Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

20Products analyzed

24Hours invested

8Studies researched

79Comments collected

In de wintermaanden en vooral als we verkouden zijn, drinken we graag thee. Kamillethee is een klassieker onder de theeën. Het is vooral bekend om zijn veelzijdige werking. De oude Egyptenaren waardeerden al het effect van de gele bloesems.

Onder hen werd kamille beschouwd als de bloem van de zonnegod Re. Kamillethee maakt je mooi, slank en fit. Maar hoe werkt dat precies en is het waar? We beantwoorden deze en andere vragen voor je in onze gids. We hebben ook verschillende kamille theeën vergeleken en de belangrijkste koopcriteria samengesteld.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Kamillethee heeft een ontstekingsremmende, krampstillende, ontzwellende, kalmerende, antibacteriële en schimmelwerende werking.
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn de doelgroep, de additieven, de herkomst en de bereidingswijze, d.w.z. zakje, losse thee of korrels.
  • Er zijn veel verschillende soorten kamille. De twee belangrijkste zijn de echte kamille en de Roomse kamille.

Kamille thee: Onze selectie

In het volgende geven we je een uitgebreid overzicht van de grote keuze aan kamille theeën. Een paar van onze favorieten moeten je helpen een product te vinden dat bij je past en je aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Koop- en beoordelingscriteria voor kamillethee

Om het je gemakkelijker te maken je volgende kamillethee te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat, zodat je de beste kamillethee voor jou kunt vinden. Deze criteria zijn als volgt:

In het volgende gaan we in detail in op de aankoopcriteria en leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Zakjes, los of in korrelvorm

Er zijn verschillende manieren om kamillethee te bereiden. Je kunt voorverpakte theezakjes met kokend water in een kopje laten trekken. Of je kunt losse theeblaadjes nemen en die samen met kokend water in een zeef of thee-ei laten trekken in het kopje. Dit zijn de twee meest gebruikelijke manieren om thee te bereiden.

Er is ook kamillethee in granulaatvorm, de zogenaamde instant thee. Bij zakjesthee en ook bij granulaat is het echter vaak zo dat de kamillebloemen te zwaar geplet worden. Dit betekent dat de thee een groot deel van zijn werking verliest. Als je kamillethee niet alleen voor de smaak maar ook voor de genezende eigenschappen wilt kopen, raden we losse thee aan.

Doelgroep

De meeste kamillethee is voor volwassenen. Daar vind je de grootste keuze aan thee. Maar de gezondheidsvoordelen van kamillethee zijn ook goed voor veel andere doelgroepen. Zo is er bijvoorbeeld extra kamillethee voor baby’s en kinderen. Dit is meestal biologische thee.

Een kruidenmengsel van kamille, venkel, anijs en karwij wordt vaak gebruikt voor baby’s.

Maar sommige dieren, zoals honden en paarden, hebben ook baat bij de helende eigenschappen van kamillethee. Ze krijgen de losse thee, d.w.z. gedroogde kamillebloemen, dagelijks bij hun eten. De thee moet natuurlijk zijn. Maar wees voorzichtig: Er zijn ook groepen die geen kamillethee verdragen. Daartoe behoren zwangere vrouwen en katten, bijvoorbeeld.

Toevoegingen

Helaas komt de kamille die in gewone winkels voor thee gebruikt wordt van industriële plantages. Daar worden vaak chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De voorverpakte thee kan ook additieven bevatten zoals conserveermiddelen, smaakversterkers, kunstmatige smaakstoffen of kunstmatige kleurstoffen.

Deze toevoegingen verminderen de helende werking van kamillethee. Daarom zijn gedroogde bladeren van biologisch geteelde kamille van beduidend betere kwaliteit.

Herkomst

De kamille die in de conventionele handel voor thee gebruikt wordt, komt vaak uit Egypte, Argentinië en Zuidoost-Europa. Ten eerste kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen er niet gecontroleerd worden, waardoor ze vaak van mindere kwaliteit zijn. En ten tweede is de lange afstand onnodig schadelijk voor het milieu. Om deze redenen raden we aan er zeker van te zijn dat de kamille uit de streek of uit Duitsland komt.

Gids: Veel gestelde vragen over kamillethee uitvoerig beantwoord

In onze gids beantwoorden we de belangrijkste vragen over kamillethee. We willen je voldoende informatie geven en je een dieper inzicht in het onderwerp verschaffen.

Welk effect heeft kamillethee?

Kamille bevat een aantal plantaardige stoffen waarvan men denkt dat ze een antioxiderende werking hebben. Hiertoe behoren bisabolol en chamazuleen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van kamillethee.

Kamillethee heeft een krampstillend effect. Daarom gebruiken vrouwen het vaak om menstruatiepijn te verlichten. Het kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen bij diabetici. Bovendien bevat kamillethee stoffen die ontstekingen kunnen verminderen.

Gedroogde kamillebloemen vormen de basis van alle kamillethee (Foto bron: Oziel Gómez / Pexels)

Bovendien werkt kamillethee kalmerend, helpt mensen ontspannen en bevordert de slaap bij mensen die aan slapeloosheid lijden. Verder heeft kamillethee een antibacteriële werking en helpt tegen verkoudheid. Behalve de gezondheidsvoordelen maakt kamillethee je ook mooi.

Dankzij de helende, verhelderende en vochtinbrengende bestanddelen bestrijdt het huidonzuiverheden en geeft het haar een nieuwe glans. Men zegt zelfs dat het helpt bij gewichtsverlies door de vetverbranding te ondersteunen.

Voor wie is kamillethee geschikt?

Kamillethee is een klassieker onder de theeën. Behalve zijn geneeskrachtige eigenschappen heeft het ook een aangename smaak. Daarom is kamillethee geschikt voor zowat iedereen. Er zijn echter een paar uitzonderingen: Mensen die aan ernstige allergieën lijden, vooral aan pollenallergie, kunnen beter geen kamillethee drinken.

Dit komt omdat het vervuild kan zijn met pollen en allergische reacties kan opwekken. Zwangere vrouwen moeten ook kamillethee vermijden vanaf ongeveer de 37e week van de zwangerschap, want het kan voortijdige weeën opwekken.

Welke soorten kamillethee zijn er?

Er zijn verschillende soorten kamille. Echte kamille, Romeinse kamille, veldkamille, stinkende hondenkamille en ververserskamille zijn maar enkele van de vele soorten. Alleen de eerste twee soorten zijn van belang voor kamillethee. In tegenstelling tot echte kamille is Roomse kamille een overblijvend kruid en het is veel kleiner.

Bovendien is Roomse kamille niet zo wijdverbreid en daarom iets duurder dan echte kamille. Anderzijds zegt men dat het betere eigenschappen heeft dan echte kamille en, bijvoorbeeld, een koortswerende werking heeft.

Hoeveel kost kamillethee?

Kamillethee kan in prijs variëren van laag tot hoog. Dit komt door de teelt, de oogst, de herkomst en de kwaliteit van de kamillebloemen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende prijsklassen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd 1 – 3 €) Industrieel geproduceerde kamillethee, meestal zakjes thee
Middelgeprijsd 4 – 8 €) Zakjes thee van hoge kwaliteit, bv. biologisch afbreekbare thee.Bv. biologisch afbreekbare piramidezakjes of losse kamillethee van goede kwaliteit
Hooggeprijsd 9 – 16 €) biologische thee van bijzonder goede kwaliteit, vaak hele, onbehandelde gedroogde kamillebloemen als losse thee, vaak met certificeringen

Kan kamillethee bijwerkingen hebben?

In principe is kamillethee niet schadelijk. Alleen als je te veel van de thee drinkt kunnen er milde bijwerkingen optreden. Deze omvatten overgevoeligheidsreacties van de huid of misselijkheid en braken. Zoals reeds beschreven kunnen allergische personen en zwangere vrouwen ook andere bijwerkingen ondervinden, zoals allergische reacties of inductie van de bevalling.

Je moet er ook voor zorgen dat de thee bewaard wordt op een koele, droge plaats, uit de buurt van licht. Zo voorkom je dat de thee bederft. Dit gebeurt heel zelden, maar je moet geen risico nemen. We raden aan de thee in theeblikjes te bewaren.

Conclusie

Kamillethee is niet alleen een stimulerend middel, maar ook een geneesmiddel. Vanwege de veelzijdige effecten van de witgele bloesem wordt het een echte wonderdoener genoemd. Kamille heeft ontstekingsremmende, krampstillende, ontzwellende, kalmerende, antibacteriële en schimmelwerende effecten. Bovendien brengt het verschillende schoonheidseffecten teweeg en helpt het bij gewichtsverlies.

Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van kamillethee te kunnen genieten, zijn er echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. We bevelen losse biologische kamillethee aan uit gecontroleerde biologische teelt in Duitsland. Dit is de beste manier om de helende eigenschappen van de bloesem te ontwikkelen. Je komt dan echter in de hogere prijsklasse terecht. Maar de smaak en het effect van dit multitalent zijn de prijs waard.

(Omslagfoto: Melike Benli / Pexels)

Reviews