Last updated: 17-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

24Hours invested

6Studies researched

71Comments collected

Er zijn bepaalde soorten gereedschap die we allemaal in huis moeten hebben, omdat we ze uiteindelijk zullen moeten gebruiken, zoals bijvoorbeeld een kniptang. Je kunt er eenvoudige klussen mee doen, zoals draden doorknippen, kabels strippen en zelfs sieraden maken.

Een kniptang is altijd in gebruik, want vaak moet je iets of iemand anders met kracht knippen en daar zijn deze gereedschappen voor gemaakt. Ze zijn perfect voor thuisknutselaars, elektriciens en hobbyisten die graag elektronica repareren of maken. Ze doen maar één ding, maar ze doen het goed.

Van Sweetesthome brengen we je deze gids om de beste kniptang op de markt te kopen. We onderzochten welke modellen we konden aanbevelen, niet alleen op basis van hun specificaties, maar ook van de beoordelingen van degenen die ze gebruikt hebben. Om je te helpen bij je keuze vertellen we je ook hun koopfactoren, prijzen en waar je ze kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een kniptang is een gereedschap dat qua vorm en functie lijkt op een tang, en dat gebruikt wordt om draden en kabels door te knippen en te strippen. Ze zijn van metaal, en hebben een paar sterke, schuin afgeplatte punten die door de kracht van de druk heen snijden. Ze kunnen met de hand gebruikt worden en vereisen niet veel kracht.
 • Er zijn maar heel weinig variaties in kniptangen, en meestal is het enige dat verandert de lengte of de grootte van de kniptips. In het algemeen kunnen ze verdeeld worden in draadsnijtangen, vlaksnijtangen, tangen voor algemeen gebruik, samengestelde tangen en tangen voor het knippen van spijkers.
 • Het is altijd een goed idee om ze te kiezen op basis van de taken die je met je kniptang gaat uitvoeren. Bijvoorbeeld, als je draden gaat doorknippen en dan solderen, wil je er een gebruiken die geen scherpe punten achterlaat, als je elektrische draden gaat doorknippen zoek er dan een met een isolerend rubber handvat.

Kniptang: Onze selectie

Koopgids Kniptang: Alles wat je moet weten

Om je te helpen met meer vertrouwen een kniptang te kopen, leer je in dit gedeelte meer over deze handige gereedschappen. We noemen hun voor- en nadelen, verklaren dan hun soorten, en eindigen met het aanbevelen van plaatsen om ze te kopen en van de meest gangbare prijzen.

Een samengestelde tang geeft je de extra kracht die je nodig hebt bij het knippen. (Foto: Iakov Filimonov / 123rf.com)

Wat zijn kniptangen en wat zijn hun voordelen?

Een kniptang is niets anders dan een gereedschap met een werking die lijkt op die van een schaar of tang, dat gebruikt wordt om kabels, draden en elk voorwerp dat een beetje extra druk nodig heeft om te knippen, door te knippen. Ze worden vaak gebruikt door mensen die werken met bedrading, elektronische apparatuur, sieraden of tuinieren.

Gebruikt om te knippen, te strippen, te snoeien, moet je de juiste tang zoeken voor wat je nodig hebt

Met slechts één tang kun je met totaal gemak veel verschillende klussen doen, zoals kabels doorknippen en strippen, bomen snoeien door hun takken af te snijden en draden doorsnijden om sieraden te maken. Houd ze echter uit de buurt van kleine kinderen, want door hun gebruiksgemak kunnen ze kostbaarheden of erger nog, elektrische draden willen doorknippen.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Onbetaalbaar
 • Bruikbaar met veel materialen
 • Veelzijdige toepassingen
 • Gemakkelijk op te bergen
Disadvantages
 • Kan draden afschrapen
 • Verliest werkzaamheid bij gebruik
 • Gevaarlijk voor kleine kinderen.

Gewone, platte, samengestelde of spijkertangen – waar moet je op letten?

Het lijkt de meeste mensen misschien dat er eigenlijk niet veel verschil is tussen de verschillende kniptangen, want ze werken allemaal hetzelfde. De waarheid is dat, hoewel dit laatste waar is, deze gereedschappen een aantal ontwerpveranderingen kunnen hebben om hun werk beter te doen.

Regular: Dit soort tangen is het meest gangbaar. Hun snijgebied is diagonaal en ze snijden met druk. Hun sneden op draden eindigen in een klein puntje, wat uiteindelijk een probleem is voor wie zuivere sneden wil voor gebruik op delicate elektronische componenten. Toch werkt ze voor elke activiteit.

Flush: Dit zijn kniptangen met licht asymmetrische koppen, waardoor ze de draden flush kunnen knippen, zodat ze geen uiteinden hebben zoals bij gewone tangen vaak het geval is. Het voordeel ervan is dat ze de gebruiker in staat stellen efficiënter elektrische verbindingen te maken en te solderen, want de draad heeft meer contactoppervlak.

Compound: In samengestelde tangen zit een mechanisch mechanisme, waardoor ze tot 50% meer snijkracht hebben dan gewone tangen. Ze zijn perfect voor mensen die niet zoveel kracht in hun handen hebben. Ze worden vaak gebruikt door garagemechanici, loodgieters en elektriciens.

Nageltang: Nageltangen zijn net gewone tangen, maar iets kleiner en scherper. Ze kunnen gebruikt worden om kleine draden en kabels door te knippen, maar hun scherpere randen kunnen snel beschadigd raken. Ideaal voor manicures, het knippen van kleine kindernagels of voor persoonlijke verzorging.

Regular Flush Composite Voor spijkers
Features Symmetrische kop Asymmetrische kop Tot 70% efficiënter snijmechanisme Klein en scherp
Uses Universeel snijden Snijden van draad voor solderen Snijden van harde of dichte materialen Snijden van spijkers, dunne voorwerpen
Ideaal voor Alle toepassingen Gebruik met elektronische apparatuur, sieraden Knippen met kracht Manicure, pedicure, persoonlijke verzorging
Extra’s Draad strippen, geïsoleerde handgrepen Draad strippen, geïsoleerde handgrepen Geen Geen

Zelfs met een geïsoleerde kniptang kan het nooit kwaad veiligheidshandschoenen te dragen. (Foto: lightfieldstudios / 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Kniptangen, hoewel eenvoudige gereedschappen, hebben kenmerken die ze eenvoudig onderscheiden. Daardoor kunnen hun levensduur, hun toepassingen en zelfs de manier waarop ze gebruikt worden veranderen. In dit gedeelte helpen we je die te kiezen die je zullen helpen je werk beter te doen

 • Maat
 • Soort snede
 • Handvat
 • Bouwmaterialen

Maat

Hoe groot dit gereedschap is, bepaalt de soort draad en materiaal waarmee het gesneden wordt, wat op zijn beurt het gebruik ervan verandert. Nadat je de soort kniptang hebt gekozen die je wilt kopen, moet je de meest geschikte maat kiezen voor de taken die je gaat doen, de verkeerde kiezen kan je werk totaal hinderen.

Onder 16 cm: Tangen van deze maat worden meestal gebruikt voor elektronica of juwelenwerk. Dit is omdat je er veel grondiger mee kunt werken, waarbij je zelden beide handen hoeft te gebruiken om te snijden. Alle modellen voor persoonlijke verzorging vallen in deze categorie.

Tussen 16 en 18 cm: Deze worden meestal gebruikt voor het doorknippen van draden die je in elektrische installaties vindt, en van draden die voor afrasteringen gebruikt worden. Je kunt er nog steeds draden mee knippen voor elektronica.

Over 18: Kniptangen in dit maatbereik kunnen als groot beschouwd worden, en je kunt ze gebruiken om heel dikke draden, takken en kabels door te knippen. Door hun grootte en gewicht zijn ze wat moeilijk met één hand te hanteren.

Snijtype

Er zijn twee soorten snijtangen, gewone en vlaksnijtang. Er is een groot verschil in deze, want ze zijn erg belangrijk bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden zoals juwelen of het knippen van draden voor schakelingen.

Vlakkesnede: Deze snijsoort is erg nodig bij juwelenwerk, om onvolkomenheden in elektrische schakelingen weg te werken of om iets perfect te knippen. Gereedschap met dit soort snede wordt vaak “flush cut” genoemd.

Regelmatige of standaard snede: Dit type snede is typisch voor gewone tangen. Bij het snijden blijft wat van het materiaal over, want het wordt geperst tot het zijn breekpunt bereikt. Het maakt niet veel uit voor klussen als het doorknippen van draden of kabels die niet voor delicate elektrische circuits gebruikt zullen worden.

Handgreep

De handgreep, of greep, is het deel van de kniptang waar je handen op rusten om vast te grijpen of te knijpen. Ze kunnen zowel het gebruikscomfort als de levensduur van de tang veranderen. Ze zijn vaak bekleed met een synthetisch materiaal om de grip te vergroten.

Antislip handgrepen: Verreweg de meeste modellen elektronische kniptangen hebben handgrepen die ongelukken voorkomen. Hoewel sommige een zekere mate van bescherming bieden, zijn ze niet zo veilig als die welke als “geïsoleerd” geklasseerd zijn.

Geïsoleerde handgrepen: Dit zijn modellen waarvan de handgrepen ofwel bedekt zijn met een dikke laag rubber, ofwel gemaakt zijn van een niet-geleidend materiaal, die beide bescherming bieden tegen elektrische schokken. Ze zijn te verkiezen als je met draden onder spanning gaat werken, of als je liever wat meer bescherming hebt bij het werken met elektrische toestellen.

Verwisselbare handgreep: Typisch voor sommige tangen met verwisselbare koppen zijn deze soorten handgrepen, waarmee je de kop van je gereedschap kunt verwisselen om de kop te gebruiken die je het prettigst vindt. Ze zijn meestal wat duur en ingewikkeld in het gebruik, en tenzij je de ruimte nodig hebt, is het beter de tangen apart te kopen.

Materialen waarvan ze gemaakt zijn

De materialen waarvan de tangen gemaakt zijn bepalen in hoge mate hun fysische en chemische weerstand, en natuurlijk ook hun prijs. Om je te helpen de verschillende materialen beter te leren kennen, gaan we je helpen ze te kiezen op basis van hun kwaliteit.

Hoge kwaliteit: De beste kniptangen zijn gemaakt van chroom vanadium staal, want het is een hard en corrosiebestendig materiaal. Je vindt ook modellen van roestvast staal, dat, hoewel mechanisch niet zo sterk als het eerstgenoemde, sterker is tegen roest en de voorkeur verdient voor gebruik in de buurt van sterk corrosieve plaatsen.

Middelmatige tot lage kwaliteit: In deze prijsklasse vind je tangen van koolstofstaal, dat, hoewel sterk, niet zo goed tegen roest bestand is als de andere twee materialen. Ben je niet van plan zoveel uit te geven, zoek dan een exemplaar van dit materiaal dat bij voorkeur een chroom of nikkel coating heeft.

(Zichtbare foto: citadelle / 123rf.com)

Reviews