Last updated: 04-08-2021

Welkom bij onze grote kettingzaag test 2023. Hier stellen we alle kettingzagen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kettingzaag voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een kettingzaag wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een kettingzaag is het perfecte gereedschap voor allerlei bosbouw- en houtbewerkingsklussen. Je kunt kiezen tussen een kettingzaag met bovenhandvat en een hoge snoeischaar.
 • Afhankelijk van de ingebouwde motor wordt onderscheid gemaakt tussen een benzinekettingzaag, een accukettingzaag, een elektrische kettingzaag, een hydraulische kettingzaag en een pneumatische kettingzaag.
 • Voordat je een kettingzaag koopt, moet je nadenken over het gewicht, het vermogen, de looptijd, de snelheid van de ketting, de lengte van het zaagblad en het geluidsniveau van de kettingzaag.

Kettingzaag: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kettingzaag koopt

Wat is de juiste zaagbladlengte?

Je kunt bij de aankoop van je kettingzaag kiezen uit verschillende staaflengtes. Deze keuze is niet bindend, want je kunt verschillende staven gebruiken, afhankelijk van het model en de fabrikant. Je moet er rekening mee houden dat je voor elke lengte een andere zaagketting nodig hebt.

Wist je dat de kettingzaag zijn oorsprong vindt in de geneeskunde? Ja, en het was juist rond 1830 dat Bernhard Heine, een arts uit Würzburg, een met de hand bediende kettingzaag ontwierp, die bedoeld was om botten door te zagen. Het principe werd verschillende keren overgenomen tot uiteindelijk, rond 1900, de eerste echte kettingzaag voor houtbewerking gebruikt werd.

Er zijn ook speciale snijzwaarden die bijzonder geschikt zijn om met een kettingzaag te snijden. Zo kun je indrukwekkende houtsculpturen maken van grote en kleine stammen.

Welke zaagketting is de juiste?

De zaagketting loopt op het zaagblad. Zaagkettingen zijn er als volledige beitelkettingen en als halve beitelkettingen. De meeste gebruikers kunnen goed overweg met de halve beitelketting. Het heeft een hoge duurzaamheid en is goed geschikt voor het meeste werk.

Volle beitelkettingen worden meer door professionals gebruikt. Door hun vorm hebben ze een hoge slijtage en de neiging terug te slaan. Daarom worden volle beitelkettingen aanbevolen voor ervaren gebruikers.

Kettensaege

Er zijn ook speciale snijzwaarden die bijzonder geschikt zijn om met een kettingzaag te snijden. Zo kun je indrukwekkende houtsculpturen maken van grote en kleine stammen.

Welke veiligheidsvoorzieningen hebben kettingzagen?

Veiligheid moet een belangrijke overweging zijn bij de aanschaf van een kettingzaag. Veel kettingzagen zijn voorzien van enkele veiligheidsvoorzieningen om de gebruiker te beschermen.

Ten eerste zijn er kettingremmen, zodat de ketting alleen ronddraait als jij dat wilt. Dit type rem zou verplicht op de kettingzaag moeten zitten. Het is ook een teken van kwaliteit. Een goede kettingrem wordt in werking gesteld door terugslag of wanneer je hem bedient.

Een goede zaag moet ook voorzien zijn van een centrifugaalkoppeling. Dit zorgt ervoor dat de ketting alleen bij hogere toerentallen loopt. De gashendelrem vergrendelt de gashendel tegen per ongeluk of onbedoeld loslaten.

Naast mechanismen die altijd nuttig zijn, zijn er ook enkele die alleen in noodgevallen nodig zijn. Deze mechanismen omvatten de kettingvangpen en de handbeschermer. Beide beschermen je voor het geval de ketting breekt.

Welke soorten kettingzagen zijn er?

Behalve de klassieke versie met een achterhandgreep, kun je kiezen tussen kettingzagen met een bovenhandgreep (vroeger éénhandige kettingzagen genoemd) en kettingzagen met een hoge handgreep. Hoewel deze ontwerpen voor verschillende soorten werk gebruikt kunnen worden, zijn er speciale ontwerpen, zoals timmerkettingzagen, die alleen geschikt zijn voor speciale toepassingen.


Wat kost een kettingzaag?

Kettingzagen zijn er in verschillende prijscategorieën. De goedkoopste kettingzagen koop je voor minder dan 90 euro, en goede kettingzagen voor beginners koop je voor minder dan 250 euro.

Als je al wat ervaring hebt, is het de moeite waard duurdere kettingzagen te overwegen. Vaak geldt: hoe meer je bereid bent te besteden, hoe meer vermogen je van de zaag kunt verwachten.

In een kettingzaagtest van de Stiftung Warentest in 2013 scoorden duurdere modellen over het algemeen vaak beter dan de goedkopere.

Wie maakt er kettingzagen?

De bekendste fabrikanten van kettingzagen zijn zeker Stihl, Husqvarna en Dolmar. Soms is het echter ook de moeite waard om eens te kijken naar andere bekende fabrikanten van elektrisch gereedschap. Zo bieden bijvoorbeeld ook Bosch, Makita en Black & Decker kettingzagen aan.

Welke olie heeft een kettingzaag nodig?

Kettingzagen met tweetaktmotoren worden gesmeerd met gemengde brandstof, dus moet een tweetaktolie gebruikt worden. Als je liever je eigen brandstof mengt dan kant-en-klare brandstof koopt. De meeste grote fabrikanten bieden ook hun eigen mengsels aan, die bij uitstek geschikt zijn voor hun producten.

Heeft een kettingzaag absoluut kettingolie nodig?

De zaagketting van elke kettingzaag heeft kettingsmeermiddel nodig. Alle soorten kettingzagen moeten met kettingolie werken. Dit is om de slijtage van het zaagblad en de ketting te verminderen.

Je moet beslist een kettingzaagolie gebruiken die voor dit doel ontworpen is. Alleen deze speciale oliën voldoen aan de zware eisen van de kettingzaag. Het wordt gevuld in een speciaal ontworpen kettingolietank, waarvan het volume ook een rol kan spelen bij je aankoopbeslissing.

Hoe slijp ik versleten zaagkettingen?

Je kunt zaagkettingen slijpen met een zaagkettingslijper of met een vijl. Slijpen met een vijl duurt iets langer, maar met een beetje oefening lukt het net zo goed als slijpen met een machine.

Met de kettingslijper kan een zaagketting heel snel weer gebruikt worden. De ketting wordt in de kettingzaagslijper geklemd en een schakel tegelijk geslepen.
Het heeft een draaiende slijpschijf en wordt elektrisch bediend. Een beetje training is vereist, maar het apparaat kan je van veel moeilijkheden verlossen.

Voor het slijpen van de zaagketting is er een ruime keuze uit kettingzaag-slijpsets met afzonderlijke vijlen, handmatige slijpers of elektrisch bediende en in hoek instelbare kettingslijpers.

Heb ik persoonlijke beschermingsmiddelen nodig?

Welk type kettingzaag je ook gebruikt, gebruik hem nooit zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. De belangrijkste voorwerpen die je in elk geval nodig hebt, staan in deze rubriek.

Zaagbeschermingsbroek

Zaagbroeken hebben een speciale stof die in staat is de kettingzaag in enkele ogenblikken tot stilstand te brengen als hij in contact komt met de stof.

De meeste ongelukken met kettingzagen gebeuren als de kettingzaag in de uitloop in aanraking komt met de onvoorzichtige gebruiker. In zulke gevallen kan een snijbestendige broek je helemaal voor ergere verwondingen behoeden.

Een kettingzaag op volle snelheid kan ook de snijbeschermingsbroek laten stoppen. In zo’n geval zijn verwondingen onvermijdelijk, maar amputatie kan voorkomen worden door de veiligheidsuitrusting.

Veiligheidshelm met vizier

Een veiligheidshelm met vizier kan zelfs de ergste ongelukken voorkomen. Het vizier beschermt je gezicht en ogen tegen rondvliegend zaagsel, en de helm biedt een basisbescherming tegen zwiepende takken, vallende twijgen en al het andere dat je hoofd kan verwonden.

Wist je dat er wereldkampioenschappen kettingzagen zijn? Hier nemen verschillende concurrenten het tegen elkaar op. De bedoeling is om zo snel mogelijk door een dikke boomstam te hakken. De gebruikte kettingzagen zijn zelfgemaakt. Het kan gebeuren dat een kettingzaag met een automotor van 300 pk gebruikt wordt

Gehoorbescherming

We raden je ook aan gehoorbescherming te dragen. Met 90-120 dB zijn kettingzagen ongeveer even luid als een rockconcert. Over een langere periode kan dit tot gehoorbeschadiging leiden en het kan gemakkelijk vermeden worden met gehoorbescherming.

Veiligheidsschoenen met snijbeschermende inzetstukken

Dezelfde stof die voor zaagbroeken gebruikt wordt, wordt in deze veiligheidsschoenen gebruikt. De meeste schoenen voor snijbescherming hebben ook een versterkte teen met een stalen kap.De voordelen van deze schoenen liggen ook meer in het minimaliseren van risico’s dan in het voorkomen van ongelukken.

Heb ik een vergunning voor een kettingzaag nodig?

Er is geen standaard antwoord op de vraag of je een kettingzaagvergunning nodig hebt om een kettingzaag te gebruiken.

De voorschriften verschillen van staat tot staat. In het algemeen raden we je echter aan deze kwalificatie te verwerven. Als je de kettingzaag alleen in je eigen tuin gebruikt, is dat meestal niet nodig. Maar de cursus geeft je waardevolle informatie over het veilig gebruik, het onderhoud en de techniek van de kettingzaag.

Maar als je de machine ergens anders dan op je eigen terrein wilt gebruiken, is het certificaat vaak vereist.

Mann mit Kettensäge

Beschermende uitrusting zoals veiligheidsschoenen en -handschoenen, en een helm met oor- en gezichtsbescherming, zijn ten zeerste aan te bevelen bij het werken met kettingzagen. (Foto: 5617024 / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten kettingzagen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende soorten kettingzagen is de aandrijving

 • Benzine/benzine kettingzaag
 • Accu kettingzaag
 • Elektrische kettingzaag
 • Hydraulische / pneumatische kettingzaag

Afhankelijk van of je je kettingzaag meer wilt gebruiken voor boomverzorging of voor het hakken van brandhout, of je heel lang of kort met de kettingzaag moet werken en hoe mobiel je met de kettingzaag wilt zijn, zijn verschillende aandrijvingen en ontwerpen geschikt. In de volgende paragrafen willen we je helpen het juiste model met de juiste aandrijving voor je te kiezen.

Art Beschrijving/functie
Benzine/benzine kettingzaag De klassieke kettingzaag. Kan op (bijna) elke plaats gebruikt worden en – in tegenstelling tot elektrische kettingzagen – (theoretisch) in bijna alle weersomstandigheden.Ook relatief soepel in het hanteren, want er zijn geen kabels nodig.Wel relatief zwaar, lawaaierig en uitlaatgassen producerend.
Accu kettingzaag Geschikt voor kortstondig gebruik (levensduur van de accu).Relatief stil, licht en milieuvriendelijk.Maar niet aan te bevelen bij nat weer en relatief duur in aanschaf.
Elektrische kettingzaag Voornamelijk geschikt voor thuisgebruik als een krachtbron nodig is.Relatief stil en produceert geen uitlaatgassen.Maar niet geschikt voor gebruik bij nat weer en onhandelbaar door de stroomkabel.
Hydraulische/pneumatische kettingzaag Niet geschikt voor iedereen. Omdat voor de werking andere (landbouw)machines nodig zijn, worden ze vooral in de landbouw gebruikt.Hydraulische kettingzagen, bijvoorbeeld, zijn vaak hulpstukken voor tractors of oogstmachines.Omdat beide soorten aandrijving zonder verbrandings- en elektromotoren werken, kunnen ze ook bij slecht weer gebruikt worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van benzinekettingzagen?

Benzinekettingzagen zijn de klassiekers onder de kettingzagen. Ze zijn op veel gebieden nuttig en kunnen op (bijna) elke plaats gebruikt worden.

Je doet er goed aan een benzinekettingzaag te gebruiken als je niet alleen je eigen tuin wilt verzorgen, maar ook zelf brandhout wilt kopen in het bos.

Advantages
 • Hoge mobiliteit
 • Lange werktijd
 • Beste zaagprestaties
 • Weersonafhankelijk
Disadvantages
 • Hoog gewicht
 • Lawaai
 • Uitlaatgassen

Anders dan hun elektrisch aangedreven tegenhangers kunnen kettingzagen met verbrandingsmotor ook in de regen of ander nat weer gebruikt worden. Ze bieden goede snijprestaties met hun krachtige motoren en je hoeft je geen zorgen te maken over rondslingerende kabels of slangen.

Hoewel benzinekettingzagen (niet alleen met een volle tank) iets zwaarder zijn dan alle andere, zijn ze ook uiterst snel te verplaatsen en met het juiste vermogen in elke positie te gebruiken.

Lawaai en uitlaatgassen zijn daarentegen niet alleen hinderlijk voor je buren als je in je tuin aan het werk bent, maar vormen ook een gevaar voor je gezondheid. Daarom raden we je aan je ook te informeren over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrische kettingzagen?

Kettingzagen met elektromotor zijn vooral geschikt voor thuisgebruik. Een stroombron moet in de buurt beschikbaar zijn. Ze zijn niet welkom in het bos en kunnen zelfs verboden worden.

Advantages
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Lange werktijd
 • Vraagt bijna geen onderhoud
 • Lichter gewicht
Disadvantages
 • Beperkte mobiliteit
 • Lastig snoer
 • Onbruikbaar bij vochtig weer

Met de veel stillere elektrische zagen doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook je buren. Of je nu alleen kleine klusjes voor het onderhoud van bomen doet of brandhout in je tuin klaarmaakt, je zult je buren nauwelijks lastig vallen met de geur van uitlaatgassen en lawaai.

Met een stabiele stroomvoorziening is langer werken mogelijk dan met de tijd-cyclus motor modellen, maar je moet altijd goed op de stroomkabel letten. Het doorknippen van het verlengsnoer is maar één manier waarop het snoer een ononderbroken werkstroom kan belemmeren.

Als het regent of het weer vochtig is, gebruik de elektrische zaag dan echter niet. Water en elektriciteit gaan niet goed samen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van snoerloze kettingzagen?

De vrijheid van de benzinekettingzaag gekoppeld aan het gewicht en de emissievoordelen van de elektrische zaag

Advantages
 • Hoge mobiliteit
 • Stil
 • Emissievrij
Disadvantages
 • Meestal duurder dan vergelijkbare modellen
 • Veel kortere werktijd
 • Zwak zaagvermogen

Omdat de meeste apparaten maar kort meegaan, is deze elektrische zaag met accu vooral geschikt voor kortstondig gebruik. De accuzaag heeft dezelfde wendbaarheid en mobiliteit als zijn “grote” broers, de benzinezagen, en is daarom bijzonder aan te bevelen voor boomverzorging in de tuin.

Kettingzaag modellen met oplaadbare batterijen zijn relatief stil en vrij van uitlaatgassen, wat vooral in dichtbevolkte woonwijken een voordeel is. Dus als je in een stedelijke omgeving woont en alleen een paar kleine zaagsneden moet maken, bijvoorbeeld om een vervelende tak te verwijderen, is de accuzaag een goed alternatief.

Een duidelijk minpunt is echter de verhoudingsgewijs hoge prijs. En net als bij de elektrische zaag met snoer, moet je vermijden de zaag te gebruiken bij nat weer.

Wat zijn de voor- en nadelen van hydraulische / pneumatische kettingzagen

Hydraulische of pneumatische kettingzagen kunnen niet zonder andere hulpmachines, dus zetten we ze hier samen op een rijtje.

Advantages
 • Lange werktijd
 • Beste zaagprestaties
 • Weersonafhankelijk
Disadvantages
 • Slang die in de weg zou kunnen zitten
 • Aandrijfmachine nodig

Hydraulische en pneumatische zagen worden vooral in de landbouw gebruikt. De zaag zelf produceert weinig lawaai en uitlaatgassen. Maar omdat er andere (landbouw)machines nodig zijn om ze te bedienen, zijn ze er niet vrij van.

Hydraulische kettingzagen zijn vaak hulpstukken voor tractors of oogstmachines. Daarom zijn ze vooral geschikt voor professionals.

Voor beide soorten aandrijving is geen verbranding of elektriciteit nodig, en daarom kunnen pneumatische en hydraulische zagen niet alleen in de slechtste weersomstandigheden gebruikt worden, maar zelfs onder water.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kettingzagen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien met welke factoren je rekening moet houden om kettingzagen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welk hulpmiddel voor jou geschikt is en welk niet.

Samengevat zijn dat:

 • Gewicht
 • Vermogen
 • Tankinhoud
 • Volume olietank
 • Kettingsnelheid
 • Staaflengte
 • maximaal volume
 • Kettingspanning
 • Voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid
  • Kettingrem
  • Klauwstop

In de volgende hoofdstukken lees je meer over de afzonderlijke criteria en hoe je de specificaties van onze producten kunt classificeren.

Gewicht

Omdat je de kettingzaag altijd in je hand houdt, moet ook het gewicht een rol spelen bij je aankoopbeslissing. De zagen die je in onze winkel vindt wegen tussen 4 en 6 kg. Dit is niet echt veel, maar je moet een machine kiezen waar je comfortabel mee kunt werken.

Bedenk dat het gewicht van benzinezagen wordt verhoogd door de volle brandstoftank. Bij andere soorten aandrijving moet je ook rekening houden met het gewicht van de volle kettingolietank. We hebben dit hier voor je berekend:

Kettingolie Gewicht
1 l ~ 920 g
110 ml ~ 100 g
160 ml ~ 150 g
200 ml ~ 180 g
210 ml ~ 190 g
280 ml ~ 260 g

(Merk op dat dit een door ons berekende gemiddelde waarde is en dat de werkelijke waarden kunnen verschillen, afhankelijk van de fabrikant en het product.)

Kettensäge schneidet Baumstamm

Omdat je de kettingzaag tijdens het werk de hele tijd in je handen zult houden, mag hij niet te zwaar zijn. (Foto: HansLinde / Pixabay.com)

Power

Elk van de drie soorten aandrijving is even krachtig. Benzinekettingzagen domineren echter nog steeds in termen van eindvermogen. Daarom worden kettingzagen vooral gebruikt voor grover werk, zoals het vellen van bomen en ander bosbouwwerk.

Elektrische kettingzagen, die van voldoende vermogen worden voorzien door een op een kabel aangesloten voeding, zijn de voornaamste die het kunnen bijbenen qua prestaties.

De verhouding tussen prijs en prestatie van elektrische zagen is echter beter, want veel elektrische zagen met goede prestaties zijn te krijgen voor minder dan 100 euro. Voor een vergelijkbare kettingzaag zou je aanzienlijk meer moeten betalen.

Tankvolume

Als je een benzinekettingzaag wilt kiezen, moet je bij je keuze ook letten op het tankvolume. Hoe kleiner de tank, hoe vaker je moet tanken. Bedenk echter dat brandstof ook een gewicht heeft. De gewichtscijfers hebben meestal betrekking op machines met een lege tank.

Een liter benzine weegt 0,7 – 0,8 kg. Omgerekend betekent dit voor onze benzine kettingzagen: Met een tankinhoud van 310 ml moet je rekening houden met een extra gewicht van 200 g tot 250 g, met 400 ml dienovereenkomstig 280 g tot 320 g.

Olie tank volume

Zoals we je hierboven lieten zien, kun je gewicht besparen met de olietank als dit een belangrijk aspect voor je is. Maar hetzelfde geldt voor olietanks: hoe kleiner de tank, hoe vaker je moet tanken.

In tegenstelling tot benzinetanks merk je niet meteen dat de olietank bijgevuld moet worden. Na een tijdje kunnen de ketting en het zaagblad oververhit raken en kun je niet lang meer van je kettingzaag genieten. Een groter oliereservoir kan helpen.

Sommige van de machines op onze site hebben ook olietanks met kijkvensters. Met zulke hulpmiddelen kan er niets misgaan.

Kettingsnelheid

Wat vooral opvalt is de beduidend hogere kettingsnelheid van benzinezagen, die soms twee keer zo snel kan zijn als die van elektrische zagen.

Een hogere kettingsnelheid betekent ook een kortere zaagtijd. Elektrische zagen zijn in het nadeel door hun lagere kettingsnelheid voor intensief werk. Dit mag je er echter niet van weerhouden een kettingzaag te kopen als je hem alleen nodig hebt voor boomverzorging of korte klusjes. Kleinere hoeveelheden brandhout kunnen ook prima met elektrische zagen in stukken gezaagd worden.

Geleiderlengte

De ketting wordt op het geleideblad door het te zagen materiaal geleid. Geleiderstangen zijn er in verschillende vormen en, vooral, lengtes.

Het zaagblad van veel kettingzagen kan na aankoop achteraf gemonteerd worden. Grofweg mag een achteraf ingebouwd zaagblad echter niet langer zijn dan ca. 10-15 cm per paardenkracht. Bovenal moeten midzwaarden robuust en torsiestijf zijn.

Er zijn twee verschillende soorten zwaarden

 • Stevig zwaard
 • Laminaat zwaard

Massieve zwaarden zijn van massief staal gemaakt en kunnen trillingen dempen, hebben een lange levensduur, maar zijn veel duurder en hebben een hoger gewicht.

Gelamineerde zwaarden daarentegen zijn heel licht en bestaan uit drie lagen die aan elkaar gelast zijn. Voor de meeste toepassingen is een gelamineerd zwaard ruim voldoende.

Er zijn ook speciale snijzwaarden die door hun vorm snijwerk mogelijk maken.

Volume

In het algemeen moet je je oren altijd beschermen met gehoorbescherming als je met een kettingzaag werkt. Werken met deze machines is nooit rustig.

Maar als je in je tuin aan het werk bent, wil je misschien kunnen zagen zonder je directe omgeving te storen. Elektrische kettingzagen zijn veel stiller dan zagen met tweetaktmotor. De informatie over geluidsdruk die je op onze website vindt, is in bijna alle gevallen gebaseerd op metingen onder laboratoriumomstandigheden.

Het werkelijke geluidsniveau varieert echter naargelang het type zaag en de afstand tot het toestel.

Spannen van de ketting

De ketting van de zaag kan spanning verliezen, vooral bij langer gebruik. Dit kan leiden tot grotere slijtage van de ketting en een verhoogd risico op ongelukken.

Om het spannen van de ketting te vergemakkelijken, hebben sommige fabrikanten mechanismen ingebouwd waarmee je de ketting zonder gereedschap kunt spannen. Dit mechanisme is bijzonder voordelig voor kettingzagen die lange tijd gebruikt worden. Voor zagen die je maar kort gebruikt en in de buurt van je huis, is het gewoon handig als je geen extra gereedschap nodig hebt.

Toch zijn kettingzagen zonder deze eigenschap niet minder bruikbaar en de fabrikanten zijn er ook op gespitst om het opspannen niet moeilijker te maken dan nodig is. Dus als een zaag met gereedschap op spanning gebracht moet worden, wordt het gereedschap er vaak bijgeleverd of kun je gewoon een tang gebruiken die je waarschijnlijk al hebt.

Veiligheidsvoorschriften

Kettingrem

De kettingrem is een belangrijke noodvoorziening. Hij moet geactiveerd worden bij terugslag, maar kan ook met de hand bediend worden.

De ketting wordt in minder dan 0.2 seconden tot stilstand gebracht en vaak stopt de kettingrem ook de motor. Kettingzagen zonder kettingrem (vooral die met een kettingsnelheid van minder dan 3m/s) worden alleen verkocht als ze in plaats daarvan voorzien zijn van een tipbeschermer.

De punt van de stang is het punt dat het vaakst de terugslag veroorzaakt.

Klauwaanslag

De klauwaanslag voorkomt dat de zaag tijdens het gebruik uitslaat. Dit maakt de klauwstop tot een van de belangrijkste onderdelen om ongelukken te voorkomen, samen met de kettingrem.

Maar het heeft ook een heel praktisch nut: Met de klauwaanslag kan het motorblok aan het hout bevestigd worden. De gebruiker kan ook de resulterende hefboom gebruiken om druk uit te oefenen op het geleideblad.

Wetenswaardigheden over kettingzagen

Welke was de eerste kettingzaag?

De firma Stihl heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van onze moderne kettingzagen. In 1926 bracht Stihl de eerste elektrisch aangedreven zaag op de markt. De eerste benzine kettingzaag werd door Emil Lerp (de oprichter van Dolmar) in 1927 op de markt gebracht.

De vroege modellen moesten nog door twee mensen bediend worden. In 1950 presenteerde Stihl de eerste kettingzaag die door één persoon bediend kon worden.

Beeldbron: Pixabay.com / stephen_23

Reviews