Laatst bijgewerkt: 06-08-2021

Welkom bij onze grote koeler test 2022. Hier stellen we alle koelers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste koeler voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een koeler wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met koelers kun je je voedsel langer koel, of in sommige gevallen bevroren, bewaren. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen voor verschillende doeleinden.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen compressoren, absorbers en elektrische zowel als passieve koelers. Afhankelijk van het type zijn er verschillende voor- en nadelen.
 • Vriezers zijn er in verschillende maten met verschillende aansluitingen. Voor het gewone stopcontact, de sigarettenaansteker in de auto of bij kamperen op gas zijn koelboxen veelzijdig en zorgen ze voor koele verfrissing.

Koelbox: Onze selectie

Shopgids Koelbox: Alles wat je moet weten

Koelbox: Welke soorten zijn er?

Als je op zoek gaat naar een geschikte koelbox, zul je al snel merken dat er veel verschillende fabrikanten en modellen zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen. De belangrijkste verschillen zitten in het volume, de aansluiting, de prijs, het werkingsvolume en de koelcapaciteit van de afzonderlijke koelers.

In principe kunnen koelers in de volgende soorten verdeeld worden

 • Compressor koelbox
 • Absorberende koelbox
 • Elektrische koelbox
 • Passieve koelbox

De compressorkoeler heeft de hoogste prestaties van alle koelers, want temperaturen in het min-gebied zijn er gemakkelijk mee mogelijk. Ook al is hun aanschafprijs niet helemaal goedkoop, in termen van koelcapaciteit en volume zijn de compressormodellen bijna onverslaanbaar.

Als de compressor werkt, hoor je de koeler, maar omdat de compressor maar tijdelijk draait, heb je niet veel last van het lawaai.

Met een absorptiekoeler heb je drie mogelijkheden voor de stroomvoorziening. Het kastje kan gevoed worden met 12 volt, 230 volt of zelfs gas. Modellen op gas zijn bijzonder geschikt voor kamperen en kunnen temperaturen bereiken die tot 20 graden Celsius verschillen van de omgevingstemperatuur.

Als je niet met gas wilt werken, kun je ook de elektriciteitsaansluiting gebruiken voor de auto of voor de truck of camper. De verscheidenheid aan krachtbronnen of werkingsmogelijkheden is waarschijnlijk een van de beste voordelen van deze producten. Bovendien zijn compressorkoelers erg stil.

Elektrische koelers worden uitsluitend door elektriciteit aangedreven en zijn de populairste soort koelers. Hier heb je de keuze tussen een 12-volt en een 230-volt aansluiting, wat betekent dat deze modellen ook voor gewone huishoudens gebruikt kunnen worden, want ze kunnen via het stopcontact worden bediend.

Wist je dat de auto-accu niet ontworpen is voor gebruik met een elektrische koeler? De accu van je auto moet altijd volledig opgeladen zijn, want de accu kan beschadigd raken als hij gedeeltelijk ontladen is. De spanning mag niet onder de 10.5V zakken. Dit verkort zijn levensduur enorm.

Koelers van dit type zijn te koop in alle mogelijke maten. De koelcapaciteit is uitstekend, maar bereikt geen temperaturen onder het vriespunt.

Passieve koelers hebben geen aansluitmogelijkheden, omdat er geen elektronische onderdelen in ingebouwd zijn. De koelcapaciteit wordt uitsluitend opgewekt met conventionele koelbatterijen of vrij klassiek met ijs.

De koelcapaciteit van deze apparaten varieert dan ook, wat niet betekent dat ze absoluut voldoende zijn voor onregelmatig en kortstondig gebruik. De aanschafprijs is erg laag, en er is helemaal geen stroomverbruik of werkingsgeluid.

Wat kost een koelbox?

Omdat sommige koelers helemaal geen elektronica hebben en andere uitgerust zijn met een krachtige compressor, hebben koelers een heel breed prijsbereik. Dit kan beginnen bij 20 euro en oplopen tot 1000 euro, wat betekent dat je je van tevoren bewust moet zijn van hoeveel geld je bereid bent uit te geven voor welke prestatie.

Hoe lang houdt een koelbox voedsel koud?

Deze vraag is in principe moeilijk te beoordelen, omdat de koelcapaciteit van verschillende factoren afhangt.

Bij een passieve koeler is de belangrijkste factor hoeveel koelbatterijen of ijs je in de doos legt. Hoe meer je in de koeler doet, hoe minder opslagruimte je hebt. Aan de andere kant kun je de afkoeltijd natuurlijk verlengen.

Als je een elektrische stroombron beschikbaar hebt, kun je koelers met een stroomaansluiting voor de auto of het stopcontact bijna onbeperkt gebruiken (zolang je autobatterij het uithoudt, natuurlijk).

Wist je dat de koeler, zolang de motor draait, zijn energie niet aan de auto-accu onttrekt? Zolang je auto aan staat en je hem verplaatst, hoef je niet bang te zijn dat je koeler stuk gaat. Als de motor van je auto draait, wordt via de sigarettenaansteker stroom aan de dynamo onttrokken voor de koeler.

Hoe lang een koelbox zonder stroomaansluiting voedsel koel houdt, hangt vooral af van de isolatie van de box en de plaats waar hij staat. Een koeler die in de felle zon staat, zal vanzelf sneller opwarmen dan een koeler op een schaduwrijke plek.

Natuurlijk kun je elektrisch bediende koelers ook met ijs inpakken om de koeltijd te verlengen. Maar de werkelijke tijd dat je voedsel koud blijft, verschilt van model tot model.

De koelcapaciteit hangt af van de soort koeling. En nog een tip: Hoe minder vaak je de doos opent en hoe beter het voedsel voorgekoeld is, hoe langer je voedsel lekker koel of zelfs eetbaar ijskoud blijft.

Wat is beter: een koelbox of een koeltas?

Als je niet zeker weet of je een koelbox of een koeltas wilt kopen, geven we je een paar snelle tips om je te helpen beslissen.

Een koelbox is bedoeld voor korte verplaatsingen te voet en voor langer verblijf op een vaste plaats, bijvoorbeeld in de auto, het tuinhuisje of de caravan. Door hun afmetingen zijn ze vaak onhandelbaar en vooral erg zwaar als ze geladen zijn, wat het dragen ervan letterlijk moeilijk maakt.

Bovendien hebben ze door hun stevige behuizing een stijve vorm die erg volumineus is. Koelboxen houden de kou echter bijzonder goed vast, zijn meestal beter geïsoleerd dan koeltassen en hebben een groter volume.

Een koeltas is vooral handig en flexibel. Zijn minimale gewicht maakt hem gemakkelijk te vervoeren. Als je een lange wandeling voor de boeg hebt (naar het strand of het meer), is de koeltas een handige metgezel. De grootste nadelen zijn het vulvolume en het koelvermogen, want de isolatie is meestal niet zo goed als die van koelers.

Besluit Koelbox: Welke soorten zijn er en welke is geschikt voor u?

In principe kun je drie hoofdsoorten koelers onderscheiden

 • Thermo-elektrische koelbox
 • Absorberende koelbox
 • Compressor koelbox

In het volgende gedeelte willen we je nader laten kennismaken met de drie verschillende soorten koelers, om je te helpen beslissen welke je moet kopen. We zullen ook de functies en de daaruit voortvloeiende voor- en nadelen van de afzonderlijke soorten meer in detail presenteren.

Wat zijn de kenmerken van een thermo-elektrische koeler en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een thermo-elektrische koelbox is ideaal voor je volgende tocht in de vrije natuur. De koeler heeft een 230-volt aansluiting die via een gewoon stopcontact kan werken. Het toestel heeft ook een 12-volt aansluiting.

Hiermee kun je je koelkast via je auto de stroom geven die hij nodig heeft. Hij kan dus gemakkelijk met auto-accu’s gebruikt worden.

Je kunt voor heel weinig geld een elektrische koeler kopen. Dankzij het lichte gewicht van de camping koelkast hoef je je niet in te spannen om hem te dragen. Hij neemt ook heel weinig opslagruimte in beslag.

Door de verwarming binnenin de koelkast bereikt het apparaat slechts een matig koelvermogen. Bovendien verbruikt dit toestel veel elektriciteit. Je moet ook opmerken dat de ventilator van de koeler harde geluiden maakt.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Ruimtebesparend
 • Gering gewicht
Nadelen
 • Matig koelend vermogen
 • Gebruikt veel elektriciteit
 • Luid ventilatorgeluid

Wat zijn de kenmerken van een absorptiekoeler en wat zijn de voor- en nadelen?

Een ander apparaat dat je drankjes en voedsel koel kan houden op warme zomerdagen is de absorberende koeler. Net als bij het vorige type is ook de absorber voorzien van een 12-volt en 230-volt aansluiting. Bovendien kan de koeler met gas werken en is hij dus onafhankelijk van externe energiebronnen.

Met de koeler op gas kun je je voedsel efficiënt koelen. Verder werkt de gaskoelkast stil, zodat je zonder storende geluiden van je omgeving kunt genieten.

Bij gebruik van de gasversie moet je echter geduld hebben, want het toestel heeft een langere opstarttijd nodig. Je moet de koeler ook buiten gebruiken vanwege de dampen. Wat de kosten betreft, moet je meer investeren dan bij thermo-elektrische koelers.

Voordelen
 • Goede koeling
 • Geruisloos
Nadelen
 • Relatief duur
 • Opstarttijd voor werking op gas
 • Kan alleen buiten gebruikt worden

Wat zijn de kenmerken van een compressorkoeler en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt je limonade en voedsel koel houden tijdens je volgende kampeervakantie dankzij een minikoelkast. Net als de thermo-elektrische en de absorberende koeler heeft ook de mobiele koelkast met compressor een 12-volt en een 230-volt aansluiting.

Het apparaat koelt krachtig en verbruikt ook weinig energie tijdens de werking. Als je weet dat je bij je volgende picknick geen stopcontact zult hebben, maak je dan geen zorgen. Tegen meerprijs kun je een minikoelkast met batterijvoeding kopen.

Je zult meer moeite moeten doen om de compressorkoeler te dragen, want hij is meestal groot en zwaar. Bovendien zijn mini-koelkasten duurder dan de andere twee soorten koelkasten. Net als een gewone huishoudkoelkast kan ook het kleine draagbare model trillingsgeluiden voortbrengen.

Voordelen
 • Krachtige koeling
 • Laag energieverbruik
 • Werking op batterijen mogelijk
Nadelen
 • Zwaar gewicht
 • Hoge aanschafkosten

Koelbox: Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om koelers te evalueren en te vergelijken. Op deze manier willen we je helpen beslissen welk toestel bijzonder geschikt of eerder ongeschikt is voor je behoeften.

Samengevat zijn dat:

 • Energie-efficiëntieklasse
 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Nuttige capaciteit
 • Koelsysteem
 • Koelcapaciteit
 • 12 volt aansluiting / 230 volt aansluiting / gasaansluiting

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Energie-efficiëntieklasse

De energie-efficiëntieklasse speelt voor koelers slechts een ondergeschikte rol, omdat deze apparaten, in tegenstelling tot koelkasten of diepvriezers, meestal niet ontworpen zijn voor continu gebruik.

Sommige fabrikanten delen hun koelers niettemin in op de conventionele schaal van A+++ tot D om de koper een beetje oriëntatie te geven over hoe energiezuinig hun apparaat is.

Als je verschillende koelers met elkaar vergelijkt, zul je merken dat veel koelers niet in een energie-efficiëntieklasse zijn ingedeeld. Koelboxen worden maar tijdelijk gebruikt, en daarom lijkt extrapolatie van het stroomverbruik meestal irrelevant. Bij passieve koelers is deze waarde toch overbodig.

Afmetingen

De maateenheid is vooral van belang als je de koeler in je auto, vrachtwagen of camper wilt zetten. De afmetingen van de producten helpen je bepalen of de nis in je auto geschikt is voor een koeler.

Houd er altijd rekening mee dat je ruimte moet vrijmaken voor het afneembare deksel, de stroomkabel of de ventilatiesleuven. Als je koeler te weinig luchtcirculatie heeft, kan hij snel stuk gaan.

Gewicht

Het gewicht van een koeler speelt een heel belangrijke rol, omdat koelers vaak te voet over lange afstanden worden gedragen. Als het gewicht van de inhoud erbij komt, kan een koelbox snel te zwaar worden voor een wandeling.

Hoe groter en hoe meer technologie een koeler heeft, hoe zwaarder hij wordt, en daarom hebben compressorkoelers vaak een zeer hoog basisgewicht. Dit kan ook het geval zijn met elektrische en absorptiekoelers. De lichtste gewichtsklasse zijn de passieve koelers, die vaak van heel licht polystyreen gemaakt zijn.

Nuttige capaciteit

Een van de belangrijkste criteria bij het kopen van een koelbox is dat er al je voedsel in past. Omdat er veel modellen met verschillende inhoud zijn, heb je een ruime keuze aan koelers en kun je er een kiezen die het beste bij jou en je behoeften past.

De hoogte van een koeler is vooral belangrijk als je anderhalve of twee liter flessen rechtop in je koeler wilt bewaren. Niet alle koelers zijn hiervoor ontworpen.

Bij passieve koelers moet je er rekening mee houden dat er extra ruimte voor koelbatterijen moet zijn. Bedenk anders altijd dat een geheel gevulde koelbox nogal wat gewicht toevoegt.

Koelsysteem

Het type koelsysteem weerspiegelt ook de algemene indeling van koelers in vier categorieën: passief, elektrisch, absorberend en compressor. Elk koelsysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De compressorkoeler heeft de hoogste prestaties van alle koelers, want hij kan gemakkelijk temperaturen in het min bereik bereiken. Ook al is hun aanschafprijs niet goedkoop, qua koelcapaciteit en volume zijn de compressormodellen bijna onverslaanbaar. Als de compressor werkt, hoor je de koeler, maar omdat de compressor maar tijdelijk draait, zul je van het lawaai niet veel last hebben.

Met een absorptiekoeler heb je drie mogelijkheden voor de stroomvoorziening. Het kastje kan gevoed worden met 12 volt, 230 volt of zelfs gas. Modellen met gas zijn bijzonder geschikt voor kamperen, en zelfs hier kunnen temperaturen bereikt worden die tot 20 graden van de omgevingstemperatuur verschillen.

Als je niet met gas wilt werken, kun je ook de elektriciteitsaansluiting gebruiken voor de auto of voor de truck of camper. De verscheidenheid aan krachtbronnen of werkingsmogelijkheden is waarschijnlijk een van de beste voordelen van deze producten. Bovendien zijn compressorkoelers erg stil.

Elektrische koelers worden uitsluitend door elektriciteit aangedreven en zijn de populairste soort koelers. Hier heb je de keuze tussen een 12-volt en een 230-volt aansluiting, wat betekent dat deze modellen ook voor gewone huishoudens gebruikt kunnen worden, omdat ze op het stopcontact kunnen werken.

Koelers van dit type zijn te koop in alle mogelijke maten. De koelcapaciteit is uitstekend, maar bereikt geen temperaturen onder het vriespunt.

Passieve koelers hebben geen aansluitmogelijkheden omdat ze geen elektronische onderdelen bevatten. De koelcapaciteit wordt uitsluitend opgewekt met conventionele koelbatterijen of heel klassiek met ijs.

De koelcapaciteit van deze apparaten varieert dan ook, wat niet betekent dat ze absoluut voldoende zijn voor onregelmatig en kortstondig gebruik. De aanschafprijs is erg laag, en er is helemaal geen stroomverbruik of werkingsgeluid.

De verschillende soorten koelers verschillen vooral in de soort koeltoevoer en de prestaties. De prijs hangt ook af van deze kenmerken. (Image source: unsplash.com /Emiel Molenaar)

Koelcapaciteit

Koelcapaciteit kan verschillend gedefinieerd worden, afhankelijk van het type koeler. Bij een passieve koeler is er geen actieve koelcapaciteit, want koeling kan alleen worden geproduceerd door externe koelbatterijen of ijs. Met deze modellen is het dus moeilijk te bepalen welke koelcapaciteit gegenereerd kan worden.

De situatie is eenvoudiger met elektrische koelers en absorptie- en compressoreenheden. Hier wordt de koelcapaciteit gemeten aan de hand van de mate waarin de binnentemperatuur van de koeler verschilt van de buitentemperatuur.

Absorberende koelers en elektrische koelers, bijvoorbeeld, bereiken temperaturen die tot 20 of 25 graden Celsius van de buitentemperatuur kunnen verschillen. Deze soorten koelers bereiken echter geen temperaturen onder het vriespunt.

De situatie is anders met compressorkoelers. Dankzij de krachtige compressor kan de binnentemperatuur van de koeler afgekoeld worden tot -18 graden Celsius, wat de temperatuur van een diepvries is.

12-volt aansluiting / 230-volt aansluiting / gasaansluiting

De verschillende aansluitingen zijn belangrijk als je nadenkt over waar je je koeler wilt gebruiken.

zijn bedoeld voor gebruik in de auto, camper of vrachtwagen en worden meestal via de sigarettenaansteker bediend.

Het gewone 230-volt stopcontact is handig als je de koeler in een tuinhuisje wilt gebruiken, op het balkon of in een caravan.

Een absorptiekoeler met een gasaansluiting is bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis als je geen stroomaansluiting of een voertuig in de buurt hebt. Op deze manier ben je helemaal los, maar je moet wel zorgen dat je voldoende gas hebt.

Koelbox: interessante feiten over het onderwerp

Wanneer werd de koeler uitgevonden?

De koelbox werd in 1951 uitgevonden door Richard C. Laramy, een Amerikaan uit Illinois. Het patent werd later overgenomen door de Coleman Company. Vanaf 1954 werden de koelers gebouwd met een gegalvaniseerde buitenmantel, die drie jaar later vervangen werd door een plastic buitenmantel.

De steeds toenemende populariteit werd gevolgd door massaproductie. Vanaf toen werd de koelbox gebruikt voor allerlei buitenactiviteiten, zoals barbecuen, wandelen, kamperen, vissen en picknicken.

Sindsdien zorgen koelboxen voor verfrissend koude drankjes en knapperig fruit of groenten in de zomer. De steeds betere isolatie en de mogelijkheid om sommige dozen op een voeding aan te sluiten verlengen steeds meer de tijdspanne van het koelproces.

Wat betekent koelbox in het Engels?

Als je ooit in het buitenland bent en niet weet wat cold box in het Engels betekent, probeer dan de volgende vertalingen. Naast de termen “koude doos” of “koelbox” komt ook de vereenvoudigde vorm “koeler” voor.

In het Amerikaans kun je de term “ice box” proberen. Als je zo expliciet mogelijk wilt zijn, gebruik dan de term “draagbare ijskist”. Dan moet ten laatste iedereen weten wat je bedoelt.

Beeldbron: pixabay.com / mischelle007

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies