Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Als je thuis een kabel wilt leggen, is de resulterende kabelkluwen vaak een probleem. Te veel kabels liggen op een hoopje en het ziet er rommelig uit. Kabelklemmen voorkomen dit en hebben ook het voordeel dat ze de kabels beschermen tegen mogelijke beschadigingen zoals knikken.

Kabelklemmen behoren tot het vaste repertoire van iedere elektricien, maar ook van amateurs. Behalve modellen om te schroeven en te spijkeren, biedt de markt ook modellen om eenvoudig te leggen.

Om je keuze te vergemakkelijken hebben we een overzicht gemaakt van populaire modellen en de belangrijkste beoordelingscriteria. We beantwoorden ook veel gestelde vragen over kabelklemmen.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende modellen kabelklemmen op de markt te koop. Bij de aankoopbeslissing spelen verschillende criteria een rol. Vooral de soort sluiting is belangrijk.
  • Kabelklemmen met lijm zijn bijzonder populair. Ze zijn gemakkelijker te installeren. Bovendien is het niet nodig een gat in de muur te boren.
  • Kabelklemmen zijn altijd verkrijgbaar in sets van 50 of meer. De prijs varieert naar gelang het aantal stuks, het materiaal en de specifieke uitvoering van de kabelklemmen.

Kabelklem: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

klemmen Om je te helpen de juiste kabelklem voor je te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat waarmee je bij je keuze rekening moet houden. Dit zal je helpen de juiste kabelklem voor je te vinden. De criteria zijn als volgt:

Nu willen we je uitleggen waar je precies rekening mee moet houden bij de criteria. Zo kun je een beslissing nemen op basis van gedegen kennis.

Materiaal

Kabelklemmen zijn er in verschillende uitvoeringen en, vooral, in verschillende materialen. Enerzijds zijn er vaak modellen van plastic. Anderzijds zijn er veel modellen van metaal of roestvrij staal. De markt biedt ook kabelklemmen die zowel van kunststof als van metaal gemaakt zijn.

Kleur

De fabrikanten van kabelklemmen bieden ook verschillende kleuren aan. De meest voorkomende modellen zijn verkrijgbaar in effen kleuren. Deze zijn wit, zwart of verschillende tinten grijs. Deze kleuren zijn bijzonder populair om de volgende reden: ze kunnen gemakkelijk in de woning worden geïntegreerd en vallen niet bijzonder op.

Behalve deze kleuren zijn er ook kleurrijke kabelklemmen. Van rood tot groen tot blauw, er is bijna elke kleur op de markt. Naast deze verscheidenheid aan kleuren zijn er ook modellen die doorzichtig zijn. Deze zijn ook populair omdat ze goed in de kamer integreren.

Maat

Behalve het materiaal en de kleur speelt ook de maat van de kabelklem een doorslaggevende rol. De standaardmaat van kabelklemmen is 8 mm of 10 mm. Als je meerdere kabels in een kabelklem wilt passen, moet je een groter model kiezen. Een standaard maat hiervoor is een 20 mm kabelklem. Als je een platte kabel wilt leggen, kies je een kleiner model van 5 mm.

Type bevestiging

Een veel voorkomend model kabelklem is het opschroefbare type. Deze is verkrijgbaar in zowel plastic als metaal. Er is ook een model voor spijkeren. De (de)montage van dit model is wat moeilijker. Een ander nadeel is dat een gat geboord moet worden om de kabelklem te installeren.

Een populair model is het model om te lijmen.

Het is gemakkelijker te bevestigen en de bevestiging kan door een leek zonder problemen gedaan worden. Het grote voordeel is dat er geen gat in de muur geboord hoeft te worden. Bovendien hoeft bij het verwijderen van het model geen gat opnieuw bepleisterd te worden. Dit is vooral van belang voor huurflats.

Shopgids Kabelklem: Alles wat je moet weten

Behalve de juiste keuze van een kabelklem, willen we ook graag alle twijfels over dit onderwerp wegnemen. Daarvoor hebben we de belangrijkste vragen beantwoord die over kabelklemmen gesteld worden.

Wat is een kabelklem?

Kabelklemmen worden vooral gebruikt om kabels vast te zetten en zo een zgn. kabelgoot te bouwen. Daarom worden ze vaak ook synoniem als bevestigingsklemmen aangeduid. Ze behoren tot het vaste repertoire van de gereedschapskist van een elektricien, maar worden ook gebruikt door leken om te helpen bij het leggen van kabels.

Een kabelklem kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals metaal, kunststof of roestvast staal.

Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. Ze dienen, behalve om een kabel vast te zetten, om wat in de volksmond “kabelrommel” genoemd wordt te verbergen. Ze beschermen een kabel ook tegen mogelijke knikken of beschadigingen.

Wat kost een kabelklem?

Kabelklemmen worden meestal in sets aangeboden. Bij het overwegen van de prijs moet dus, behalve met de andere aankoopcriteria, ook rekening gehouden worden met de hoeveelheid die een set bevat. De volgende prijzentabel houdt daar rekening mee.

Prijsklasse Beschikbare producten
3 – 5 € Sets tot 50 stuks, eenvoudige modellen
5 – 10 € Sets tot 500 stuks, allerlei modellen
10 – 20 € Grote sets van meer dan 500 stuks, ook deftige modellen

Er zijn dus kabelklemsets verkrijgbaar zowel voor weinig geld als voor iets meer. De grootte van de sets is vaak doorslaggevend voor de prijs. Mooiere modellen kabelklemmen zijn verkrijgbaar vanaf 10 €.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kabelklemmen?

Kabelklemmen bieden enkele voordelen, maar ook de nadelen mogen niet over het hoofd gezien worden. In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste samengevat, zodat je kunt afwegen of een kabelklem de moeite waard is als alternatief voor een kabelhouder.

Het belangrijkste voordeel van kabelklemmen, behalve dat ze de kabel vastzetten, is dat de “kabelkluwen” opgeruimd kan worden. Tegelijk beschermt de kabelklem de kabels. Beschadigingen en knikken, die vaak optreden, worden zo voorkomen.

Bovendien zijn kabelklemmen voor een betrekkelijk lage prijs in de handel verkrijgbaar. Er is een ruime keuze aan modellen op de markt, je vindt er verschillende kleuren, materialen en maten. Vooral de zelfklevende versie van een kabelklem is ook zacht voor de muur.

kabelschelle-test

Sommige modellen kabelklemmen moeten vastgeschroefd worden. Om dit te doen moet eerst met een boormachine een gat in de muur geboord worden. (Unsplash / Matt Antonioli)

Toch moet opgemerkt worden dat niet elke kabelklem zomaar aan de muur gekleefd kan worden. Sommige modellen vereisen een zekere inspanning om ze te bevestigen.

Vooral bij modellen die vastgeschroefd moeten worden, moeten eerst gaten in de muur geboord worden. Deze moeten weer ingepleisterd worden als ze verwijderd zijn.

Hoe maak ik een kabelklem vast?

Een kabelklem wordt eigenlijk niet bevestigd, maar gelegd. Het installatieproces verschilt voor verschillende modellen. Sommige zijn verankerd, andere zijn vastgespijkerd en nog andere zijn gewoon vastgelijmd. Ga daarom, voordat je kabelklemmen koopt, na hoe het precieze model bevestigd moet worden en of je misschien hulp nodig hebt bij de installatie.

Samenvatting

Kabelklemmen zijn geschikte alternatieven voor een kabelhouder. Behalve dat ze ze op hun plaats houden, helpen ze ook om de “kabelkluwen” die we allemaal kennen te verbergen. Bovendien beschermen ze een kabel efficiënt tegen mogelijke beschadiging en knikken.

Omdat kabelklemmen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, kun je ze aan je eigen wensen en ideeën aanpassen. Van het materiaal tot de kleur tot de soort sluiting, de markt heeft heel wat te bieden. Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet je echter eerst uitzoeken hoe je de kabelklem monteert en zo nodig hulp zoeken.

Foto bron: Amnarj Tanongrattana / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies