Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Of je hem nu koopt, zelf ontwerpt of uitprint, een papieren kalender is nog steeds een heel belangrijk voorwerp in ons dagelijks leven, ondanks de vele online mogelijkheden.

Het maakt het gemakkelijker om afspraken, werk en vrije tijd te plannen en te coördineren. Het zorgt er ook voor dat je goed georganiseerd bent en een beter overzicht houdt.

Daarom hebben we verschillende modellen vergeleken en kom je te weten waar je op moet letten als je een kalender koopt, en hoe je de kalender vindt die ontworpen is om het beste bij je te passen.
Belangrijk om te weten

  • Een kalender is een overzicht van de dagen, weken en maanden van een jaar. Het wordt in het dagelijks leven gebruikt om afspraken, deadlines en data vast te leggen en te coördineren.
  • Goede kalenders zijn er in veel verschillende soorten en voor elk budget. Van studenten die zichzelf willen organiseren tot gezinnen met een hectisch dagelijks leven – er is een kalender voor iedereen en ook voor jou om je in je dagelijks leven te ondersteunen.
  • Alvorens te kopen is het belangrijk na te gaan welk type kalender het beste in je leven past en zijn doel dient. Denk ook aan andere selectiecriteria, zoals afmetingen, ontwerp, onderdelen en gewicht.

Kalender: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het je gemakkelijker te maken je volgende kalender te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat. Deze helpen je de beste kalender voor jou te vinden:

In het volgende leggen we de criteria meer in detail uit, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Grootte

De grootte van de kalender is een belangrijk criterium dat je beslist in overweging moet nemen, afhankelijk van het beoogde gebruik. Een handige A5 zakkalender is gemakkelijker te gebruiken onderweg en neemt minder plaats in in je tas of op je bureau. Een A4 kalenderboek daarentegen biedt meer ruimte voor allerlei aantekeningen, maar is meer geschikt voor planning en gebruik thuis.

Componenten

Intussen bestaat een kalender uit veel meer dan een eenvoudig week- of dagoverzicht. Pagina’s die extra ruimte bieden voor notities, to-do lijstjes, budgettering of trackers kunnen je agenda aanvullen en er een multifunctioneel hulpmiddel van maken. Dit kan echter ook snel tot verwarring leiden.

Het is ook handig om te bedenken of een lint, pennenlus of achterzakje belangrijk voor je is. Wees je dus vóór je koopt bewust van het doel dat je kalender moet vervullen, zodat je er het meeste uit kunt halen.

Design

Voor veel mensen moet een kalender niet alleen functioneel en gemakkelijk hanteerbaar zijn, maar ook visueel aantrekkelijk. Als een mooie kalender je motiveert, zijn een visueel aantrekkelijk ontwerp en een harmonieuze keuze van kleuren belangrijk bij het zoeken naar de perfecte. Je moet er plezier in hebben het op te pakken en te gebruiken.

Gewicht

Net als de grootte is het totale gewicht van je kalender belangrijk als je hem mee wilt nemen voor onderweg. Zware zakkalenders met een harde kaft zien er misschien heel hoogwaardig uit, maar ze zijn meer geschikt voor thuisgebruik. Als je ook graag in de trein plant, kan een lichte zakkalender met zachte kaft precies goed voor je zijn.

Shopgids Kalender: Alles wat je moet weten

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over kalenders, zodat je goed geïnformeerd een kalender kunt kopen.

Voor wie is een kalender

bedoeld? Een kalender is een alledaags voorwerp dat voor iedereen in een of andere vorm geschikt en nuttig is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kalender app op je smartphone of tablet, is een kalender in papieren vorm handig als je niet alleen graag plant, maar ook ontwerpt en graag iets in je handen hebt.

kalender-test

Het woord kalender komt van het laat Latijnse woord calendarius en betekent een gids door het jaar. (Image source: NORTHFOLK / Unsplash)

Afhankelijk van de mate waarin je je dagelijks leven wilt structureren, kun je een eenvoudige kalender kiezen met alleen een overzicht van het jaar, de maand en de week, of een die ontworpen is om ruimte te bieden aan andere delen van je leven, zoals een tracker, reflectiepagina’s of je doelen.

Welke soorten kalenders zijn er?

Er zijn verschillende soorten kalenders of systemen, afhankelijk van de basis die gebruikt wordt om de lengte van het kalenderjaar te bepalen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen astronomische en rekenkundige kalenders.

De bekendste van de rekenkalenders en de meest verbreide in de wereld is de Gregoriaanse kalender. Er zijn ook afwisselende jaarkalenders. Deze hebben een vast aantal dagen, zodat het begin van het jaar door de seizoenen verandert.

Wat kost een kalender?

De prijs van een kalender varieert naargelang de gebruikte materialen, het ontwerp, de grootte en het merk. Een kalender die zijn functie vervult is er voor elk budget. De volgende tabel geeft je informatie over de mogelijke prijzen van een kalender:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (4-5€) Sjablonen om te drukken of kalenders met een eenvoudig ontwerp
Middelgeprijsd (5- 20€) Grotere keuze aan omslagmaterialen en ontwerpmogelijkheden
Hooggeprijsd (20€ en meer) Eersteklas materialen en hoogwaardig ontwerp

Zoals je ziet is er voor elk budget een optie. Zelfs een goedkope kalender dient zijn doel en kan goed gebruikt worden als planningsinstrument. Naarmate de prijs stijgt, stijgt ook de kwaliteit van het product, want de kalenderpagina’s zijn vaak nog beter doordacht en kunnen dus uitstekend gebruikt worden.

Samenvatting

Om je afspraken, data en verschillende andere gebieden van je leven te organiseren en te structureren, kun je bijna niet zonder een kalender in een of andere vorm. Het kan niet alleen een nuttige en tijdbesparende aankoop zijn, maar ook een bron van plezier en oriëntatie.

De ruime keuze aan kalenders die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, verzekert je ervan dat je de juiste begeleider voor het dagelijkse leven zult vinden. Een goede kalender combineert gebruiksgemak en aantrekkelijk ontwerp en zorgt er uiteindelijk voor dat je meer ontspannen door het leven kunt gaan.

Foto bron: hudsoncrafted / Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies