gekookte groenten
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Als je tot nu toe altijd koekenpannen met een anti-aanbaklaag van teflon hebt gebruikt, dan zal je gemerkt hebben dat dit laagje na verloop van tijd gaat slijten, wat niet alleen vervelend is tijdens het bakken, maar ook niet goed is voor je gezondheid. Als je op zoek bent naar een definitieve oplossing voor dit probleem dan ben je hier op de juiste plaats. Vandaag hebben we het over keramische koekenpannen.

De keramische pan is een uitkomst voor mensen die gezonder willen leven en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Je hoeft bijvoorbeeld minder vet te gebruiken, ze zijn makkelijker schoon te maken en niets koekt erin aan.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet zo dat keramische koekenpannen volledig van keramiek zijn gemaakt. In feite betreft het slechts een type antiaanbaklaag.
 • Keramische koekenpannen bieden vele voordelen, ze zijn milieuvriendelijk en veilig voor je gezondheid, omdat ze geen giftige stoffen bevatten die zo kenmerkend zijn voor veel andere koekenpannen.
 • Om de keramische koekenpan te kiezen die het beste bij je past, en waar je het meeste uit zult halen, is het van essentieel belang om bij de aankoop rekening te houden met bepaalde aspecten zoals de grootte, het soort fornuis dat je hebt en het materiaal.

Onze selectie: De beste keramische koekenpannen op de markt

Steeds meer mensen kopen keramische pannen tegenwoordig. Keramische koekenpannen hebben namelijk een hoop voordelen in vergelijking tot de gewone koekenpannen met óf zonder anti aanbaklaag. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
AffiliateLink
34,99 EUR
AffiliateLink
69,99 EUR
AffiliateLink
25,95 EUR
AffiliateLink
20,99 EUR
AffiliateLink
Tijdelijk niet leverbaar
AffiliateLink
27,99 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over keramische koekenpannen

Keramische koekenpannen geven geen giftige stoffen af, zijn milieuvriendelijk, kunnen op alle soorten fornuizen gebruikt worden en je hebt meestal geen boter of olie nodig voor het bakken. Het is een goed idee dat je voordat je een keramische koekenpan koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

enkele nuggets bakken

Keramische koekenpannen hebben over het algemeen tot vijf jaar garantie. (Bron: Welch: 25097412/ 123rf.com)

Waarom is het een goed idee om een keramische koekenpan te kopen?

Je hoort de laatste tijd heel veel keukenexperts praten over keramische pannen en de vele voordelen die ze bieden. Laten we eens kijken wat ze bedoelen:

 • Ze zijn heel veilig voor de gezondheid en het milieu, aangezien ze geen giftige stoffen afgeven.
 • Bovendien bevatten zij geen ingrediënten zoals PTFE (polytetrafluorethyleen) of PFOA (perfluoroctaanzuur).
 • Zij zijn zeer veelzijdig en functioneel, d.w.z. dat ze kunnen worden gebruikt op bijna elk type fornuis (inductie-, vitrokeramische, elektrische en gasfornuizen).
 • Zij zijn gemakkelijk schoon te maken en olie en vet kunnen gemakkelijk van hun oppervlak worden verwijderd.
 • Ze zijn verkrijgbaar voor hele betaalbare prijzen.

Wat kun je je nog meer wensen? Het zijn deze vijf redenen die steeds meer mensen ertoe aanzetten hun gewone koekenpannen te vervangen door keramische pannen.

Waarin verschilt een keramische koekenpan van andere soorten koekenpannen?

Hoewel je nu alle voordelen van keramische koekenpannen hebt gezien, kan je je nog steeds afvragen wat ze nu echt onderscheidt van andere soorten pannen. In de tabel hieronder laten we een vergelijking zien:

Type koekenpan Voordelen Nadelen
Keramische koekenpannen Vrij van giftige stoffen, PFOA en PTFE.

Veelzijdig en functioneel.

Anti-aanbaklaag.

Eenvoudig te reinigen.

Goedkoop.

De antiaanbak eigenschappen gaan na verloop van tijd verloren.

Ze hebben specifiek keukengerei nodig om krassen te voorkomen.

Het is beter om ze met de hand af te wassen.

Teflon koekenpannen Anti-aanbaklaag
Goedkoop.

Eenvoudig te reinigen.

De antiaanbak eigenschappen gaan na verloop van tijd verloren.

Ze krassen makkelijk.

Roestvrijstalen koekenpannen Hygiënisch.

Goede warmteverdeling.

Zeer duurzaam.

Hoge kans dat het eten aan de pan blijft kleven.
Gietijzeren koekenpannen Antiaanbaklaag (natuurlijk). Hygiënisch.

Veelzijdig en functioneel.

Ze leveren ijzer aan het lichaam.

Zeer duurzaam.

Erg zwaar en moeilijk te hanteren.

Hoge kans dat het eten aan de pan blijft kleven.

Ze kunnen gaan roesten.

In deze vergelijking hebben we voor de duidelijkheid zowel de goede als de slechte aspecten van elk type koekenpan willen bespreken. Toch winnen keramische koekenpannen nog steeds met ruime voorsprong, omdat ze gezonder en praktischer zijn.

Welke afmetingen kunnen keramische koekenpannen hebben?

De grootte van de koekenpan is belangrijker dan je misschien zou denken. Het gebruik van de juiste maat pan voor elk soort voedsel is een van de fundamentele factoren voor het bereiken van de beste resultaten tijdens het bereiden van je gerechten.

Net als bij andere koekenpannen kun je keramische koekenpannen vinden in alle soorten en maten: van veertien tot zesendertig centimeter (voornamelijk gebruikt door professionals). Wanneer je naar de grootte van de pan kijkt, moet je ook op de randen letten.

een keramische pan met wat olie erop

Het gebruik van de juiste maat pan voor elk soort voedsel is een van de belangrijkste factoren tot het verkrijgen van de beste resultaten van je gerechten. (Bron: Auton: 37935916/ 123rf.com)

Hoe moet je een keramische koekenpan schoonmaken?

Een van de belangrijkste aspecten van keramische koekenpannen is het onderhoud dat je eraan moet geven. We hebben al eerder gezegd dat het sterk aan te bevelen is om ze met de hand af te wassen, zodat de coating niet wordt beschadigd door de werking van de vaatwasmachine. Maar hoe moet je dit precies doen?

 • Het is het beste om de pan onmiddellijk na elk gebruik met heet water te reinigen. Als dit niet mogelijk is, moet je wachten tot de pan volledig is afgekoeld.
 • Het is belangrijk om alle etensresten die in de pan zijn achtergebleven te verwijderen voordat je hem afwast. Je kunt de pan even laten weken of een beetje zuiveringszout toevoegen.
 • Wanneer het oppervlak vrij is van resten, kun je de pan afwassen met afwasmiddel en warm water. Het is belangrijk zachte sponsjes te gebruiken om de coating niet te beschadigen.
 • Als het proces klaar is, moet je de pan goed afdrogen met een theedoek. Als je pannen nat bewaard, kan dat schimmel of bacteriën in de hand werken.

Het is dus een heel eenvoudig karweitje. Als je deze routine volgt voor het reinigen van je keramische pannen zal je merken dat ze langer meegaan.

Nog tips over hoe ik het meeste uit mijn keramische pan kan halen?

We hebben inderdaad een aantal handige tips voor zowel vóór als tijdens het gebruik van een keramische koekenpan. Hieronder laten we ze zien:

Voordat je je keramische pan gebruikt Tijdens het gebruik van je keramische pan
Verwijder de klevende delen van de verpakking (indien aanwezig) zeer voorzichtig om de coating niet te beschadigen. Verhit de koekenpan niet zonder eerst een beetje olie toe te voegen.
Was de pan voor het eerste gebruik met warm water en een zacht afwasmiddel. Gebruik geen warmtebronnen die groter zijn dan de diameter van de pan, aangezien dit de keramische coating kan beschadigen.
Je kunt een beetje olie toevoegen en het aan de kook brengen. Laat het dan 20 minuten zitten en was het opnieuw om de coating te beschermen. Het is niet nodig om de pan op hoge temperaturen te zetten, keramiek is een grote overbrenger van warmte.
Gebruik altijd geschikt keukengerei om krassen op het oppervlak te voorkomen.

Als je deze eenvoudige tips in gedachten houdt, zal je keramische koekenpan veel langer meegaan.

Wat kan ik doen als de olie in een keramische koekenpan is aangebrand?

Wanneer de olie of het vet die je in de pan hebt gedaan, per ongeluk verbrandt, is het meestal erg moeilijk te verwijderen. En je weet inmiddels dat dit soort pannen niet in de vaatwasmachine kan worden gestopt. In plaats daarvan kun je het volgende doen:

 • Spoel de pan zo goed mogelijk af om alle etensresten te verwijderen.
 • Giet een mengsel van een kopje witte azijn en vier kopjes water in de koekenpan.
 • Verwarm de pan op een zacht pitje tot het mengsel begint te koken.
 • Haal de pan van het vuur en wacht tot hij volledig is afgekoeld.
 • Maak de pan nogmaals schoon, schrob het gehele oppervlak met een zacht sponsje.

Het komt geregeld voor dat de olie of het braadvet verbrand. Daarom is het handig te weten wat je moet doen om je keramische koekenpan altijd in goede conditie te houden. Je wilt uiteraard dat je pan zo lang mogelijk meegaat!

Samenvatting

Misschien weet je het nog niet, maar je hebt een keramische koekenpan nodig. Waarom? Omdat deze pannen het “gezondst” zijn van allemaal, omdat ze geen giftige stoffen bevatten die in het voedsel vrijkomen, omdat ze zeer duurzaam zijn (als je er goed voor zorgt, uiteraard), er niets aan blijft kleven en omdat ze het meest worden aanbevolen door culinaire experts.

Als je het besluit genomen hebt om er één te kopen, dan moet je rekening houden met de verschillende aankoopcriteria, zodat je het model vindt dat het best past bij je behoeften, gewoonten en het type fornuis. Als je ze eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer een andere koekenpan gebruiken!

Vond je onze shopgids over keramische koekenpannen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Markstout: 119610761/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies