Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Op de bouwplaats is het alleskunner-gereedschap van de bouwvakkers letterlijk hun redder in nood, want de isolatietape beschermt hen tegen sterk elektrische schokken. De bouwvakkers gebruiken ook gekleurd isolatietape om de hoogspanningsleidingen te markeren. Daarom is isolatietape onmisbaar voor zowel amateurs als professionals op het gebied van de techniek.

Isolatietape kan ook nuttig zijn in het domein van de alledaagse hobbyist. Het is een hulpmiddel voor alles en zo veelzijdig dat werkelijk iedereen het kan gebruiken. Omdat isolatietape zo veelzijdig is, zijn er verschillende isolatietapes voor verschillende eigenschappen. Welk isolatietape je nodig hebt voor je probleem en wat je moet weten over isolatietape in het algemeen vind je hier in onze productvergelijking. We hebben de belangrijkste aspecten van de verschillende modellen uitgewerkt.
De belangrijkste in een notendop

  • Isolatietape beschermt tegen hoogspanning, dicht waterleidingen af, markeert en identificeert allerlei soorten kabels. Het is een universeel werktuig van technische vakmensen en amateurs. Je vindt een grote verscheidenheid aan isolatietape in elke technische sector.
  • De belangrijkste koopcriteria zijn de afmetingen, kleefkracht, isolatie, hittebestendigheid, materiaal en kleur.
  • Isolatietape is betrekkelijk goedkoop. De prijzen variëren van één tot 20 €. Hoe duurder een isolatietape is, hoe meer onderscheidend de eigenschappen ervan zijn.

Isolatietape: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor isolatietape

Om je te helpen de beste isolatietape voor je te vinden, hebben we koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop beslist rekening moet houden. Deze koopcriteria zullen het je beslist gemakkelijker maken om isolatietape te vergelijken, zodat je objectief en gewetensvol de beste isolatietape kunt kiezen. De aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden zijn:

Afmetingen

De afmetingen van isolatietape worden altijd gemeten in lengte en breedte. Hoe meer je moet samendrukken, hoe breder je isolatietape moet zijn. Als je vaak met isolatietape werkt, raden we je aan een heel lange isolatietape te gebruiken, want daar heb je op lange termijn profijt van.

Hechtsterkte

De kleefkracht van een isolatietape varieert naargelang de toepassing. Als je elektrische kabels met isolatietape gaat isoleren, raden we je aan er een te kopen met een hoge kleefkracht. Wil je echter alleen verschillende netwerkkabels sorteren en bundelen, dan raden we je aan die met een lage kleefkracht te gebruiken. Hoe hoger de kleefkracht, hoe groter de kans op lijmresten.

Isolatie

Afhankelijk van het PVC gehalte of materiaal varieert ook de isolatie van de isolatietape. Bovendien kunnen isolatietapes veilig isoleren tot 10.000 volt. Dit zorgt voor veiligheid bij spanningen op het werk.

Temperatuursbestendigheid

Wat hittebestendigheid betreft, vind je isolatietape variërend van ontvlambaar tot niet-ontvlambaar. Net als bij elektrische geleiding hangt de warmteweerstand af van het materiaal van de isolatietape. De temperatuur van sommige tapes kan variëren van -100°C tot +100°C zonder te barsten.

Materiaal

Een isolatietape bestaat meestal uit een kleefstof en zacht plastic (PVC) of rubber. De isolatietape kan verschillende PVC-gehaltes hebben en zo zijn functie versterken of verminderen. Als je bijvoorbeeld zeer hittebestendige isolatietape zoekt, kies dan de isolatietape met de hogere PVC waarde, want het zachte plastic heeft een vlamvertragende werking. Zoals gezegd zijn er ook isolerende tapes van rubber. Rubber isoleert veel beter en is nog hittebestendiger. Deze isolatietapes bevinden zich echter in het hogere prijssegment.

Kleur

De kleur speelt alleen een visuele rol. Als je alleen verschillende kabels wilt rangschikken, raden we je aan opvallende kleuren te gebruiken. Meestal wordt de kleur alleen gebruikt om de handmatige isolatie “onzichtbaar” te maken.

Gids: Veel gestelde vragen over isolatietape in detail beantwoord

Nu willen we graag de belangrijkste vragen over isolatiekabels beantwoorden. Zo krijg je een nog beter idee van de diversiteit van isolatietape.

Wat is isolatietape?

Isolatietape isoleert elektrische kabels en wordt daarom meestal gebruikt voor de reparatie van elektriciteitskabels. Isolatietape wordt ook gebruikt om verschillende stroomkabels te bundelen en te ordenen.

Welke soorten isolatietape zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatietape, die elk verschillende taken vervullen. De zelflassende isolatietape versmelt met zichzelf. Daardoor oefent het druk uit en isoleert het.

Isolierband

Hier wordt het groen-gele isolatietape gebruikt om stroomkabels te bundelen. Door ze netjes te maken, kunnen elektriciens en vaklui de stroomleidingen veel gemakkelijker op elkaar afstemmen. Bovendien is de kans op kortsluiting veel kleiner als elektriciteitsleidingen aan elkaar gelast zijn. (Beeldbron: unsplash / Ralph Kayden)

Daardoor ontstaat een lucht- en waterdichte verbinding. Je herkent zelflassen isolatietape ook aan zijn grote rekbaarheid. PVC isolatietape is een tape voor algemeen gebruik, je kunt het gebruiken voor isolatie of bundeling. PVC isolatietape is de meest voorkomende isolatietape.

Hoeveel kost een isolatietape?

De prijs van een isolatietape wordt bepaald door de functie en de kwaliteit ervan. Isolatietape is over het algemeen erg goedkoop en varieert van 1 € tot 10 €. De volgende tabel moet je een overzicht geven.
Prijs eigenschappen van het isolatietape
Laag geprijsd (1 € – 3 €) isoleert spanningen tot 6.000 volt, vlamvertragend, lichte kleefstof
Middelhoog geprijsd (4 € – 7 €) hoger PVC gehalte, beter bestand tegen temperatuurschommelingen, hoge kleefstof, hogere isolatie tegen spanning
Hoog geprijsd (7 € en meer) zelflassende isolatietape, hoge rekbaarheid, zeer milieuvriendelijk, hoogste isolatie tegen spanning, meestal gemaakt van rubber

Hoe gebruik je een isolatietape?

Isolatietape is het alleskunnende wapen voor elke huishoudelijke aangelegenheid. Als je nieuwe elektriciteitskabels wilt leggen, is isolatietape onmisbaar. Je kunt het ook gebruiken om belangrijke stroomkabels van je auto te repareren. Je moet dus wat isolatietape hebben, zodat je op eventuele pech voorbereid bent. Als je stroomkabels wilt bundelen of repareren, zorg er dan voor dat er geen stroom loopt. Probeer ook veel druk uit te oefenen rond de stroomkabels om de isolatie te verzekeren.

Welke oppervlakken zijn geschikt voor isolatietape?

Afhankelijk van het isolatieband hecht het verschillend aan oppervlakken. Het hangt ook af van de kleefkracht waar het isolatietape aan kan hechten. Het oppervlak moet echter droog en vrij van stof en vet zijn om een hoog isolatieniveau te garanderen. Isolatietape hecht het best op gladde oppervlakken.

Wat zijn de alternatieven voor isolatietape?

Er zijn veel alternatieven die verschillen in hun toepassingsgebied. We raden je aan krimpkous te kopen voor hoogspanningsleidingen en voor waterdicht maken. Krimpkous plakt niet, hij krimpt. Daarom is de isolatie altijd gegarandeerd en gaat krimpkous bijna eeuwig mee. Maar in tegenstelling tot zelflassende isolatietape zijn ze duurder.

Voor het bundelen van stroomkabels kun je ook kabelbinders gebruiken in plaats van isolatietape. Maar let op dat kabelbinders niet isolerend zijn en kunnen smelten. Stoffen banden zijn geschikt om te bevestigen, maar hun sterke kleefkracht maakt ze moeilijk te verwijderen. Bovendien hebben stoffen banden geen afdichtende werking.

Conclusie

Isolatietape is een onmisbaar deel van het huishouden geworden. Of je nu een vakman of een hobbyist bent, je kunt isolatietape overal voor gebruiken. Of het nu is om zinken sifons af te dichten of bundels van verschillende stroomkabels, je kunt overal isolatietape voor gebruiken.

Het is belangrijk de eigenschappen van de isolatietape te onderscheiden. Let daarom altijd op de afmetingen, de kleefkracht, de isolatie, de hittebestendigheid, het materiaal en de kleur. In veel werkplaatsen en huishoudens vind je middelmatig geprijsde isolatietape. Je kunt niet ver mislopen met het kopen van isolatietape, want de prijzen voor isolatietape zijn betrekkelijk laag.

Beeldbron: 123rf / Audrius Merfeldas

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies