Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

28Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kat drinkfontein test 2022. Hier stellen we alle drinkfonteinen voor katten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste drinkfontein voor katten te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Indien beschikbaar bieden we ook interessante katten drinkfontein video’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een drinkfontein voor katten wilt kopen.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • Katten drinken bij voorkeur uit stromend water en buiten de maaltijden om. Het ligt niet in hun aard om stilstaand water te drinken direct na het voeren. Een drinkfontein biedt daarom de optimale omstandigheden.
 • Let op de stroomrichting en het volume van het gespetter dat je kat verkiest, om het juiste model kattendrinkfontein te kopen.
 • Goed materiaal en een eenvoudig ontwerp van de drinkfontein kunnen het wekelijks schoonmaken vergemakkelijken.

Katten drinkfontein: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kattendrinkfontein koopt

Waarom heb ik een kattendrinkfontein nodig?

Veel katteneigenaren hebben het probleem dat hun huisdieren niet genoeg drinken. Maar water is uiterst belangrijk voor katten! Hun organisme bestaat hoofdzakelijk uit water. Een kat van 5 kg moet minstens 250 ml water per dag drinken.

De reden dat katten te weinig drinken is hun basisinstinct. Deze tamme dieren zijn nog van hun wilde voorouders gewend om voldoende water uit hun prooi te halen. Daarom voelen ze alleen dorst als ze extreem veel water nodig hebben.

Voor de gezondheid van je kat moet hij zo veel mogelijk drinken. Katten geven de voorkeur aan vers stromend water dat buiten het voedselgebied staat. (Image source: pixabay.com / suju)

Aan de andere kant zijn katten kieskeurig. Ze verkiezen stromend water dat fris is en minder vuil en bacteriën bevat.

Als katten te weinig drinken, kunnen gezondheidsproblemen op het gebied van blaas en nieren ontstaan. Daarom is het zinvol te investeren in een drinkfontein. Het motiveert je huisdier om meer te drinken.

Hoe werkt een kattendrinkfontein?

De functie van een drinkfontein voor katten is heel eenvoudig.

Het water zit meestal in een bakje. Dit wordt door een waterpomp opgepompt en stroomt dan terug in het bassin. Katten worden aangetrokken door de beweging en het gespetter.

Wist je dat een drinkfontein het oerinstinct in je kat wekt? Zelfs wilde katten reageerden sterk op beweging en gaven de voorkeur aan stromend water.

Hoeveel kost een katten drinkfontein?

De prijzen voor kattendrinkfonteinen lopen sterk uiteen. We raden je aan niet alleen de goedkope modellen te overwegen. Meestal gaan ze niet zo lang mee en zijn er snel reserve-onderdelen nodig.

Kwaliteit, materiaal en grootte spelen een rol in de prijs.

Een kleine plastic drinkfontein kost bijvoorbeeld ongeveer €20. Voor een kleine keramische fontein is de prijs al rond de 40€. Grotere drinkfonteinen zijn ook verkrijgbaar vanaf 40-50€.

Drinkfontein type prijs
Eenvoudige plastic drinkfontein 20 – 30€
Roestvrij staal 35 – 80€
Keramische drinkfontein 40 – 60€

Voor complexere kattendrinkfonteinen zijn vaak reserve-onderdelen nodig. Hier vind je een lijst van de kosten voor reserve-onderdelen:

Reserve-onderdeel Prijs
Filter 5 – 25€
Pomp 15 – 30€
Slang 5 – 10€

Welke alternatieven zijn er voor een kattendrinkfontein?

Er zijn weinig alternatieven voor drinkfonteinen voor katten.

Een mogelijkheid is om de kraan de hele tijd lichtjes te laten lopen. Dit verhoogt echter al snel je waterkosten.

Voor een winstgevender resultaat kun je verschillende waterbakken rond je huis zetten. Zelfs als het alleen stilstaand water is, zal de kat de gelegenheid krijgen om op zijn favoriete plaatsen te drinken. Het ligt in hun aard niet te drinken op de plaats waar ze eten.

Welke soorten drinkfonteinen voor katten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een kattendrinkfontein met filter en wat zijn de voor- en nadelen?

De bedoeling van een waterfilter is om vuil uit het water op te vangen.

Hiertoe behoort vuil veroorzaakt door metalen, bacteriën en kalkaanslag. Zo blijft het water vers – en katten houden van vers water!

Opgelet: Een filter moet regelmatig vervangen worden! Verontreinigd water is erger dan een drinkfontein zonder filter!

Je zult echter meer moeten betalen voor het filter. Als hij defect is, moet hij vervangen worden. Bovendien moet een filter gereinigd worden om goed te kunnen werken, wat weer meer werk betekent.

Voordelen
 • Verbetert de smaak
 • Verwijdert bacteriën
 • Vangt haren op
 • Minder kalkaanslag
Nadelen
 • Moeilijker schoon te maken
 • Hogere kosten
 • Ingewikkelder in gebruik

Wat onderscheidt een katten drinkfontein zonder filter en wat zijn de voor- en nadelen?

Kattenfonteinen zonder filter hebben het voordeel dat ze gemakkelijk te bedienen zijn. Dit bespaart je geduld en geld. In sommige gevallen blijft het water zoet omdat het stroomt. Om verkalking te voorkomen moet de put echter regelmatig schoongemaakt worden.

Het grootste probleem met deze drinkfonteinen is dat er haren blijven hangen. Vooral bij langharige katten kan het een probleem worden als er veel haar op het water drijft.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Gemakkelijker in gebruik
 • Vereenvoudigd schoonmaken
Nadelen
 • Regelmatig ontkalken
 • Kattenhaar drijft

Wat zijn de kenmerken van een keramische kattendrinkfontein en wat zijn de voor- en nadelen?

Keramische kattendrinkfonteinen kosten meer, maar hebben het voordeel dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Het materiaal krast niet en kan zelfs in de afwasmachine; keramiek is bestand tegen zowel hitte als roest. Het koele materiaal houdt het water fris en koud.

Keramische drinkfonteinen zijn krasbestendig en hebben een goede grip door hun zware gewicht, maar ze kunnen gemakkelijk breken.

Je moet er altijd op letten dat de keramische fontein voor je kat van hoogwaardig materiaal gemaakt is; zo voorkom je loodvergiftiging.

Voordelen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Hittebestendig
 • Roestbestendig
 • Zwaar gewicht
Nadelen
 • Hogere kosten
 • Mogelijke loodvergiftiging
 • Kan breken

Wat zijn de kenmerken van een roestvrijstalen kattendrinkfontein en wat zijn de voor- en nadelen?

Roestvrijstalen kattendrinkfonteinen zijn robuust en hebben een stijlvolle uitstraling. Zo verstoren ze de esthetiek van je huis niet. Het materiaal is gemakkelijk te hanteren en gemakkelijk schoon te maken. Het is ook bestand tegen warm water.

Kattendrinkfonteinen van roestvast staal zijn weliswaar licht van gewicht – maar dat betekent ook dat ze sneller omgestoten worden. Inferieur roestvast staal loopt het risico te roesten. Er kunnen ook snel krasjes ontstaan, die op hun beurt een bron van bacteriën zijn.

Voordelen
 • Stevig
 • Stijlvol uiterlijk
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Roest sneller
 • Er kunnen krassen op komen
 • Licht van gewicht

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kattendrinkfonteinen te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke kattendrinkfonteinen.

De criteria die je kunt gebruiken om kattendrinkfonteinen met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Materiaal

De materialen van een kattendrinkfontein kunnen heel verschillend zijn. Ze hebben allemaal verschillende voordelen en nadelen. In de volgende tabel hebben we de meest voorkomende materialen samengebracht:

Materiaal voor katten drinkfontein Eigenschappen
Keramiek De meeste eigenaars van een drinkfontein gaan voor keramiek – hoewel de kosten iets hoger zijn. Keramische drinkfonteinen brengen veel voordelen met zich mee, zoals een zwaar gewicht, roest- en hittebestendigheid. Je kunt een keramische fontein gemakkelijk in de afwasmachine wassen. Helaas kan het ook snel stuk gaan.
Roestvrij staal Roestvrij stalen kattendrinkfonteinen zijn heel heilzaam. Ze zien er goed uit en zijn robuust. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken. Een probleem zijn krassen, die zich snel vormen en een verhoogd risico op bacteriën vormen. Roestvrijstalen fonteinen van goedkoop materiaal roesten ook sneller.
Plastic Katendrinkfonteinen van plastic moeten zo mogelijk vermeden worden. Natuurlijk zijn ze goedkoper – maar dat is het enige voordeel. Vaak zijn deze fonteinen erg krom en daardoor moeilijk schoon te maken. Bovendien hoopt kalk zich op plastic heel snel op. Door hun lichte gewicht glijden keramische fonteinen weg als de kat drinkt.

Je moet dus niet alleen letten op de esthetiek, maar ook op het praktische gebruik. De kwaliteit van het materiaal moet zo hoog mogelijk zijn om de lange levensduur van de drinkfontein te garanderen.

Waterdebiet

Vanwege de verschillende voorkeuren van katten zijn er veel verschillende modellen drinkfonteinen. Ze verschillen o.a. in de stromingsbeweging en het drinkoppervlak.

Veel katten houden van het snelle stromen en spetteren van water. Een waterstraal, een fontein en een tuinslang zijn hier ideaal. Als de fontein bedoeld is om de kat tot spelen aan te zetten, is een kleine waterval precies goed.

Andere katten zijn erg schuw en vermijden luide en snelle geluiden. Bijgevolg is hier een ander model van drinkfontein nodig. Het water moet zo stil en zacht mogelijk in het bassin landen via een kleine waterval.

Gewicht

Het gewicht van je kattendrinkfontein speelt ook een belangrijke rol. Als de drinkfontein te licht is, zal hij tijdens het drinken verschuiven en stap voor stap bewegen. Dienovereenkomstig zal het water snel overlopen.

Als je kat speels is, kies dan een zwaardere drinkfontein. Dit zal moeilijk te verplaatsen of om te stoten zijn. Keramische fonteinen zijn bijzonder populair.

Drive

De meeste drinkfonteinen voor katten werken op een stroomkabel. Dit betekent dat ze permanent ingeschakeld kunnen worden. Niettemin zijn ze aan één plaats gebonden. Wees voorzichtig als je kat graag door kabels kauwt.

Niettemin zijn stroomkabels voordeliger voor kattendrinkfonteinen. Drinkfonteinen die op batterijen of oplaadbare accu’s werken moeten voortdurend opgeladen worden. Zo kan er gemakkelijk water in de elektronische schakeling komen. Bovendien neemt de batterij meer ruimte in de fontein in, waardoor er minder water kan stromen.

Schoonmaken

Omdat een kattendrinkfontein minstens eenmaal per week schoongemaakt moet worden, is het een hele opluchting als je fontein zo weinig mogelijk losse onderdelen bevat. Het oppervlak moet ook vlak zijn en niet schuin om de toegang te vergemakkelijken.

Wetenswaardigheden over kattendrinkfonteinen

Hoe en hoe vaak maak ik mijn kattendrinkfontein schoon?

Je kattendrinkfontein moet minstens een keer per week schoongemaakt worden. Het verzamelt veel stof, haar en speeksel dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kat.

Factoren als de plaats van de fontein, de omgevingstemperatuur en de frequentie van het gebruik zijn van invloed op de mate van besmetting.

Let op: als het water vuil wordt en zich een slijmerige film vormt, is het bijna te laat. Schoonmaken was hier al lang nodig geweest!

Ga bij het schoonmaken als volgt te werk

 1. Haal de stekker uit je drinkfontein en verwijder het overgebleven water
 2. Verwijder het filter en de waterpomp. Deze delen kun je het beste schoonmaken met azijnessence of citroensap. Besteed speciale aandacht aan het verwijderen van kalk, zodat beide onderdelen zonder problemen werken.
 3. Het bassin en het oppervlak van de fontein maak je het best schoon met een zachte spons. Je kunt azijnreiniger gebruiken of een beetje zoutoplossing. Chemische schoonmaakmiddelen moeten echter vermeden worden omdat ze tot vergiftiging kunnen leiden.
 4. Na het schoonmaken is het belangrijk alle onderdelen nog eens met schoon water af te spoelen. Zo voorkom je dat resten van het schoonmaakmiddel zich met het drinkwater van de kat vermengen.

Een kleine tip: Kattendrinkfonteinen van keramiek kunnen zelfs in de afwasmachine gereinigd worden. Er blijft dus niets anders over dan het filter en de pomp, die met de hand schoongemaakt moeten worden.

