Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

29Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kat net test 2022. Hier stellen we alle kattennetten voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste kattennet te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een kattennet wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een kattennet is in principe voor de bescherming van je kat. Het kan op veel plaatsen gebruikt worden en is gemakkelijk verkrijgbaar in allerlei winkels.
 • Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een net. In principe wordt echter onderscheid gemaakt tussen gewone/doorzichtige netten en met draad versterkte netten.
 • Wat de installatie betreft, kan samengevat worden dat die afhangt van het materiaal van het kattennet, maar het is vaak mogelijk deze beschermende maatregel zelf te installeren.

Kattennet: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kattennet koopt

Is het belangrijk of noodzakelijk voor katteneigenaars om een kattennet te kopen? Zijn er verschillende soorten netten en waar is de beste plaats om ze te bevestigen? Al deze vragen en nog veel meer zullen we hier bespreken.

Aan het begin van onze gids willen we de belangrijkste vragen over kattennetten ophelderen en je een overzicht geven van mogelijke aanbiedingen.

Wat is een kattennet?

Een kattennet is een net dat van verschillende materialen gemaakt kan zijn en bedoeld is om je kat te beschermen.

Vooral in de warmere maanden van het jaar, als ramen, balkon- of terrasdeuren open staan, bestaat het gevaar dat je huisdier valt of ontsnapt.

Een kattennet kan op allerlei plaatsen gebruikt worden om je kat veiligheid te bieden als hij buiten vertoeft. (Image source: pixabay.com / Alexas_Fotos)

In principe is het een conventioneel net dat gespannen wordt om een barrière te vormen. Het is echter belangrijk om niet alleen te letten op waar en hoe het net bevestigd wordt, maar ook op de grootte van het gaas.

Een kattennet kan ook dienen als vogelbeschermingsnet.

Waar kan een kattennet gebruikt worden?

Een kattennet kan in principe overal gebruikt worden, maar het is zinvol op plaatsen zoals ramen of deuren die naar een balkon of terras en dus naar de tuin leiden.

Misschien vraag je je af waarom we het hier over vensters hebben? Wel, aan de ene kant kan het gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld in een hoog huis woont, en de kat mogelijk een heel eind kan vallen.

Maar het gekantelde raam is vaak veel gevaarlijker. Sommige katten proberen door het gekantelde raam naar buiten te komen en raken vaak bekneld en ernstig gewond.

Bij balkons is het risico vooral te wijten aan de mogelijkheid om naar beneden te vallen, en bij terrassen aan het buitenkomen van de huisdieren. Last but not least moet je er ook voor zorgen dat je de juiste maat net kiest.

In welke maten kun je kattennetten kopen?

Je moet de grootte van het kattennet of de maaswijdte aanpassen aan de gegeven plaats en, wat belangrijker is, aan de grootte van je kat. Hoe groter je kat, hoe groter de afzonderlijke mazen kunnen zijn, maar katten moeten niet onderschat worden.

Een net kopen dat zo dicht mogelijk is, is een zekere manier om op veilig te spelen.

Wist je dat kattennetten op een rol opgeborgen kunnen worden en per meter gekocht worden?

Dit betekent dat je vóór aankoop gewoon opmeet hoeveel meter je voor je raam, deur enz. nodig zult hebben, en dan aan een gespecialiseerde adviseur in de winkel vertelt hoeveel je van elke rol nodig hebt.

Hoeveel kost een kattennet?

Zoals bij alle producten variëren de cijfers voor de afzonderlijke prijzen. Natuurlijk hangen de kosten vooral af van het materiaal; hoe stabieler en beter uitgerust het net is, hoe groter de kans dat dit in de prijs tot uiting komt.

Bijgaand tonen we je een vergelijking van populaire producten:

Product Prijs in €
Bella en Blau ca. 20€
Morry’s ca. 20-30€
Trixie ca. 50€

De gemiddelde prijs van zo’n kattennet ligt dus tussen de 20-50€.

Wat zijn de alternatieven voor een kattennet?

Als een net echter te onstabiel lijkt of je alleen maar slechte ervaringen met kattennetten hebt gehad, kan een kattennet of kattenverblijf de juiste oplossing voor je zijn.

Kattennetten zijn vooral populair voor ramen, omdat sommige katten ondanks het net toch naar buiten proberen te komen en in het net verstrikt raken. Een kattenscherm is heel stabiel en ze hebben geen kans zich te verwonden.

Het kattenverblijf is geschikt als je een binnenkat hebt die niet in de tuin of op een balkon/dakterras mag komen en de kat zijn eigen huisje wilt bieden.

Welke soorten kattennetten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je een kattennet koopt. Daarom moet je je van tevoren informeren over alle mogelijkheden om het juiste net voor jou en je kat te vinden. In het volgende zullen we de verschillende soorten en materialen op een rijtje zetten, en ook hun voor- en nadelen.

Er zijn drie verschillende soorten kattennetten

 • met draad versterkte netten
 • gewone/scheurbestendige netten
 • transparante kattennetten

Met draad versterkte kattennetten zijn natuurlijk zeer robuust door het draad waarvan ze gemaakt zijn en zijn daarom zeer geschikt voor actieve en sterke katten.

Gewone kattennetten of speciale ontwerpen zijn meestal ruim voldoende voor de gewone huiskat. Als katten het net eenmaal zien en ermee vertrouwd raken, accepteren ze het meestal en proberen ze niet verder door te dringen.

Doorzichtige kattennetten zijn erg kwetsbaar omdat ze alleen van heel dun garen gemaakt zijn en worden daarom alleen aanbevolen voor zeer goed opgevoede en tamme katten.

Wat onderscheidt met draad versterkte netten en wat zijn de voor- en nadelen?

Met draad versterkte netten behoren waarschijnlijk tot de meest populaire, omdat ze niet alleen veel sterker zijn, maar ook langer meegaan, weerbestendiger zijn en veiliger.

De draad biedt een grotere bijtweerstand en is meestal ook minder gevoelig voor scheuren enz.

Voordelen
 • zeer stabiel
 • daardoor vaak duurzamer
 • weerbestendig
 • betrouwbaarder
Nadelen
 • kan het zicht belemmeren
 • nogal opvallend
 • kan de neiging hebben te roesten

Wat onderscheidt gewone kattennetten en wat zijn de voor- en nadelen?

Natuurlijk kun je ook gewone kattennetten gebruiken. Deze zijn meestal gemakkelijker te krijgen en vooral goedkoper dan met draad versterkte netten.

Zulke netten zijn vaak ook gemakkelijker te installeren en kunnen zonder veel moeite weer verwijderd worden.

Voordelen
 • gemakkelijk verkrijgbaar
 • soortgelijke functie als met draad
 • goedkoper
 • gemakkelijk te installeren
Nadelen
 • niet erg geschikt voor beweeglijke katten
 • vaak kortstondiger, kan ook het zicht belemmeren

Wat onderscheidt transparante kattennetten en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit soort gaas is erg populair omdat het zowel van buiten als van binnen nauwelijks opvalt, net als horren voor insecten. Er moet echter op gelet worden dat het net of garen niet te dun is, waardoor de doelmatigheid door het uiterlijk in het gedrang komt.

Voordelen
 • belemmert het zicht niet
 • roest minder gemakkelijk
Nadelen
 • wordt door katten vaak over het hoofd gezien
 • vaak te dun
 • niet erg stabiel

Op basis van deze factoren kun je kattennetten vergelijken en evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke kattennetten.

Hieronder vind je de criteria die het gemakkelijker maken onderscheid te maken tussen verschillende kattennetten:

Grootte/hoogte

De grootte van een kattennet kan als 2 verschillende dingen opgevat worden. Het ene is de grootte van het gebied dat het net moet bedekken en het andere is de grootte van de afzonderlijke mazen van het net.

Er is geen goed of fout met een van beide. Natuurlijk moet het net groter zijn dan bijvoorbeeld je raam, zodat je het goed kunt spannen en vastmaken.

Hetzelfde geldt voor de grootte van de mazen. Dit hangt af van de grootte/het ras van je kat en moet niet onderschat worden. Het is echter beter een maat te klein te zijn dan een maat te groot!

Stabiliteit/weerstand

De stabiliteit van het net hangt ook sterk af van het temperament van je kat. Als je kat erg actief is en graag klimt, is het waarschijnlijk beter om een met draad versterkt net te kopen, want dat is veel steviger.

Een kattennet dient als beschermingsmaatregel, en je moet vooral voorzichtig zijn als je kat toegang heeft tot een balkon of dakterras. (Image source: pixabay.com / StockSnap)

Als je kat echter niet al te graag klimt, zich aan regels houdt en niet bijzonder lenig is, kun je waarschijnlijk volstaan met een gewoon kattennet, want dat dient dan meer als afschrikking dan als werkelijk voordeel.

Locatie

Kattennetten worden meestal gebruikt in de buurt van ramen of deuren.
Er zijn ook speciale netten voor het raamgedeelte of voor het balkon/dakterras en voor de patiodeur die naar de tuin leidt.

Verschillende materialen van netten zijn geschikt voor elke plaats, zoals hierboven al gezegd is.

Montage

Afhankelijk van welk kattennet je gekozen hebt, verschilt ook de respectieve montagewijze. Hoewel je de meeste netten zelf kunt monteren, zijn er andere, vooral met draad versterkte, die vaak door een vakman gemonteerd moeten worden.

De installatie is het halve werk, want geen enkel net, hoe stevig ook, zal zijn doel dienen als het niet goed bevestigd en dus op zijn plaats bevestigd is.

Voor alternatieven voor netten, zoals roosters, is meestal hulp van buitenaf nodig, omdat ze vaak ingewikkelder te installeren zijn.

Wetenswaardigheden over kattennetten

Kun je zelf een kattennet maken/bevestigen?

Inderdaad! Natuurlijk hangt het af van het soort net of kattenbescherming. Bij sommige soorten zal het voor een amateur waarschijnlijk moeilijk zijn een oplossing te vinden voor de bevestiging, bij andere eenvoudige netten zal de installatie waarschijnlijk geen probleem zijn.

Tegenwoordig zijn er op het Internet veel nuttige video’s en instructies te vinden over hoe je zelf zulke netten en dergelijke kunt installeren.

Beeldbron: pixabay.com / DarkWorkX

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies