Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Een kandelaar kan niet alleen licht brengen in een donkere kamer, maar ook een belangrijke bijdrage leveren tot de sfeer van de kamer. Afhankelijk van het model dat je kiest, kan dezelfde kamer er elegant, modern of eenvoudig uitzien.

De kunst is natuurlijk om de juiste kandelaar voor je behoeften te vinden. Wil je gewoon thuis een decoratief accent aanbrengen of moet het je bedrijfspand visueel opfleuren en zo een bepaalde sfeer op de klanten overbrengen?

Afhankelijk van je behoeften kan een verzilverde kandelaar of een kandelaar van metaal, staand of hangend, geschikt voor je zijn. We willen je graag helpen de juiste keuze te maken met onze bijdrage.
Belangrijk om te weten

  • Kandelaars kunnen niet alleen je kamer verlichten, maar door hun vormgeving ook een unieke sfeer scheppen.
  • Belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden als je een kandelaar koopt zijn de afmetingen en de grootte van de kaars.
  • Afhankelijk van het materiaal moet je van tijd tot tijd de was van je kandelaar schoonmaken of verwijderen.

Kandelaar: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen de ideale kandelaar voor je te vinden, hebben we belangrijke koopcriteria op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden.

In het volgende leggen we de aankoopcriteria meer in detail uit, zodat je een overzicht hebt en gemakkelijker je kandelaar kunt kiezen.

Afmetingen

Afhankelijk van waar je je kandelaar voor wilt gebruiken, is het belangrijk om op de afmetingen te letten. Als je je kandelaar als tafeldecoratie wilt gebruiken, b.v. bij feestelijke gelegenheden, mag hij niet te veel plaats innemen. Zelfs als je al een bepaalde plaats voor je sierkandelaar gekozen hebt, is het belangrijk dat je eerst nagaat of de kandelaar er überhaupt wel past.

Materiaal

Dit aankoopcriterium is doorslaggevend voor het uiterlijk, maar ook voor de duurzaamheid. Metalen modellen zijn steviger en krassen vallen minder op.

Naargelang je de kandelaars buiten of alleen binnenshuis wilt gebruiken, is het belangrijk hier aandacht aan te besteden, zodat de kandelaar lang meegaat.

Design

De inrichting is cruciaal voor het bepalen van de sfeer in de kamer. Zo vervult je kandelaar niet alleen de praktische functie van het verlichten van de kamer, maar kan hij de kamer ook versieren.

Sommige ongewone of bijzondere ontwerpen kunnen al als een kunstwerk beschouwd worden en spreken dus een gevoel voor esthetiek aan en geven er uitdrukking aan.

Kaarsenmaat

Het is ook belangrijk erop te letten wat de diameter van elke kaarsenhouder is, zodat je weet welke kaarsen in de kroonluchter zullen passen.

Omdat er verschillende kaarsvormen zijn: Zuilkaarsen, kegelkaarsen, stokkaarsen, waxinelichtjes of zelfs LED kaarsen. Vaak moet je de kaarsen kopen, want die zijn niet inbegrepen.

Shopgids Kandelaar: Alles wat je moet weten

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen die vaak over kandelaars gesteld worden.

Hoe verzorg je een kandelaar?

Afhankelijk van het materiaal waarvan je kandelaar gemaakt is, kan het zijn dat je er weinig zorg aan besteedt, of dat je hem steeds weer moet poetsen en schoonmaken.

Een metalen kandelaar hoeft niet veel schoongemaakt of onderhouden te worden. Voor het onderhoud van zilver kun je je kandelaar schoonmaken met tandpasta of met het schuim van een reinigingssteen.

Als je kandelaar geen druipbeschermer heeft en je wilt er was van verwijderen, kun je hem een uur in het vriesvak leggen. Dit maakt het gemakkelijker om de was te verwijderen.

Welke soorten kandelaars zijn er?

Kandelaars zijn er in veel verschillende variaties: Hangend voor aan de muur, staand als tafelversiering of voor op de vloer. In de klassieke uitvoering kunnen ze 1-armig, 3-armig of zelfs 5-armig zijn. Er zijn echter ook kandelaars met een heel andere vormgeving zonder armen.

kerzenleuchter-test

Er zijn veel verschillende soorten kandelaars die een kamer optisch kunnen opfleuren en een bijzondere sfeer scheppen. (Image source: cottonbro / Pexels)

Bovendien zijn er kandelaars voor verschillende soorten kaarsen of zelfs elektrische. Ze zijn er met verschillende motieven en zijn gemaakt van messing, porselein, metaal, zilver, enz.

Ze kunnen een moderne vormgeving hebben, maar ook een barokke, vintage of Scandinavische. Zo zie je maar, er zijn zoveel verschillende soorten kandelaars dat er voor elke gelegenheid, elke kamer en elke smaak iets te vinden moet zijn.

Hoeveel kost een kandelaar?

De prijs van kandelaars wordt in hoofdzaak bepaald door het materiaal en het uiterlijk. De volgende tabel moet je een overzicht geven van de prijzen die je voor een kandelaar kunt verwachten.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (5-15 €) Vaak eenvoudige ontwerpen van eenvoudig materiaal
Middelmatig geprijsd (15-25 €) Edelere materialen en ontwerpen
Hoog geprijsd (25-40 € of meer) Hoogwaardige materialen, die soms zorg nodig hebben of ongewone ontwerpen

Zoals je ziet, kun je al kandelaars krijgen voor weinig geld. Als je echter een exclusief of origineel ontwerp wilt, moet je iets meer geld uitgeven.

Wat is de betekenis van de kandelaar in de godsdienst?

De zevenarmige kandelaar of menora is een belangrijk religieus symbool in het Jodendom. Voor de Joden is God het licht en de kandelaar staat dus voor de aanwezigheid van God.

Deze joodse kandelaar heeft de vorm van een boom en de 7 armen staan voor de 6 dagen van de schepping en de zevende dag, de rustdag, ook wel sjabbat genoemd.

Samenvatting

Kandelaars geven niet alleen licht in je kamer of buiten, maar vervullen door hun uiterlijk ook een ontwerpfunctie en kunnen de sfeer van een kamer aanzienlijk bepalen.

Ze zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen. Afhankelijk van het materiaal moet je ze af en toe schoonmaken of ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken en robuust.

Met ons artikel hebben we je een paar modellen laten zien en alle belangrijke vragen over kandelaars beantwoord, zodat je op basis van onze koopcriteria de kandelaar kunt vinden die het beste bij je past.

Foto bron: Matt Britney / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies