Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Ben jij één van die mensen die een kop vers gezette koffie nodig heeft om de dag goed te beginnen? Het probleem is dat je s’ochtends vaak niet veel tijd hebt. Met het hectische tempo van het drukke leven dat veel mensen leiden, is er vaak maar weinig tijd om thuis een goed ontbijt klaar te maken voordat je aan je dagelijkse bezigheden begint.

Gelukkig bestaan er koffiemachines, je beste bondgenoot om op elk moment van de dag te genieten van een vers kopje espresso van uitstekende kwaliteit. Weet je niet goed wat dat zijn? Dan ben je op de juiste plaats! Vandaag vertellen we je alles over deze revolutionaire koffiemachines om je te helpen bij je aankoop!
Belangrijk om te weten

 • In het verleden was het gebruik van koffie- en espressomachines voorbehouden aan cafés en restaurants. Tegenwoordig is dit type koffiezetapparaat echter in vele huishoudens te vinden en ze zijn razend populair.
 • Met een koffiemachine kun je altijd en in recordtijd een heerlijke espresso of capuchino bereiden. Bovendien zijn ze makkelijker te gebruiken dan je denkt en kun je er veel verschillende soorten koffie mee maken.
 • Bij de keuze van deze machine die je op elk moment kunt gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met aspecten zoals het type, de druk, de capaciteit of de afmetingen. Op deze manier zal je aankoop zeker een succes worden.

Onze selectie: De beste koffiemachines op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste koffiemachines die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het perfecte koffieapparaat een stuk eenvoudiger.

De beste volautomatische koffiemachine

Deze espressomachine van DeLonghi is geschikt voor zowel koffiebonen als gemalen espressokoffie. Met deze koffiebonen machine kun je jouw favoriete espresso of caffé latte maken door de gewenste temperatuur, hoeveelheid gemalen koffie en hoeveelheid water zelf in te stellen.

Met slechts 1 maling kun je 2 kopjes koffie maken. Eenvoudig onderhoud door uitneembare zetgroep en reinigingsprogramma. Capaciteit: 1,8 liter, druk: 15 bar. Het apparaat beschikt over een stoompijpje, geen automatische melkopschuimer.

De meest compacte koffiemachine die heerlijke koffie maakt

De Nespresso Inissia is een ultra-compacte koffiemachine. De machine is erg eenvoudig in gebruik en onderhoud zodat je elke keer weer een heerlijk kopje koffie kunt bereiden. De koffiemachine heeft een hogedrukpomp van 19 bar. Binnen 25 seconden zet je een heerlijk kopje koffie.

Het apparaat schakelt zichzelf automatisch uit na 9 minuten inactiviteit. Je kunt zelfs de hoeveelheid water ‘programmeren’ voor jouw favoriete espresso of lungo.

De koffiemachine met het meest gebruiksvriendelijke LCD-scherm

Deze Krups koffiemachine is geschikt voor huishoudens met een kleinere keuken die de gemakken van een volledige volautomatische espressomachine willen ervaren, maar geen plaats hebben voor een groot apparaat. De machine beschikt over een stoompijpje voor het opschuimen van melk.

Het apparaat is eenvoudig te bedienen dankzij het handige LCD-scherm. De koffie is geheel naar eigen wens te zetten dankzij de instelbare maalgraad, koffietemperatuur, koffiesterkte en watervolume.

Shopgids: Alles wat je moet weten over koffiemachines

Het is van groot belang dat je voordat je een koffiemachine koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

barista serving a coffee

Als je nog nooit een koffiemachine gehad hebt is het misschien een goed idee om er één uit te proberen.
(Bron: Vadim Guzhva: 37463857/ 123rf.com)

Wat is een koffiemachine precies en wat zijn de voordelen ervan?

Laten we bij het begin beginnen. We zullen je eerst vertellen wat een koffiemachine precies is. Heb je de koffiemachines gezien die ze in café’s gebruiken? Het apparaat waar wij het over hebben is hetzelfde, maar dan om thuis te gebruiken. De belangrijkste voordelen van het gebruik van dit type koffiemachine zijn:

 • Je kunt er het soort koffie mee gebruiken dat je het lekkerst vindt, van het merk dat je wilt.
 • De kwaliteit van de koffie die je ermee maakt is hoog en het heeft een voortreffelijke geur en smaak.
 • Ze kunnen worden gebruikt om veel verschillende soorten koffie te maken.
 • Ze maken de koffie in zeer korte tijd.
 • De kosten van gemalen koffie (of bonen, als er een molen bij zit) zijn niet hoog.

Welke soorten koffiemachines zijn er?

Ongeacht het grote aantal modellen dat op de markt te vinden is, zijn er drie hoofdtypen machines te onderscheiden:

 • Handmatige koffiemachine: je moet zelf bepalen en afstellen hoeveelheid melk, koffie of water je in elk kopje wilt doen.
 • Automatische koffiemachine: deze is gemakkelijker te bedienen dan de vorige, omdat ze het proces automatisch uitvoeren. Je hoeft je geen zorgen te maken over de hoeveelheden.
 • Super-automatische koffiemachine: Deze hebben ook een geautomatiseerd reinigingsproces en hebben meestal meer verschillende koffiemodi. Nog makkelijker.

Koffieapparaat

Veel van de modellen hebben afgestelde programma’s voor de verwerking van de verschillende soorten koffie.
(Bron: Andrew Mantarro: UBEkXAS4pW0/ unsplash.com)

Wat is het verschil tussen een espressomachine en een koffiecupmachine?

Dit is één van de meest gestelde vragen als we het over koffiemachines hebben. Het komt vaak voor dat mensen dit type koffiezetapparaat verwarren met die van capsules, maar in feite zijn er nogal wat verschillen. Kijk maar eens naar de onderstaande tabel:

Aspecten Espressoapparaat Koffiecupmachine
Je kunt de hoeveelheid koffie bepalen Ja Nee
Je kunt elk koffiemerk gebruiken Ja Nee
Je moet zelf hoeveelheden van koffie en melk bepalen Ja Nee
Kwaliteit van de koffie Professioneel Uitstekend
2-in-1 optie (gebruik van zowel gemalen als koffiecupsystemen) Ja Nee
Kosten van de koffie Laag Hoog
Duur van de bereiding  Kort Kort

Zoals je ziet, zijn er aardig wat verschillen tussen een espressomachine en een koffiecupmachine. Het enige wat ze gemeen hebben is de snelheid waarmee de koffie wordt gezet (wat een groot voordeel is). Maar als je een echte liefhebber van kwaliteitskoffie bent, lijkt de keuze duidelijk.

Hoe maak je koffie in een koffiemachine?

We hebben al verteld dat het gebruik van een koffiemachine zeer eenvoudig is en dat de bereiding van koffie zeer snel gaat. Voor de duidelijkheid laten we je hieronder zien welke stappen je moet volgen:

 • Vul het waterreservoir van de koffiemachine. Hiervoor kan gewoon leidingwater gebruikt worden.
 • Om de filterhouder voor te bereiden, moeten we eerst het filter (metalen rooster) plaatsen.
 • Hoeveelheid koffie: Het is gebruikelijk om zeven gram gemalen koffie (twee theelepels) te gebruiken voor elke kop koffie die je wilt bereiden. Het is echter belangrijk dat je de instructies voor elk specifiek model volgt. De koffie moet altijd goed worden geperst in de filterhouder.
 • Zet de filterhouder terug op zijn plaats.
 • Zodra je op dit punt bent, kun je de koffiemachine starten volgens de programma’s die het specifieke model heeft.
 • Vergeet niet alle onderdelen na elk gebruik grondig te reinigen.

Zie je hoe gemakkelijk het is? In slechts zes stappen kun je in een paar minuten genieten van een kopje vers gezette koffie van hoge kwaliteit. We moeten hier wel bijzeggen dat deze instructies algemeen zijn en dat je altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant moet opvolgen.

Welke soorten koffie kan ik maken met een koffiemachine?

Als je wilt weten of je je favoriete koffie kunt maken met de koffiemachine, mag je van geluk spreken, want met dit type machine kun je bijna alle bestaande koffies maken:

 • Espresso
 • Cappuchino
 • Cafè Americano
 • Caffè Latte
 • Caffè Mocha
 • Caramel Macchiato

Veel van de modellen hebben voorgeprogrammeerde programma’s voor het bereiden van de verschillende soorten koffie. En allemaal met hetzelfde koffieapparaat en in recordtijd. Als je nog nooit een koffiemachine gehad hebt is het misschien een goed idee om er één uit te proberen.

Hoe maak je een koffiemachine schoon?

Een belangrijk aspect om onze machine altijd in de beste conditie te houden en te kunnen genieten van koffie van goede kwaliteit is dat het apparaat goed schoon gehouden moet worden. Geloof het of niet, dit type koffiezetapparaat is zeer eenvoudig schoon te maken. Maar voordat we je laten zien hoe dit stap voor stap gedaan wordt, is het belangrijk dat je de verschillende onderdelen van deze koffiezetapparaten van elkaar kan onderscheiden:

 • Zetgroep: dit is het belangrijkste onderdeel van de koffiemachine waar de interne leidingen zich bevinden.
 • Boiler: ook wel thermoblok genoemd, dit is de container waarin melk of water wordt verwarmd om koffie te maken.
 • Filterdrager: hier worden het filter en de gemalen koffie geplaatst.

Laten we nu eens kijken hoe elk onderdeel wordt schoongemaakt:

 • Het is aan te raden om de zetgroep na elk gebruik schoon te maken en om deze om de zoveel tijd grondig te reinigen. Voor de dagelijkse reiniging is het voldoende om het te verwijderen en goed af te spoelen met alleen warm water.
 • Wat de boiler betreft, is het ook voldoende om deze af te spoelen met warm water. Let op alle leidingen, misschien moet je een of ander gereedschap zoals een naald gebruiken om de rest van de koffie volledig te verwijderen.
 • De reiniging van de filterdrager is het belangrijkste, omdat deze het meeste contact heeft met de koffie. Specialisten adviseren om de filterhouder na gebruik niet te laten zitten maar na gebruik af te spoelen met water, goed af te drogen en apart te bewaren.

Daarnaast moet je niet vergeten de machine af en toe te ontkalken. Hiervoor kun je een vloeibaar product gebruiken dat speciaal voor dit soort machines bestemd is, dit kun je ongeveer één keer per maand doen. Het is eenvoudig, je hoeft alleen maar de vloeistof door alle leidingen te laten lopen. Giet deze in de filterhouder en start de machine.

Consumentenbond.nlWebsite
“Met een volautomaat moet je behoorlijk wat onderdelen van de koffiemachine schoonmaken. Afhankelijk van het merk gebeurt dit volautomatisch of handmatig.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een koffiemachine om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de machine die je nodig hebt:

Type

Het eerste waar je aan moet denken als je een koffiemachine gaat kopen, is wat voor soort machine je wilt hebben. In één van de vorige vragen maakten we een onderscheid tussen handmatig, automatisch en superautomatisch, weet je nog? Zoals we lieten zien, is het een kwestie van smaak en het gebruik dat je er van gaat maken.

Het gaat er vooral om om de meest comfortabele machine te vinden, om je ochtenden (en andere momenten van de dag) gemakkelijker te maken. Het belangrijkste verschil is dat, terwijl de handmatige het mogelijk maken om de hoeveelheid koffie te bepalen, de automaten het zelf doen en meestal meer soorten koffiebereidingen aanbieden.

Druk

Als je eenmaal een bepaald type hebt uitgezocht, zijn er nog veel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Om de zoektocht verder te beperken, moet je eerst goed op de druk letten. Je weet dat dit type koffiezetapparaat met een intern druksysteem werkt, dus dit is een van de belangrijkste factoren.

Hoewel je, afhankelijk van het model, koffiemachines kunt vinden met een druk tussen negen en negentien bar (dit laatste is het hoogste bereik), is de meest voorkomende voor normaal huishoudelijk gebruik vijftien bar. Met deze druk zal het meer dan genoeg zijn om op elk moment van de dag een heerlijk kopje koffie te maken.

Capaciteit

Het derde aspect waar we het over moeten hebben is de capaciteit. Het is belangrijk dat je capaciteit niet verwart met de grootte (die we in het volgende criterium zullen bespreken). De capaciteit heeft betrekking op de hoeveelheid water die je in de tank van de koffiemachine kunt doen. Je kunt modellen vinden met reservoirs van tussen de één en drie liter.

Waar je rekening mee moet houden bij de keuze van de capaciteit van het waterreservoir is het aantal mensen dat de machine gaat gebruiken. Het is vooral een kwestie van comfort, want hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe meer water er wordt gebruikt. Als de tank een grote capaciteit heeft, zal je hem minder vaak hoeven te vullen.

expresso machine

Het is belangrijk om de koffiemachine regelmatig te reinigen.
(Bron: Mike-Marquez: gOROUFiJ8qU/ unsplash.com)

Grootte

De grootte van het apparaat is natuurlijk ook van belang. De koffiemachine is een apparaat dat over het algemeen niet wordt verplaatst, het blijft meestal altijd op dezelfde plaats staan, bijvoorbeeld op het aanrecht. Daarom is het essentieel dat je bekijkt hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.

Tegenwoordig kun je zeer compacte machines vinden, niet zoals de traditionele machines die ze in café’s hebben, die veel groter zijn. Uit de modellen die overblijven na het schrappen van de vorige criteria, kies je nu het model dat het best in je keuken past om het comfortabel te kunnen gebruiken.

Bekerhoogte

Als je ten slotte nog een laatste aspect in aanmerking wilt nemen, kan je ook de hoogte van de beker inschatten. Koffieliefhebbers hebben meestal een favoriet kopje, mok of beker waarmee ze het meest van hun koffie kunnen genieten. Meer dan eens is het echter gebeurd dat, als je het koffiezetapparaat al in huis hebt, je je realiseert dat je kopje er niet onder past.

Dus als je je koffie graag in hoge mokken of bekers drinkt, is het een goed idee om na te gaan of deze eronder passen. De beker moet gemakkelijk passen, in een stabiele positie worden geplaatst, vooral om morsen te voorkomen als je hem verkeerd plaatst. Na deze afweging heb je je ideale koffiemachine gevonden!

preparing a coffee

Je kunt zeer compacte machines vinden, niet zoals de traditionele apparaten die je in café’s ziet.
(Bron: Sebastian Dumitru: e9dliGDwE8I/ unsplash.com)

Samenvatting

Hoe eenvoudig is het leven als je de juiste middelen bij de hand hebt! Met een koffiemachine hoef je je s’ochtends niet te haasten, je hebt in een paar minuten een heerlijk vers gezette espresso, capuchino of latte voordat je je drukke dag begint. Al is een vers gezet kopje koffie op elk moment van de dag heerlijk natuurlijk!

Deze soorten koffiemachines, die zowel handmatig, automatisch als volautomatisch verkrijgbaar zijn, zijn in staat om in zeer korte tijd verse koffie van zeer hoge kwaliteit te maken. Daarom hebben steeds meer mensen deze apparaten in huis, zij die ze hebben beweren dat ze nooit meer een traditioneel koffiezetapparaat willen gebruiken. We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij de aankoop van de jouwe!

Vond je ons artikel over koffiemachines interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte koffiemachine kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Nathan-Mullet: oSTcH3VxKYU/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies