Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

30Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kattentunnel test 2022. Hier stellen we alle kattentunnels voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kattentunnel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een kattentunnel wilt kopen.

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met een kattentunnel bied je je kat een plek om te slapen en te spelen.
 • In principe moet je nadenken over hoeveel ruimte er is voor de kattentunnel.
 • Als je een kattentunnel kiest, let er dan op dat hij van stevig materiaal gemaakt is.

Kattentunnel: Onze selectie

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kattentunnels te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om kattentunnels te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde kattentunnel geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

We gaan er in de volgende paragrafen dieper op in.

Materiaal

Er zijn goedkope versies van dun nylon, maar die zijn niet geschikt om langdurig mee te spelen, want nylon kan gemakkelijk scheuren. Hetzelfde geldt voor dunne stof.

Je kunt eerst een nylon kattentunnel uitproberen om te zien of je kat hem leuk vindt.

Omdat katten niet erg voorzichtig zijn als ze spelen, moet het materiaal des te robuuster zijn om te voorkomen dat het beschadigd wordt.

Je kattentunnel is idealiter van polyester of katoen, zodat hij steviger en stabieler is voor je kat. Het binnenmateriaal kan ook van zacht pluche zijn om je kat een zacht en knus plekje te geven om te slapen en te spelen.

Maat

Bij het kiezen van de maat van de kattentunnel moet je eerst rekening houden met de grootte van je kat. Katten hebben graag een plek om zich in terug te trekken, maar ze willen niet overbevolkt zijn, dus zullen ze niet in een te nauwe tunnel spelen, of er überhaupt in gaan.

De diameter moet minstens 250 mm zijn, maar als je kat groter is, is het aan te bevelen een grotere diameter te kiezen. Merk ook op dat een kitten nog groeit en dat je erop voorbereid moet zijn dat je huidige kattentunnel over een paar maanden te klein kan zijn voor je kat.

Lengte

De lengte van de kattentunnel hangt duidelijk af van je beschikbare ruimte. In de regel zijn de meeste echter 90 cm tot 2 meter lang. Het is echter aan te bevelen een lengte van minstens 100 cm te kiezen.

Als je een kattentunnel voor buiten wilt, kun je ook een langere tunnel kiezen, want de ruimte in de tuin is meestal groter. Hoe langer de kattentunnel, hoe meer ruimte je kat of katten hebben om er in te spelen en rond te rennen.

Combinatiedeel

Kattentunnels zijn er in allerlei uitvoeringen en met veel extra’s, zoals krabvlakken, pluchen ballen of knisperfolie die het rammelende geluid versterkt.

Deze bieden je kat een hoge mate van speelmogelijkheden en nog meer plezier. Je kunt de speciale accessoires apart kopen of een volledige set aanschaffen.

Gids: Vragen die je moet stellen voor je een kattentunnel koopt

In het volgende gaan we in op de meest voorkomende vragen die opkomen bij en na de aankoop van kattentunnels.

Voor wie is een kattentunnel geschikt?

Een kattentunnel is een heel populair speeltje voor katten, want ze kunnen in een kattentunnel spelen, maar ook slapen. Kattentunnels hebben een bijna magische aantrekkingskracht op katten.

katzentunnel-1

Een kattentunnel biedt de perfecte schuilplaats voor je kat. (Image source: unsplash / Max Kleinen)

Katten trekken zich graag terug in een grot als ze slapen, dus een kattentunnel is het perfecte toevluchtsoord. Maar een grot, mand of kattentunnel heeft niet alleen de voorkeur om in te slapen, maar ook om in te spelen.

Behalve de mogelijkheid om zich terug te trekken, heeft de kattentunnel ook het effect dat hij ritselt zodra de kat erin gaat. Dit wekt het jachtinstinct in de kat op en verklaart de magische aantrekkingskracht van een kattentunnel op je kat.

Zelfs als je kat zijn nieuwe speeltje in het begin negeert, betekent dat niet dat hij er niet dol op zal zijn. Soms is er gewoon wat geduld voor nodig om je kat aan de kattentunnel te laten wennen.

In principe is een kattentunnel geschikt voor elke kat, want ze hebben van nature een plek nodig om zich in terug te trekken.

Waar moet je op letten voor je een kattentunnel koopt?

Voor je een kattentunnel voor je kat koopt, moet je nadenken over waar je hem wilt plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten kattentunnels, in verschillende maten, ontwerpen, materialen en vormen.

Je moet ook bedenken of je een kattentunnel speciaal voor de tuin wilt en of niet slechts één maar meerdere katten er graag mee willen spelen.

katzentunnel-2

Zowel de grootte als het aantal katten spelen een beslissende rol als het gaat om de grootte van de kattentunnel. (Image source: 123rf / 83977957)

Katten spelen niet alleen graag in de kattentunnel, maar ook erop, door erop te springen en eroverheen te lopen. Katten ravotten graag als ze spelen, en daardoor kunnen soms dingen stuk gaan.

Zoek een stevige en robuuste kattentunnel, zodat je kat er langer mee kan spelen.

Welke soorten kattentunnels zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er drie verschillende soorten kattentunnels

 • Kattentunnel met mand
 • Combinatie kattentunnel
 • Kattentunnel voor buiten

Afhankelijk van wat je je kat wilt bieden en hoeveel katten je van de kattentunnel wilt laten genieten, moet je een bepaald type kiezen. In het volgende gaan we meer in detail in op de voor- en nadelen van de drie verschillende soorten om je te helpen beslissen welke je moet kopen.

Kattentunnel met mand

Als je kat dol is op zijn kattentunnel, kun je hem upgraden. Omdat een kattentunnel een magische aantrekkingskracht heeft op katten, omdat ze zich er veilig voelen, is deze plek natuurlijk ook aan te bevelen als slaapplaats voor je kat.

Voordelen
 • Inclusief slaapplaats
 • Gezellige slaapplaats
 • Voelt goed aan voor je kat
Nadelen
 • Duur
 • Neemt veel plaats in
 • Niet zo veel keus

Om je kat niet in de tunnel te laten slapen, ook al vindt hij dat misschien wel prettig, zijn er speciale kattentunnels met een open mandje aan het eind van een gang. Je kat kan in dit mandje gaan liggen en een knus en zacht plekje hebben om te slapen in zijn favoriete speeltje.

Combi Kattentunnel

Katten zijn dol op spelen en ravotten in de kattentunnel, maar ze doen dit ook graag samen. Als je meer dan één kat hebt, of als de kat van de buren op bezoek komt, is het een goed idee om een kattentunnel te hebben met verschillende openingen en doorgangen.

Zo kunnen meerdere katten in de tunnel ravotten en geen van hen zal een gebrek aan ruimte voelen.

Je kunt je kattentunnel ook uitrusten met pluchen ballen waarmee ze kunnen spelen, of er een gebruiken met een krabwand bij een opening. Dit geeft je kat de perfecte speelervaring en laat niets te wensen over.

Voordelen
 • Verschillende variaties mogelijk
 • Meer speelgoed in één
 • Kat kan zich helemaal uitleven
 • Geschikt voor meerdere katten
Nadelen
 • Duur
 • Neemt veel plaats in

Natuurlijk kun je dit extra speeltje ook zelf bouwen of ophangen, of je kunt een combinatie kattentunnel aanschaffen met een volledig pretpakket voor je kat.

Kattentunnel voor buiten

Een kattentunnel voor buiten is speciaal gemaakt voor de tuin. Eerst en vooral is het weerbestendig. Omdat het buiten gebruikt wordt, moet het waterdicht zijn en ook winddicht, zodat je ’s morgens niet wakker wordt om te ontdekken dat het nieuwe lievelingsspeeltje van je kat met de wind verdwenen is.

Daarom zijn buitentunnels voor katten meestal van polyester of een ander waterdicht materiaal gemaakt, en niet van stof of pluche. Je kunt je buitenkattentunnel ook aan de grond bevestigen om hem stabieler te maken.

Voordelen
 • Waterdicht
 • Kan groter
 • Winddicht
Nadelen
 • Geen pluche mogelijk
 • Niet zo zacht
 • Neemt ruimte in beslag in de tuin

Omdat je de buitenkattentunnel in de tuin zet, kan hij wat groter zijn, want je hebt meer ruimte. Maar er zijn ook kattentunnels voor buiten, voor kleinere tuinen.

Wat kost een kattentunnel?

Omdat er veel verschillende soorten kattentunnels zijn, varieert de prijs dienovereenkomstig.

Variante Prijs
Kattentunnel van nylon 3€-20€
Kattentunnel van nylon met ruisende folie 13€-30€
Kattentunnel van pluche 20€-40€
Kattentunnel met meerdere ingangen/openingen 40€-70€
Kattentunnel met mand of klein huisje 70-100€

Als je een goedkope variant wilt hebben om uit te proberen voor het begin, je kunt een nylon kattentunnel kopen voor maar €3. Als je je kat een specialer model wilt aanbieden, met accessoires en meer comfort, kan de prijs van je kattentunnel oplopen tot meer dan 100€.

Wat zijn de alternatieven voor een kattentunnel?

Als je kat niet warm loopt voor zijn nieuwe kattentunnel, kun je nog steeds alternatieven gebruiken om je kat een plek te geven waar hij zich kan terugtrekken.

Er zijn knuffelzakken voor katten die een soortgelijke functie hebben als de kattentunnel. In de knuffelzak kan je kat zich terugtrekken en zich veilig voelen.

De knuffelzak is meestal van pluche om je kat een knus plekje te bieden en hij heeft maar één opening. Je kat gaat in de knuffelzak liggen, vergelijkbaar met een slaapzak.

Behalve de knuffelzak kun je ook een meer conventionele variant gebruiken, zoals een kattenmand. Een kattenmand, kattenbed of kattengrot geeft je kat een eigen plekje in huis, waar hij zich kan terugtrekken, slapen, maar ook spelen.

Meer ongewone varianten zoals een kattenhangmat of een kattenhuis bieden je kat ook een plek van welzijn.

Hoe kun je zelf een kattentunnel bouwen?

Als je niet helemaal tevreden bent met het uiterlijk van de kattentunnels die je kunt kopen, kun je ook zelf een kattentunnel bouwen.

Zo kun je niet alleen het ontwerp bepalen, maar ook zelf de afmetingen en lengte, het materiaal en de accessoires kiezen en ze aanpassen aan de ruimte die je ter beschikking hebt.

Hoe verzorg je je kattentunnel?

Er zijn modellen die je kunt opvouwen en gewoon in de wasmachine kunt wassen, kijk alleen even op het etiket of de wasvoorschriften op de verpakking, zodat je weet op hoeveel graden je je kattentunnel kunt wassen.

Als je je kattentunnel niet kunt opvouwen en in de wasmachine wassen, lees dan aandachtig de bijsluiter, want die vertelt je precies hoe je de tunnel moet wassen. In principe kun je, als het van stof gemaakt is, het kattenhaar altijd voorzichtig verwijderen met een stofzuiger of schoonmaken met het juiste schoonmaakmiddel voor de stof.

Kattentunnels van polyester kunnen meestal met water gewassen worden. Zorg er alleen voor, als je een tuinslang gebruikt, dat de straal niet te sterk is en je kattentunnel niet scheurt.

Hoe werkt het trainen in de kattentunnel?

De kattentunnel hoeft niet alleen een toevluchtsoord voor je kat te zijn, maar je kunt hem ook gebruiken om te trainen, zodat je kat naar je commando’s luistert.

Beeldbron: 123rf / 108383416

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies