Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

18Products analyzed

30Hours invested

7Studies researched

80Comments collected

Kleurenlaserprinters zijn nu niet alleen niet meer weg te denken uit drukkerijen en bedrijven, maar ook steeds meer uit particuliere huishoudens. Omdat kleurenlaserprinters steeds compacter en goedkoper gemaakt kunnen worden, zijn ze daardoor ook wijder verbreid.

In tegenstelling tot zijn concurrent, de inkjetprinter, blijft hij echter nog achter op het gebied van distributie. Dit alles ondanks het feit dat hij zelfs concrete voordelen heeft boven de inkjet printer, wat een aankoop beslist ondersteunt.

In deze kleuren laser printer test 2023 nemen we onder de loep wat een kleuren laser printer eigenlijk is en wat de voordelen ervan zijn boven alternatieve printers. Bovendien vergelijken we verschillende kleuren laser printers met elkaar om je de beste voor te stellen en je te helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kleuren laserprinters zijn printers die een laser en elektrische lading gebruiken om het af te drukken document op een beelddrum af te beelden, waarna het tot een temperatuur van ongeveer 200 °C verhit en op het papier afgedrukt wordt.
 • Kleuren laserprinters zijn duurder in aanschaf, maar over een langere periode zijn ze veel goedkoper dan inkjet printers omdat hun tonercassettes niet uitdrogen, zodat minder cassettes gekocht hoeven te worden. Een aanschaf is de moeite waard, vooral voor frequente drukkers.
 • Er zijn veel multifunctionele apparaten op de markt. Deze zijn de moeite waard omdat ze extra functies bevatten zoals scanner, kopieerapparaat, fax en duplex (dubbelzijdig afdrukken), zodat je geen extra apparatuur hoeft te kopen.

Kleuren laserprinter: Onze selectie

Kleuren laser printers: koop- en beoordelingscriteria

Als je het moeilijk hebt om te beslissen welke printer je wilt kopen, dan is dit hoofdstuk voor jou. Hieronder vind je de belangrijkste criteria voor het vergelijken van kleuren laser printers.

Laten we deze criteria eens nader bekijken en zien wat ze precies inhouden.

Kenmerken

Een kleuren laserprinter is natuurlijk in de eerste plaats nodig om af te drukken. Veel fabrikanten bieden echter extra functies die in het dagelijks leven heel nuttig kunnen zijn.

Tegenwoordig kunnen printers ook documenten scannen en naar een e-mail adres sturen, documenten kopiëren en de kopie afdrukken, dubbelzijdig afdrukken, d.w.z. op beide zijden van de pagina afdrukken, en documenten als fax verzenden, hoewel dit laatste niet meer zo vaak gebruikt wordt.

Afhankelijk van de printer kan het apparaat een of meer van deze functies bevatten. Deze hebben echter invloed op de prijs en kunnen ook meer elektriciteit verbruiken. Zulke apparaten zijn op de markt te vinden onder de namen “multifunctioneel apparaat” of “4 in 1” of “3 in 1” enz.

Een ander onderscheid is of de printer bedraad of via een netwerk werkt. Als je met je smartphone wilt kunnen afdrukken, dan heb je een kleurenlaserprinter met wifi-functionaliteit nodig. Als je smartphone een NFC functie heeft, is een printer met NFC een goede keuze. Zie het hoofdstuk “Interfaces” voor meer informatie.

Snelheid

Snelheid wordt gemeten aan de hand van het aantal vellen dat in een bepaalde tijd kan worden afgedrukt (meestal per minuut). Dit criterium is vooral belangrijk bij het drukken van grote hoeveelheden.

Als de snelheid laag is, kan dat tot aanzienlijke vertragingen in het werkproces leiden. Dit is vooral van cruciaal belang bij commerciële operaties.

Gemiddeld kan een kleuren laserprinter 25 pagina’s per minuut afdrukken.

Wat de afdruksnelheid kan beïnvloeden is de duplex functie. Dit zorgt ervoor dat een vel aan beide zijden bedrukt kan worden. Dit betekent echter dat na het afdrukken op de voorkant, het vel wordt teruggetrokken, omgedraaid en op de achterkant bedrukt.

In particuliere huishoudens kan het ook vervelend zijn als je te lang op je geprinte document moet wachten. Iedereen moet echter voor zichzelf uitmaken hoeveel geduld hij wil hebben.

Resolutie

De resolutie van de afgedrukte beelden is erg belangrijk als je een printer koopt, want het beeld moet zo scherp en zuiver mogelijk op de pagina staan.

Ook hier is er een eenheidsgrootheid waarmee de scherpte gemeten wordt. Dit heet “dots per inch” (dpi). Dit meet hoeveel puntjes er per inch gedrukt worden.

Dus hoe hoger de dpi, hoe scherper het beeld. Voor een scherp beeld is minstens 600 x 600 dpi nodig, hoewel sommige printers al 1200 x 1200 dpi bieden. Opgemerkt moet worden dat een hogere beeldkwaliteit het toner-inktverbruik iets verhoogt en het wat langer kan duren om een document af te drukken, maar het verschil is minimaal en meestal niet eens merkbaar.

Afdrukkosten

Over het algemeen zijn printers een vrij hoge kostenpost. Dit zijn de inkt of toner cartridges. Dit is het onderdeel van het apparaat dat steeds weer vervangen moet worden om een goede afdrukkwaliteit te garanderen.

Inkjet printers gebruiken inktpatronen. Jammer genoeg worden deze tegen een hoge prijs verkocht. Het probleem met inktpatronen is dat ze snel kunnen uitdrogen. Maar veel particuliere huishoudens drukken niet elke dag af, zodat de inktpatronen snel onbruikbaar worden en weer vervangen moeten worden.

Kleuren laserprinters gebruiken toner cartridges, die het voordeel hebben dat ze niet uitdrogen zoals inktcartridges-

Omdat er een fijn poeder in de patronen zit en geen vloeistof, blijven ze lang intact. Bovendien kosten toner cartridges veel minder dan inkt cartridges.

Interfaces

Kleuren laserprinters bieden tegenwoordig vele manieren om er apparaten op aan te sluiten.

 • USB kabel: De meest gebruikelijke methode is via een USB kabel. Hier wordt het eindtoestel via een kabel met de printer verbonden en wordt ook een stuurprogramma op de computer of laptop geïnstalleerd, zodat de printer met het apparaat kan communiceren.
 • WLAN: Met WLAN kun je verschillende apparaten tegelijk verbinden en, bijvoorbeeld, documenten afdrukken met je smartphone.
 • NFC: Met NFC kun je documenten afdrukken zonder kabels en wifi via je NFC-compatibele mobiele toestel of tablet. Om dit te doen houd je het apparaat gewoon in de buurt van de printer.
 • LAN: In veel bedrijven wordt afgedrukt via het LAN netwerk. Het voordeel hiervan is dat alle medewerkers met hun computer via LAN toegang hebben tot de printer en zo allemaal documenten op deze printer kunnen afdrukken.

Draadloze printers kosten over het algemeen meer dan bedrade printers, maar er kunnen veel meer apparaten op aangesloten worden. Hiermee moet rekening gehouden worden als je beslist welke printer je koopt.

Ergonomie

Het is belangrijk hoe gemakkelijk een kleuren laserprinter te bedienen is. Heb je een digitaal display nodig om het gebruik te vergemakkelijken? Hoeveel knoppen moet de printer hebben? Je moet voor jezelf uitmaken hoeveel gemak de printer moet bieden en wat een printer je in termen van prijs waard is.

Hoe duurder de printer, hoe bruikbaarder hij is. Dit geldt niet voor alle printers, maar in elk geval heb je verschillende functies en mogelijkheden om de printer te bedienen.

Ook moet opgemerkt worden dat kleurenlaserprinters via de ventilatie-uitgangen fijn stof uitstoten en in sommige gevallen gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn. Tegelijk zijn laserprinters ook schadelijk voor het milieu.

Kleuren laserprinters: veel gestelde vragen en antwoorden

In dit deel van de gids hebben we open vragen over kleuren laser printers beantwoord. Na het lezen van de gids ben je vertrouwd met kleuren laser printers en hun alternatieven, en klaar om de printer van je keuze te kopen.

Wat is een kleuren laserprinter?

Net als andere printers wordt een kleuren-laserprinter gebruikt om documenten af te drukken. Alleen de manier waarop hij werkt verschilt van de meer gebruikelijke printers.

Farblaserdrucker

Kleuren laserprinters gebruiken een speciale afdrukmethode met een laser, een afbeeldingsdrum, elektrische lading en een fuser unit. (Beeldbron: Steve Buissinne/ Pixabay)

De laserprinter is gebaseerd op het elektrofotografisch proces. Er zijn hier 4 componenten die belangrijk zijn

 • Beelddrum: De beelddrum bevat een speciale coating die negatief geladen kan worden. Later neutraliseert de laser deze negatieve lading en verschijnt er een beeld (het gewenste afdrukbeeld in pixels) op de trommel.
 • Toner: Zogenaamde toner cartridges bevatten de benodigde inkt in poedervorm, waarmee het beeld uiteindelijk op het vel gedrukt wordt. Zwart, geel, blauw en rood zijn inbegrepen als tonerkleuren.
 • Laser: de laser bestraalt de trommel precies op de plaats waar later de inkt moet komen.
 • Fuser: dit is nodig om de tonerdeeltjes aan het papier te laten kleven. Om het poeder te laten smelten, wordt de fuserwals verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 200 °C.

In dit proces is de elektrische lading navenant belangrijk. De laserprinter werkt door ladingen die elkaar afstoten (2 negatieve ladingen ontmoeten elkaar) of die elkaar aantrekken (een positieve en een negatieve lading ontmoeten elkaar). De manier waarop het werkt kan in 4 stappen verdeeld worden

 1. Startproces: Zodra je een afdruk bevestigt met “Print”, wordt belangrijke informatie naar de printer gestuurd, zoals de afdrukresolutie. De printer slaat deze informatie als een hele pagina op (in tegenstelling tot inkjet printers, die alleen regel voor regel opslaan).
 2. Roterende afbeeldingsdrum: Eerst laadt een laadrol de afbeeldingsdrum negatief op. In de volgende stap draait de trommel en wordt de negatieve lading door de laser geneutraliseerd op de plaatsen waar later inkt zal worden aangebracht.
 3. Aanbrengen van tonerdeeltjes: Omdat de toner ook een negatieve lading bevat, blijft de inkt alleen plakken op die plaatsen die door de laser geneutraliseerd zijn. De overblijvende negatieve vlekken stoten de inkt af.
 4. Druk inkt op papier: Om de inkt aan het papier te laten kleven, is het papier positief geladen. Op de afbeeldingsdrum is het beeld van de gewenste afdruk in de vorm van negatief geladen gebieden die met inktdeeltjes bevochtigd zijn. Het papier gaat dan door de fuser roller, die de tonerinkt bij een temperatuur van 200 °C aan het vel vasthecht. Tenslotte wordt de trommel gelost en kan het proces opnieuw beginnen.

De structuur klinkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar als je de stappen één voor één doorleest, kun je beslist begrijpen wat de Amerikaans-Amerikaan Chester Carlson in gedachten had toen hij op zijn idee kwam, dat al meer dan 80 jaar gepatenteerd is.

Welke soorten kleuren laserprinters zijn er?

Hier vind je een lijst van verschillende soorten kleuren laserprinters. De lijst bevat ook een korte beschrijving van de printer, zodat je precies weet welke je nodig hebt

 • Kleuren laserprinter met duplexfunctie: Deze printer kan naast de gewone enkelzijdige afdruk ook op de achterkant van het vel afdrukken. Dit is bijzonder geschikt voor dossiers of hand-outs die meerdere aan elkaar geniete vellen bevatten.
 • Kleuren laserprinter met scanner: Deze printer heeft een extra opening aan de bovenkant. Heb je papieren documenten en wil je die digitaal gebruiken, dan leg je je documenten op deze glasplaat, sluit het deksel en start het scanproces. De laser beweegt nu van links naar rechts en legt het vel met al zijn details vast. Je kunt het blad dan naar een e-mail sturen of het op een USB stick opslaan.
 • Kleuren laserprinter met kopieerfunctie: Deze printer is ook uitgerust met een kopieerfunctie. Je kunt dus je bestaande document in papieren vorm dupliceren en laten afdrukken. Dit is altijd handig als je een hand-out moet uitprinten maar je computer niet bij je hebt.
 • Kleuren laserprinter met faxfunctie: Hoewel deze functie tegenwoordig erg verouderd is, zijn er nog steeds bedrijven die deze optie ondersteunen. Als je ook faxen verstuurt, dan heb je een printer met faxmogelijkheid nodig. Hiermee kun je een willekeurig document in de printer steken en het dan naar een faxnummer sturen. Zorg ervoor dat je de juiste ontvanger kiest.
 • Multifunctionele kleurenlaserprinter: Een multifunctionele printer omvat verscheidene van de bovenstaande kenmerken. Dit geeft je een veel breder scala aan mogelijkheden, maar ook een hogere prijs.

In de tabel hieronder vind je de bovengenoemde soorten kleurenlaserprinters en wat de voor- en nadelen van elke printer zijn:

Type Beschrijving
Kleurenlaserprinter met duplexfunctie Dit bespaart papier en geeft je een veel beter overzicht van je document. Een nadeel kan zijn dat het iets langer duurt om af te drukken en dat het iets meer elektriciteit kan verbruiken.
Kleuren laserprinter met scanner Het voordeel is dat je documenten van papier naar digitaal kunt omzetten. Een nadeel kan zijn dat de beeldkwaliteit niet zo hoog is als de afdruk op papier. Er zijn ook verschillende niveaus van beeldscherpte, afhankelijk van de printer. Ook hier geldt: hoe hoger de dpi waarde van de scanner, hoe beter het latere gedigitaliseerde beeld.
Kleuren laserprinter met kopieerfunctie Hier kan het zijn dat er lichte kwaliteitsverminderingen zijn, maar in principe is dat niet merkbaar. Meestal heb je nog de mogelijkheid om het beeld af te drukken, hetzij in kleur zoals het origineel, hetzij in zwart-wit.
Kleurenlaserprinter met faxfunctie Het kan een heel praktische manier zijn om documenten te delen, maar de ontvanger moet ook een compatibele faxmachine hebben
Multifunctionele kleurenlaserprinter Meestal zijn multifunctionele printers de juiste optie, want je kunt altijd de extra functies gebruiken. Je moet alleen een hogere prijs verwachten

Kleuren laserprinters worden geleverd met allerlei extra mogelijkheden. Deze hebben een aanzienlijke invloed op de prijs, maar kunnen tegelijk heel praktisch blijken. Ik raad een multifunctionele printer aan. Op die manier hoef je geen extra aankopen te doen om de andere functies te gebruiken.

Hoeveel kost een kleuren laserprinter?

De prijs van kleuren laserprinters varieert sterk, afhankelijk van de mogelijkheden die je wilt. Maar in principe kun je verwachten dat je tussen de 60 en 1.000 euro betaalt.

Maar dat is alleen de aankoopprijs. Het vervangen van de toner cartridges kost natuurlijk voortdurend. Extra tonercartridges kosten ongeveer 100 – 200 euro per keer, bovenop de aankoopprijs.

Type Prijsklasse
Kleurenlaserprinter De prijsklasse is 60 – 500 euro
Multifunctionele kleurenlaserprinter De prijsklasse is 150 – 1.000 euro

Hoe meer functies je wilt, hoe duurder de printer. Verder tellen een hogere snelheid, een grotere papierlade, betere beeldkwaliteit (dpi), lager stroomverbruik en minder ruis allemaal op tot een hogere prijs.

Wat zijn de alternatieven voor een kleuren laserprinter?

Hier stellen we de meest voorkomende alternatieven voor de kleurenlaserprinter voor en wat je er in moet zoeken:

Alternatief Beschrijving
Inkjetprinter De printkop haalt inkt uit de inktpatronen van de printer en spuit die op het papier. De aanschafprijs is vrij laag vergeleken met de andere printers, maar de inktpatronen kosten veel geld
LED printer Werkt ongeveer hetzelfde als de kleuren laserprinter, behalve dat hij een LED lint gebruikt in plaats van een laser. Deze technologie heeft een lange levensduur. De documenten komen er hoogwaardig en echt uit.
Kogelkop-printer Afgeleid van de kogelkop-typemachine. Hier liggen de afzonderlijke tekens als stempels op de afdrukkop. Tijdens het afdrukken beweegt de kogelkop en drukt de tekens zoals gewenst op het papier
Dotmatrixprinter Tijdens het afdrukken slaat een dotmatrixprinter een reeks individueel gestuurde naalden op een meestal donker tot zwart inktlint, waardoor de andere kant van het lint in drukcontact komt met het papier.

De meest verbreide variant is momenteel de inkjet printer. Deze printer schittert door zijn lage aanschafprijs, maar verliest punten door de afdrukkosten. De LED printer lijkt op de laserprinter, maar heeft in de meeste gevallen een lagere beeldkwaliteit. Dit hangt af van het aantal LED’s.

Wat zijn de verschillen tussen een kleuren laserprinter en een inkjet printer?

Enerzijds de manier waarop het drukproces verloopt, anderzijds de daaruit voortvloeiende kosten en het verbruik. Een inkjet printer heeft inktpatronen nodig, die hij op de printerkop opneemt en dan op de juiste plaatsen op het vel spuit.

Een kleuren laserprinter heeft hoge startkosten en lage afdrukkosten.

De kleurenlaserprinter heeft een ingewikkelder proces, in die zin dat hij een laser gebruikt om de statische lading van de inktdrum op bepaalde plaatsen te neutraliseren, zodat het kleurenpoeder uit de tonerpatronen dan aan de geneutraliseerde plaatsen hecht en ze er tenslotte door zeer hoge hitte en druk aan vastgemaakt worden.

De prijs is lager bij inkjet printers, maar de extra printerkosten zijn op de lange duur veel duurder dan bij kleuren laserprinters. De toner cartridges van de kleuren laser printer kunnen niet uitdrogen omdat de inkt in poedervorm wordt aangebracht. De kleurenlaserprinter is echter schadelijker voor het milieu dan de inkjetprinter, omdat hij fijn stof uit zijn ventilatiesysteem laat ontsnappen.

Bespioneert de kleuren laserprinter je?

Wist je dat je printer bij elke afdruk een klein patroon van gele stippen afdrukt? De stippen zijn ongeveer 0.0016 mm groot en zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.

Farblaserdrucker

Als je niets illegaals afdrukt of de printer voor verkeerde doeleinden misbruikt, heb je niets om je zorgen over te maken. (Foto bron: Bernard Hermant / Unplash)

Door het document te scannen en de juiste software te gebruiken, kan men zo precies achterhalen welke kleuren laserprinter gebruikt werd. Griezelig, is het niet?

Wat moet ik weten over kleuren laserprinters?

Hieronder volgt een korte lijst van dingen die je moet overwegen voor je een kleuren laserprinter koopt

 • Vergeleken met een inkjet printer, krijg je snel afdrukken tegen lage afdrukprijzen.
 • De kleuren laserprinters hebben een scherp afdrukbeeld.
 • De prints gaan lang mee en zijn beter bestand tegen licht/water
 • Vooral grafieken, diagrammen/tabellen en tekst kunnen goed afgedrukt worden. Beelden, daarentegen, minder.
 • Geen uitdroging van inktpatronen, inktkoppen en inkt in het algemeen.

Het is dus zeker de moeite waard om een kleuren laserprinter te kopen. Je moet alleen nagaan welke printer geschikt is voor jou.

Conclusie

Van deze vele verschillende soorten printers is de kleurenlaserprinter al een van de meest populaire. Hoewel deze printers tot nu toe meer in het bedrijfsleven gebruikt werden, neemt de trend naar privégebruik van kleuren laserprinters gestaag toe. Het is op den duur gewoon de moeite waard, zelfs voor wie weinig afdrukt, om een kleuren laserprinter met een hogere aanschafprijs te kopen, omdat de vervolgkosten dan veel lager zijn.

Maar als je graag veel foto’s afdrukt, dan is een inkjet printer precies wat je zoekt. Afgezien daarvan bieden kleuren laserprinters veel extra functies die erg aantrekkelijk zijn, vooral voor de huidige generatie. Bijvoorbeeld de functie om documenten via WLAN af te drukken.

Beeldbron: ?????? ????????/ 123rf

Reviews