Hoe vaak moet ik het water in mijn kattendrinkfontein verversen?

Er is geen vaste regel voor het verversen van het water. Natuurlijk is de algemene regel “hoe vaker, hoe beter”.

Het is het beste om elke dag een glas water bij te vullen en het om de 2 – 5 dagen te verversen met het schoonmaken. Dit voorkomt onaangename geuren en de vorming van algen.

Hoe en wanneer moet ik mijn kattendrinkfontein ontkalken?

Een drinkfontein voor katten moet regelmatig ontkalkt worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij het vervangen van het filter. Natuurlijk speelt hier ook het kalkgehalte van het water een rol. Als je water veel kalk bevat, kun je ook gefilterd water gebruiken.

Let op: niet alleen de kattendrinkfontein, maar ook de pomp en het filter moeten ontkalkt worden om een optimale werking te garanderen.

Om je kattenfontein te ontkalken, kun je huishoudelijke ontkalkingsmiddelen gebruiken, zoals azijnessence of citroensap. Daarna is het belangrijk het product goed af te spoelen, zodat er geen residu overblijft dat zich met het drinkwater van je kat vermengt.

Hoe vaak moet ik het filter van mijn kattendrinkfontein vervangen?

Het is nodig het filter van drinkfonteinen te vervangen als het erg vuil is. In het algemeen moet het filter bij elke schoonmaakbeurt van de drinkfontein gewassen worden om hem efficiënter te houden. Het filter moet om de 4 – 6 weken vervangen worden.

Hoe laat ik mijn kat wennen aan de kattendrinkfontein?

De meeste katten voelen zich onmiddellijk aangetrokken tot stromend water en drinken uit de kattenfontein is geen probleem.

Als je kat erg schuw is, zal ze langzaam aan de drinkfontein moeten wennen. Je hebt wat tijd en geduld nodig.

Om uit te vinden of je kat een drinkfontein zou gebruiken, probeer je de kraan te laten lopen. Observeer nu of de kat ervan drinkt. (Bron: pixabay.com / wei lee)

Vraag je eerst af of je de kattendrinkfontein wel juist geplaatst hebt. De drinkfontein moet beslist ’s nachts aan staan, want de meeste katten drinken alleen ’s nachts.

Het moet ook ver van de kattenbak en de etensbak geplaatst worden.

Je kunt trouwens testen of je kat van stromend water houdt door een stromende kraan te gebruiken. Als de kat er graag uit drinkt, zal hij ook graag een drinkfontein voor katten gebruiken.

Een trucje is om het water in het begin te mengen met een beetje melk of ongezouten kippenbouillon. Dit maakt het smakelijker voor je kat.

Wat te doen als de kat met de drinkfontein speelt?

Is je kat speels en houdt hij van lichaamsbeweging in het water? Dit zou geen probleem moeten zijn. Zelfs als de kat niet direct uit de fontein drinkt, zal hij indirect water opnemen. Dit doet hij door aan zijn natte poten te likken.

Om de vloer schoon te houden, raden we je aan een doek onder de fontein te spannen om water op te nemen.

Wat moet ik doen als de drinkfontein van mijn kat te veel lawaai maakt?

Als de motor harde geluiden maakt, kun je de fontein voorlopig uitgeschakeld laten. Zo krijgt je kat de kans eraan te snuffelen en van het niet-stromende water te drinken. Langzaam zal hij wennen aan het gezoem van de motor.

Luid opspattend water stoort de meeste katten niet. Ze vinden het veel aantrekkelijker. Er zijn zelfs aangepaste toevoegingen voor de toren die het water nog meer doen stromen en zo het geluid versterken.

Kan ik zelf een kattendrinkfontein maken?

Natuurlijk kun je zelf een kattenfontein maken. Maar zorg ervoor dat je hoogwaardige materialen gebruikt waaraan je kat zich niet kan bezeren.

 • Je hebt een kleine aquariumpomp en een slang nodig. Plaats de pomp in een kom en vul hem met water.
 • Bedek de pomp met een bloempot met de bovenstaande opening. Het water moet door de slang uit deze opening lopen.
 • Leg stenen rond de bloempot, zodat je kat hem niet kan omstoten. De stenen mogen het water niet bevlekken!

Beeldbron: pixabay.com / rihaij

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies