Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Kaarslicht schept niet alleen een zekere romantische stemming, maar tovert ook elke plaats om tot een kleine oase van welzijn. Om de kaarsen echter op de juiste manier in scène te zetten, is een zekere helper nodig.

De kaarsenhouder is de ideale aanvulling om kaarsen stijlvol in je huis te zetten. De keuze van kaarsenhouders is even individueel als de kaarsvormen zelf. De kaars moet niet alleen netjes gehouden worden, maar ook een mooie decoratieve toevoeging zijn.

Voor onze volgende productvergelijking hebben we daarom verschillende soorten vergeleken en de beste modellen voor je verzameld, zodat elke smaak aan bod komt.
Belangrijk om te weten

in een notendop

 • Kaarshouders zijn er in verschillende uitvoeringen en kunnen waxinelichtjes, pilaarkaarsen of stokkaarsen veilig en decoratief in je huis integreren
 • Er zijn geen grenzen aan je ontwerpvoorkeuren. Ze worden aangeboden in alle mogelijke maten, kleuren en vormen. In elk prijssegment is voorzien.
 • Met de juiste reiniging kun je gemakkelijk resten kaarsvet verwijderen en ervoor zorgen dat je kaarsenhouders lang hun dienst kunnen bewijzen. Sommige houders zijn ook ideaal voor gebruik buitenshuis.

Kaarsenhouder: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen een overzicht te krijgen van de grote keuze en verscheidenheid aan kaarsenhouders, hebben we enkele koopcriteria samengevat. Met behulp hiervan willen we je laten zien waar je op moet letten voordat je koopt, om de perfecte kaarsenhouders voor jou te vinden. We hebben het geheel onderverdeeld in de volgende criteria:

In de volgende paragrafen leggen we in detail uit op welke punten je moet letten voordat je je kaarsenhouders koopt.

Toepassing

Kandelaars zijn er in veel verschillende uitvoeringen en kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Sommige kandelaars kunnen onder andere aan de muur bevestigd worden, andere kunnen in de kerstboom geklemd worden en weer andere kunnen gewoon op de tafel, de kast of de ladekast gezet worden. Daarom moet je vóór de aankoop duidelijk weten waar en waarvoor je de kaarsenhouder wilt gebruiken en plaatsen. Niet elk model is bedoeld voor alle plaatsen.

Diameter

Normaal heeft een kandelaar geschikte kaarsen nodig om zijn doel te vervullen. Het hangt er echter ook van af welke kaarsen je wilt plaatsen. Steekkaarsen hebben een veel kleinere diameter dan pilaarkaarsen en zijn daarom niet geschikt voor elke kaarsenhouder.

Er zijn ook houders ontworpen voor waxinelichtjes, waarvoor een waxinelichtje de ideale diameter heeft. Daarom moet je van tevoren weten welke diameter je toekomstige kaarsenhouder moet bestrijken.

Weerbestendigheid

Om ook op koelere avonden een mooie sfeer op het balkon of terras te scheppen, kun je ook kaarsenhouders voor buiten kopen. Wel moet je ervoor zorgen dat de houders weerbestendig zijn en misschien ook een windscherm bieden, zodat je niet voortdurend bezig bent de kaars opnieuw aan te steken.

Als alternatief kun je LED kaarsen gebruiken, in dat geval hoef je alleen rekening te houden met het materiaal van de houder. Als het permanent buiten geplaatst wordt, moet je ervoor zorgen dat het materiaal niet gaat aantasten, roesten of schimmelen.

Materiaal

Kaarsenhouders zijn er in allerlei soorten materialen. Ze zijn onder andere gemaakt van metaal, keramiek, glas of beton. Je voorkeuren en ontwerpwensen zijn belangrijk. Sommige kaarsenhouders zijn gecoat met een zilver- of goudkleurige lak, andere zijn er in een koel draadlook.

Je moet dus tegelijk denken aan de weerbestendigheid, het uiterlijk en het materiaal, en deze aspecten in combinatie overwegen bij je besluitvorming. Er zijn echter bijna geen grenzen aan de keuze.

Shopgids Kaarsenhouder: Alles wat je moet weten

Om er zeker van te zijn dat je volledig op de hoogte bent van kaarsenhouders, willen we met de volgende vragen een antwoord geven op eventuele bedenkingen die je hebt. Zo verduidelijken we open vragen voor je en helpen we je om duidelijker te zijn in je toekomstige aankoopbeslissing.

Wat is een kandelaar en waar is hij geschikt voor?

Kandelaars zijn, per definitie, ofwel de metalen voorwerpen waarmee kaarsen aan de kerstboom bevestigd worden, ofwel houders voor een of meer kaarsen. Eenvoudig gezegd zijn kandelaars elk apparaat waarin of waarop een kaars gehouden wordt.

Kerzenhalter-01

Deze houders zijn geschikt voor iedereen die kaarsen in zijn vier muren of buiten wil zetten. Voor buiten zijn ofwel kaarsenhouders beschermd door glas geschikt, ofwel LED kaarsen. (Image source: Annie Theby / unsplash)

Het maakt niet uit of ze in een krans bevestigd worden of een decoratief element op tafel moeten zijn. Er is een geschikte houder in elke vorm en maat voor elke gewenste toepassing.

Welke soorten kaarsenhouders zijn

er? Omdat kaarsenhouders zo divers zijn, hebben we een paar soorten voor je samengevat, waarmee kaarsenhouders gespecificeerd kunnen worden.

 • Klassieke kaarsenhouder: De klassieke kaarsenhouder is een enkelvoudig apparaat dat een kaars van welke soort dan ook vasthoudt en stabiliseert. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en uitvoeringen en zijn de klassieke manier om een kaars decoratief te presenteren.
 • Stokkandelaar: Een stokkandelaar behoort tot de klassieke kandelaarshouders, maar verschilt in die zin dat ze meestal in een combinatieset worden aangeboden en plaats bieden aan meer dan één stokkaars. Deze kunnen als een cirkel in een draadframe of in een lijnstructuur opgesteld worden. Bijzonder is hier ook dat deze kaarsenhouders alleen geschikt zijn voor stokkaarsen, zoals de naam al doet vermoeden, en meestal een standaard diameter hebben.
 • Kies een kaars: De kaarsenpluk hoort bij de houders die gebruikt worden voor adventskransen. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder spike. Die zonder piek worden in de krans gestoken en houden de kaars vast op een klein rond plaatje, met of zonder rand. Die met een spies zorgen ervoor dat de kaars stevig op de kaarsenplukker staat. De te plaatsen kaars wordt op de spies gezet, zodat wegglijden bijna onmogelijk is en een zekere veiligheid in de adventskrans garandeert.
 • Wandkandelaar: Dit is een toestel dat aan de muur of andere rechte oppervlakken bevestigd kan worden. De kaars wordt daardoor decoratief in scène gezet. De wandhouders zijn er in allerlei vormen en kleuren. Met versieringen, zoals spiegels of foto’s, of gewoon in metaal zonder toebehoren.
 • Theelichthouders: De echte klassiekers van de kaarsenpresentatie zijn de theelichthouders. Dit kunnen kleine vaasjes zijn waarin een klein theelichtje mooi kan worden uitgestald. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen en geven een individueel tintje aan de kaarsverlichting. Ze kunnen in praktisch elke decoratieve richting worden geïntegreerd en ingepast.

Elk verschillend type kan in talloze kleuren gekocht worden. Ook de afmetingen en het materiaal kunnen heel verschillend zijn. Niettemin is er zeker een geschikt stuk voor elk gebruik en elke smaak.

Wat kost een kandelaar?

Kaarsenhouders zijn heel individueel en er wordt een zeer ruime keuze aangeboden. Er is nauwelijks een ontwerpwens die onvervuld blijft. De prijzen kunnen echter sterk variëren. We hebben de gemiddelde prijsklasse voor elk type uitgezocht.

Kunst Prijs
Klassieke kaarsenhouder circa 3 tot 20 Euro
Stokkaarsenhouder circa 3 tot 30 Euro
Kaarsenplukker circa 6 tot 20 Euro
Wandkaarsenhouder circa 12 tot 50 Euro
Theelichthouder circa 2 tot 45 Euro

De klassieke enkele kaarsenhouders kun je al kopen voor een heel lage prijs, die oploopt naargelang het ontwerp en de afwerking. Voor losse stokkandelaarsjes betaal je ook een lage prijs, hoe ongebruikelijker het ontwerp moet zijn of een set gewenst is, hoe hoger de prijs zal zijn.

Kaarsenplukjes zijn door hun eenvoudige verwerking en gebruik niet bijzonder duur en al voor een paar euro verkrijgbaar. Wandkandelaarshouders zijn veel gesofisticeerder in ontwerp, vervaardiging en bevestiging en rechtvaardigen daarom een hogere prijs.

Voor de klassieke en eenvoudige modellen zijn er echter al enkele modellen in het laaggeprijsde segment. Vergelijkbaar met kaarsenstekers zijn ook waxinelichthouders te koop voor een klein prijsje. De keuze is bijna onbeperkt, dus er is echt iets voor elk budget.

Hoe maak ik een kandelaar schoon?

Omdat kaarsenhouders na verloop van tijd natuurlijk wat wasvlekken krijgen en, afhankelijk van het ontwerp, ook roet kunnen worden, hebben we vier eenvoudige tips en trucs samengevat om je decoratieve kaarsenhouders weer mooi en schoon te krijgen.

 1. Leg ze in de vriezer: Bijzonder hardnekkig vuile kaarsenhouders met kaarsvet kun je ongeveer een uur in de vriezer zetten, waarna het kaarsvet veel gemakkelijker te verwijderen is.
 2. Verhitting: Sommige kaarsenhouders, waarin wasresten zich ophopen in sommige gleuven of groeven, kunnen verhit worden en de wasresten kunnen eraf druipen. Anderen zetten hun kaarsenhouders in de oven op een vel bakpapier, keukenhanddoek, aluminiumfolie of iets dergelijks en verhitten de houders in de oven. Hierdoor wordt de was weer vloeibaar en druppelt hij ook uit de houder.
 3. Olie: Wasresten kunnen verwijderd worden met een in olie gedrenkte doek. Deze moeten echter daarna met een mild schoonmaakmiddel schoongemaakt worden, want de olie kan niet met gewoon water afgespoeld worden.
 4. Water en schoonmaakmiddel: Bepaalde materialen die roet kunnen worden, kunnen schoongeveegd worden met een mild schoonmaakmiddel en een microvezeldoek, maar je moet er zeker van zijn dat het materiaal de schoonmaakmiddelen verdraagt of een speciaal schoonmaakmiddel voor elk materiaal gebruiken.

Controleer ook regelmatig de kaarsenhouders die je buiten zet of hangt. Sommige ervan kunnen aangetast, beschimmeld of verkleurd raken. Regelmatig schoonmaken en verzorgen zorgt ervoor dat ze langer meegaan.

Samenvatting

Kaarsen en hun mooie gloed zijn ideaal om thuis een gezellige sfeer te scheppen. Kaarsen mogen echter nooit zomaar neergezet worden; de hitte kan brandplekken op muren en meubels veroorzaken.

Om kaarsen veilig neer te zetten, raden we daarom kaarsenhouders aan die niet alleen de kaars veilig vasthouden, maar ook dienen als een mooi decoratief element.

Er is een geschikte houder voor elke kaarsvorm en -maat. Overigens kunnen sommige houders aan de muur bevestigd worden, opgehangen of in een krans verwerkt worden.

Wie graag zelf knutselt, kan kaarsenhouders gebruiken om ze ideaal te integreren in schalen, vazen, flessen en meer. In feite is er voor elke smaak en budget wat wils en niets staat dat gezellige kaarslichtgevoel in de weg.

Foto bron: Ð?Ð “екÑ?анР/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies