Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

51Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Vooral in de koude wintertijd is veel verwarming onvermijdelijk voor een warm huis. Verwarmingskosten hebben de neiging ongecontroleerd omhoog te schieten. Bovendien stijgt de warmte van de radiator naar boven in plaats van in de kamer verdeeld te worden. Een gelijkmatige verdeling van de warmte wordt zo meestal niet bereikt en leidt ertoe dat nog meer radiatoren in werking moeten worden gesteld.

De verwarmingskosten worden niet gespaard. Als je verwarmt met een open haard of houtkachel, kun je dit voorkomen. Kachelventilatoren helpen om de warmte van de kachel over de kamer te verdelen. Dit gebeurt zonder elektriciteit en is dus zeer energiezuinig en kostenbesparend. In onze kachelventilator test 2021 leggen we alles uit wat je over kachelventilatoren moet weten.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een kachelventilator verdeelt de warmte van een kachel efficiënt in de ruimte en zorgt er zo voor dat de lokalen sneller verwarmd zijn. Dit bespaart op verwarmingskosten.
 • Als de kachelventilator niet werkt, is dat vaak omdat de kachel niet heet genoeg wordt. Tegelkachels zijn vaak niet heet genoeg om de kachelventilator te laten werken. Een stabiele standaard is ook een eerste vereiste voor een goede warmteoverdracht en soepele werking van de kachelventilator.
 • Veiligheid staat altijd voorop. Oververhitting van de ventilator kan worden voorkomen door regelmatige temperatuurcontroles en ingebouwde oververhittingsbeveiliging.

Kachelventilator: Onze selectie

Ovenventilatoren: koop- en beoordelingscriteria

Kachelventilatoren zijn er in verschillende uitvoeringen. Welke de juiste is hangt af van de kachel en de te verwarmen ruimte. Hier is een lijst van de belangrijkste criteria.

Teleurstellingen kun je voorkomen door vóór je aankoop precies uit te zoeken welke ventilator voor jou het beste is.

Afmetingen

Afhankelijk van de grootte van de kamer en het gewenste vermogen, moeten ovenventilatoren van verschillende grootte gebruikt worden. Een kleinere ventilator is misschien onopvallender, maar biedt ook minder vermogen. Voor grote kamers kan dit soms niet genoeg zijn.

Daarom zijn modellen met grotere bladen hier meer geschikt. Let hier goed op de bedrijfstemperatuur! Ook de grootte van de stand moet overwogen worden. Als het te groot is, past het misschien niet op het fornuis.

Het is belangrijk dat de ventilator stabiel en stevig op de kachel kan staan om een goede warmteoverdracht te garanderen.

Het is daarom beter om van tevoren te meten hoeveel ruimte je op het fornuis hebt. Als alternatief kun je een kachelventilator kiezen die op de kachelpijp gemonteerd wordt.

Bedrijfstemperatuur

De kachel moet een bepaalde temperatuur bereiken om de ventilator te starten! Hier worden vaak fouten gemaakt die tot teleurstelling leiden.

Je moet de temperatuur van tevoren controleren. Soms worden ovens niet heet genoeg.

De starttemperatuur varieert afhankelijk van het type en de fabrikant van de kachelventilator. De temperatuur die de kachel moet bereiken ligt meestal tussen 50 en 85 graden. Je moet de temperatuur van tevoren met een thermometer controleren. Vooral speksteenkachels worden vaak niet heet genoeg.

Ook de maximumtemperatuur moet in acht genomen worden. Ovenventilatoren kunnen oververhit raken als de temperatuur te hoog is. In de meeste gevallen is de ventilator gemaakt van bimetaal, dat hem kan beschermen. Sommige modellen hebben een extra ingebouwde bescherming tegen oververhitting.

Aantal rotorbladen

Ovenventilatoren zijn verkrijgbaar met 3, 4 en 5 bladen. Er zijn ook tweemotorige modellen. Deze zijn ook verkrijgbaar met elk 3 of 4 bladen.

In het algemeen geldt: hoe meer bladen, hoe beter de warmteverdeling. Je moet er echter rekening mee houden dat de hoeveelheid en de grootte van de schoepen ook de benodigde energie verhoogt, wat de snelheid van de ventilator bepaalt.

Dus heeft de kachelventilator met meer bladen meestal een hogere starttemperatuur. Het aantal bladen moet daarom aangepast worden aan de warmte die de kachel bereikt. Voor grotere kamers moet je voor meer bladen gaan. Meer schoepen verdelen ook meer warme lucht in de kamer. Modellen met minder bladen zijn misschien niet voldoende. Denk dus vooraf na over het gewenste bereik.

Volume

Volume is voor veel mensen een heel belangrijk criterium. Door de energiebesparende aandrijving draaien bijna alle kachelventilatoren vrijwel geruisloos bij ongeveer 20-30 dB. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor omgevingen met baby’s en kleine kinderen. Gevoelige oren kunnen soms nog het verschil merken. In de regel lopen ovenventilatoren met 3 bladen luider dan die met 4 of 5 bladen. Dit komt omdat het volume iets afneemt met het aantal bladen.

Uitrusting

Afhankelijk van de kachelventilator en de fabrikant zijn de ventilatoren verschillend uitgerust. De meeste kachelventilatoren zijn van aluminium. Ook staal wordt bij de productie gebruikt. Ook de volgende kenmerken kunnen tot je tevredenheid bijdragen.

 1. Geanodiseerd aluminium: Ovenventilatoren van geanodiseerd aluminium hebben een extra laag die beschermt tegen slijtage en de duurzaamheid van het aluminium verlengt.
 2. Thermometer: Sommige ovenventilatoren worden geleverd met een thermometer om de oventemperatuur bij te houden.
 3. Magneten: Magneten op de ovenventilator zorgen voor een stevigere en stabielere stand.
 4. Veiligheid: Een ingebouwde oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat de ventilator automatisch wordt uitgeschakeld voor hij te heet wordt. In het algemeen moet je de kachelventilator na gebruik alleen met handschoenen aanpakken. Verlies de ventilator tijdens het gebruik ook niet uit het oog en laat kinderen niet zonder toezicht achter.

Extra uitrusting is niet absoluut nodig, maar kan echt nuttig zijn, afhankelijk van het fornuis. Om er zeker van te zijn dat je zo tevreden mogelijk bent met je ventilator, denk je van tevoren goed na over welke eigenschappen je wilt hebben.

Ovenventilatoren: Veel gestelde vragen en antwoorden

Als je op verwarmingskosten wilt besparen en je kamers sneller wilt verwarmen, is een kachelventilator de juiste keuze. Bij het maken van je keuze rijzen al snel veel belangrijke vragen, die we hieronder beantwoorden.

Voor wie is een kachelventilator geschikt?

Ovenventilatoren gebruiken de warmte van de oven als energiebron om de motor aan te drijven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Stirling motor, die door thermische uitzetting wordt aangedreven, en de thermo-elektrische motor.

Ofenventilator

Een kachelventilator is niet geschikt voor alle kachels. Open haarden en houtkachels zijn echter meestal goed geschikt. (Beeldbron: Aleks Marinkovic/unsplash)

Een bepaalde temperatuur is nodig om de kachelventilator te laten werken. De starttemperatuur kan variëren. Het is belangrijk op te merken dat een kachelventilator niet start als de temperatuur te laag is.

Een van de beste redenen om een kachelventilator te gebruiken is de verwarmingskosten die je bespaart.

De meeste kachelventilatoren zijn goed voor open haarden, houtkachels, pelletkachels. Deze bereiken meestal een temperatuur van 300 graden. Kachelventilatoren zijn ongeschikt voor speksteenkachels en radiatoren omdat er niet genoeg warmte wordt opgewekt. Maar afhankelijk van de kachel en de begintemperatuur kan de opgewekte warmte toch voldoende zijn. Dit moet van tevoren met een thermometer gecontroleerd worden.

Welke soorten ovenventilatoren zijn er?

Zoals reeds gezegd kunnen kachelventilatoren verschillende eigenschappen hebben. In het algemeen kunnen ze echter in twee soorten verdeeld worden, die elk bepaalde voor- en nadelen hebben. Hier vind je een overzicht.

Type Voordelen Nadelen
Stirling kachelventilator (stroomloos) Gedeeltelijk ook geschikt voor kachels met lagere oppervlaktetemperatuur, zelfregulerend Grote gevoeligheid voor stof en ingewikkelder schoonmaken
Thermo-elektrische kachelventilator (aangedreven door Seebeck effect, ook wel Peltier effect genoemd) Geschikt voor grote hitte, zelfregulerend Geen nadelen

De Stirling motor wordt aangedreven door thermische uitzetting van de lucht. Dit wordt met behulp van een gas in de motor omgezet in mechanische energie. De opgewekte energie drijft dan de propeller aan. Dit effect treedt zelfs op bij lagere oppervlaktetemperaturen. De constructie van de Stirling motor is iets gecompliceerder dan die van de thermo-elektrische motor.

Er zijn veel kleine onderdelen die het schoonmaken moeilijk maken. Ophopend stof kan tot defecten leiden. Een thermo-elektrische motor maakt gebruik van het Seebeck effect, dat ook wel het Peltier effect genoemd wordt. Ook deze motor werkt in principe zonder elektriciteit. Een Peltier element voorziet de motor van zelf opgewekte elektriciteit.

Een elektrische spanning wordt opgewekt door het temperatuurverschil in het onderste en bovenste deel van de ventilator. Dit stelt de motor in werking en de bladen beginnen te draaien. De thermo-elektrische motor is eenvoudig van ontwerp en gemakkelijk te reinigen. Hij heeft geen nadelen ten opzichte van de Stirling motor en is daarom de betere keuze voor hoge hitte.

Ofenventilator

Stem de grootte en het aantal bladen altijd af op de grootte van de kamer die je wilt verwarmen. Niet elke ovenventilator heeft hetzelfde bereik. (Beeldbron: CDC/unsplash)

Beide kachelventilatoren werken zonder elektriciteit en hebben geen externe stroombron nodig. Ze lopen bijna geruisloos en zijn zelfregulerend. Dit betekent dat als de warmtetoevoer afneemt, ook de snelheid van de schoepen afneemt. Dit leidt tot een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Hoeveel kost een kachelventilator?

Ovenventilatoren zijn er in alle prijsklassen. De prijsklassen voor de verschillende soorten zijn samengevat in de tabel hieronder.

Type prijsklasse
Stirling kachelventilator (stroomloos) 262 – 315 euro
Thermo-elektrische kachelventilator 28 – 200 euro

Omdat een thermo-elektrische motor geen nadelen heeft ten opzichte van een Stirling motor, worden nu vooral thermo-elektrische kachelventilatoren aangeboden. Voor liefhebbers van Stirling kachels is de keuze dus kleiner, wat de prijs opdrijft.

Naar onze mening zijn de meeste thermo-elektrische kachelventilatoren echter heel redelijk geprijsd, zeker als je de besparingen op de verwarmingskosten in aanmerking neemt. Afhankelijk van het type en de fabrikant is de prijs erg variabel. Je vindt er dus ook waaiers tot 4000 euro. Er zijn nauwelijks grenzen voor de fabrikant.

Welke alternatieven zijn er voor een kachelventilator?

Als je kachel bijvoorbeeld niet heet genoeg wordt en je toch graag beter zou willen verwarmen, zijn er de volgende alternatieven:

Alternatief Beschrijving
Warme lucht verdeler De warmte wordt door het hele huis/de hele flat verdeeld door pijpen die met de kachel verbonden zijn.
Ventilator Conventionele ventilator, niet aan te bevelen!

Een warme lucht verdeler verdeelt de warmte over het hele huis of de hele flat. Dit maakt hem natuurlijk nog efficiënter dan de kachelventilator, maar hij is ook veel duurder. In het hele huis/flat moeten geschikte en hittebestendige leidingen gelegd worden.

Op lange termijn kan dit verwarmingskosten besparen, maar in gehuurde kamers is de kachelventilator beduidend goedkoper. Een gewone ventilator kan niet op de kachel geplaatst worden vanwege de hoge hitte en er kan ongelijkmatige tocht ontstaan. Bovendien moet het met elektriciteit werken. Het wordt daarom niet aanbevolen als alternatief voor de kachelventilator.

Hoe en waar plaats ik een kachelventilator op de juiste manier?

De kachelventilator heeft een hete luchtstroom nodig om te kunnen werken. Kachelventilatoren met een standaard moeten boven op de open haard of kachel geplaatst worden. Een stevige en stabiele standaard is erg belangrijk voor een goede warmteoverdracht. Wel moet erop gelet worden dat de ventilator niet direct voor de kachelpijp geplaatst wordt, om het temperatuurverschil tussen het bovenste en onderste deel van de ventilator niet te verstoren.

Ofenventilator

Met een kachelventilator wordt de warmte snel gelijkmatig over de kamer verdeeld. Je hoeft dus niet direct voor de bron te zitten om het gezellig en warm te hebben. (Beeldbron: Sergei Solo/unsplash)

Kachelpijpventilatoren worden direct op de kachelpijp gemonteerd en hebben dus geen rechte voet nodig. De kachelpijp kan een goede 300 graden heet worden. Het is ook belangrijk dat de ventilator niet direct onder het plafond gemonteerd wordt. Zorg ervoor dat je toestel niet oververhit raakt. Gebruik zeker handschoenen bij het verplaatsen van de ventilator.

Hoe maak ik een kachelventilator schoon?

Je kachelventilator maakt veel mee en krijgt veel vuil en roet uit de schoorsteen. Om er zo lang mogelijk het beste uit te halen, moet je hem regelmatig schoonmaken. Hier zijn een paar tips over hoe je dat het beste kunt doen.

 1. Timing: Als je kachelventilator een piepend geluid maakt als hij draait, moet je hem schoonmaken. Zorg ervoor dat je het eerst laat afkoelen, zodat je je niet brandt.
 2. Water: Het meeste vuil kan er met water afgewassen worden. Je kunt een vochtige doek gebruiken om de oppervlakken voorzichtig schoon te maken. Vaak kun je de kachelventilator wassen in de gootsteen. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant.
 3. Reinigingsmiddelen: Hardnekkig vuil is vaak moeilijk te verwijderen met water. Als dit het geval is, kun je ook afwasmiddel gebruiken. Attentie! Geanodiseerd aluminium mag alleen met PH-neutrale reinigingsmiddelen gereinigd worden, anders lijdt het materiaal eronder. Bovendien moet je in het algemeen geen agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen gebruiken. Ook stalen sponzen kunnen het toestel beschadigen en zijn daarom niet aan te bevelen.
 4. Kleine onderdelen: Let vooral op de schroef die de vleugels met de rest verbindt. Als hij te vuil is, zullen de messen niet goed draaien en uiteindelijk helemaal niet meer. Een tandenstoker of wattenstaafje helpt.

Thermo-elektrische motoren zijn gemakkelijker schoon te maken dan Stirling motoren. Als je geen tijd of zin hebt om ze schoon te maken, raden we je aan een kachelventilator met een Peltier element te kopen.

Kan ik zelf een kachelventilator bouwen?

Het principe van een kachelventilator is betrekkelijk eenvoudig voor iemand met technische kennis. Voeg daar een beetje handigheid aan toe en je kunt je eigen kachelventilator bouwen. We kunnen om veiligheidsredenen geen doe-het-zelf kachelventilator aanbevelen. De vraag is of het de moeite waard is. De prijs voor een kachelventilator begint bij 30 euro. Er is ook de vraag of het eindresultaat aan de esthetische eisen zal voldoen. Denk dus goed na of je de tijd en moeite wilt investeren.

Hoe repareer ik een kachelventilator?

Als je kachelventilator niet werkt, kunnen er verschillende redenen zijn. De eerste stap is altijd de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen om te zien of je iets over het hoofd gezien hebt. We hebben de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

 1. Temperatuur: De meest voorkomende oorzaak van een slecht werkende kachelventilator is dat de buitentemperatuur van je kachel te laag is. Neem een thermometer en controleer opnieuw.
 2. Stevige positie: Zelfs als de temperatuur hoog genoeg is, kan de warmte niet goed overgebracht worden. Controleer de stand van de ovenventilator. De basis moet stevig en stabiel zijn.
 3. Vuil: Zoals reeds gezegd, is het regelmatig schoonmaken van de schroef bijzonder belangrijk. Als hij te vuil is, wordt de snelheid nadelig beïnvloed.
 4. Verbogen rotorbladen: Als een blad verbogen is, kan de propeller niet goed draaien. Controleer of een blad verbogen is. Als dit het geval is, is het raadzaam contact op te nemen met de fabrikant.
 5. Motorschade en andere defecten: Als de bovenstaande punten niet op jou van toepassing zijn, kan het defect in de motor zitten. Op dit punt raden we je aan niets zelf te doen. Op dit punt moet je op zijn laatst contact opnemen met de fabrikant.

We raden je ook aan de garanties van de fabrikant te controleren. Op die manier hoef je je er geen zorgen over te maken.

Conclusie

Met behulp van een kachelventilator kun je je open haard of houtkachel afstellen en op stookkosten besparen. Als je een geschikte kachel hebt, kunnen we een kachelventilator echt aanbevelen. Bij je beslissing moet je vooral letten op de bedrijfstemperaturen, zodat de kachelventilator goed kan werken. Regelmatig schoonmaken is ook nodig om de levensduur te verlengen.

Bovendien is de duurzame en energiezuinige aandrijving bijna geruisloos, waardoor hij zelfs in omgevingen met kleine kinderen geen problemen oplevert. Met een goede prijs-prestatie verhouding staat niets een snelle en gelijkmatige verwarming van je kamers in de weg.

Foto bron: Kuranets/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies