 112360813/ 123rf.com)

Welke soorten kolomboormachines zijn er?

Er zijn twee basistypes van kolom- of tafelboren. De handmatige en de automatische.

Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen uit tussen de twee types van kolomboren in deze tabel:

Type kolomboor Beweging Aan te raden voor Kenmerken Boren
Handmatige Handmatige invoerbeweging. Voor lichte werkzaamheden.

Metaal, kunststoffen en zachte materialen.

Korte kolom op de werkbank.

Lange kolom, geen werkbank.

Boren tot 15,5 mm diameter.
Automatische Automatische voorwaartse beweging.

Gemotoriseerde plaatsing.

Boren van grote gaten.

Zware bewerkingen op middelgrote onderdelen.

Gaten tot 50 mm diameter.

Groter en zwaarder.

Uitgerust met gemotoriseerde boorinzet.

Ze hebben een lange kolom en worden op de vloer geschroefd.

Boren tot 50 mm diameter.

taladrovertical-3-PramotePolyamate-107650004_s-768x512.jpg

De tafelboren hebben de gemeenschappelijke basiscomponenten: een kolom, basis, een boorkop met motor en toebehoren, een werktafel en een zwengel.
(Bron: Pramote Polyamate: 107650004/ 123rf.com)

Hoe moet je een kolomboormachine gebruiken?

Kolomboormachines zijn zeer eenvoudig te gebruiken, hoewel het altijd aan te raden is om enige kennis te hebben voor het gebruik. Hier leggen we het je stap-voor-stap uit:

 • Lees de gebruiksaanwijzing: Kolomboren zijn krachtige gereedschappen. Daarom is het belangrijk dat je, voordat je ze voor het eerst gebruikt, de instructies van de fabrikant leest, zelfs als je ervaring hebt met het gebruik ervan.
 • Maak jezelf vertrouwd met de functies en onderdelen, leer hoe je de kop, de plunjerhendel en het snelheidsmechanisme moet bedienen, evenals de algemene bediening van de machine om de voordelen ervan ten volle te benutten.
 • Wanneer je een gat gaat boren, is het heel belangrijk dat je de nodige metingen doet om op de juiste plaats te boren. Kolomboren hebben een graduatiemechanisme dat je moet gebruiken om de hoogste nauwkeurigheid te bereiken.
 • Pas ook de indringdiepte van de boor aan. Ga niet te diep niet of je kan de tafel beschadigen, maar boor ook niet te kort, anders zal het gat niet compleet zijn.
 • Om te boren moet je de juiste boor plaatsen voor de grootte en het type materiaal dat je gaat boren.
 • Klem het materiaal op de tafel en stel het af aan de schroef of bankschroef, zodat het niet beweegt tijdens het boren.
 • Pas de hoogte van de boor aan en centreer hem op de plaats waar je het gat gaat boren. Je kunt de hoek ook aanpassen als dat nodig is.
 • Zet de boormachine aan en beweeg de hendel om dichter bij het materiaal te komen. Duw zachtjes als de boormachine het materiaal binnendringt.
 • Voor veeleisende werkzaamheden en harde materialen kun je het beste een soort koelmiddel gebruiken om te voorkomen dat de boor gaat smelten.
 • Als je klaar bent met boren, zet je de motor uit en verwijder je de boor. Sommige modellen hebben een “omgekeerde” functie die ontworpen is om de boor te verwijderen.

Welke veiligheidstips moet ik in gedachten houden bij het gebruik van kolomboren?

Wanneer je met krachtige gereedschappen werkt, zoals kolomboren, zijn er risico’s aanwezig. Het is gemakkelijk om een ongeluk te krijgen door de projectie van deeltjes, klappen, snijwonden, vallende materialen of elektrische contacten. Hier vind je enkele veiligheidstips voor het gebruik van je kolomboormachine:

 • Draag altijd een veiligheidsbril.
 • Gebruik laarzen met een versterkte teen om verwondingen bij vallende onderdelen te voorkomen.
 • Als je lang haar hebt, steek het dan op of draag een hoed.
 • Boor niet met armbanden, kettingen, ringen of banden.
 • Houd het onderdeel nooit in de hand tijdens het boren.
 • Voordat je de boormachine aanzet, moet de tafel schoon zijn.
 • Voordat je een manoeuvre uitvoert, moet je er zeker van zijn dat de machine stilstaat.
 • Gebruik een persluchtpistool om de spanen van het werkstuk te verwijderen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kolomboor om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de boor die je nodig hebt:

Vermogen

Bij het boren op een tafelboormachine is het vermogen zeer belangrijk, omdat de uiteindelijke prestaties van de apparatuur daarvan afhankelijk zijn. In dit type machines mag een efficiënt vermogen niet lager zijn dan 400 of 500 W voor timmer- of bouwwerkzaamheden. Met deze kracht zorg je voor een optimale reactie bij het boren van gaten met hoge precisie en professionele afwerking.

Op dezelfde manier zal een hoog vermogen je in staat stellen om te werken met materialen van verschillende hardheden, gebruik makend van de veelzijdigheid van de apparatuur om effectief te boren in hout, staal of kunststof. Je kunt echter kiezen voor een boormachine met een iets lager vermogen, bijvoorbeeld 200 W, wat voldoende is voor elk huishoudelijk doe-het-zelfproject.

taladrovertical-4-DmitriiShironosov-76766261_s-768x512.jpg

Er zijn twee basistypes van kolom- of tafelboren.
(Bron: Dmitrii Shironosov: 76766261/ 123rf.com)

Snelheidsaanpassing

Het is belangrijk dat je kolomboormachine een snelheidsregelsysteem heeft waarmee je de snelheid van de rotatie kunt regelen en aanpassen aan elk materiaal waarmee je werkt, omdat je met een bepaald type boormachine met een bepaald toerental in veel situaties optimale resultaten kunt behalen of juist de boormachines en de motor kunt doorbranden.

Er zijn modellen op de markt met maximaal 12 snelheidsinstellingen waarmee je het vermogen voor elke opdracht kunt regelen. Vergeet niet dat dit een belangrijke factor is, aangezien een verkeerde instelling kan leiden tot het smelten van de boor, het breken ervan of, erger nog, het beschadigen van de motor van de boor.

Verstelbare hoogte

Het is ook belangrijk dat je kolomboormachine een in hoogte verstelbaar systeem heeft. De meeste modellen hebben een beweegbare tafel die je in hoogte en in sommige gevallen in hellingsgraad kunt verstellen. Hierdoor kun je comfortabeler werken omdat je de diepteaanslag of de boor diagonaal en onder een hoek kunt instellen.

Met een instelbare hoogte kun je ook de spanning in je rug en schouders verlichten, zodat je na het boren geen rug- en nekklachten krijgt. Natuurlijk zal deze veelzijdigheid invloed hebben op de uiteindelijke prijs van de tool.

taladrovertical-5-KonstantinPelikh-85539144_s-768x512.jpg

Kolomboren worden gekenmerkt door de rotatie van een verticale spindel in een vaste positie die wordt ondersteund door een C-vormig constructieframe.
(Bron: Konstantin Pelikh: 85539144/ 123rf.com)

Scherm en laser

De meeste kolomboren die je op de markt vindt gebruiken analoge katrolsystemen voor het schakelen, deze traditionele modellen zijn zeer betrouwbaar. De nieuwere modellen maken gebruik van een digitaal display waar ze de snelheidsafstelling nauwkeurig kunnen instellen en met een eenvoudige interface die de efficiëntie verbetert.

Op dezelfde manier zijn er modellen die een laser integreren die werkt als een boorassistent en helpt om de gaten in serie snel en gemakkelijk te maken door het niveau van de perforatie van de verschillende materialen die je gebruikt te controleren. Deze extra componenten zijn van invloed op de kosten van het gereedschap.

Grootte

Een van de bijzonderheden van de kolomboren is hun grote omvang. Hoewel de meest voorkomende modellen op de markt tafelmodellen zijn, die je op een werktafel kunt plaatsen, zijn er enkele veel grotere modellen. Deze moeten aan de vloer worden verankerd om te kunnen werken en zijn veel duurder.

Deze machines zijn ook krachtiger, dus je moet nadenken over je behoeften voordat je het een of het ander kiest. Als je je klusjesboormachine gaat gebruiken voor kleine reparaties en doe-het-zelf projecten, betaal dan niet te veel voor een groot gereedschap dat uiteindelijk te veel ruimte in beslag neemt.

taladrovertical-7-Auremar-77731275_s-768x512.jpg

Kolomboormachines zijn apparaten die veel precisie bieden bij het boren van scherpe en diepe gaten.
(Bron: Auremar: 77731275/ 123rf.com)

Ontwerp

Het ontwerp is een andere belangrijke factor voor dit soort gereedschap. Veel kolomboren zijn ontworpen om draagbaar te zijn. Hoewel ze nog steeds stevig en zwaar gereedschap zijn, zal deze relatief gemakkelijk te verplaatsen zijn, omdat ze compacte ontwerpen hebben die het mogelijk maken om ze zonder veel problemen in elke ruimte te installeren.

In de regel zijn deze machines robuust ontworpen en dit is een onmisbaar kenmerk, ze moeten worden gemaakt van hoogwaardige materialen zoals gegoten staal en andere legeringen die bestand zijn tegen het harde werk waarvoor ze zijn ontworpen.

Samenvatting

Kolomboormachines of tafelboren zijn zeer krachtig gereedschap. Ze zijn ontworpen voor hard of continu werken, in een professionele werkplaats of thuis. Deze boren gebruik je, in tegenstelling tot de handboormachines op een tafel of verankerd aan de vloer. Ze stellen de gebruiker in staat om maximale precisie te bereiken in elke boortaak.

In dit artikel hebben we alles uitgelegd wat je moet weten over kolomboren, nu heb je alle informatie die je nodig hebt om een goede aankoop te doen. Vergeet niet te kijken naar factoren zoals het motorvermogen, het ontwerp van alle elementen, de grootte en de accessoires zoals de display of een lasermarker.

Vond je ons artikel over kolomboren interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte kolomboor kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Auremar: 107650005/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies