Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Als je een kamer wilt opknappen, is een van de dingen die je niet over het hoofd moet zien niet de verf, niet de vloer, maar de ingang zelf. Je zult niet het gevoel hebben dat je een totale renovatie gedaan hebt als je telkens als je de deur gaat openen het gevoel hebt dat je dezelfde oude kamer binnengaat.

Het lijkt er misschien niet op, maar je hoeft niet de hele deur te veranderen om de verandering te voelen. Als je de beste deurknoppen op de markt koopt, heb je letterlijk de mogelijkheid in handen om het gevoel te hebben dat je een nieuwe plek binnengaat. Deze gids helpt je niet alleen om modellen te kopen om te renoveren, maar ook om beschadigde exemplaren te repareren.

Om deze knoppen koopgids te maken, deden we bij Sweetesthome een analyse van deze producten. We keken naar welke eigenschappen het meest gewild zijn en besteedden aandacht aan kopersrecensies. We bekeken ook de factoren waarmee je rekening moet houden als je ze koopt, en ook waar je ze kunt kopen en de prijzen ervan.
Belangrijk om te weten

 • Knoppen zijn niet meer dan eenvoudige handgrepen die gebruikt worden om deuren, poorten en kasten te openen. Ze werken met een draaiend mechanisme, waarmee deuren geopend en gesloten kunnen worden. Ze kunnen verschillende sluitingsmethoden bevatten, dat kunnen klassieke sleutels, kaarten en zelfs magneten zijn.
 • Deze kunnen op vele manieren ingedeeld worden, van het mechanisme dat gebruikt wordt om de deur te openen, de vorm van de knop of het materiaal waarmee hij gemaakt is. De meest voorkomende knoppen zijn die van metaal en die van hout; de eerste zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen geschilderd worden, en de laatste zijn goedkoop.
 • Als je een nieuwe deur installeert, kijk dan waar de knop is aangebracht om een beter idee te krijgen van welke je moet kopen. Als je een oud exemplaar vervangt, kun je de afmetingen noteren om er een te kopen die perfect past. Denk tenslotte na over het materiaal en de kleuren die je er van zou willen hebben.

Knop: Onze selectie

Koopgids Knop: Alles wat je moet weten

Als je nog nooit een knop gekocht en geïnstalleerd hebt, is het normaal als je een beetje geïntimideerd bent bij het idee er een te kiezen en zelf te monteren. Om je te helpen deze huishoudelijke hulpmiddelen beter te begrijpen en je angsten weg te nemen, leggen we in dit gedeelte alles uit wat je moet weten. Van wat ze zijn, wat hun soorten zijn en waar je ze kunt kopen.

Een deurknop die bij de kleur van je deur past, verfraait het aanzicht van elke ingang. (Foto: Alexey Koldunov / 123rf.com)

Wat is een knop en wat zijn de voordelen ervan?

Een knop is een deel van de deur, dat een draaimechanisme bevat dat de deur vastzet en losmaakt van het frame. Ze zijn heel gemakkelijk te installeren, en vereisen niet veel gereedschap of vakkennis om ze te monteren. Ze zijn er in metaal, hout en zelfs in glasmateriaal.

Knoppen zijn ongetwijfeld een woonaccessoire dat zowel esthetisch aantrekkelijk als nuttig is. Een kamer met een deur zonder een van deze stukken mist zowel privacy als een reden van bestaan. Er is werkelijk geen excuus om er geen toe te voegen aan elke soort ingang, deuropening of garderobe, want ze zijn goedkoop en eenvoudig te installeren.

Voordelen
 • Gemakkelijk te installeren en te verwijderen
 • Goedkoop
 • Bieden privacy
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Groot aantal modellen
 • Dragen bij tot de esthetiek van het huis
 • Mogelijkheid om sloten te installeren
Nadelen
 • Kan breken als je ze onbeheerd achterlaat
 • Ingewikkelde verwijdering als sleutel kwijt is
 • Niet erg aanpasbaar

Metalen, houten en glazen knoppen – Waar moet je op letten?

De gemakkelijkste manier om knoppen in te delen is aan de hand van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Elk materiaal beïnvloedt zowel de prijs, de hygiëne als het gevoel bij het openen. Ze dragen ook veel bij aan het uiterlijk van de deuren. Geen enkel materiaal beïnvloedt de prestaties van deze producten en je kunt ze kiezen om hun esthetiek.

Metalen knop: Dit zijn knoppen gemaakt van metalen zoals staal, brons, zilver en messing. Hun prijs varieert sterk, want hij hangt zowel af van het gebruikte metaal als van de behandeling die het ondergaan heeft. Het zijn de meest hygiënische knoppen, want het oppervlak van brons, zilver en messing is giftig voor veel ziektekiemen.

Houten knop: Het zijn meestal handgemaakte modellen, dus het is moeilijk ze te vinden in e-commerce winkels. Je vindt ze gemakkelijker in timmerwerkplaatsen of door ze te bestellen bij onafhankelijke houtsnijders. Hun kleur en textuur hangen af van het gebruikte hout en de coating die gebruikt wordt om het te beschermen.

Glas: Knoppen van glas zijn het duurst. Het uiterlijk van het glas varieert naargelang de sneden die gemaakt zijn, en ook naargelang de beitsen die gebruikt zijn om het te kleuren. Ze verdienen de voorkeur voor gebruik in slaapkamers of garderobekasten, want dat zijn plaatsen waar sleutels zelden gebruikt worden. Ze kunnen krassen en glans verliezen bij voortdurend gebruik.

Metaal Hout Glas
Uitgelichte kenmerken Messing, koper en zilveren exemplaren hebben kiemwerende oppervlakken. Moeilijk te verkrijgen. Duur, gebruik insteeksloten.
Variaties Staal, messing, koper en zilver. Meerdere soorten hout. Meerdere kleuren, afhankelijk van het glas.
Aanpassing Veroudering van metaal, verven. Harsen die de toon van het hout veranderen. Geen.
Ideaal voor gebruik op Buitendeuren, persoonlijke kamers en badkamers. Kastdeuren, studeerkamers, persoonlijke kamers persoonlijke ruimtes, glazen deuren

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je de grondbeginselen kent, is het tijd om te leren naar welke eigenschappen je moet zoeken bij het kopen van knoppen. Als je deze factoren kent, kun je de ideale knop voor je ingang kiezen, zonder de hoofdpijn van een model van slechte kwaliteit of een die niet bij je deuren past

 • Soort deur
 • Diktebereik
 • Afwerking
 • Sloten

Deurtype

Het type deur waar je je knop op gaat monteren is het eerste waar je rekening mee moet houden. Ze hebben allemaal heel verschillende ontwerpspecificaties, dus je kunt niet zomaar een model voor een houten deur kopen en het op een glazen deur installeren. Hier is hoe je knoppen voor elk type deur kunt herkennen.

Houten: Omdat houten deuren het meest voorkomen, zijn houten deurknoppen de meest verkochte deurknoppen op de markt. Ze zijn er in modellen met een ingebouwd slot, of met een insteekslot, dat onder de knop zit. Ze zijn gemakkelijker te installeren dan de andere, want de knop hoeft alleen in de ronde bus geschroefd te worden.

Glas: Glazen deuren vereisen soms professionele installatie. Dit komt omdat, terwijl sommige modellen alleen door klemmen geïnstalleerd worden, bij andere gaten in de deur geboord moeten worden. Het verdient de voorkeur hiervoor een vakman in te schakelen, want die waarborgt je gezondheid en de integriteit van de deur.

Metaal: Metalen deuren gebruiken vaak insteeksluitingen. Omdat je metalen deur er waarschijnlijk al een heeft, is het handiger ze te kopen in ijzerwarenwinkels en fysieke winkels, waar je de modellen gemakkelijk kunt vergelijken

Diktebereik

Alle knoppen op de markt hebben een bereik dat compatibel is met de plaats waar ze komen te zitten. Dit bereik heeft betrekking op de dikte van de deuren, het wordt gemeten in millimeters en het is erg belangrijk hier aandacht aan te besteden. Een handvat van de verkeerde dikte kopen bezorgt je veel hoofdbrekens.

Wat gebeurt er als je een handvat van de verkeerde gamma kiest? Als je een knop op een deur monteert die hoger gewaardeerd is dan de deur, zal hij los en onveilig zitten. Probeer je daarentegen een knop te installeren waarvan de dikte kleiner is dan die van de deur, dan kun je hem niet eens installeren omdat er niet genoeg ruimte is om hem goed vast te zetten.

Hoe weet je of een knop compatibel is met een deur? Het is gemakkelijk om de juiste maat te krijgen, meet gewoon de dikte van je deur en vergelijk die met het bereik dat de gewenste knop accepteert. Stel dat je glazen deur 4mm dik is, dan moet je een knop zoeken waarvan het bruikbaarheidsbereik 4mm omvat, zoals 4mm tot 6mm.

Afwerkingen

De afwerking van een knop heeft grote invloed op de prijs, want het is wat het uiterlijk bepaalt. Er zijn vele soorten afwerkingen verkrijgbaar, en je kunt ze kiezen louter om hun uiterlijk, want dat heeft geen invloed op hun levensduur of prestaties. Probeer er gewoon een te kiezen die mooi op je deur staat en bij het thema van de kamer past.

Metalen knoppen: Sommige metalen, zoals messing, koper en zilver, veranderen van kleur en toon als ze aan bepaalde chemicaliën en processen worden blootgesteld. De meest voorkomende zijn veroudering, waardoor de knop een verouderd uiterlijk krijgt, een matte coating die satijn genoemd wordt of een eenvoudige polijstbeurt. Het is ook mogelijk ze met speciale verf te beschilderen.

Houten knoppen: Het uiterlijk van het hout hangt sterk af van de boom waaruit het verkregen wordt, en het kan licht, donker en vaak met een soort patronen en groeven zijn. Je kunt het donkerder maken, lichter en zelfs van kleur veranderen met behulp van vernissen. Als je van doe-het-zelven houdt, kun je ze schuren en het vernis zelf vervangen.

Glazenknoppen: De afwerking van dit soort knoppen hangt af van de kleur van het glas dat gebruikt werd om ze te maken, en van de sneden die in de knop gemaakt zijn. Probeer ze te gebruiken op plaatsen waar je niet voortdurend sleutels hoeft te gebruiken, want het is mogelijk ze per ongeluk te bekrassen of te breken.

Sloten

Omdat de veiligheid van het huis voor iedereen een hoge prioriteit heeft, is het belangrijk aandacht te besteden aan het slot dat in de knoppen verwerkt is. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de deuren waarmee je je huis binnengaat beveiligd zijn tegen pogingen om ze onklaar te maken, zoals boren, dichtslaan of bonzen. Voor slaapkamers kun je deze eigenschap weglaten.

Sleutelslot: Probeer er zeker van te zijn dat de sluitknoppen die je koopt minstens twee sleutels hebben, want je slot is onbruikbaar als je het enige exemplaar dat je hebt verliest. Sommige merken bevatten een systeem waarmee je het interne mechanisme kunt instellen, zodat je de knop niet hoeft te verwisselen als er een sleutel verloren is.

Elektronische sloten: Sommige knoppen bevatten een elektronisch sluitsysteem. Dit kunnen de typische modellen zijn die openen met kaarten, veiligheidscodes of magneten. Er zijn ook modellen met zowel sleutelbediening als Bluetooth telefoonopening, hoewel die op dit moment niet aan te bevelen zijn.

(Zichtbare foto: Yutthapol Termpornlert / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies