Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

17Products analyzed

45Hours invested

9Studies researched

75Comments collected

De kaasrasp is voor veel mensen een nuttig en bruikbaar keukengerei. De bedoeling van een kaasrasp is om de kaas gelijkmatig en in heel verschillende stadia te malen. De kaas mag daarbij niet breken. Met de juiste kaasrasp kun je elk gerecht met kaas snel en gemakkelijk verfijnen.

Welke kaasrasp je kiest hangt af van hoe vaak en hoeveel kaas je wilt raspen. In onze productvergelijking hebben we verschillende modellen kaasraspen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt. Op deze manier willen we je helpen bij je aankoopbeslissing, zodat je de beste kaasrasp kunt vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Zoals de naam al zegt, wordt een kaasrasp gebruikt om kaas te malen. Met behulp ervan kun je harde kaas fijn of grof raspen, al naar gelang je eigen behoefte.
  • Een kaasrasp is vaak veelzijdig door de verschillende raspoppervlakken. Je kunt het ook gebruiken om ander voedsel te raspen, zoals groenten of chocolade.
  • Je kunt een kaasrasp kopen in verschillende maten, vormen en fijnheidsgraden. Bovendien kan een kaasrasp met de hand of elektrisch bediend worden.

Kaasrasp: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kaasraspen

Om de perfecte kaasrasp te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat. Dit moet het je gemakkelijker maken de beste kaasrasp te kiezen. Deze criteria moeten je helpen de verschillende kaasraspen met elkaar te vergelijken:

In de volgende paragrafen krijg je een overzicht en leer je wat belangrijk is voor de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Bij het materiaal moet je je ervan bewust zijn dat het niet alleen om het uiterlijk gaat. Een kaasrasp moet van hoge kwaliteit zijn en goed gemaakt.

  • Roestvrij staal: Een roestvrij stalen kaasrasp is erg duurzaam. Deze kaasrasp is hygiënisch en roest niet.
  • Plastic: Kaasraspen zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is een plastic kaasrasp heel robuust en kan hij op allerlei manieren gebruikt worden.
  • Hout: Een houten kaasrasp is ook uiterst duurzaam. Houten kaasraspen zijn echter meestal niet geschikt voor de vaatwasser en moeten met de hand schoongemaakt worden.

Zoals je ziet is de kaasrasp verkrijgbaar in veel verschillende materialen. Dus voordat je een kaasrasp koopt, moet je bedenken aan welke kwaliteiten je waarde hecht.

Maat

Bij het kopen van een kaasrasp moet je rekening houden met de verschillende maten. Afhankelijk van de grootte van de kaasrasp, kun je er verschillende soorten kaas mee raspen. Hoe groter de kaasrasp, hoe groter het oppervlak waarmee je de kaas kunt raspen. De grootte van het raspoppervlak bepaalt vooral hoe snel je de kaas kunt verwerken.

Aantal raspvlakken

Je kunt een kaasrasp in veel verschillende variaties kopen. Het belangrijkste verschil is het aantal roostervlakken. Raspvlakken voor kaas bestaan vaak uit één, twee of vier raspvlakken. De respectieve raspvlakken zorgen ervoor dat je de kaas in verschillende gradaties kunt raspen. We maken onderscheid tussen kleine en fijne raspen en grote en grove raspen. Zo kun je de kaas afzonderlijk raspen naar eigen behoefte.

Power

Je kunt kaasraspen zowel met de hand als elektronisch bedienen.

Prestaties Voordelen Nadelen
manueel kleinere hoeveelheden kunnen snel verwerkt worden, bijzonder handig, gemakkelijk in gebruik het duurt langer om de kaas te raspen
elektrisch de moeite waard voor grotere hoeveelheden, gemakkelijk in gebruik, minder risico op verwondingen duurder

Of een manuele of een elektrische kaasrasp geschikter is, hangt af van je individuele voorkeuren.

Vaatwasmachinebestendig

Niet elke kaasrasp is geschikt voor de vaatwasser. Afhankelijk van het materiaal van de kaasrasp, kan hij beschadigd raken. Het kan dus best zijn dat je je kaasrasp met de hand moet schoonmaken. Kaasraspen van roestvast staal of kunststof kunnen meestal in de vaatwasser gereinigd worden. Wees echter voorzichtig met plastic of houten kaasraspen.

Vaatwasbestendigheid hangt vaak af van de fabrikant. Het schoonmaken van een kaasrasp speelt een belangrijke rol. Daarom moet je vóór de aankoop nagaan of de kaasrasp in de afwasmachine gereinigd kan worden.

Gids: Veel gestelde vragen over kaasraspen uitvoerig beantwoord

In dit gedeelte willen we de belangrijkste vragen over kaasraspen nader bekijken. We zullen de meest gestelde vragen in het kort beantwoorden. Met deze gids willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie is een kaasrasp geschikt?

Als je een kaasrasp bezit, kun je veel gerechten verfijnen, zoals pasta. Vers geraspte kaas smaakt niet alleen beter, maar wordt ook verondersteld veel gezonder te zijn dan verpakte, kant-en-klare geraspte kaas.

Käsereibe

Een kaasrasp is er in verschillende modellen. Hij is bijzonder geschikt om kaas gelijkmatig te raspen. Image source: Sigmund / unsplash)

Ook al is de hoofdtaak van een kaasrasp, zoals de naam doet vermoeden, het raspen van kaas, je kunt er ook groenten of chocolade mee raspen.

Welke soorten kaasraspen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kaasraspen. Om je te helpen beslissen, vertel je in dit gedeelte meer over de verschillende soorten kaasraspen. De handrasp is een van de klassieke kaasraspen. Je kunt het gebruiken om harde kaas handmatig te raspen. De handrasp heeft een raspoppervlak en een langere steel om beter te kunnen hanteren.

Dankzij de platte vormgeving kun je de handrasp gemakkelijk overal opbergen. Met een trommelrasp kun je de kaas in een trechter doen. Dan kun je de kaas met de hand malen met een zwengel of elektrisch. Zo kun je met betrekkelijk weinig moeite heel wat kaas raspen. Met een trommelrasp is het risico op verwondingen heel gering.

Art Kenmerken
Handrooster geschikt voor harde kaas, handkracht, erg handig, heeft een raspoppervlak, goedkoop, ruimtebesparend
Trommelrooster zowel met de hand als elektrisch verkrijgbaar, weinig risico op verwondingen, goedkoop
Vierkant rooster veelzijdig, gemakkelijk in gebruik, stevig handvat, vraagt een vrij grote hoeveelheid ruimte
Elektrische rasp handig voor veelvuldig gebruik, grote hoeveelheden kunnen gelijkmatig geraspt worden, gering risico op verwondingen, kan ook door kinderen gebruikt worden, relatief duur

De vierkante rasp is een echte allrounder en vind je in veel huishoudens. Je kunt het niet alleen gebruiken om kaas te raspen, want het is veelzijdig. Omdat de vierkante rasp vier verschillende raspvlakken heeft, neemt hij meer ruimte in dan andere raspen.

De elektrische rasp is vooral handig als je vaak grote hoeveelheden kaas raspt. Hiermee kun je de kaas snel en gemakkelijk raspen. Een groot voordeel is dat de elektrische rasp heel veilig is tegen verwondingen en dus ook door kinderen gebruikt kan worden.

Hoeveel kost een kaasrasp?

Er kunnen wat prijsverschillen zijn tussen de verschillende soorten kaasraspen. De prijs kan variëren naar gelang de fabrikant, het uiterlijk en de prestaties.

Art Prijsklasse
Hand gratere tussen 15 en 35 euro
Trommel gratere tussen 15 en 60 euro
Vierkante gratere tussen 10 en 50 euro
Elektrische gratere tussen 60 en 200 euro

Je kunt voor weinig geld een kaasrasp kopen. Wel moet je erop letten dat de kaasrasp van hoge kwaliteit is, want de goedkoopste modellen kunnen betrekkelijk snel breken.

Voor welke soorten kaas is een kaasrasp geschikt?

Het assortiment kaasraspen is uitgebreid. Maar niet elke kaasrasp is geschikt voor elke kaassoort. Een kaasrasp wordt het meest gebruikt om harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, te malen. In zeldzame gevallen kun je echter ook zachte kaas raspen, maar dat kost veel meer moeite.

Voordat je een kaasrasp koopt, moet je dus bedenken welke soort kaas je vooral wilt raspen. De vierkante rasp is geschikt voor de meeste soorten kaas, want hij kan op verschillende manieren gebruikt worden dankzij de verschillende raspoppervlakken.

Hoe maak ik een kaasrasp schoon?

Als je een kaasrasp gebruikt hebt, is het belangrijk hem meteen na gebruik schoon te maken. Dit is de beste manier om te voorkomen dat er kaasresten achterblijven en dat de kaasrasp gaat schimmelen. De beste manier om je kaasrasp schoon te maken hangt af van de vraag of hij vaatwasmachinebestendig is.

Als je niet zeker bent, moet je je kaasrasp alleen schoonmaken met water en afwasmiddel als dat nodig is. Soms kun je ook een geschikte afwasborstel gebruiken om je kaasrasp helemaal schoon te krijgen. Als je een beetje olie op het raspoppervlak doet voor je het gebruikt, kan dat helpen om de kaas minder te laten plakken. Zo kun je gemakkelijker schoonmaken.

Conclusie

De kaasrasp is een nuttig gebruiksvoorwerp en geen enkele keuken zou er zonder moeten zijn. Met de perfecte kaasrasp kun je een grote verscheidenheid aan voedsel malen om je maaltijd op te leuken. De keuze aan kaasraspen is uitgebreid. Afhankelijk van de grootte, textuur en werking kun je de kaas snel en individueel raspen naar wens, fijn of grof.

Welke kaasrasp je ook kiest, je moet er wel voor zorgen dat je jezelf tegen verwondingen beschermt. Je vingers kunnen verwond worden door de scherpgerande raspvlakken, vooral bij handmatig bediende kaasraspen.

Beeldbron: PETUKHOV/ 123rf.com

Reviews