Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Voor velen is de kersttijd de mooiste tijd van het jaar. Overal schijnen lichtjes en er heerst een gezellige sfeer. Om je huis meer in kerstsfeer te brengen, kun je buiten kerstverlichting gebruiken. Ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen, zodat ze perfect bij je eigen huis passen.

Om je te helpen bij je keuze, hebben we de grote kerstverlichting voor buiten test uitgevoerd 2021. Hier vergeleken we producten in verschillende categorieën en wogen hun voor- en nadelen tegen elkaar af. Uiteindelijk kozen we onze favorieten in elke categorie, die we hier aan je willen voorstellen. Dit moet je aankoopbeslissing veel gemakkelijker maken.
Belangrijk om te weten

 • Kerstverlichting voor buiten is een manier om je huis ook van buitenaf voor Kerstmis te versieren. Dit kan bijzonder uitnodigend zijn voor voorbijgangers en een kerstsfeer verspreiden.
 • Vooral in het donkere seizoen verspreiden de lichtjes een aangename sfeer. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en uitvoeringen. Er moet echter voor gezorgd worden dat de buren er geen last van hebben.
 • De stroomvoorziening kan op verschillende manieren geregeld worden, door werking op zonne-energie, op batterijen of met stekkers. Voor elke categorie moet bij de installatie van de verlichting met verschillende aspecten rekening gehouden worden.

Kerstverlichting voor buiten : Onze selectie

Shopgids Kerstverlichting voor buiten: Alles wat je moet weten

Wat zijn buiten kerstverlichting?

Kerstverlichting voor buiten is een van de versieringen die met Kerstmis buiten het huis geplaatst kunnen worden. De lichtjes scheppen een kerstsfeer en trekken de aandacht van voorbijgangers. De bewoners van het huis zelf kunnen ook genieten van de harmonieuze sfeer en er plezier aan beleven.

Kerstverlichting voor buiten verspreidt een kerstsfeer, zowel voor de mensen die langslopen als voor de gasten en bewoners van het huis.

De lampjes die gebruikt worden voor kerstverlichting buitenshuis zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Behalve de kleur kunnen ook de vorm en de grootte variëren. Sommige lampjes knipperen ook, veranderen van kleur of hebben andere extra functies. Al met al moet er bij de keuze op gelet worden dat er een harmonieus totaalbeeld ontstaat en dat de gekozen afzonderlijke produkten op elkaar afgestemd zijn.

Op welke tijden moet de buiten-kerstverlichting worden ontstoken?

Kerstverlichting voor buiten moet vooral in het donker worden ontstoken, want dan is ze op haar mooist. Om dit gemakkelijker te maken zijn er extra timers die de lichten bij schemering aanzetten en op een later tijdstip ‘s avonds weer uit. Zo wordt voorkomen dat de kerstverlichting de hele nacht door elektriciteit verbruikt, ook al slapen de eigenaars en de buren al.

Als je buiten-kerstverlichting lawaai maakt, moet je ook de nachtelijke stille tijd tussen 22 uur en 6 uur in acht nemen. Dit geldt vooral als je in een flatgebouw woont met meerdere partijen of veel directe buren hebt. In het algemeen is het een goed idee om hierover vóór de installatie met je buren te praten en hun instemming te krijgen.

Kerstverlichting buiten mag pas na kerstavond officieel worden aangebracht.

Het is ook officieel dat kerstverlichting pas na Totensonntag mag worden ontstoken. Dit is de laatste zondag voor de eerste Advent, waarna het Adventseizoen begint. Dus ook als je het donkere seizoen wat eerder zou willen opfleuren, moet je tot dan wachten.

Welke buiten kerstverlichting is toegestaan?

In principe mag elke huurder en eigenaar buiten kerstverlichting aanbrengen. Wel moet erop gelet worden dat buren niet gestoord worden door de knipperende of gloeiende lichten. De kerstverlichting mag niet beduidend feller zijn dan de andere verlichting op het terrein.

De nachtelijke stilte van 22.00 tot 6.00 uur moet in elk geval in acht genomen worden.

Bovendien moet in elk geval de nachtrust tussen 22.00 uur en 6.00 uur in acht genomen worden. Dit is vooral waar als de verlichting gepaard gaat met muziek of andere geluiden. Bovendien is het de moeite waard de stads- en gemeenteverordeningen te bekijken, die vaak de toegestane helderheid en het volume bepalen.

In sommige huurovereenkomsten staat al of er buiten kerstverlichting mag worden aangebracht. Ook al is de plaatsing van kerstverlichting geen reden voor opzegging zonder opzegging, toch moet deze overeenkomst nageleefd worden. In het algemeen is het altijd aan te raden vooraf met alle direct betrokkenen tot een overeenkomst te komen.

Hoeveel kost buiten kerstverlichting?

Hoeveel buiten kerstverlichting kost hangt sterk af van de gewenste omvang en vorm. Afhankelijk van hun lengte variëren de feeënlichtjes van € 10 tot € 100. Ze kunnen ook gebruikt worden om bomen of struiken te verlichten. Wel moet er speciaal op gelet worden dat de feeënlichtjes geschikt zijn voor gebruik buitenshuis en waterdicht zijn. Kleinere vormen, zoals sterren, zijn vaak in sets verkrijgbaar. De prijzen hiervan liggen rond de 15€ tot 50€.

De prijs hangt echter ook af van de grootte van de set, d.w.z. hoeveel figuren erin zitten. Als je zo’n set koopt, moet je dus goed nadenken over hoeveel vormen je nodig hebt, zodat je niet onnodig te veel geld uitgeeft. Grote figuren zoals rendieren of de kerstman zijn vrij duur. De goedkoopste beginnen bij ongeveer € 80. Maar er zijn ook figuren die tot € 400 kosten. Ook hier zijn er vaak sets van meerdere figuren in een gelijkaardig ontwerp, bijvoorbeeld meerdere rendieren. Vanwege de hoge prijs moet je echter van tevoren goed nadenken over welke vorm voor jou het meest geschikt is.

Vorm Prijs
Sprookjeslichtjes 10€-100€
Kleine vormen 15€-50€
Grote figuren 80€-400€

Wat zijn de alternatieven voor kerstverlichting voor buiten?

Als je de buitenkant van je huis voor Kerstmis wilt versieren, kun je niet zonder kerstverlichting voor de buitenkant. Echte alternatieven zijn er niet, want versieringen die niet oplichten zijn niet bijzonder effectief in de wintermaanden. Andere verlichtingsmiddelen, zoals kaarsen, zijn ook niet geschikt vanwege de weersomstandigheden.

Beslissingsgedeelte: Welke soorten kerstverlichting voor buiten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je buiten kerstverlichting wilt kopen, heb je de keuze uit drie verschillende soorten. Deze zijn gebaseerd op de verschillende soorten energievoorziening en de daarmee gepaard gaande variatie in installatie en gebruik. De drie categorieën kerstverlichting voor buiten staan hieronder opgesomd:

 • Kerstverlichting op zonne-energie voor buiten
 • Kerstverlichting voor buiten op batterijen
 • Insteekbare kerstverlichting voor buiten

De drie productcategorieën verschillen niet alleen in hun energievoorziening, maar ook in hun flexibiliteit, duurzaamheid, gebruiksgemak, enz. Elk type heeft zijn voor- en nadelen en is bijzonder geschikt voor verschillende gebieden en toepassingen. Om een beter overzicht te krijgen hebben we in het volgende deel de drie categorieën onder de loep genomen en een overzicht gemaakt met voor- en nadelen.

Wat onderscheidt buiten-kerstverlichting op zonne-energie en wat zijn hun voor- en nadelen?

Veel kerstverlichting voor buiten werkt op zonne-energie. Dit betekent dat het licht de op het paneel schijnende zonne-energie omzet in elektrische stroom en die gebruikt om het licht aan te drijven. Dit betekent dat vrije zonnestraling gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken, wat bijzonder duurzaam en kosteneffectief is. De installatie is ook bijzonder flexibel, want er hoeven geen kabels of dergelijke gelegd te worden. Maar voordat je iets koopt, moet je je ervan bewust zijn dat het aantal uren zonlicht in de winter sterk afneemt. In de meeste gevallen zijn die echter nog voldoende om de verlichting een paar uur te laten schijnen, maar in bijzonder donkere winters kunnen er problemen zijn. Verdere voor- en nadelen staan in de volgende tabel.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Milieuvriendelijk
 • Flexibel te installeren
Nadelen
 • Weinig zonuren in de winter
 • Locatie moet veel zonlicht hebben
 • Hoge aankoopprijs

Wat zijn de voordelen en nadelen van op batterijen werkende kerstverlichting voor buiten?

Een andere optie die gebruikt kan worden is kerstverlichting voor buiten op batterijen. Hier moeten batterijen gebruikt worden voor de energievoorziening en aan het eind van hun levensduur vervangen worden. Ook hier is de installatie heel flexibel, want je hoeft er niet op te letten waar de verbindingskabels gelegd worden. Ze zijn echter minder milieuvriendelijk en veiliger dan op zonne-energie werkende kerstverlichting voor buiten.

Je moet je vooraf ook bewust zijn van de extra kosten die ontstaan door de noodzakelijke aanschaf van batterijen. In veel gevallen worden de batterijen niet bij de producten geleverd en moeten ze gekocht worden voordat de lampjes gebruikt kunnen worden. Ook moeten ze na verloop van tijd vervangen worden. Dit alles betekent meer moeite voor de koper, wat ertoe kan leiden dat hij afziet van zo’n product.

Voordelen
 • Gunstige aanschafprijs
 • Flexibel monteerbaar
 • Constante verbetering van de technologie
Nadelen
 • Hogere uitgaven
 • Extra kosten
 • Minder milieuvriendelijk en veilig

Wat zijn de voordelen en nadelen van plug-in kerstverlichting voor buiten?

De laatste beschikbare optie is de plug-in kerstverlichting voor buiten. In dit geval zijn de lampjes voorzien van een stekker die in een geschikt stopcontact moet worden gestoken om ze te laten werken. Voordat je de lampen installeert, moet je nadenken over de beste manier om ze aan te sluiten en eventueel wat verlengkabels of iets dergelijks aanschaffen.

Dit betekent dat een deel van de flexibiliteit verloren gaat. Tegelijk geven de armaturen steeds een constant vermogen en een constante lichtsterkte. Bij de installatie van de armaturen moet je er echter ook op letten dat alles veilig is en bij twijfel een vakman raadplegen. In de volgende tabel vind je meer voor- en nadelen voor dit type product.

Voordelen
 • Constante lichtsterkte
 • Geen vervanging nodig
 • Energievoorziening verzekerd
Nadelen
 • Minder flexibiliteit
 • Letten op veiligheid
 • Planningsinspanning
 • Elektriciteitskosten

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om buiten kerstverlichting te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met de aspecten die je kunt gebruiken om de verschillende kerstverlichting voor buiten te vergelijken en een aankoopbeslissing te nemen. De criteria die we nader zullen bekijken zijn de volgende:

In de volgende paragrafen zullen we je uitleggen wat op elk gebied bijzonder belangrijk is.

Vorm

Kerstverlichting voor buiten is er in veel verschillende vormen. Een heel bekende is de feeënverlichting, die in de kersttijd bijna overal op straat te vinden is. Deze kunnen eenvoudig aan muren bevestigd worden, rond leuningen gewikkeld worden of over struiken en bomen geregen worden. Ze verschillen in lengte, kleur, vorm van de afzonderlijke lichtjes en speciale verwevenheid, zoals netten. Welk product het beste bij je past moet je per geval beslissen en kan niet in algemene termen gezegd worden.

Weihnachtsbeleuchtung-for-Auben-1

Sprookjeslichtjes zijn ideaal om kleine planten of bomen te versieren. Dit kan een heel uitnodigend effect hebben, vooral in de ingangsruimte.
(Image source: pixabay.com / StockSnap)

Een andere vorm zijn losse lampjes zoals lantaarns. Ze worden zowel afzonderlijk als in sets verkocht. Afhankelijk van hoe ze gebruikt worden, kunnen ze hele paden verlichten of alleen maar dienen als kleine blikvanger. Ook hier zijn er veel verschillende ontwerpen en maten die bijzonder geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Ook geschikt voor decoratieve doeleinden zijn verschillende verlichte figuren.

Deze nemen meestal het kerstthema over en zijn vormgegeven in de vorm van rendieren, de kerstman, cadeautjes of iets dergelijks. Omdat de aanschaf ervan zeer kostbaar is, is het raadzaam vooraf te overwegen welk product het beste bij je eigen huis en bezit past. Als je meerdere figuren nodig hebt, kun je ze ook als set kopen en zo wat geld besparen.

Vorm Toepassingsgebied
Sprookjesverlichting Om leuningen wikkelen, aan muren bevestigen, over struiken en bomen spannen
Lantaarns Paden verlichten, decoratieve blikvanger
Verlichte figuren In de voortuin of bij de ingang zetten

Kleur

Er is een ruime keuze aan kleuren voor kerstverlichting buitenshuis. Hier kijken we naar het kleurenschema van de afzonderlijke lichtjes die in het donker schijnen. De afzonderlijke produkten die gebruikt worden moeten qua kleur op elkaar afgestemd zijn om een harmonieus totaalbeeld te scheppen.

Weihnachtsbeleuchtung-for-Auben-2

Kerstverlichting voor buiten is er in veel verschillende kleuren. Bij de keuze moet erop gelet worden dat ze harmoniëren.
(Image source: unsplash.com / Aaron Burden)
 • Wit: Veel van de lampjes zijn wit. Er zijn hier echter ook enkele verschillen waarmee rekening moet worden gehouden, want niet elke tint wit is hetzelfde. In principe wordt hier onderscheid gemaakt tussen warm wit en neutraal wit. Om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke armaturen bij elkaar passen, moet erop gelet worden dat ze dezelfde tint wit hebben.
 • Kleurrijk: Behalve witte armaturen zijn er ook kleurrijke kerstverlichting voor buiten. Deze kunnen in allerlei kleuren worden uitgevoerd en kunnen ook verschillende kleurschakeringen combineren. Ook hier moet erop gelet worden dat de gebruikte kleuren met elkaar harmoniëren.
 • Kleurverandering: Veel lampjes hebben ook speciale functies, zoals knipperen of kleurverandering. Dit kan een bijzondere blikvanger zijn en de aandacht trekken. Wel moet erop gelet worden dat het knipperen niet te sterk is, zodat de buren zich erdoor gestoord zouden kunnen voelen.

Weerbestendig

Omdat kerstverlichting voor buiten buiten het huis wordt geïnstalleerd, speelt ook de weerbestendigheid een belangrijke rol. Vooral in de winter zijn de weersomstandigheden vaak moeilijk, want het is vaak koud en nat. Om veiligheidsredenen moet je ook nagaan hoe weerbestendig je lampen zijn voor je ze buiten zet.

Om veiligheidsredenen moet je goed letten op de weerbestendigheid van de verlichting en alleen producten gebruiken die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis.

Het is het beste alleen armaturen te gebruiken die uitdrukkelijk geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Dit staat meestal op de verpakking vermeld. Als dit niet het geval is, kun je het beste de gebruiksaanwijzing lezen of het aan een verkoper vragen. In elk geval moet je dit ophelderen voor je de kerstverlichting gebruikt. https://www.instagram.com/p/Brwv5S6nMk0/

Gebruiksgebied

Afhankelijk van het precieze gebied rond je huis of flat dat je wilt verlichten, zijn verschillende producten het meest geschikt. Voortuinen worden vaak gebruikt om figuren of lantaarns te plaatsen. Ook voorbijgangers kunnen de verlichting direct bewonderen. Als de voortuin bomen of struiken heeft, kunnen die ook voorzien worden van een lichtketting en als versiering gebruikt worden.

Het ingangsgebied, inclusief de voordeur, is ook geschikt om buiten kerstverlichting te plaatsen. Er kan bijvoorbeeld een sliert lichtjes rond de trapleuning worden geplaatst of er kunnen lantaarns worden neergezet. Ook het ophangen van een figuur, bijvoorbeeld een ster, aan de voordeur kan een bijzonder uitnodigend effect hebben. Vooral voor gasten kan dit een kerstsfeer en gezelligheid verspreiden, nog voor je het huis binnenkomt.

Behalve de hierboven genoemde gebieden zijn er nog andere geschikte plaatsen voor kerstverlichting buitenshuis. Een ander voorbeeld is een garage, die ook verlicht kan worden. Maar ook dit verschilt van huis tot huis en kan dus alleen in individuele gevallen en niet in het algemeen beslist worden. Je moet daarom voor jezelf nagaan wat de meest geschikte plaats is om buiten kerstverlichting te installeren.

Maat

De verschillende producten hebben verschillende afmetingen. Figuren in het bijzonder zijn er in veel verschillende maten, en daarom moet je van tevoren goed nadenken welke je nodig hebt. Dit hangt onder meer af van hoeveel ruimte je voor je kerstverlichting beschikbaar hebt.

Ga vóór de aankoop na hoeveel ruimte je precies ter beschikking hebt.

Als je maar weinig ruimte ter beschikking hebt, is het beter om geen al te grote figuren en decoratieve voorwerpen te gebruiken. Dit kan snel rommelig en ongenaakbaar worden. Ook als je bijvoorbeeld een beeldje aan je voordeur wilt bevestigen, moet je het van tevoren precies opmeten om het juiste product te kunnen kopen.

Weihnachtsbeleuchtung-for-Auben-3

Bij het kiezen van de grootte moet je letten op hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, zodat het er niet te rommelig uitziet.
(Image source: unsplash.com / James Wheeler)

Voor feeënlichtjes slaat grootte vooral op hun lengte. Ze zijn er in veel verschillende lengtes, tot enkele meters lang. Ook hier moet je vooraf goed nadenken over waarvoor je ze wilt gebruiken en welke lengte je nodig hebt. Bij het omwikkelen van een grote boom kunnen meerdere meters nodig zijn, terwijl voor een dunne reling veel minder nodig is.

Wetenswaardigheden over kerstverlichting voor buiten

Hoe kun je buiten kerstverlichting correct installeren?

De juiste installatie hangt helemaal af van het gekozen product. Het belangrijkste hier is veiligheid, en daarom moeten de lampen bij de installatie altijd van het lichtnet worden losgekoppeld. Het benodigde gereedschap hangt ook af van het product en de plaats waar het geïnstalleerd moet worden. Een ladder is vaak nodig, dus die moet bij de hand zijn.

Volg anders de montage-instructies voor het betreffende product. Vooraf moet men zich ervan vergewissen dat de kerstverlichting geschikt is voor gebruik buitenshuis. Daarna moet hij helemaal uitgepakt worden, inclusief alle toebehoren, en volgens de gebruiksaanwijzing op de gewenste plaats gezet worden.

Hoe kan ik zelf buiten kerstverlichting bouwen?

Er zijn veel instructies op het internet over hoe je zelf buitenkerstverlichting kunt maken. Deze zijn min of meer veeleisend en tijdrovend. Omdat sommige ervan stroombronnen gebruiken, heb je enige achtergrondkennis nodig en moet je je ervan vergewissen dat ze veilig te gebruiken zijn. Als je het echter goed doet, kun je soms een beetje geld besparen in vergelijking met het kopen van kerstverlichting voor buiten.

Waar moet de kerstverlichting in de zomer opgeborgen worden?

Bij het opbergen van kerstverlichting voor buiten zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Reiniging: Voordat de armaturen opgeborgen worden, moeten ze schoongemaakt worden. In de meeste gevallen is het voldoende om ze gewoon schoon te vegen om opgehoopt vuil te verwijderen.
 • Verpakking: De verlichting moet zo opgeborgen worden dat ze niet beschadigd kan worden. Een mogelijkheid is om de originele verpakking te bewaren en ze daar opnieuw in te verpakken. Maar ook andere kartonnen dozen of kratten kunnen gebruikt worden.
 • Ruimte: Zelfs als de kerstverlichting voor buiten weerbestendig is, moet ze in een droge ruimte worden opgeborgen. In het ideale geval moet de kamer ook een relatief constante temperatuur hebben. Kelders of voorraadkamers zijn goed, want de verlichting zit hier niet in de weg.
 • Batterijen: Als je buiten kerstverlichting hebt die op batterijen werkt, kun je de batterijen het beste verwijderen voor je ze opbergt. Als ze langere tijd niet gebruikt worden, kunnen ze beschadigd raken en de volgende winter niet meer zo goed functioneren.

Foto bron: Johnston / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies