Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Welkom bij onze grote kerstverlichtingstest 2021. Hier stellen we alle kerstverlichting voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kerstverlichting voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kerstverlichting wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kerstverlichting is een oude traditie die terug te voeren is op zowel kerkelijke als sociale gebruiken, maar tegenwoordig wordt ze vooral gebruikt om het eigen huis gezelliger te maken en het chique te versieren.
 • Om de nodige veiligheid te garanderen, is het belangrijk bij de inbedrijfstelling de nodige kwaliteitszegels te controleren, de integriteit van het product te controleren en na te gaan of het goed geïnstalleerd is.
 • Het stroomverbruik van decoratieve verlichting kan relatief hoog zijn, afhankelijk van hoe lang ze gebruikt wordt. Om de kostenfactor wat te drukken, moeten LED lampen en timers gebruikt worden.

Kerstverlichting: Onze selectie

Shopgids KEYWORD: Alles wat je moet weten

Wie moet kerstverlichting kopen?

In principe is kerstverlichting geschikt voor iedereen die een mooi huis wil hebben om zich goed in te voelen.

Ook in het vroege christendom werden brandende kaarsen in raamkozijnen geplaatst om bezoekers te laten weten dat ze welkom waren.

Voor velen van ons horen gekleurde lichtjes gewoon bij de versieringen in de kersttijd, en wel om verschillende redenen. De traditie om het huis te versieren met feeënlichtjes, kaarsen en andere lichtgevende voorwerpen komt vooral uit streken waar het tijdens de kersttijd vrij donker is. De vele lichtjes dienen er alleen maar toe de omgeving helderder en dus uitnodigender en gezelliger te maken.

Een andere reden is het idee dat Jezus met Kerstmis naar de aarde kwam als redder en licht. De lichtjes symboliseren dus ook het geloof en de hoop van veel mensen. En of het nu om de ene of de andere reden is – of geen van beide – de twinkelende lichtjes maken de kerstversiering compleet. Ze scheppen ook een gezellige sfeer waarin de vakantie samen met het gezin kan worden doorgebracht.

Weihnachtsbeleuchtung-1

Als je de lichtjes ophangt, kun je voor het eerst echt in de kerstsfeer komen.
(Image source: unsplash.com / Tim Mossholer)

Waar kan ik mijn kerstverlichting ophangen?

Er zijn nauwelijks beperkingen waar de veelheid aan verkrijgbare feeërieke lichtjes, figuurtjes en LED kaarsen tegenwoordig niet meer gebruikt kan worden. Er zijn verlichtingsobjecten zowel om op te hangen als om neer te zetten, in een grote verscheidenheid van kleuren, vormen en maten en vooral voor binnen en buiten. Niettemin zijn er een paar dingen om rekening mee te houden

 • Als je je verlichting buiten wilt installeren, zorg er dan voor dat ze daar volgens de fabrikant geschikt voor is en dat ze ook nat kan worden.
 • Zorg er altijd voor dat de kabels beschermd zijn en dat niemand er over kan vallen.
 • Kerstverlichting is geen speelgoed. Zorg er dus voor dat kinderen en huisdieren er niet zonder toezicht bij kunnen.

Hoeveel kosten kerstlichtjes?

De prijs van kerstverlichting varieert sterk, afhankelijk van je wensen en ideeën. Enkele van de belangrijkste factoren die de prijs van verlichting beïnvloeden zijn de volgende

 • Aantal lampen inbegrepen
 • Lengte of grootte van het voorwerp
 • Kwaliteit van materialen en vakmanschap
 • Gebruik in binnen- of buitenruimten
 • Privé-ruimte of professionele verlichting in openbare ruimten

In de tabel hieronder hebben we een overzicht gegeven van de prijsklasse die je bij benadering voor de verschillende soorten verlichting kunt verwachten. De prijzen omvatten producten voor binnen en buiten.

Soort verlichting Stroomvoorziening Prijsklasse Sprookjesverlichting (10 m) Netstekker ca. 12 € Batterij ca. 17 €

Gordijn van lichtjes (10 m);Netstekker; ca.

Weihnachtsbeleuchtung-2

Ook als de veiligheidsvoorschriften in acht genomen worden, kunnen gewone kaarsen gebruikt worden om een sfeervolle kerstsfeer op te roepen.
(Image source: unsplash.com / Mariana B.)

Welke alternatieven zijn er voor kerstverlichting?

Het meest voor de hand liggende en eenvoudigste alternatief voor door elektriciteit aangedreven kerstverlichting zijn nog steeds kaarsen. Door deze te gebruiken kun je enerzijds veel elektriciteit besparen, en anderzijds onherstelbare hulpbronnen zoals aardolie in de vorm van plastic en cadmium in batterijen. Maar ook voor het aspect van milieubescherming is het belangrijk kaarsen van hoge kwaliteit te kopen en erop te letten dat ze niet op paraffine gebaseerd zijn.

Het nadeel van het gebruik van echte kaarsen is duidelijk het verhoogde risico op brand.

Er is geen andere tijd van het jaar waarin het brandgevaar zo groot is als in de aanloop naar Kerstmis, en volgens de statistieken is het aantal branden in Duitsland met maar liefst 40 procent gestegen. (Bron: deutsche-familienversicherung.de) Als je erover denkt om echte kaarsen met open vlam op je adventskrans of kerstboom te zetten, moet je zeker rekening houden met een paar veiligheidsfactoren

 • Laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter – zelfs niet voor korte tijd – en gebruik ze alleen in stabiele kaarsenhouders.
 • Kaarsvlammen moeten minstens 50 centimeter verwijderd zijn van brandbare voorwerpen. Dit omvat ook boeken en gestoffeerde meubels.
 • Rookmelders in huis kunnen beschermen tegen de onopgemerkte uitbreiding van brand.
 • Als je met kinderen feestviert, moet je het gevaar van open vuur heel duidelijk maken en hen het juiste gedrag bij brand aanleren.
 • Droge naalden en twijgen van adventskransen en kerstbomen branden als tondel. Laat ze zo lang mogelijk buiten staan om het uitdrogen uit te stellen. Hoe droger de takjes zijn, hoe groter het brandgevaar.
Wist je dat als een droge kerstboom eenmaal vlam vat, hij in slechts 20 seconden volledig in vlammen kan opgaan? En het hoeft niet eens een onbeheerde kaars te zijn om dit te doen, ook feeërieke lichtjes kunnen brand stichten! Gloeilampen, bijvoorbeeld, ontwikkelen een temperatuur tot 70 graden Celsius, wat voldoende kan zijn om een droge naaldentak te doen ontbranden. LED lampen bieden meer veiligheid op dit gebied, omdat ze niet zo’n hoge hitte genereren.

Welke soorten kerstverlichting zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je overweegt nieuwe kerstverlichting te kopen, heb je in principe twee mogelijkheden om uit te kiezen

 • Kerstverlichting voor binnen
 • Kerstverlichting voor buiten

Het basisverschil tussen beide is dat buitenverlichting ook geschikt is om nat te worden en zonder problemen lage temperaturen moet kunnen verdragen. Lichtbronnen voor binnenshuis, daarentegen, zijn eigenlijk alleen bedoeld voor gebruik binnenshuis. Er zijn talloze kleuren, vormen en lichtstanden in beide varianten, elk met zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen.

Wat zijn de kenmerken van kerstverlichting voor binnen en wat zijn de voor- en nadelen?

Voor gebruik binnenshuis kun je niet alleen kiezen uit feeërieke lichtjes en verlichte kerstbomen, maar heb je ook de keuze uit opvallende raamverlichting. De verschillende modellen zijn verkrijgbaar met een 24-volt voeding of met oplaadbare batterijen.

Voordelen
 • Talrijke mogelijkheden
 • iets goedkoper dan buitenverlichting
Nadelen
 • Alleen geschikt voor gebruik binnenshuis

Je moet erop letten dat voorwerpen voor binnenverlichting alleen daar gebruikt worden, want ze kunnen door binnendringend vocht buitenshuis heel snel beschadigd raken en zelfs kortsluiting met brandgevaar veroorzaken.

Wat zijn de kenmerken van kerstverlichting voor buiten en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met buitenverlichting kun je je tuin of de buitenkant van je huis letterlijk in een heel ander licht laten schijnen. Net als bij binnenverlichting is de verscheidenheid aan vormen, kleuren en verlichtingswijzen bijna eindeloos en gaat van feeërieke lichtjes en allerlei figuren tot laserprojectoren om gloeiende sneeuwvlokken door de lucht te laten dansen.

Buitenverlichting wordt gekenmerkt door het feit dat ze bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen en zonder aarzeling aan de elementen kan worden blootgesteld. Maar door de complexere afwerking zijn producten die aan de veiligheidsnormen voldoen iets duurder.

Bij aankoop moet je zoeken naar een minimum norm van IP44 om zeker te zijn dat de verlichting voldoende veilig is. Er zijn ook buiten-kerstverlichting die door batterijen of zelfs door zonnepanelen aangedreven kan worden, zodat je niet afhankelijk bent van het voorhanden hebben van elektriciteit.

Voordelen
 • Veel keuze
 • Waterdicht en meestal vorstbestendig
Nadelen
 • Iets duurder dan binnenverlichting
 • Veelzijdig te gebruiken

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke kerstverlichting. De criteria die je kunt gebruiken om kerstverlichting te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van deze criteria belangrijk is.

Voedingsbron

Bij de aanschaf moet je nagaan welke voedingsbron je ter beschikking hebt en hoe lang je de bijbehorende kabel nodig hebt, of dat je buiten best batterijen/oplaadbare accu’s of zonnepanelen gebruikt. Een timer voor de stroomvoorziening kan ook handig zijn, zodat de verlichting elke dag automatisch voor een bepaalde tijd aan kan gaan, nadat ze een keer geprogrammeerd is.

Weihnachtsbeleuchtung-3

Een paar feeënlampjes kunnen je huis in een heel ander licht laten schijnen.
(Image source: unsplash.com / Kari Shea)

Energieverbruik

Omdat elk beetje licht elektriciteit verbruikt, is het zinvol om energiezuinige lichtbronnen zoals LED’s te gebruiken. Bovendien moet je de kerstverlichting niet de hele tijd laten branden, maar alleen aanzetten als dat nodig is. Of, zoals al gezegd, je kunt ook een timer gebruiken om de ingestelde verlichtingstijd te automatiseren.

Friends of the Earth GermanyInfoportal zu Umweltthemen und Stromverbrauch
LED modellen gaan niet alleen vele malen langer mee dan klassieke gloeilampen, ze verbruiken ook tot 90% minder elektriciteit. Zo kost de dagelijkse werking van een snoer gloeilampen gedurende twaalf uur maar liefst 6 euro tijdens de adventstijd. Door het gebruik van LED feeënverlichting kan het elektriciteitsverbruik tot minder dan een euro worden teruggebracht.

Om echter niet alleen geld maar ook het milieu te sparen, is het de moeite waard vast te houden aan feeërieke lichtjes met een stekker en de aankoop van voorwerpen op batterijen te vermijden. Timers die de verlichting automatisch op gewenste tijden inschakelen in plaats van voortdurend, kunnen ook het stroomverbruik van de twinkelende lichtjes enorm verminderen. (Bron: bund.net)

Veiligheid

Sprookjeslampen en andere verlichtingsartikelen werken tegenwoordig alleen met 24 volt en zijn alleen al daarom heel veilig. En vooral LED lichtbronnen besparen niet alleen elektriciteit, maar produceren ook heel weinig warmte, wat het brandgevaar verder vermindert. Niettemin zijn er enkele veiligheidskenmerken waar je bij aankoop op moet letten.

Eis Achtergrondinformatie
GS/CE symbool Staat voor “geteste veiligheid” en moet Duitstalige opschriften hebben, anders is het een vervalsing
IP44 Belangrijk voor gebruik buitenshuis. Een driehoeksymbool met waterdruppels garandeert ook weersbestendigheid
Informatie over de fabrikant Precieze gegevens van de fabrikant voor vragen en problemen met het product

Voordat je verlichting installeert, of het nu om nieuwe goederen of om hergebruik gaat, is het natuurlijk belangrijk het product op mogelijke veiligheidsgebreken te controleren. Voor een overzicht van de belangrijkste veiligheidsfactoren met betrekking tot je kerstverlichting, hebben we hier ook een interview met een deskundige.

Ontwerp

Last but not least moet het ontwerp van je nieuwe aankoop voor de feestelijke versieringen iets zijn om naar te kijken. Er zijn vrijwel geen grenzen aan je verbeelding en er zijn ook jaarlijks wisselende trends en nieuwe producten die je kunt vinden op verschillende beurzen, bij je plaatselijke binnenhuisarchitect of gewoon online. Behalve de vorm van de feeërieke lichtjes, de kerstster of de sneeuwpop zijn ook andere factoren van invloed op het effect van je kerstverlichting:

 • Lichte kleur
 • Aantal lampen
 • Afstand tussen de lichten

Extra functies

Je kunt je verlichting kiezen met een grote verscheidenheid aan functies. Je hebt niet alleen de keuze uit praktische toevoegingen zoals een timer en afstandsbediening, maar ook visuele en akoestische hoogtepunten zoals variabele verlichtingsstanden en zelfs geluidseffecten of hele muziekstukken.

Wetenswaardigheden over kerstverlichting

Hoe installeer ik mijn kerstverlichting?

Bij het ophangen of opstellen van verlichtingsvoorwerpen is het natuurlijk belangrijk te letten op de reeds genoemde veiligheidsfactoren, zoals kwaliteitszegels, onberispelijke producten zonder gebreken en of de lampen geschikt zijn voor de plaats in kwestie. En hier is nog een checklist van dingen waar je op moet letten bij het installeren van verlichting

 • Bescherm de kabels en leg ze zo neer dat niemand erover valt.
 • Zorg ervoor dat de versieringen goed vastzitten zodat er niets af kan vallen en buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven. Wees voorzichtig dat je geen kabels beschadigt.
 • Gebruik buitenshuis alleen producten die speciaal geëtiketteerd zijn en nat mogen worden.
 • Zet de elektriciteit pas aan als niemand meer met de verlichting bezig is.
 • Defecte verlichting moet van het lichtnet worden losgekoppeld en gerepareerd of op de juiste manier weggegooid worden.

Op welk moment kan ik het huis feestelijk versieren met mijn kerstverlichting?

En tegen wanneer is het gepast om de kerstverlichting aan te steken?

De beste tijd om je kerstverlichting te gebruiken begint op de zondag voor de eerste advent en eindigt op 6 januari.

Kerstverlichting en -versieringen mogen meestal vanaf november opgehangen worden, maar de “officiële kerstperiode” begint eigenlijk op de zondag voor de eerste advent. Vanaf deze dag is het ook gepast om je lichten aan te doen. Seizoensneutrale verlichting, zoals sprookjesverlichting, kun je ook zonder aarzelen het hele jaar laten branden, en zo de tuin ook op milde zomeravonden verfraaien.

Versieringen die duidelijk als kerstversieringen herkenbaar zijn, moeten echter vanaf 6 januari worden weggehaald; “winterversieringen” kunnen natuurlijk langer worden gebruikt. In sommige streken wordt ook Candlemas op 2 februari volgens de kerkelijke kalender als het officiële einde van het kerstseizoen beschouwd, en de versieringen worden er tot dan niet weggehaald.

Wat is toegestaan en wat is verboden?

In principe is alles toegestaan wat je wilt, maar er zijn natuurlijk wel een paar wettelijke richtlijnen die je moet volgen.

Vooral lichtgevende voorwerpen buiten mogen je buren niet storen met een te fel licht

. Ook mag eventueel aanwezig verkeer niet gehinderd worden door verblinding. Je moet de nachtelijke rustperiode tussen 22 uur en 6 uur in acht nemen. Natuurlijk mogen je versieringen niet beledigend of kwetsend zijn.

Hoe kan ik mijn defecte kerstverlichting repareren?

Defecte elektrische voorwerpen zijn in principe een risicofactor voor kortsluiting in het elektrische circuit, en kunnen zelfs een bron van brand zijn. Als het al nodig is, moeten reparaties daarom alleen door een vakman worden uitgevoerd om de nodige veiligheidsnormen te garanderen.

De uitzondering hierop is natuurlijk als je nog een lichtketting hebt met vervangbare lampjes – want als één lampje het niet doet, brandt de hele kring niet. Als dit de enige reden is en geen zichtbaar defect in de kabel, kun je eenvoudig zelf uitproberen welke lamp kapot is en hem vervangen.

WEihnachtsbeleuchtung-5

Er zijn geen grenzen aan je kerstdecoratie-ideeën.
(Beeldbron: Unsplash / Jamie Davies)

Beeldbron: Zakharova/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies