koffiezetapparaat met twee kopjes
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

32Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Kaldi, een Ethiopische herder, zag zijn geiten helemaal opleven nadat ze wat bessen van een struik hadden gegeten en besloot de bessen naar een oude man te brengen. Deze wijze man gooide ze in het vuur, maar de geur was zo bijzonder dat hij ze er weer uit haalde. Daarna deed hij ze in een glas heet water en bereidde zo het eerste kopje koffie.

Dit is uiteraard maar een legende, want niemand weet met zekerheid wat de oorsprong van deze drank is. Maar wat vaststaat, is dat veel mensen zich geen leven zonder koffie kunnen voorstellen. Ben je op zoek naar een goed koffiezetapparaat? Dan mag je de informatie die we in deze shopgids voor je hebben samengesteld niet missen!
Belangrijk om te weten

 • Afhankelijk van het model dat je kiest, zal de koffie sterker of milder smaken.
 • Sommige koffiezetapparaten bieden extra functies: ze malen koffiebonen, verwarmen melk, schuimen of bereiden andere dranken.
 • Wil je weten wat de belangrijkste kenmerken van de verschillende koffiemachines zijn? En wat de prijs is van een kopje koffie dat je thuis drinkt? De antwoorden op deze en andere interessante vragen vind je in het segment “Waar moet je op letten bij je aankoop?”.

Onze selectie: De beste koffiezetapparaten op de markt

Vind je het moeilijk om een keuze te maken met zoveel verschillende soorten apparaten? Om je hierbij te helpen hebben we een selectie gemaakt van de beste koffiezetapparaten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.
AffiliateLink
59,99 EUR
AffiliateLink
62,48 EUR
AffiliateLink
27,95 EUR
AffiliateLink
33,00 EUR
AffiliateLink
415,00 EUR
AffiliateLink
104,00 EUR
AffiliateLink
89,95 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over koffiezetapparaten

Het is een goed idee dat je voordat je een koffiezetapparaat koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje een kopje koffie bereiden

De druk van een espressoapparaat wordt gemeten in bar en de sterkte van de drank hangt af van deze waarde. (Bron: Theerathammokor: 90908941/ 123rf.com)

Welke soorten koffiemachines zijn er op de markt?

Om te bepalen welk koffiezetapparaat je moet kopen, moet je in grote lijnen weten wat de verschillen tussen de soorten modellen zijn. Van daaruit zul je je een idee kunnen vormen van wat de beste optie zou kunnen zijn.

 • Druppel of filter koffiezetapparaat. Om de koffie te bereiden, moet je water in het reservoir doen en het koffiefilter met koffie vullen. De laatste wordt op zijn plaats gezet en de machine wordt aangezet. Het water wordt verwarmd en stroomt door het filter. De koffie druppelt dan in de kan.
 • Percolator of Moka express. Het heeft een onderste reservoir voor het water en een trechter met koffie wordt er bovenop geplaatst. Het bovenste reservoir bevat de koffie en is van de trechter gescheiden door een filter. Wanneer het water opwarmt, gaat het door de trechter en door de filter tot in de bovenste tank.
 • Cafetière. Dit type koffiezetter wordt ook wel French press genoemd omdat je bij het koffie zetten de koffie met een pers naar de bodem duwt. Wanneer je koffie maakt vul je de cafetière eerst met koffie. Hier schenk je heet water op. Daarna laat de French press ongeveer 3 minuten trekken en duw je vervolgens langzaam de zeef naar beneden.
 • Koffiecupmacine. Ze zijn vergelijkbaar met espressomachines, maar in plaats van koffie gebruiken ze wegwerpcapsules. Het enige wat je hoeft te doen is het waterreservoir te vullen, de capsule in te brengen en op een knop te drukken. Het hete water stroomt door de capsule en de koffie is klaar. Er zijn machines die ook andere soorten dranken bereiden.
 • Espressomachine. Ze lijken op de apparaten die je in cafés vindt, maar zijn ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Je moet het waterreservoir en het koffiefilter vullen en dit laatste vervolgens in de filterhouder plaatsen. Wanneer u het koffiezetapparaat aanzet, komt het water onder druk door het filter naar buiten. Zij kunnen worden uitgerust met een melktank of een melkopschuimer.

Wat is het beste koffiezetapparaat voor thuisgebruik?

Elk van de bovenstaande modellen is perfect voor thuisgebruik. Bij het kiezen van het juiste type, moet je je afvragen wie van jullie in huis koffie drinken en of jullie het allemaal tegelijk doen. Het is duidelijk dat als je snel koffie wilt zetten, koffiecups of pads de beste optie zijn. Maar als je de hele dag door koffie wilt hebben, ga dan voor het traditionele koffiezetapparaat met filter.

Als je koffie wilt voor meerdere personen, zijn de filterapparaten ook de beste keuze. Als je graag een koffiezetapparaat wilt die dezelfde koffie maakt als die je in een café drinkt, zal je plezier hebben van een espressomachine. Is een cafetière een goed idee? Sommige mensen vinden ze heel handig, maar het is niet de snelste manier van koffiezetten.

koffiezetapparaat in keuken met koffie

Als je koffie wilt voor meerdere personen, zijn de filterapparaten ook de beste keuze. (Bron: Lightfieldstudios: 106560776/ 123rf.com)

Wat is het beste koffiezetapparaat voor een kantoor?

De keuze voor thuis is afhankelijk van verschillende factoren, maar voor een kantoor is het eenvoudiger. Het beste is een koffiecupmachine. Het is erg handig, bereidt individuele koffie en je hebt geen keuken nodig. Als je echter in alle opzichten een goedkopere optie wilt, raden we je een filter koffiezetapparaat aan.

Wat is beter, een espressoapparaat of een koffiecupmachine?

Het is mogelijk dat je twijfelt tussen een espressoapparaat en een koffiecupmachine. De eerste is al tientallen jaren populair in huishoudens, de tweede is ook al jaren de favoriete keuze van veel mensen. De volgende tabel zal je helpen om een keuze te maken tussen deze twee modellen.

Kenmerk Espressoapparaat Koffiecupmachine
Voor één kopje tegelijk
Voor meerdere kopjes
Eenvoudig te reinigen
Het apparaat is goedkoper  
De koffie is goedkoper
De koffie is sterker
Grotere variëteit aan smaken
Ook voor andere dranken

Welke soort koffie gebruik je voor elk apparaat?

Het is belangrijk dat je weet wat voor soort koffie je moet kopen voor de verschillende modellen. Hieronder laten we hier een overzicht van zien:

 • Filter koffiezetapparaat. De beste optie is een Arabica-koffie met een gemiddelde tot fijne maling.
 • Percolator. Ideaal is een koffie met een fijne maling die Arabica- en Robusta-variëteiten combineert.
 • Cafetière. We raden je aan om koffie met een grove maling te gebruiken.
 • Espressoapparaat. Gebruik bij voorkeur Arabica-koffie met een fijne maling, hoewel je deze ook met Robusta-koffie kunt mengen.

Wat is het meest complete koffiezetapparaat?

Met een koffiecupmachine kun je verschillende soorten koffie zetten, maar voor veel mensen is het multifunctionele espressoapparaat het meest compleet. Ten eerste smaakt de koffie net als in een café. En ten tweede kun je er ook verschillende soorten koffie mee zetten:

 • Espresso. Espresso is een scheut donkere geconcentreerde koffie gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen. Echte espresso herken je aan een laagje lichtbruin schuim.
 • Espresso lungo, Caffè americano of Caffè grande. Dit bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water.
 • Cafè latte. Een caffè latte wordt gemaakt met een shot espresso. Dit vult 1/3 van het kopje. De rest van je kopje wordt gevuld met gestoomde melk een kleinere laag geschuimde melk bovenop.
 • Cappucino. Een cappuccino is officieel een koffiedrank dat bestaat uit ⅓ vers gezette espresso, waarop ⅓ gestoomde melk wordt geschonken en wordt afgetopt met ⅓ melkschuim.

melk toevoegen aan de koffie

Als je koffie wilt voor meerdere personen, zijn de filter koffiezetapparaten de beste keuze. (Bron: Filimonova: 26947936/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een koffiezetapparaat om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het koffiezetapparaat dat je nodig hebt:

Type koffiezetapparaat

Hieronder willen we de belangrijkste kenmerken van de verschillende koffiezetapparaten vergelijken. Deze tabel zal je hopelijk kunnen helpen bij het nemen van je definitieve beslissing. Evalueer de verschillende kenmerken en kies het model dat het best aan al je behoeften voldoet.

Kenmerken Filter koffiezetapparaat Percolator Cafetière Espressoapparaat Koffiecupmachine
Smaak van de koffie Zacht. Intens. Hangt af van de hoeveelheid koffie. Intens. Hangt af van het soort cup of pod.
Type koffie Gemalen. Gemalen. Gemalen. Gemalen. In cups of pads.
Hoeveel kopjes Meerdere. Meerdere, al zijn er ook voor één kopje. Meerdere, al zijn er ook voor één kopje. Eén of twee. Een, al zijn er modellen voor meerdere.
Temperatuur Houdt de koffie enkele minuten warm. Houdt de koffie een paar minuten warm. Houdt de koffie niet warm. Houdt de koffie niet warm. Houdt de koffie niet warm.
Onderhoud Er zijn filters voor eenmalig gebruik. Soms moeten onderdelen worden vervangen. Weinig. Weinig. Weinig.
Reiniging De kan en het filter moeten worden gewassen. Nogal omslachtig. Eenvoudig. Gebruik de reinigingsstand van tijd tot tijd. Gebruik de reinigingsstand van tijd tot tijd
Prijs Vanaf 10 euro. Vanaf 10 euro. Vanaf 5 euro. Vanaf 90 euro. Vanaf 30 euro.

Prijs van een kopje koffie

Hoeveel kost het je om een kopje koffie te zetten? Hierbij ligt het eraan of het koffiezetapparaat gemalen koffie gebruikt of cups of pads. Een kopje gemalen koffie kost minder dan 10 cent, terwijl een met koffiecups gezet kopje meer dan 40 cent kan kosten. Koffiepads met één dosering hebben een vergelijkbare prijs, hoewel er in beide gevallen goedkopere opties zijn. We raden je om dit aspect in overweging te nemen.

Italiaanse koffiepot met gemalen koffie en klaar

Voor sommige mensen is het belangrijk dat de koffie goed heet is. In dat geval raden we je aan te kiezen voor een percolator, omdat je dan altijd koffie met een hoge temperatuur hebt. (Bron: Alikaj: 91292902/ 123rf.com)

Hete koffie

Voor sommige mensen is het belangrijk dat de koffie goed heet is. In dat geval raden we je aan te kiezen voor een percolator, omdat je dan altijd koffie met een hoge temperatuur hebt. Bij andere modellen is dit niet altijd het geval. Al zijn espressomachines hiervoor ook een goede optie.

Verschillende soorten

Als je van gepersonaliseerde en aparte soorten koffie houdt, raden we je aan te kiezen voor een apparaat met koffiecups of pads. Hoewel sommige van deze dranken qua smaak nogal verschillen van espressokoffie, zijn ze toch erg lekker. Bovendien bieden ze je de mogelijkheid om je gasten te verrassen door voor ieder van hen een kopje koffie op maat te bereiden.

VoltaireSchrijver, historicus en filosoof
“Koffie mag dan een vergif zijn, maar het moet heel langzaam werken, want ik drink het al 85 jaar en ik voel me geweldig.”

Accessoires, onderdelen en service

Een ander aspect dat je kunt overwegen bij de aankoop van je koffiezetapparaat is of er accessoires bij zitten. Er zijn vele mogelijkheden: een melkkannetje, een maatlepel, reserve elastiekjes of reinigingscapsules, onder andere. Je moet ook nagaan of het gemakkelijk is reserveonderdelen te vinden, mocht je die nodig hebben, en of ze een goede service hebben in geval van technische problemen.

Samenvatting

Er bestaan veel verschillende manieren voor het maken van koffie, en koffie experts zijn het er over eens dat sommige beter zijn dan anderen. Uiteindelijk hangt het echter van je persoonlijke smaak af, aangezien sommige koffiedrinkers van een sterkere, dikkere koffie houden, terwijl anderen liever een milder en lichter kopje koffie willen.

In deze shopgids hebben we je alle verschillende soorten koffiezetapparaten laten zien met de belangrijkste kenmerken van elk type, we hebben de meest gestelde vragen van gebruikers beantwoord en de belangrijkste aankoopcriteria laten zien. Je hebt nu alle informatie tot je beschikking om je keuze te maken. We wensen je veel plezier met je nieuwe koffiezetapparaat!

Vond je onze shopgids over koffiezetapparaten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Akz: 82758054/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies