Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

34Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Keukenklokken zijn een belangrijk voorwerp in de keuken thuis. Niet alleen om de tijd in de gaten te houden, maar ook als decoratief element. Om de juiste keukenklok voor je eigen gebruik te vinden, is het raadzaam een paar belangrijke dingen in overweging te nemen.

In het volgende hebben we de belangrijkste evaluatie- en aankoopcriteria bekeken om je een duidelijk overzicht te geven. De aankoopbeslissing moet ook gemakkelijker worden gemaakt door essentiële vragen over het onderwerp keukenklokken te beantwoorden. Lees hier welke keukenklokken momenteel aanbevolen worden en waar je op moet letten voor je ze koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Keukenklokken zijn er in alle vormen en kleuren, met veel bijzondere kenmerken. Hoewel sommige klokken de tijd automatisch kunnen veranderen en andere ronduit stil zijn, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze werken op batterijen.
  • Het materiaal van een keukenklok kan variëren. Veel fabrikanten vertrouwen op plastic, andere op koper, magnetische matten of hout. De materialen die voor de keukenklok gebruikt worden, komen vaak tot uiting in de prijs.
  • Waarschijnlijk de belangrijkste functie van een keukenklok is de tijdsaanduiding. Hoewel dit vaak met grote cijfers wordt aangegeven, kunnen sommige klokken ook als wekker gebruikt worden of een ingebouwde eierwekker hebben.

Keukenklok: Onze selectie

Er zijn talloze keukenklokken op de markt. Om een overzicht te krijgen heeft onze redactie er een paar uitgefilterd die opvallen door bepaalde kenmerken. Je kunt er hier meer over lezen.

Koop- en beoordelingscriteria voor keukenklokken

Om het juiste model te kiezen, is het belangrijk dat je vertrouwd bent met de meest voorkomende koop- en beoordelingscriteria. We hebben ze hieronder opgesomd en ze nader toegelicht.

Om er zeker van te zijn dat je precies weet wat je in elk van deze criteria moet zoeken, leggen we ze grondiger en in volgorde uit.

Functies

Terwijl sommige keukenklokken maar een paar andere functies hebben dan de tijd vertellen, zijn er ook modellen die veel andere speciale functies bieden. Er zijn bijvoorbeeld keukenklokken die de tijd automatisch kunnen veranderen.

Andere klokken kunnen gebruikt worden als wekker, wat vooral bij koken en bakken een belangrijke functie kan zijn. Bovendien tonen sommige keukenklokken de kamertemperatuur en de vochtigheid in de kamer.

Een andere belangrijke functie is dat de meest gangbare modellen op een kwartsuurwerk lopen, zodat ze vrijwel geluidloos zijn en geen hinderlijk getik te horen geven.

Voeding

De meest populaire keukenklokken worden gevoed door batterijen. In de meeste gevallen is slechts één AA batterij nodig. Het is belangrijk te weten dat deze niet altijd bij de levering inbegrepen zijn. Sommige fabrikanten bieden deze service aan. Dit is echter meestal niet het geval.

Welk type batterijen je gebruikt, bepaal je helemaal zelf. Veel fabrikanten bevelen echter het gebruik van koolstof-zink batterijen aan, omdat die een langere levensduur beloven. Dit is echter maar een hint, het belangrijkste is dat ze van AA grootte moeten zijn.

Materiaal

Het materiaal van de behuizing van een keukenklok bepaalt vaak ook de prijs. Alles is hier mogelijk. Van kunststof tot aluminium tot roestvast staal, er is van alles op de markt. Er zijn ook klokken die van hout gemaakt zijn en met folie bedekt zijn. De koper krijgt veel keuzemogelijkheden.

Sommige keukenklokken worden ook door glas beschermd. Ook hier zijn er veel mogelijkheden.

Er zijn modellen met antireflecterend glas, andere beslaan niet zo gemakkelijk. Andere hebben speciaal HD glas.

De wijzerplaten, de cijfers en ook de wijzers kunnen ook van een grote verscheidenheid aan materialen gemaakt zijn. Ook hier zijn er modellen van plastic of metaal.

Gids: Veel gestelde vragen over keukenklokken uitvoerig beantwoord

Bij alle vele keukenklokken en hun functies rijzen vaak vragen. We willen nu graag de meest gestelde vragen beantwoorden en meer duidelijkheid verschaffen. Er zijn veel verschillende soorten, en met de voor- en nadelen van een keukenklok moet steeds rekening gehouden worden.

Voor wie is een keukenklok geschikt?

In principe zijn keukenklokken geschikt voor iedereen die een keuken heeft en er een klok in wil hangen. Het is meer een kwestie van welke stijl je met de keukenklok wilt uitdrukken en welke functies voor de gebruiker belangrijk zijn.

Küchenuhr

Een keukenklok, of ze nu eenvoudig of extravagant is, past in elke keuken en kan er een echte blikvanger van maken. (Image source: Ocean Ng / Unsplash)

Sommige keukenklokken zijn eenvoudig en hebben weinig tot geen speciale functies. Andere zijn allrounders die zelf de tijd kunnen veranderen, een geïntegreerde wekker hebben of kleine tot grote wijzerplaten hebben.

Wie een keukenklok wil ophangen moet goed weten aan welke speciale kenmerken de keukenklok moet voldoen en welk ontwerp in keukens past.

Welke soorten keukenklokken zijn er?

Er zijn keukenklokken die analoog zijn en er zijn er die digitaal zijn. De grootste verschillen zijn echter te zien in de verschillende stijlen waarin een keukenklok gekozen kan worden. We willen deze nu meer in detail voorstellen.

Stijl Eigenschappen
Landhuis Natuurlijke vormgeving, materiaal van hout, gebruikt veel details als blikvangers
Minimalisme Materiaal van kunststof, koper en metaal, nauwelijks versieringen, eenvoudige vormgeving
Rustiek Materiaal van hout, rustieke uitstraling, oogt uitnodigend en natuurgetrouw

De landhuisstijl bestaat uit een natuurlijke vormgeving en is daarom van hout gemaakt. Hier komen veel details samen om als blikvangers te dienen.

Minimalisme wordt gekenmerkt door het feit dat de klokken gemaakt zijn van plastic, koper en metaal. Hier zijn nauwelijks versieringen en een eenvoudige vormgeving het hoogtepunt.

De Rustieke stijl is materieel gemaakt van hout, met een rustieke uitstraling. Zo maakt de keukenklok dat de kamer er warm en uitnodigend uitziet.

Dit zijn de meest voorkomende ontwerpen die op de markt zijn. Welke bij je past hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Hoeveel kost een keukenklok?

Keukenklokken zijn er in alle prijsklassen. Afhankelijk van het materiaal en de stijl variëren ze in prijs. Hieronder zie je welke producten in welke prijsklasse te vinden zijn.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (8 – 20 €) Eenvoudige materialen, eenvoudige functies
Middelmatig geprijsd (20 – 50 €) Meer technische functies, materialen van hogere kwaliteit
Hoog geprijsd (meer dan 50 €) Eersteklas vakmanschap, verfijnd ontwerp

Zoals je ziet, kun je een keukenklok voor weinig geld krijgen. Het is raadzaam om bij aankoop te letten op de prijs-prestatie verhouding. Het loont vaak de moeite om prijzen te vergelijken en recensies van klanten te lezen. Deze kunnen je helpen een goed product te vinden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een keukenklok?

Een keukenklok heeft vaak meer voordelen dan nadelen. Die willen we nu aan je voorstellen.

Voordelen: Een van de voordelen van een keukenklok is dat je ze ook in retro stijl kunt vinden. En dat niet alleen, er zijn ook vele andere stijlen waarin een wandklok je keuken kan verfraaien.

Keukenklokken zijn niet langer saai en hinderlijk luid, maar modern en stil. Een ander voordeel is dat ze niet meer alleen in de keuken kunnen worden opgehangen, maar ook in andere kamers.

Nadelen: Het enige nadeel van keukenklokken is dat er modellen zijn die door hun ontwerp of materiaal erg duur zijn. Het batterijverbruik, dat zich na verloop van tijd opstapelt, zou ook als een nadeel kunnen worden beschouwd.

In principe kan gezegd worden dat een keukenklok voor het grootste deel voordelen heeft. Onder andere omdat het op vele manieren gebruikt kan worden en een goede steun kan zijn in het huishouden.

Conclusie

Tenslotte kan gezegd worden dat een keukenklok niet alleen in een keuken past, maar ook in andere kamers. Afhankelijk van het model en de uitvoering kan hij op veel verschillende manieren gebruikt worden. De meest gangbare wandklokken zijn uitgerust met functies als automatische tijdsverandering of een geïntegreerde eierwekker die kan helpen bij het koken en bakken.

Het is ook aan te raden een keukenklok te kiezen die bij je eigen stijl past. Veel klokken hebben nu een stil uurwerk, waardoor ze vrijwel geruisloos zijn.

Bij het kopen van een keukenklok is het raadzaam te letten op dingen als de materialen en de speciale kenmerken. Welk model thuis een plaats vindt in de keuken hangt helemaal af van de persoonlijke behoeften van de gebruiker.

Beeldbron: m0851 / Unsplash

Recensies