Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

23Products analyzed

31Hours invested

26Studies researched

103Comments collected

Als je een kat hebt, behoort een kattenbak met kattenbakvulling tot de basisuitrusting voor jou en je huisdier. Het stelt je kitten in staat om binnenshuis zijn behoefte te doen. Je hoeft echter niet bang te zijn voor onaangename geurtjes, want de juiste kattenbakvulling bindt geurtjes.

In onze grote kattenbakvulling test 2023 hebben we verschillende soorten kattenbakvulling vergeleken, zoals plantaardige of minerale kattenbakvulling en silicaat kattenbakvulling. We willen je helpen het beste kattenbakvulling voor jou en je kat te vinden.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met kattenbakvulling kan je tijger zijn behoefte binnen in huis doen zonder onaangename geurtjes te veroorzaken. Het is niet alleen beter voor de kat, die in het strooisel kan graven, maar ook voor de eigenaar.
 • In principe is er kattenbakvulling op plantaardige basis, kattenbakvulling op minerale basis en silicaat kattenbakvulling. Je vindt alle drie de soorten in vele variaties.
 • Sommige soorten strooisel, meestal silicaatstrooisel, betekenen dat je de kattenbak niet elke dag hoeft schoon te maken. Dit is vooral praktisch als je niet veel tijd hebt.

Kattenbakvulling: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kattenbakvulling koopt

Waarom en waar moet ik een kattenbak in huis hebben?

Katten zijn van nature heel schone dieren. Vooral als het eerder een huiskat dan een vrij rondlopende kat is, is een kattenbak erg nuttig. De kattenbak moet altijd op dezelfde en rustige plaats staan, maar nooit naast de etensbak of de slaapplaats.

Dieren eten niet graag op dezelfde plaats waar ze hun behoefte moeten doen. Als je een klein katje meerdere keren per dag op het nest zet, zal het eraan wennen en deze gewoonte overnemen.

Hoe belangrijk is het dat strooisel klontert?

Kattenbakvulling kan onderverdeeld worden in niet-klonterende en klonterende kattenbakvulling. Het voordeel is hier duidelijk bij kattenbakvulling die klontert.

Zodra de kat zijn behoefteje doet, absorbeert de klonterende kattenbakvulling de urine en vormt een klont. Dit is veel gemakkelijker te verwijderen omdat je het gewoon met een kleine schop kunt pakken en weggooien.

Dit is ook de reden waarom je met klonterend strooisel niet zo vaak hoeft bij te vullen. Omdat je precies kunt zien welke delen van het toilet gebruikt zijn, kan het toilet veel beter, sneller en doeltreffender schoongemaakt worden dan met niet-klonterend strooisel, waarbij je bijna al het strooisel moet verschonen.

Welk strooisel ruikt het prettigst en bindt geurtjes het best?

Geurabsorptie is waarschijnlijk een van de belangrijkste criteria bij kattenbezitters als het gaat om de aanschaf van een goede kattenbakvulling. Zodra een kattenbakvulling er niet in slaagt geuren te absorberen, stinkt de hele flat naar kattenurine.

Er zijn verschillende kattenbakvullingen die een extra geur hebben, zoals babypoeder of vanille. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat geurloze kattenbakvulling aangenamer is. Deze ervaring wordt ook gedeeld door de meningen van andere kattenliefhebbers. Velen vinden het onaangenaam als de kattenbakvulling een extra geur afgeeft.

Na verloop van tijd vermengen de geuren van het kattenbakvulling zich met de uitwerpselen van de kat en dit leidt tot een zeer onaangename geur. Het is ook onaangenaam voor de kat om zijn behoefte te doen op een plaats die gekenmerkt wordt door kunstmatige geuren.

Daarom is het aan te raden een geurloos strooisel te kopen dat als zeer geurbindend geclassificeerd wordt. Maar uiteindelijk bepaal je zelf welk strooisel het prettigst is voor je neus.

Natuurlijk heeft de beste kattenbakvulling ter wereld geen nut zonder regelmatige reiniging van de kattenbak. Het oprapen van klontjes moet deel uitmaken van de dagelijkse routine – zowel om hygiënische redenen als voor het welzijn van de kat. Bovendien moet je de kattenbak met bepaalde tussenpozen helemaal schoonmaken en met heet water uitwassen.

Hoe vaak moet je de kattenbakvulling verversen en hoe hoog moet je hem vullen?

Het klonterend strooisel hoeft niet vaak helemaal verschoond te worden. Het is meestal voldoende om eens per maand de kattenbakvulling te verschonen en tegelijk de kattenbak grondig schoon te maken.

Hoeveel strooisel je moet opvullen staat meestal op de verpakking beschreven. Er moet echter genoeg zijn voor je kat om te graven. Wel moet je ervoor zorgen dat je de klontjes minstens een keer per dag uit het toilet haalt, want katten gaan niet graag naar gebruikte toiletten.

Waar moet je kattenbakvulling weggooien?

In principe kan kattenbakvulling op vier manieren weggegooid worden

 • In de bak voor organisch afval
 • In het toilet
 • In de compost
 • via het restafval

Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden.

In de bak voor organisch afval moet je eerst de verpakking van het strooisel bekijken om te zien of het biologisch afbreekbaar is. Het is ook belangrijk om de gemeente te vragen of het zwerfvuil in de vuilnisbak mag of niet. Sommige gemeenten staan het toe, andere niet.

Vaak lees je op het internet dat veel katteneigenaren klonterende kattenbakvulling in het toilet weggooien. Ik zou je aanraden dit niet te doen. De klonten kunnen de buizen van het riool verstoppen en zich geleidelijk op de wanden van de buizen vastzetten.

Ook al zegt de verpakking dat je dit strooisel in het toilet kunt weggooien, toch is het raadzaam elk klontje afzonderlijk weg te gooien en daarna krachtig door te spoelen.

Even kritisch is de verwijdering via de compost. Eerst moet je nagaan of het strooisel composteerbaar is. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat alleen het overgebleven strooisel op de compost terechtkomt. Strooisel met uitwerpselen kan de compost verontreinigen met bacteriën.

De veiligste manier om kattenbakvulling weg te gooien is bij het huishoudelijk afval.

Wat zijn de verschillende soorten kattenbakken?

Er zijn in principe twee verschillende soorten kattenbakken

 • Bonnet toilet
 • Baktoilet

Een kattenbak met motorkap bestaat uit een onderste deel en een afneembare motorkap die met clips aan het onderste deel bevestigd is. De kat komt het interieur binnen door een zwaaiende deur.

Het kommentoilet bestaat eenvoudig uit een plastic kom met een afneembaar frame. Bij het schoonmaken moet het frame verwijderd worden, anders kunnen zich daaronder kiemen vormen.

Veel fabrikanten ontwerpen de kattenbak dienovereenkomstig heel verstandig door een zeef in dit type kattenbak op te nemen. Dit betekent dat de klonten helemaal verwijderd kunnen worden zonder een schop en vuile handen. Dit kost heel weinig tijd, wat voor veel katteneigenaars een duidelijk pluspunt is.

Katze beim Schlafen

Kattenbakvulling absorbeert onaangename geurtjes, zodat niet de hele flat naar een kattenbak ruikt. Er is ook kattenbakvulling met een eigen extra geur, maar de meeste katteneigenaren vinden geurneutrale kattenbakvulling aangenamer. Ondanks de geurabsorptie moet de kattenbak regelmatig schoongemaakt worden. (Foto: Pixabay / pexels.com)

Hoe moet een kattenbak in elkaar zitten en waar moet je hem plaatsen?

Sommige dieren zijn erg kieskeurig en doen hun kleine en hun grote zaken graag op twee verschillende plaatsen. Een kattenbak moet beslist zo ontworpen zijn dat een grote kat er zonder problemen in kan ronddraaien. Er moet ook genoeg ruimte zijn om haar zaakje daarna te begraven zonder al het zand eruit te moeten scheppen.

Het is belangrijk de kattenbak niet vlak naast de voederplaats te zetten. Het is het beste om je kat twee kattenbakken te geven.

Hoeveel kost kattenbakvulling?

Kattenbakvulling is niet een van de duurste producten in de boodschappenmand. De prijzen variëren naargelang het merk, de kwaliteit en het gewicht . Meestal wordt klonterend strooisel geleverd in verpakkingen van 15, 20 of 40 liter.

Als je dit nu omrekent naar de individuele liter, kom je op een prijs die meestal minder dan een euro per liter is. Zoals reeds gezegd kost het plantaardig strooisel iets meer, maar dit maakt nauwelijks een groot verschil.

Hieronder hebben we een overzicht gegeven van de verschillende soorten kattenbakvulling, hoe ze werken en hun prijzen:

Soorten kattenbakvulling Beschrijving Hoeveelheid Prijs
Plantaardige kattenbakvulling klonterend, aangenaam geurend, biologisch afbreekbaar, korrels zijn onschadelijk voor katten ca. 10 kg vanaf ca. 12 €
Strooisel op minerale basis absorberend, klonterend, geurstoffen, niet biologisch afbreekbaar ca. 15 kg vanaf ca. 12 €
Silicaatstrooisel absorberend, licht, anti-klonterend hx ca. 8 kg vanaf ca. 11 €

De prijs kan echter variëren naargelang de fabrikant. Strooisel op minerale basis is het goedkoopst, terwijl silicaatstrooisel een van de duurdere varianten is.

Welke soorten kattenbakvulling zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten kattenbakvulling

 • Plantaardig strooisel
 • Strooisel op minerale basis
 • Silicaat strooisel

De samenstelling van elk van deze soorten is iets anders, wat individuele voordelen en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van waar je de meeste waarde aan hecht, zijn verschillende soorten kattenbakvulling het beste voor je.

In het volgende gedeelte willen we je helpen de soort kattenbakvulling te vinden die in jouw geval het meest zinvol is. Om dit te doen, laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten kattenbakvulling en schetsen we duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Voor welk type kat is plantaardige kattenbakvulling geschikt en wat zijn de voordelen en nadelen?

Natuurlijk strooisel bestaat hoofdzakelijk uit stro, plantenvezels of hout. Dit zijn natuurlijk hernieuwbare grondstoffen. Het resultaat is een bijzonder milieuvriendelijk strooisel.

Advantages
 • Gering gewicht
 • Weinig stof
 • Biologisch afbreekbaar
 • Milieuvriendelijk
Disadvantages
 • Hoge prijs
 • Soms niet goed in het binden van vocht en geurtjes
 • Weinig aanbieders op de markt

Het strooisel bestaat uit korrels in de vorm van cilinders die vocht en geurtjes absorberen. Door de vorm van de korrels blijft het klonterende strooisel nauwelijks in de vacht van de dieren vastzitten. Dit maakt het ideaal voor huisdieren en andere huisdieren met een langere vacht.

Wat bevat kattenbakvulling op minerale basis en waar is het geschikt voor?

Kattenbakvulling op basis van mineralen bestaat uit mineralen die voorkomen in kleimineralen van de gesteenten bentoniet of sepoliet. Ze worden gewonnen met een zware impact op het milieu en zijn dus geen milieuvriendelijk absorptiemiddel.

Advantages
 • Zeer goed absorptievermogen
 • Goedkoop
Disadvantages
 • Niet biologisch afbreekbaar
 • Hoog gewicht
 • Mogelijk schadelijk stof
 • Professionele verwijdering vereist

Mineraal strooisel is niet in water oplosbaar, maar bevat wel in water oplosbare bestanddelen. Vloeistof en geuren worden geabsorbeerd zonder dat de minerale korrels met elkaar versmelten. Het is poreus en de afzonderlijke korrels hebben een groot oppervlak. Dit is ook de reden waarom klonterend strooisel vocht goed bindt.

Wat is silicaatstrooisel?

Silicaat is bekend dat het voorkomt in maandverband of babyluiers. Het absorbeert snel grote hoeveelheden vocht en geuren.

Advantages
 • Zeer goed absorptievermogen
 • Stofarm
 • Composteerbaar
 • Antibacterieel
Disadvantages
 • Bijna te licht
 • Mogelijk schadelijk voor de gezondheid van dieren

Zodra het vocht verdampt is, blijft de geur gebonden. Omdat het vrij licht is, is het niet noodzakelijk geschikt voor dieren met een lange vacht. Het is ook niet handig voor eigenaars van kleine kittens, want je moet voortdurend opletten dat de kittens de korreltjes niet opeten. Dit kan tot vergiftiging leiden.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kattenbakvulling te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke handige factoren je kunt gebruiken om kattenbakvulling te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen kun je lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Gewicht

Vooral bij online kopen zal op de productdisplay of -naam staan hoeveel liter de verpakking bevat. Je moet er steeds rekening mee houden dat liters en kilo’s niet hetzelfde zijn.

Dit betekent dat als je 40 liter kattenbakvulling koopt, je niet een zak van 40 kilo naar huis hoeft te sjouwen. Het hangt er altijd van af wat voor soort strooisel je koopt. Kattenbakvulling kan gemaakt zijn van verschillende materialen die een bepaald gewicht hebben. Als je ze echter in de kattenbak dumpt, nemen ze allemaal evenveel plaats in.

Maar hoeveel liter je ook koopt, kattenbakvulling is altijd zwaar. De meeste tassen wegen tussen de 10 en 15 kg. Het kan dus gemakkelijk zijn te ontdekken dat het dragen ervan niet zo gemakkelijk is. Daarom kan een handtruck heel nuttig zijn, vooral als je last hebt van rugklachten.

Omdat kattenbakvulling regelmatig gebruikt wordt, is het zinvoller om een grotere hoeveelheid van je favoriete kattenbakvulling te kopen en die veilig op te bergen. Met het meeste strooisel kun je een tot twee maanden doen. Dus als je meerdere zakken in huis bewaart, kun je meerdere maanden kattenbakvulling gebruiken zonder opnieuw boodschappen te hoeven doen.

Als je online koopt, moet je altijd op de verzendkosten letten. Het kan soms gebeuren dat er verzendkosten ontstaan door het hoge gewicht van het voorwerp.

Samenstelling van de kattenbakvulling

Besteed aandacht aan de samenstelling van de kattenbakvulling. Dit speelt een beslissende rol in hoe het strooisel zich gedraagt, of het milieuvriendelijk is en of het zelfs een gevaar voor de gezondheid van mens en dier kan opleveren.

Zo kan bijvoorbeeld kleistrooisel van betoniet respirabele vezels bevatten die de luchtwegen van mens en dier verontreinigen. Bovendien wordt het kleimateriaal tegen hoge kosten gewonnen in dagbouwmijnen en is het dus zeer schadelijk voor het milieu.

Katze sitzt auf Holztisch

Voor het welzijn van katten en mensen moet aandacht besteed worden aan de samenstelling van kattenbakvulling. Sommige ingrediënten, zoals betoniet, kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen, bijvoorbeeld. (Foto: Pixabay / pexels.com)

Stofvorming

Stofvorming is ook een belangrijk aspect. Kattenbakvulling die te stoffig is kan gevaarlijk zijn voor mens en kat. Daarom moet je altijd in gedachten houden hoe andere klanten de stoffigheid van het product hebben beoordeeld, of wat wij in onze analyse van een product hebben ontdekt.

De meeste kattennesten op de markt zijn stofarm. Er zijn echter maar weinig kattennesten die echt stofvrij zijn. Dit komt omdat in principe alle strooisel onopvallende hoeveelheden stof produceert. In kleine hoeveelheden is dit echter grotendeels onschadelijk.

Niettemin heeft sommige strooisels een slechte beoordeling wat stofvorming betreft. Bovendien kan het fijne stof zich op de omringende meubels afzetten en zo bijdragen tot de vervuiling van het huis.

Je moet vooral voorzichtig zijn met het vullen van het strooisel in de kattenbak. Dit is het proces waarbij het meeste stof ontstaat.

Clumping

Elk strooisel klontert anders. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en je moet zelf beslissen welke je verkiest.

Het meeste in de handel verkrijgbare strooisel is klonterend strooisel. Uiteindelijk klontert echter elk nest anders. Sommige strooisels hebben de neiging kleine, stevige klontjes te vormen. Ander strooisel vormt grote en zachte kluiten.

Bij sommige soorten strooisel gebeurt het af en toe dat de klonten aan de kattenbak blijven kleven of gewoon op de vloer neerslaan. Dit kan heel vervelend zijn bij de dagelijkse schoonmaak.

Korrelgrootte

Enerzijds beïnvloedt de korrelgrootte het welzijnsgevoel van je kat. Aan de andere kant heeft het ook invloed op hoe schoon je huis blijft.

Veel leveranciers adverteren dat de korrels die in hun kattenbakvulling zitten een bijzonder zacht effect hebben op de kat en zo zijn gevoel van welzijn verhogen. Ze hebben gelijk. Zachte pellesten zijn aangenamer voor de kat.

De grootte en lichtheid van de korrels is ook van cruciaal belang. Als je een kat hebt met een langere vacht en een kattenbakvulling gebruikt die grote en lichte korrels heeft, zul je een van de mensen zijn die hun huis vaker moeten schoonmaken dan anderen, omdat je kat de kattenbakvulling door het hele huis verspreidt. Katten met een korte vacht zijn veel gemakkelijker schoon te maken. Afhankelijk van wat voor soort kat je hebt, moet je de korrelgrootte in de gaten houden.

Katten zijn heel bijzondere dieren. De korrelgrootte bepaalt hoe je kat in het toilet kan graven. Omdat katten graag hun behoefte doen, moet je erop letten op welke kattenbakvulling je kat het meest reageert. Als je een kattenbakvulling koopt die je kat niet lekker vindt, kan je tijger op zoek gaan naar een nieuw toilet.

Biologisch

Biologische kattenbakvulling is minder schadelijk voor het milieu en minder problematisch om weg te gooien. Het vormt ook geen gevaar voor de gezondheid van mens of dier.

Biologische kattenbakvulling wordt gemaakt van natuurlijk hernieuwbare grondstoffen zoals maïs, plantenvezels of hout. Wat de prijs betreft, is biologische kattenbakvulling meestal iets duurder dan gewone kattenbakvulling.

Biologische kattenbakvulling is verkrijgbaar in supermarkten, drogisterijen, speciaalzaken en op het Internet.

Weggooien

Met alle kattenbakvulling moet voorzichtig omgesprongen worden met de manier waarop het weggegooid wordt. Er zijn vier mogelijkheden: via de bak voor organisch afval, het huisvuil, de compost of het toilet. Elk van deze verwijderingsmogelijkheden heeft bepaalde aspecten.

Je mag kattenbakvulling niet altijd in de vuilnisbak voor organisch afval deponeren. Sommige gemeenten staan dit niet toe en je bent dus strafbaar als je het in de bak voor organisch afval gooit.

Het is ook moeilijk om kattenbakvulling in de compostbak te gooien, want alleen biologisch afbreekbare kattenbakvulling mag er in, anders kan de hele compost verontreinigd raken.

Ook niet alle klonten moeten via het toilet weggegooid worden, want er is kans dat het toilet verstopt raakt of dat het afval aan de leidingen blijft kleven.

De veiligste methode is huishoudelijk afval, maar niet elke katteneigenaar wil dat per se. Huishoudelijk afval wordt in sommige huishoudens niet dagelijks verschoond en er kunnen onaangename geuren ontstaan.

Wetenswaardigheden over kattenbakvulling

Hoe krijg ik mijn kleine kitten zover dat hij leert naar de kattenbak te gaan?

Het is vaak zo dat baby’s het gedrag van hun moeder imiteren.

Dus als je een goed opgevoede kat hebt, zal het kitten het gedrag van de volwassen kat imiteren. Maar als het de eerste keer is dat je een kitten opneemt, zul je geduldig en volhardend moeten zijn.

Het is het gunstigst om de baby na de maaltijd op zijn rustige plaats te zetten. Als het kitten andere plaatsen zoekt om te poepen, moet je er azijn neerzetten. Ze houden niet van de geur en mijden de plek daarna.

Waarom eten katten kattenbakvulling?

Zodra je kat van de kattenbakvulling begint te eten, moet je hem naar de dierenarts brengen.

Want dan zal ze zeker wat gebreksverschijnselen hebben , hormonale stoornissen of darmparasieten. De kat probeert zijn tekorten te compenseren door de kattenbakvulling op te eten, want de kattenbakvulling bevat veel mineralen. Daarom moet je altijd opletten wat je je kat te eten geeft.

Kan ik kattenbakvulling voor andere dieren gebruiken?

In principe kun je kattenbakvulling gebruiken voor andere kleine huisdieren die hun behoefte in huis doen. Hoe je ze laat wennen aan naar het toilet gaan is natuurlijk voor elk soort dier anders.

Helpt dierenstrooisel tegen ongedierte en vochtigheid in huis?

Kattenbakvulling kan op vele manieren gebruikt worden – zowel tegen ongedierte als tegen vocht.

Muizen nemen de uitwerpselen van hun voornaamste vijand – de kat – waar en mijden dus deze plek als een natuurlijke beschermingsreactie. Omdat kattenbakvulling de functie heeft vocht te absorberen, kan het ook gebruikt worden als huismiddeltje om vocht te bestrijden. Breng gewoon kattenbakvulling aan op de vochtige plek in kwestie en laat het intrekken.

Is het mogelijk om zelf kattenbakvulling te maken en zijn er alternatieven voor kant-en-klare kattenbakvulling?

Als alternatief voor kattenbakvulling zijn er talloze manieren om het strooisel zelf te maken.

Aan de ene kant kun je het strooisel vervangen door gewoon zand, dat je ook in kinderzandbakken vindt. Er moet echter op gelet worden dat er grond en zout aan toegevoegd wordt. De aarde zorgt ervoor dat het zand aangenaam is voor de kat en het zout maakt het zand grofkorrelig.

Je kunt ook kattenbakvulling maken van gewone potgrond.

Is kattenbakvulling gevaarlijk voor het dier na een operatie?

Op zichzelf is kattenbakvulling niet noodzakelijk gevaarlijk voor het dier na een operatie.

Het is echter nuttig om de eerste dagen na de operatie kattenbakvulling te vermijden. Dit is gunstig voor de wondhygiëne en de genezing.

Foto credit: Krysten Merriman / pexels.com

Reviews