Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

23Products analyzed

35Hours invested

11Studies researched

95Comments collected

Koffie wordt in het Midden-Oosten al sinds de 16e eeuw bereid in de ibrik, een kleine koperen koffiepot. In de 19de eeuw vond Joseph-Henry-Marie Laurens, een Parijse tinnegieter, de eerste Europese koffiepot uit waarin koffie bereid kon worden.

De zogenaamde percolator is ook nu nog favoriet onder de koffiepotten, maar staat meer bekend als een (Italiaanse) espressopot. In onze grote koffiepot gids 2023 hebben we alle feiten over koffiepotten, enkele beoordelingscriteria en onze favorieten onder de koffiepotten gebundeld en hopen we het je zo gemakkelijker te maken je nieuwe koffiepot te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Koffiepotten zijn er niet alleen om koffie in te schenken, je kunt ze ook direct gebruiken om koffie te zetten
  • Koffiepotten om koffie te zetten hebben geen elektriciteit nodig en kunnen dus overal gebruikt worden – ook op de camping
  • Hoe vaker je je koffiepot schoonmaakt, hoe minder aanslag zich kan ophopen

Koffiepot: Onze selectie

In onze koffiepotten vergelijking vind je de favorieten van de redactie, samen met een beschrijving en beoordeling.

Koffiepotten: Koop- en beoordelingscriteria

In dit artikel willen we je ook laten zien waar je op kunt letten als je een koffiepot koopt, zodat je later tevreden bent over het product. Deze criteria kunnen belangrijk zijn bij de keuze van een koffiepot:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Materiaal

Koffiepotten zijn er in een grote verscheidenheid aan materialen. Vroeger was bijvoorbeeld een mooie porseleinen koffiepot een must op de middagtafel. Ook tegenwoordig zijn ze op allerlei manieren beschilderd of bedrukt, en bij sommige oudere modellen kun je zelfs zien waar de porseleinen koffiepot vandaan kwam.

Fabrikanten gebruiken vaak glas voor de zogenaamde “French Press” koffiepotten of ook wel persstempelpotten, en espressopotten zijn meestal van aluminium gemaakt. Koffiekannen van zilver, keramiek of steen worden ook gebruikt om koffie in te serveren.

Isolatie

Na het bereiden van een warme drank wil je hem zo lang mogelijk warm houden. Maar als je koffie in een niet-geïsoleerde pot laat staan, zal hij na een uur koud zijn.

Om de koffie zo lang mogelijk warm te houden, moet de koffiepot goed geïsoleerd zijn.

Veel koffiepotten, of ze nu om te bewaren of om koffie in te zetten zijn, hebben thermische isolatie, meestal thermospotten.Deze bestaan uit twee gespiegelde flessen in de ruimte ertussen, waar alle lucht uitgepompt wordt, zodat een vacuüm ontstaat. De koffie kan geen warmte afgeven; de warmtestraling wordt door de spiegelende binnenfles teruggekaatst en blijft in de koffie.

De isolatie werkt zowel in roestvrijstalen potten als in glazen koffiepotten. Bedenk ook dat je voor warme dagen in de zomer een geïsoleerde koffiepot kunt gebruiken voor je ijskoffie, want de methode werkt ook andersom.

Capaciteit

Je kunt koffiepotten in veel verschillende maten krijgen. Ze variëren van espressopotten waar twee kopjes koffie in passen tot thermoskannen waar twee liter koffie in kan. Let op de capaciteit van koffiepotten waarmee je tegelijk koffie zet, zodat je het fornuis niet twee keer hoeft te gebruiken om vier koppen koffie te zetten.

Hittebestendigheid

Hittebestendigheid is het vermogen van een materiaal om hoge temperaturen te weerstaan. We weten allemaal dat bepaalde soorten plastic dat niet zijn.

Hittebestendige materialen zijn o.a. keramiek, email, aluminium en porselein. Hittebestendig glas moet speciaal gemarkeerd zijn, dus kijk in de beschrijving van je koffiepot.

Je moet voorzichtig zijn met koffiepotten van steengoed, want er kunnen barsten of scheuren in de pot ontstaan als hij voor het eerst zonder voorbereiding gebruikt wordt. Daarom moet je de pan eerst in een pan met koud water zetten en het water laten koken. Laat de kruik dan afkoelen en je kunt hem zonder aarzelen gebruiken.

Geschiktheid voor inductiekookplaten

Als je een inductiekookplaat hebt en een koffiekan voor directe bereiding wilt kopen, moet hij daar natuurlijk geschikt voor zijn. Maar omdat een inductiekookplaat al lang geen zeldzaamheid meer is, zijn veel fabrikanten nu overgeschakeld op koffiepotten die geschikt zijn voor inductie. Het is het beste om altijd de beschrijving van de producten te lezen.

Vaatwasmachinebestendig

Een ander belangrijk punt voor jou kan zijn dat je koffiepot vaatwasserbestendig is, zowel voor het bereiden als voor het opdienen. Let bij thermoskannen, aluminium koffiepotten of porseleinen potten met opdrukken of gouden randen op de aanduiding vaatwasmachinebestendigheid.

Bij porseleinen vaatwerk in het bijzonder betekent dit echter niet dat er geen verkleuring van het porselein of verkleuring van de afdruk kan optreden na veelvuldig wassen in de afwasmachine, want het materiaal is over het algemeen erg gevoelig. Je kunt het beste rechtstreeks aan de fabrikant vragen.

Koffiekannen: Veel gestelde vragen en antwoorden

Hier hebben we de belangrijkste vragen over koffiepotten en de aanschaf ervan beantwoord.

Voor wie is een koffiepot geschikt?

Een mooie koffiekan voegt een vleugje elegantie toe aan elke mooi gedekte tafel. Maar koffiepotten worden niet alleen gebruikt om te serveren, je kunt er ook direct koffie in zetten. Ze kunnen ook gebruikt worden om de koffie langer warm te houden of om het aroma van de koffie nog beter tot ontwikkeling te laten komen.

Kaffeekanne

Koffiepotten hebben een lange traditie vanwege de koffie. De oudst bekende koffiepotten komen uit het Ottomaanse Rijk en Ethiopië. (Image source: unsplash / Thomas Martinsen)

Voor iemand die thuis een koffiezetapparaat heeft maar graag gaat kamperen en niet per se in water oplosbare koffie wil gebruiken, kan een koffiepot die direct op een open vuur koffie zet handig zijn.

Welke soorten koffiepotten zijn er?

Zoals reeds gezegd zijn er verschillende soorten koffiepotten. Waarschijnlijk is het eerste wat direct in je opkomt de porseleinen potten aan oma’s middagtafel bij de koffie en cake. Hier is een kort overzicht van de verschillende koffiepotten

  • Filterkoffiepot: Filterkoffiepotten hebben een filter boven in de pot. Sommige zijn herbruikbaar, andere hebben een extra papieren filter nodig. De gewenste hoeveelheid koffie wordt in dit filter gegoten en met de hand met heet water gebrouwen. Zorg ervoor dat het water niet kookt, de temperatuur moet tussen 93 en 97 graden Celsius liggen.
  • Perskoffiepot: De perskoffiepot of ook wel “French Press” genoemd heeft een pers die de koffie na de bereidingstijd naar beneden duwt. De koffie wordt in de pot gegoten en de pot wordt gevuld met heet (niet kokend) water. Roer kort en sluit dan de koffiepot. Afhankelijk van hoe sterk je je koffie wilt, laat je hem tussen 3 (mild) en 5 (sterk) minuten trekken en druk je dan langzaam de plunjer naar beneden. Let er bij de perspot op dat je een grovere maling gebruikt, want de pers kan geen koffie malen die te fijn is.
  • Espresso koffiepot: Espresso koffiepotten bestaan uit drie delen. Water wordt in het onderste deel gegoten tot net onder het overdrukventiel en de gemalen koffie in het middelste deel. Schroef de bovenkant van de pot er stevig op en verwarm de koffie direct op het fornuis op matig vuur. Als er meer stoom uit komt, is de koffie klaar en kan hij direct geserveerd worden.
  • Ibrik of Cezve: Deze koffiepot wordt gebruikt om Turkse koffie te zetten. Per kopje moet ongeveer 50 milliliter water en de gewenste hoeveelheid suiker in de ibrik gegoten worden. Kook nu het water kort en roer de suiker erdoor, voeg dan per kopje een opgehoopte theelepel koffie toe aan de ibrik en kook het tweemaal.
  • Koffiepot om te serveren: Dit type koffiepot dient vaak om de koffie warm te houden (bijvoorbeeld Thermos koffiepotten) of te serveren bij koffie-bijeenkomsten.

In de volgende tabel willen we de koffiepotten nog eens voorstellen met hun voor- en nadelen:

Type voordelen nadelen
Filterkoffiepot eenmalige aanschaf voor koffiepotten met herbruikbare filters extra bakje voor het bereiden van heet water nodig
Perskoffiepot meestal vaatwasmachinebestendig extra bakje voor het bereiden van heet water nodig
Espressokoffiepot directe koffiebereiding in de pot niet vaatwasmachinebestendig
Ibrik of Cezve zeer intense koffiesmaak alleen geschikt voor liefhebbers van Turkse mokka, lange bereidingstijd
Serveerkoffiepot isolerende of representatieve koffiepot bereiding van koffie niet mogelijk

Er is ook de Jabana koffiepot. Het is ontstaan in Ethiopië en wordt al vele honderden jaren gebruikt om koffie te zetten. Het proces van koffie zetten is gebaseerd op een oude traditie en duurt daarom erg lang en is in Europa niet echt gebruikelijk.

Wat kost een koffiepot?

Afhankelijk van de fabrikant, de capaciteit en het materiaal, kan de prijs van koffiepotten sterk variëren. Terwijl Ibrik koffiepotten van emaille te koop zijn voor slechts 8 euro, moet je dieper in de buidel tasten voor grote thermoskannen die goed geïsoleerd zijn en niet lekken. Bij porselein is het belangrijkste het merk van de koffiepot.

Type prijs
Filterkoffiepot 25 – 50 euro
Perskoffiepot 15 – 65 euro
Espressokoffiepot 15 – 50 euro
Ibrik of Cezve 8 – 45 euro
Thermoskoffiepot 10 – 50 euro
Porseleinen koffiepot 30 – 60 euro

De hoofdregel hier is: hoe groter de koffiepot, hoe hoger de prijs.

Waar kan ik een koffiepot kopen?

Natuurlijk bieden gespecialiseerde porseleinwinkels en meubelzaken met porseleinafdelingen de grootste keuze aan porseleinen servies en dus ook aan porseleinen koffiepotten. Je bent er echter ook zeker van koffiepotten van steengoed of keramiek te vinden.

Als je een traditionele koffiepot zoekt, waarom bezoek je dan niet een rommelmarkt of snuffel je op de zolder van je ouders of grootouders?

Een andere mogelijkheid om een koffiepot te kopen zijn natuurlijk de online winkels op het Internet. Ze bieden een ruime keuze aan producten en je kunt onderzoek doen, prijzen vergelijken, recensies bekijken en je perfecte koffiepot zoeken vanuit het comfort van je eigen huis. Een ander voordeel is dat je niet gebonden bent aan openingstijden en je een trip naar de winkel kunt besparen.

Wat zijn de alternatieven voor een koffiepot?

Als je al een koffiepot hebt en een alternatief zoekt omdat je gewoon niet tevreden bent, hebben we de volgende alternatieven voor je onderzocht

  • Koffiezetapparaat: is misschien duurder in aanschaf, maar de mogelijkheden om koffie te bereiden zijn veel groter
  • Oploskoffie: de gemakkelijkste en snelste manier om koffie te zetten

Een koffiezetapparaat kan hogere aanschaf- en onderhoudskosten hebben dan een koffiepot, waarmee je koffie kunt zetten. Je hebt echter het voordeel dat je een ruime keuze aan machines vindt. Zo worden koffiebonen vers gemalen of wordt melk opgeschuimd in de machine.

Waarschijnlijk de goedkoopste en gemakkelijkste manier om koffie te bereiden is oploskoffie, die met heet water direct in je kopje gezet wordt. Deze koffiesoort wordt ook wel oploskoffie genoemd. Het wordt bereid door de ruwe koffie eerst te roosteren en te malen. Dan wordt de gemalen koffie geëxtraheerd en het vloeibare extract geconcentreerd en gedroogd.

Hoe maak ik een koffiepot goed schoon?

Het maakt niet uit of je een thermoskan, een glazen, roestvrij stalen of porseleinen koffiepot gebruikt, na een bepaalde tijd ontstaat er aanslag. Dit kan er niet alleen lelijk uitzien, maar de pot kan ook onaangenaam gaan ruiken. Afhankelijk van het materiaal, moet je je koffiepot dienovereenkomstig schoonmaken.

In principe geldt: hoe vaker je je koffiepot schoonmaakt, hoe langer je ervan zult genieten.

Dit kan echter problemen geven bij het schoonmaken van delicate potten die alleen een kleine opening aan de bovenkant hebben. Er kan ook afzetting ontstaan in de hals van de kan, die op deze manier niet bereikt kan worden. Als de koffiepot niet erg vuil is, kun je keukenzout en citroensap gebruiken. Neem twee theelepels zout en het sap van een halve citroen, vul de koffiekan met heet water en meng goed.

Na 30 minuten is je porseleinen koffiepot vrij van vuil. Als de koffie erg vuil is, kun je hetzelfde schoonmaakproces herhalen met een pakje zuiveringszout, heet water en enkele uren inweektijd.

Kaffeekanne

Met eenvoudige huismiddeltjes, zoals citroenzuur of zuiveringszout, ziet je koffiepot er na het schoonmaken weer als nieuw uit. (Image source: unsplash / Philipp Cordts)

Voor espressopotten moet je niet alleen na elk gebruik met de hand schoonmaken, maar ook om de paar weken een algemene schoonmaakbeurt uitvoeren om verkalking tegen te gaan. Om dit te doen kun je alle onderdelen, behalve de rubber afdichting, in een kom met lauw water en citroenzuur, azijn of zuiveringszout doen en het 15 minuten laten weken. Daarna moeten de onderdelen van de pot goed afgespoeld en weer in elkaar gezet worden.

Is er een verschil tussen koffie- en theepotten?

Ja, dat is er en het is zelfs ernstig. De vorm van een theepot is heel anders. Door zijn bolvorm – hij is meestal nog breder dan hij hoog is – worden de theeblaadjes die op de bodem drijven verondersteld hun aroma beter af te geven. Bovendien staat de tuit heel ver naar beneden om de aroma’s eerst de kop te laten bereiken. In koffiepotten wordt de tuit extra hoog gezet om te voorkomen dat er koffiedik meekomt.

Kaffeekanne

Oorspronkelijk werden de bladeren van de koffieplant op een soortgelijke manier gebrouwen als thee. Pas later begon men de koffiebonen te roosteren en te malen. (Image source: unsplash / Jo Lanta)

Je kunt ook merken dat wanneer je een theepot gebruikt om koffie in te serveren, de koffie een beetje theesmaak krijgt, omdat de smaakstoffen zich kunnen nestelen in fijne haarscheurtjes in het materiaal.

Conclusie

Koffiekannen werden noodzakelijk met de uitvinding van drinkbare koffie. Ook toen al werden koffiekannen direct voor het brouwen gebruikt. Pas met de uitvinding van koffiemachines ontdekte men toen koffiepotten als een stijlvolle manier om koffie te serveren. Vaak suggereren de afdrukken op porseleinen koffiepotten zelfs de plaats van vervaardiging, want bepaalde patronen werden vroeger alleen op bepaalde plaatsen gedrukt.

Tegenwoordig worden ze vaak nog gebruikt op oma’s salontafel of als stijlvolle decoratieve elementen zoals bloemenvazen. Koffiepotten, zoals de French Press of de espresso maker, hebben geen andere materialen nodig om koffie te zetten en zijn dus milieuvriendelijk en ecologisch, in tegenstelling tot capsule koffie. Bovendien is het super gemakkelijk om overal koffie te zetten – zelfs op de camping, bijvoorbeeld.

Beeldbron: Viktor Pravdica / 123rf

Reviews