Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

45Verzamelde opmerkingen

De slagboor of klopboormachine is een boormachine om in stevige materialen te boren, zoals baksteen, licht beton of zelfs steen. Behalve de gewone roterende beweging heeft de percussieboor ook een trilling, zodat boren in vaste materialen mogelijk is.

Slagboren zijn bijzonder handig voor het monteren van lampen in huis of voor het boren van andere gaten in de muur van het huis. Met onze percussieboor test 2022 willen we je verschillende soorten percussieboren laten zien, zodat je de juiste voor je kunt vinden.

We hebben zuivere slagboormachines, snoerloze slagboormachines en slagschroevendraaiers, en ook slagschroevendraaiers voor het verwisselen van autowielen getest en de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Dit moet je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Slagboormachines worden gebruikt om door hardere materialen te boren, zoals muren, bakstenen, beton of andere hardere materialen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de percussieve beweging. Met een gewone boor zul je jammerlijk falen.
 • Het grootste verschil in prestaties, ontwerp en handzaamheid van klopboormachines is dat tussen snoer- en snoerloze klopboormachines. Een andere soort is de multifunctionele snoerloze klopboormachine, die zowel voor klopboren en schroeven als voor gewoon boren gebruikt kan worden.
 • De boortjes voor de klopboormachine zijn erg belangrijk. Bij het kopen van een boormachine is het belangrijk te weten welke boor voor welk materiaal nodig is. Dit betekent dat bij het boren in beton een andere boor gebruikt moet worden dan bij het boren in hout.

Klopboormachine: Onze selectie

Er zijn verschillende soorten klopboormachines met verschillende eigenschappen. Afhankelijk van de toepassing moet je goed bekijken welk model het beste bij je behoeften past. We hebben de volgende percussieboren geselecteerd die aan verschillende toepassingseisen voldoen.

Slagboren: aankoop- en beoordelingscriteria

Hieronder wordt uitgelegd op welke factoren je vooral moet letten bij de aankoop van een slagboor. Je moet de volgende criteria nader bekijken om de juiste klopboormachine voor je te vinden:

In het volgende deel leggen we uit wat de afzonderlijke criteria precies zijn. We laten je ook de verschillen zien tussen snoerloze en slagboormachines met snoer, en hun voor- en nadelen.

Gewicht

Het gewicht van een percussieboor is een belangrijke indicator van hoe krachtig en professioneel hij is. De echt goede gereedschappen kunnen tot 5 kilo wegen. Het gewicht hangt ook af van de manier waarop de percussieboor wordt aangedreven.

Terwijl snoerloze klopboormachines meestal nogal zwaar zijn, zijn snoerloze klopboormachines meestal compacter en lichter. Slagboormachines met snoer zijn nog lichter. Perslucht slagmoersleutels voor het vastschroeven van autowielen zijn bijzonder zwaar.

Vermogen in watt / volt

Het vermogen van een klopboormachine hangt zowel af van de stroomvoorziening als van het type machine. Hoe groter het vermogen, hoe gemakkelijker het is om door harde materialen te boren.

Elektrisch aangedreven slagboormachines, die met een snoer werken, hebben meestal een hoger vermogen. Accu-slagboormachines hebben meestal meer functies, maar minder boor- of slagkracht.

Het verschil tussen de volts en de watt is dat de volts betrekking hebben op het motorvermogen, terwijl de watt betrekking heeft op het totale vermogen.

Het vermogen in watt wordt vooral opgegeven voor slagboormachines met snoer. Voor snoerloze klopboormachines wordt het vermogen alleen in volt aangegeven, waarbij een groter aantal volt een hoger vermogen betekent. Gewone snoerloze klopboormachines werken meestal met een spanning van 12 tot 18 volt.

Aantal tandwielen

De tandwielen van een klopboormachine zijn bepalend voor het aantal omwentelingen per seconde van de boormachine. Het aantal versnellingen geeft aan hoeveel verschillende vermogensniveaus de klopboormachine heeft.

Hoe meer tandwielen, hoe fijner je de percussieboor kunt instellen. Het is vooral belangrijk te weten waar je de versnellingen kunt afstellen, zodat je de vereiste snelheid van de boor precies op het materiaal kunt afstemmen.

Enerzijds betekent een hogere versnelling een hogere snelheid, maar tegelijk vermindert een hogere snelheid de werktijd van de batterij-aangedreven gereedschappen. Afhankelijk van het model zitten de tandwielen op verschillende plaatsen op de machine.

Op sommige modellen zit er een wieltje bij de boorschakelaar, waarmee je de versnellingen afzonderlijk kunt instellen. Dit wiel of gekarteld wiel vind je meestal op slagboormachines met snoer.

Bij snoerloze klopboormachines zitten de tandwielen meestal op de bovenkant van de klopboormachine, waarbij de versnellingen met een hendel naar voren of naar achteren gevarieerd kunnen worden.

Slagsnelheid en snelheid

De slagsnelheid geeft het maximum aantal trillingen of inslagen aan die de klopboormachine binnen een minuut kan bereiken. De snelheid daarentegen geeft informatie over de maximale omwenteling van de boor binnen een minuut. Hoe hoger deze twee waarden zijn, hoe beter je door of in harde materialen kunt boren.

Hoe hoger het aantal omwentelingen en slagen, hoe gemakkelijker het is om in hardere materialen te boren.

Er zijn duidelijke verschillen tussen snoer- en snoerloze klopboormachines wat betreft toerental en slaggetal, waarbij die met snoer hogere getallen hebben. Snoerloze klopboormachines hebben een toerental tussen 1.200 en 2.000 en een klopsnelheid tussen 27.000 en 34.000 per minuut. Slagboormachines met snoer zijn krachtiger en hebben meestal een toerental tussen 2.800 en 3.000 en een klopsnelheid tussen 43.000 en 58.000 per minuut. Natuurlijk zijn er krachtigere modellen, maar ook zwakkere.

Klopboormachine: Veel gestelde vragen en antwoorden

Bij de aanschaf van een slagboor is het gemakkelijk jezelf vragen te stellen. Welke percussieboor is de juiste? Welk merk moet je kiezen? Heeft het meer zin om een klopboormachine te kopen of een combinatie van klopboormachine en boormachine?

Slagboormachines zijn er voor alle kwaliteits- en prestatie-eisen, zowel voor professioneel gebruik door vakmensen als voor eenvoudig thuisgebruik. (Beeldbronnen: Myriams foto’s / Pixabay)

Om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, worden hieronder de meest gestelde vragen over slagboormachines beantwoord.

Voor wie is een percussieboor geschikt?

Een klopboormachine is bijzonder geschikt voor mensen die thuis een zwaar schilderij, een plank, een lamp of andere dingen aan een muur of plafond willen ophangen. Percussieboren zijn geschikt voor mensen die dit soort werk heel vaak doen.

Voor mensen die maar af en toe een klopboormachine nodig hebben, is een klopboormachine geschikter omdat je er ook schroeven mee kunt aandraaien of boren zonder te hameren. Een zekere mate van handigheid voorkomt veel ongelukken of schade.

Bij het boren in muren en plafonds moet je vooral oppassen dat je geen leidingen raakt.

Het gebruik van een klopboormachine moet zorgvuldig overwogen worden. Als je helemaal geen ervaring hebt met het boren in muren, is het zinvol hulp te zoeken. Boren in muren en plafonds kan erg lastig zijn, omdat alle leidingen en kabels zich daar bevinden.

Als je in een flat woont, kan je huisbaas, de conciërge of een bouwvakker je zeker helpen. Als je in je eigen huis woont en hier je boringen wilt doen, zijn er plattegronden met de precieze lijnen en kabels erop getekend. Als je de plannen niet kunt vinden of lezen, raden we je aan contact op te nemen met een bouwer.

Welke soorten percussieboren zijn er?

In principe worden percussieboren onderverdeeld naar het soort aandrijving. Je vindt accu-, snoer- of slagboormachines met perslucht. Vooral bij snoerloze slagboormachines zijn er ook gemengde toestellen tussen slagboormachines, schroevendraaiers en boormachines, zodat je alle functies in één toestel hebt.

Type Voordelen Nadelen
Slagboormachine met snoer Zeer hoog vermogen Minder flexibel
Snoerloze slagboormachine Zeer flexibel Minder vermogen
Pneumatische slagboormachine Zeer hoog vermogen Zeer luid, compressor nodig, nogal omslachtig
Slagboormachine Verschillende functies in één apparaat (boren, slagboren en schroeven) Minder vermogen dan zuivere slagboormachine

Afhankelijk van hoe vaak je je klopboormachine wilt gebruiken en in welke materialen je wilt boren, is een ander type aandrijving het beste.

 • Slagboormachines met snoer: Hebben meestal een groter vermogen dan die op batterijen. Wel moet opgemerkt worden dat slagboren met snoer vaak beperkt zijn en een snoerhaspel nodig kunnen hebben.
 • Slagboormachines op batterijen: hebben meestal minder kracht dan slagboormachines met snoer, maar kunnen meer individueel en flexibel gebruikt worden. Bij gereedschap op batterijen is het raadzaam minstens één reservebatterij bij je te hebben, zodat je zonder aarzeling kunt werken. In de regel zijn twee batterijen voldoende voor een hele dag normaal gebruik.
 • Perslucht slagboormachines: zijn erg luid en vereisen een extra compressor om te kunnen werken. Perslucht slagboormachines kom je bijna niet meer tegen, want snoer- of snoerloze slagboormachines zijn handzamer en leveren vergelijkbare prestaties. Pneumatische moersleutels worden vaak gebruikt voor het vast- of losdraaien van autowielen.
 • Slagboren: Dit zijn multifunctionele boren die gebruikt kunnen worden voor slagboren, gewoon boren of schroeven. Door de meervoudige functies lijdt vooral de percussieboorfunctie aan prestatieverlies, maar dit is bij normaal doe-het-zelf gebruik niet of nauwelijks merkbaar. Het duidelijke voordeel van klopboormachines is hun meervoudige functie. Dit bespaart zowel geld als ruimte.

Het soort boormachine dat je koopt hangt af van het beoogde gebruik. Als je een professionele klopboormachine zoekt om alleen boorwerk in harde materialen te doen, koop je beter een klopboormachine met snoer of een duurdere en krachtigere snoerloze klopboormachine.

Maar als je thuis alleen kleine klusjes gaat doen, is een snoerloze klopboormachine met meerdere functies meer geschikt.

Wat kost een klopboormachine?

De kosten van slagboormachines hangen sterk af van hun prestaties. Andere factoren die de prijzen beïnvloeden zijn het type klopboormachine (snoerloos, snoerloos, enz.) of de fabrikant van het gereedschap.

Type Kosten
Slagboormachine met snoer 30.00 – 600.00 euro
Snoerloze slagboormachine 29.00 – 830.00 euro
Pneumatische slagboormachine 30.00 – 300.00 euro
Klopboormachine 20.00 – 800.00 euro

De kosten van de gereedschappen lopen sterk uiteen. Dit is vooral te merken aan de prestaties en duurzaamheid van de slagboormachines. De grote fabrikanten van gereedschapsmachines, zoals Hilti, Makita, DeWalt of Einhell, zijn bijzonder krachtig en duurzaam.

Deze percussieboren zowel als boorfabrikanten worden heel vaak door bouwvakkers gebruikt. De goedkoopste gereedschappen hebben meestal een heel korte levensduur en een heel laag vermogen, dus is het meestal zinvoller iets meer uit te geven en langer een goed werkende klopboormachine te hebben.

Wat zijn de alternatieven voor een percussieboor?

Helaas zijn er niet veel alternatieven voor de hamerboor. Een gewone boor kan niet in hardere materialen doordringen door het gebrek aan trilling. Muren, beton enz. zijn onmogelijk te bewerken met gewone boren.

Daarom is het enige alternatief voor de verschillende soorten percussieboren het huren van een percussieboor of het werk door een vakman laten doen.

Type Beschrijving
Ambachtslieden Kunnen professioneel werk doen en zijn bijzonder geschikt als je niet bijzonder bedreven bent in handwerk. Ambachtslieden zijn meestal wat duurder, maar doen hun werk altijd vakkundig.
Vraag het aan vrienden Als je alleen kleine boorklusjes hoeft te doen, kan een vriend of familielid je helpen met een klopboormachine. Als niemand er een heeft, kun je er goedkoop een huren.
Lenen Misschien heeft een buurman een hamerboor en kan hij zelfs helpen met het werk.

Zoals je ziet zijn er geen echte alternatieven voor de klopboormachine of de verschillende soorten ervan. Alleen de hulp van anderen kan als een alternatief beschouwd worden. Als je niet veel van handwerken afweet, is het beste alternatief om je buren, vrienden of familie te vragen het boorwerk te doen.

Als die allemaal geen klopboormachine bezitten of weten hoe ze te gebruiken, of als het werk ingewikkelder en groter is, is het raadzaam een vakman te vragen.

Hoe werkt een klopboormachine?

De belangrijkste functie van een slagboormachine is om in of door hardere of harde materialen te boren. Boren door harder materiaal is mogelijk door de snelle schokkerige trilling van de percussieboor.

De boor draait als een boormachine en beweegt tegelijk heel snel van voor naar achter. Het aantal omwentelingen geeft aan hoe snel de boormachine in een minuut ronddraait en het aantal slagen of trillingen dat de machine per minuut maakt.

Voor je begint te boren, moet je controleren of je boor past op het materiaal, zodat het niet breekt. (Image source: Mushon Tamir / unsplash)

Afhankelijk van de snelheid en het aantal slagen van een percussieboor, kan de machine materialen beter of slechter doordringen. Om door steen te boren heb je zowel een bijzonder hoog aantal omwentelingen als slagen nodig. Voor hout, een betrekkelijk zacht materiaal, is een groot aantal omwentelingen nodig, maar geen aantal slagen.

Heb ik een hamerboor nodig of is een accuschroevendraaier voldoende?

Met een snoerloze schroevendraaier kun je schroeven aandraaien, schroeven losdraaien of boren in zachte materialen. Om in zachte materialen zoals hout te boren, moet je een goede boor hebben die scherp is.

Een gewone accuschroevendraaier is niet geschikt om in harde materialen te boren, zoals bakstenen muren, beton of steen. Dit omvat alle werk zoals het monteren van meubels, TV toestellen of andere armaturen aan de muur of lampen aan het plafond.

Werk voorde snoerloze schroevendraaier

 • Schroeven aandraaien en losmaken
 • Boren in zachte materialen zoals hout met een scherpe boor

Werken vooreen percussieboor

 • boren in hardere materialen zoals steen, beton, lichtbeton, baksteen, muren en plafonds

Werken voorsnoerloze klopboormachine

 • Schroeven aandraaien en losmaken
 • Boren in zachte materialen zoals hout met een scherpe boor
 • Boren in hardere materialen zoals steen, beton, lichtbeton, baksteen, muren en plafonds

Voor alle boorwerk in hardere materialen heb je dus een klopboormachine nodig. Als je toch een gat in de muur wilt boren met een accuboormachine, zal dat heel lang duren en de boor zal waarschijnlijk breken.

Conclusie

Slagboormachines worden vooral gebruikt om in hardere materialen te boren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de trilling en de gelijktijdige draaiing van de boor. In principe zijn er verschillende soorten percussieboren.

Enerzijds zijn er de zuivere percussieboormachines, die meestal met snoer zijn en gespecialiseerd zijn in het boren in harde materialen en hoge prestaties leveren, en anderzijds zijn er de multifunctionele snoerloze percussieboormachines, die een percussieboormachine en een gewone boormachine combineren, maar met verlies van prestaties.

Slagboormachines met snoer zijn bijzonder geschikt voor professioneel gebruik in harde materialen. Deze hebben meestal een groot aantal omwentelingen en inslagen, wat het boren vergemakkelijkt.

Voor thuisgebruik is een snoerloze klopboormachine het beste, want daarmee ben je overal voor toegerust en heb je geen twee verschillende machines nodig. Bij de aanschaf van een klopboormachine is het vooral belangrijk dat je de juiste boren voor het juiste materiaal kiest, zodat ze zuiver boren en heel blijven.

Omslagfoto: Kalinovsky/ 123rf.com

Recensies