Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

12Products analyzed

25Hours invested

15Studies researched

94Comments collected

Welkom bij onze grote Instant Koffie test 2023.

Hier stellen we alle instant koffiesoorten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Instant Koffie voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je Instant Koffie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Instantkoffie bestaat uit gedroogd koffie-extract en kan snel met heet water bereid worden.
 • Veelzijdig in gebruik, instantkoffie kan ook heel goed geïntegreerd worden in bijvoorbeeld bakken of koken.
 • Uit noodzaak geboren, is oploskoffie nu voor veel mensen een waardig alternatief voor andere soorten koffie.

Instantkoffie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je instantkoffie koopt

Wat is instantkoffie?

Instantkoffie bestaat uit bewerkte koffiebonen die met heet water snel tot koffie gezet kunnen worden.

Instantkoffie heeft minder cafeïne maar is des te sneller te bereiden.

De lange houdbaarheid en de bewaarbaarheid maakten deze koffiesoort erg populair, vooral in tijden van crisis. Oploskoffie bestaat al sinds het eind van de 19e eeuw, maar geniet nog steeds enige populariteit.

Voordat het instant koffiepoeder in het ochtendkopje komt, ondergaat het een speciaal brandproces.(Image source:pexels.com / Livier)

Na het branden wordt een koffie uit de koffiebonen geëxtraheerd met behulp van een proces waarbij extreem heet water en druk worden gebruikt. Dit wordt dan gedroogd door sproeidrogen of vriesdrogen.

Hoe gezond is Instantkoffie?

Door de hoge productiekosten gaan in Instantkoffie cafeïne en aroma’s verloren. Dus voor mensen met een gevoeligheid voor cafeïne kan Instantkoffie een goed alternatief zijn. Behalve het verminderde cafeïnegehalte verandert er weinig in termen van calorieën. Je moet echter oppassen voor toevoegingen, zoals in instant cappuccino. Deze mengsels bevatten vaak veel suiker.

Kan Instantkoffie bijwerkingen hebben?

Instantkoffie heeft, net als gewone koffie, een spijsverteringseffect. Door de hoge graad van bewerking is dit effect natuurlijk iets groter bij instant koffie. Gevaarlijker is echter het relatief hoge acrylamide gehalte. Dit is hoger door het produktieproces.

Acrylamide is een kankerverwekkende stof die gevormd wordt als voedsel aan overmatige hitte wordt blootgesteld. Nu denken onderzoekers niet dat je kanker krijgt van een paar kopjes oploskoffie. Maar op lange termijn is dit gewoon weer een negatieve statistische factor hiervoor.

Hoeveel kost Instantkoffie?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende soorten Instantkoffie. Afhankelijk van de soort teelt, de vorm en de koffieboon, variëren de kosten. Het bereik kan gaan van ongeveer 15 tot 120 euro/kg. Maar biologische Instantkoffie eindigt meestal bij 75 euro.

Als je een koffiekenner bent, maar thuis geen tijd of geen bonen hebt, lijken ons de prijzen voor oploskoffie redelijk.

Type prijsklasse
Instantkoffie 15 – 50 euro/kg
Instantkoffiesticks 22 – 120 euro/kg

Instantkoffiesticks lopen de bedragen op tot 120 euro, waarbij verschillende fabrikanten zeer uiteenlopende prijzen hanteren. Instantkoffie in grotere verpakkingen kun je kopen voor slechts 15 euro, wat verhoudingsgewijs goedkoop is.

Waar kan ik Instantkoffie kopen?

Instantkoffie is te koop in supermarkten en speciaalzaken, en ook in veel online winkels.

Wat zijn de alternatieven voor Instantkoffie?

Er zijn verschillende methoden om koffiebonen te bereiden en er een koffiedrank van te maken. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor Instantkoffie.

Methode Beschrijving
Filterkoffie De klassieke filterkoffie, de favoriete drank van de Duitsers, heeft een hoog cafeïnegehalte, maar hij moet gebrouwen worden en is niet zo gemakkelijk te portioneren.
Koffiecapsules Koffiecapsules overtuigen met een zeer volle smaak en gemakkelijk portioneren. Ze zijn echter duur en de capsules zijn een belasting voor het milieu.
Koffiepads Koffiepads lijken op koffiecapsules. Hun smaak is echter minder intens en ze zijn niet zo schadelijk voor het milieu.

Klassieke filterkoffie heeft een hoog cafeïnegehalte en de koffiebonen moeten meestal eerst gemalen worden. Een handiger manier is het gebruik van koffiecapsules, die al voorgeportioneerd zijn. Helaas zijn ze, ondanks het gemak en de snelheid van bereiden, een belasting voor het milieu.

Koffiepads, daarentegen, zijn composteerbaar en minder schadelijk voor het milieu.

Besluit: Welke soorten instant koffie zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je snel van je koffie wilt genieten via Instantkoffie, zijn er verschillende alternatieven om uit te kiezen

 • Oploskoffie in grote verpakkingen
 • Instant koffie stokjes

De soorten oploskoffie hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en hoe je oploskoffie wilt consumeren, is een andere soort geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van oploskoffie in grote verpakkingen en wat zijn de voor- en nadelen?

De oudste vorm van instant koffie is verpakt in grote containers. Deze soort instant koffie wordt gekenmerkt door zijn grote volume. Deze oploskoffie is betaalbaarder dan andere soorten en kan ook op allerlei manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld bij het koken of bakken. Bovendien kan de koffie sterker gezet worden door er meer lepels van het poeder aan toe te voegen.

Advantages
 • Goedkoop
 • Flexibele portiegroottes
 • Veelzijdig
Disadvantages
 • Vochtgevoelig
 • Gaat niet zo lang mee
 • Moet snel opgebruikt worden

Dit is niet mogelijk met oploskoffiesticks, zonder bijvoorbeeld een half pakje te laten liggen. Dit leidt tot het grootste nadeel van oploskoffie in grote verpakkingen: de houdbaarheid. Vocht kan schimmelvorming in de container veroorzaken.

Daarom moet je altijd een droge lepel gebruiken. De grootte van de verpakking betekent ook dat als je de instant koffie langzaam consumeert, ze smaak kan verliezen en ook bederven. Instantkoffie in grote verpakkingen is bijzonder geschikt voor regelmatig gebruik.

Wat onderscheidt instant koffiestokjes en wat zijn de voor- en nadelen?

Instant koffie sticks zijn handig verpakte oploskoffie in kleine plastic zakjes. Ze vergemakkelijken het transport en zijn bijzonder geschikt voor onregelmatig gebruik.

Advantages
 • Zeer lang houdbaar
 • Gemakkelijk te portioneren
 • Gemakkelijk te vervoeren
Disadvantages
 • Duur
 • Onflexibele portiegroottes
 • Slecht voor het milieu

Door elke portie apart te gebruiken, blijft de rest van de oploskoffie in de andere plastic zakjes vers en aromatisch. Hierdoor zijn de oploskoffiesticks ook een stuk duurder dan oploskoffie in grote verpakkingen. Bovendien belast het hoge plasticgehalte in de verpakking van instantkoffie het milieu extra.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Instantkoffie te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke soorten instantkoffie. De criteria die je kunt gebruiken om instantkoffie te vergelijken zijn o.a.

 • Soort drogen
 • Toevoegingen
 • Mate van roosteren
 • Koffieboon

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van deze criteria belangrijk is.

Soort drogen

Instandkaffee kan gedroogd worden met twee methoden, sproeidrogen of vriesdrogen. Deze processen worden gebruikt nadat het dikke koffie-extract is verkregen. Bij sproeidrogen wordt de viskeuze massa verstoven en het resterende water verdampt door toevoer van hete lucht. Het fijne poeder wordt dan samengebonden door een proces dat agglomeratie heet.

Bij vriesdrogen daarentegen wordt het koffie-extract na toevoeging van lucht geleidelijk afgekoeld tot -50 graden Celsius. De massa wordt dan gemalen en het vocht wordt aan het eind van het proces verwijderd met behulp van een vacuümdroger. Vriesdrogen is veel tijdrovender en ook duurder, maar er blijven meer smaken behouden.

Toevoegingen

Instandkaffee volgt een strikte zuiverheidsregel. Er mag alleen 100% koffieboon in. Sommige producten kunnen echter additieven bevatten. Hiertoe behoren instant cappuccino’s en andere koffiedranken op basis van melk. Behalve de koffiebonen wordt er ook suiker of melkpoeder aan toegevoegd. Bovendien betekent 100% koffieboon niet 100% cafeïne.

Sommige fabrikanten adverteren hun producten met titels als “espresso” of “extra strong”. Steekproeven hebben echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is en dat het cafeïnegehalte beduidend lager kan zijn. Dus als je bijzonder sceptisch bent, kun je beter geen mogelijk hogere prijs voor zulke producten aanvaarden en in plaats daarvan voor de klassieke oploskoffie gaan.

Mate van branding

Afhankelijk van hoe lang een koffieboon gebrand is, verandert ook de smaak van de koffie. In het algemeen geldt: hoe langer de koffieboon gebrand is, hoe intenser de smaak.

De intensiteit van de smaak hangt af van hoe lang de koffieboon gebrand is. (Image source: pixabay.com / Alexas_Fotos)

Omdat de koffiebonen die in oploskoffie gebruikt worden toch al langer gebrand zijn dan gewone koffie, moeten ze, om het fabricageproces van , te overleven, langer gebrand worden voor een sterke oploskoffie.

Dit proces kan echter ook het acrylamidegehalte verhogen. Acrylamide wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn, maar speelt slechts een geringe rol bij de consumptie van instantkoffie.

Koffieboon

Koffiebonen worden in veel landen verbouwd. Er zijn nu ongeveer een dozijn verschillende koffieboonsoorten. Het merendeel van deze verschillende koffiebonen maakt echter maar een klein deel uit van de wereldwijde koffieproductie. De meest gebruikte koffiebonen zijn de Arabica, gevolgd door de Robusta.

De Arabica boon heeft een lager cafeïnegehalte en is daarom vriendelijker voor het hart dan de Robusta.

De Arabica is veel aromatischer dan de Robusta. Terwijl Robusta minder zuur is en een meer aards aroma heeft.

Wetenswaardigheden over Instantkoffie

 Helpt Instantkoffie bij spijsverteringsproblemen?

Van koffie wordt gezegd dat het digestieve eigenschappen heeft. Hoewel oploskoffie deze eigenschappen wel heeft, is het niet geschikt voor gevoelige magen omdat het industrieel geproduceerd wordt met behulp van verschillende processen.

De consumptie van oploskoffie is niet aan te bevelen voor mensen met een gevoelige maag. (Image source: pexels.com / rawpixel.com)

Als je maag- of spijsverteringsproblemen hebt, kun je beter voor gewone koffie of thee gaan. Deze hebben een milder effect op het spijsverteringsstelsel doordat ze zachter geroosterd worden. De meest heilzame theeën voor spijsverteringsproblemen zijn kamillethee, pepermuntthee en citroenmelisse thee.

Kan ik zelf oploskoffie maken?

Omdat oploskoffie tot 220 graden Celsius verhit wordt zonder dat het water kan verdampen, zijn speciale machines nodig. Natuurlijk kun je met deze machines je eigen instant koffie maken, maar ze zijn erg duur. De moeite is het niet echt waard, dus we kunnen je alleen maar afraden je eigen instant koffie te maken.

Wat is de houdbaarheid van Instantkoffie?

Koffie heeft de neiging heel lang houdbaar te zijn, het hangt gewoon van het aroma af. Dit kan na verloop van tijd verloren gaan, afhankelijk van hoe het bewaard wordt. Instantkoffie, die toch al minder smaak bevat dan gewone koffie, moet vier weken na opening geconsumeerd worden. Over het aroma hoef je je echter niet veel zorgen te maken.

Je moet er ook voor zorgen dat er geen vocht in de bak komt. Dit kan tot schimmel leiden. Met oploskoffiesticks heb je dit probleem natuurlijk niet. Het grote voordeel van oploskoffiesticks is dat je je niet zo druk hoeft te maken over schimmel in de verpakking en dat je niet, zoals bij koffiezetapparaten, door het hele reinigingsproces hoeft te gaan.

Beeldbron: pexels.com/pixabay.com

Reviews