Last updated: 29-07-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Inductiekookplaten staan hoog op de populariteitsschaal. Ze hebben verschillende voordelen boven andere kookplaten.

Ze zijn energiebesparend, snel en veilig omdat de kookplaat niet heet wordt. Zo kun je je niet langer branden aan de kookplaat. Bovendien brengt de inductiekookplaat water in een mum van tijd aan de kook en is ze gemakkelijk schoon te maken.

Maar hoe werkt een inductiekookplaat eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan in detail? Met onze grote inductie kookplaat test 2023 willen we je helpen de beste inductie kookplaat voor jou te vinden.

We hebben mobiele en ingebouwde inductiekookplaten vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Inductiekookplaten zijn energiezuiniger en gemakkelijker schoon te maken dan keramische of elektrische kookplaten
 • een basisonderscheid wordt gemaakt tussen mobiele inductiekookplaten en ingebouwde inductiekookplaten, die beide in verschillende maten en prijsklassen verkrijgbaar zijn
 • Mobiele inductiekookplaten zijn geschikt voor kamperen en kunnen ook in de keuken gebruikt worden als aanvulling op een gewoon inbouwfornuis

Inductiekookplaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een inductiekookplaat koopt

Laten we eerst eens kijken wat een inductiekookplaat is en hoe hij werkt

De manier waarop een inductiekookplaat werkt is anders dan die van bijvoorbeeld een Ceran kookplaat. De inductiespoelen van koperdraad onder het keramische oppervlak zijn het onderscheidende kenmerk.

De warmte wordt opgewekt in de schotels.

Hier wordt een elektromagnetisch veld opgewekt door de inductiespoelen als een pan op de kookplaat wordt gezet. De pan absorbeert het magnetisch veld en zet het om in warmte.

Kochplatte Induktion-1

De inductiekookplaat wordt als bijzonder veilig beschouwd omdat de plaat niet opwarmt.
(Image source: unsplash.com / Louis Hansel)

Klinkt ingewikkeld? Laten we nu eens kijken naar een paar belangrijke feiten en een korte video over de inductiekookplaat

 • Energiebesparing: Inductiekookplaten besparen veel energie omdat de warmte gericht wordt afgegeven. Dit betekent dat de plaat onmiddellijk opwarmt en zodra de pan van de kookplaat wordt gehaald, weer heel snel afkoelt. Omdat olie en water snel opwarmen, bespaar je ook veel tijd bij het koken.
 • Langzaam koken: Maar zeer lage temperaturen zijn ook een bijzonder kenmerk van de inductiekookplaat. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld chocoladecoating te smelten zonder een waterbad te hoeven opzetten.
 • Gemakkelijk schoon te maken: Ze zijn ook bijzonder veilig omdat de plaat niet verhit wordt, alleen de pan. Daarom is het ook gemakkelijk om de inductiekookplaat schoon te houden, want er kan niets op de plaat inbranden.
 • Warmeborden om mee te nemen: Er zijn ook mobiele versies die ideaal zijn voor op de camping of als aanvulling/vervanging voor ingebouwde fornuizen.

Welke kosten moet men verwachten bij de aanschaf van een inductiekookplaat?

Een draagbare enkele kookplaat is al verkrijgbaar voor ongeveer 30 euro. Een ingebouwde inductiekookplaat kost ongeveer 300 euro en meer.

Ze zijn dus maar iets duurder dan elektrische kookplaten.

Type prijsklasse
Verrijdbare inductiekookplaat vanaf ongeveer 30 euro
Inbouw inductiekookplaat van ongeveer 300 tot 500 euro

Er moet wel opgemerkt worden dat inductiekookplaten speciaal servies vereisen, dat apart gekocht moet worden.

Hoeveel watt moet de kookplaat hebben?

Het wattage is meestal tussen 2 en 4 kW. Met een speciale ingebouwde boost functie in sommige toestellen kan het vermogen ook voor korte tijd tot 7,5 kW verhoogd worden.

Hoe hoog het wattage van de plaat moet zijn, hangt af van het gebruik. Voor privégebruik waarbij af en toe gekookt wordt, is 2 kW voldoende.

Als je regelmatig en veel kookt, is 4 kW meer geschikt.

Welke alternatieven zijn er voor inductiekookplaten?

Er zijn verschillende alternatieven voor inductiekookplaten. Het enige alternatief dat qua energie-efficiëntie een kaarsje kan ophouden voor de inductiekookplaat is de gaskookplaat.

We hebben een kort overzicht gemaakt om je alle alternatieven te laten zien.

Type Beschrijving
Inductiekookplaat Inductiekookplaten besparen veel energie, zijn bijzonder veilig en gemakkelijk schoon te maken in vergelijking met andere kookplaten. Ze vereisen echter magnetisch tafelgerei.
Gaskookplaat Bij de gaskookplaat warmt de plaat, net als bij de inductiekookplaat, onmiddellijk op en koelt ze weer snel af. Elk kookgerei kan op de borden gebruikt worden. Er moet echter wel een gasaansluiting beschikbaar zijn. De gaskookplaat is ook moeilijker schoon te maken omdat etensresten er snel inbranden. Bovendien is er een verhoogd risico dat men zich door de vlam verbrandt.
Elektrische kookplaat Elektrische kookplaten zijn erg goedkoop en worden minder snel gerepareerd. Afzonderlijke platen kunnen gemakkelijk vervangen worden. Net als bij de gaskookplaat kan elk soort servies gebruikt worden. Elektrische kookplaten zijn echter niet energiezuinig omdat ze er langer over doen om op te warmen en ook niet meteen afkoelen.
Glaskeramische kookplaten Glaskeramische kookplaten zijn de moderne elektrische kookplaten. In vergelijking daarmee worden ze sneller heet en zijn ze gemakkelijker schoon te maken. De temperatuur is gemakkelijk te regelen. Wat energie-efficiëntie betreft liggen ze tussen inductiekookplaten en elektrische kookplaten in.

Besluit: Welke soorten inductiekookplaten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn 2 verschillende alternatieven waartussen je kunt kiezen als je een inductiekookplaat wilt kopen

 • mobiele inductiekookplaat
 • Ingebouwde inductiekookplaat

Omdat de twee alternatieven verschillen in ruimtebeslag, gebruik en prijs, willen we het je gemakkelijker maken om een inductiekookplaat te vinden die bij je past:

Wat zijn de kenmerken van een mobiele inductiekookplaat en wat zijn de voor- en nadelen?

Mobiele kookplaten nemen veel minder plaats in dan ingebouwde kookplaten en zijn goed om mee te nemen of om de kookplaat in de keuken uit te breiden. Ze kunnen gemakkelijk opgeborgen worden en besparen zo ruimte in de keuken.

De borden zijn licht van gewicht en zijn bijzonder geschikt voor op de camping. Bovendien hebben veel mobiele kookplaten een timer, een temperatuurdisplay en een zelfuitschakelfunctie.

Mobiele kookplaten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Dit betekent dat je ook heerlijke gerechten kunt koken tijdens het kamperen of op een tuinfeest.

Een nadeel van de mobiele kookplaat is dat er altijd een stroomaansluiting nodig is en dat het vermogen lager is dan bij inbouwtoestellen.

Advantages
 • gemakkelijk te vervoeren
 • kan overal waar een stroomaansluiting is gebruikt worden
 • goedkoop
 • gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • Stroomaansluiting is vereist
 • lager wattage
 • meestal klein kookoppervlak

Wat zijn de kenmerken van een inbouw inductiekookplaat en wat zijn de voor- en nadelen?

Inbouw inductiekookplaten hebben een vaste voet en een groter kookoppervlak. Bovendien hebben de meeste ingebouwde kookplaten aanraakbediening, wat niet altijd het geval is met mobiele kookplaten.

Het stroomverbruik is lager dan dat van elektrische fornuizen of keramische kookplaten. Inbouwapparatuur neemt in de keuken meer plaats in dan de mobiele versie. Ze zijn ook veel duurder.

Een ander nadeel is het mogelijke gevaar van het magnetische veld, en daarom wordt mensen met een pacemaker aangeraden een kleine veiligheidsafstand tot de kookplaat te houden.

Advantages
 • stevige standaard
 • veel ruimte om te koken
 • gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • veel duurder dan mobiele versie
 • neemt meer ruimte in
 • onverklaarbare risico’s van magnetisch veld

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om inductie kookplaten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien op welke criteria je moet letten bij het kopen van een inductie kookplaat. Je kunt deze criteria gebruiken om de verschillende kookplaten te vergelijken:

De volgende paragrafen leggen uit wat belangrijk is bij de criteria:

Energieverbruik

De energiebesparing ten opzichte van keramische en elektrische kookplaten is al goed bekend. Toch moet je het stroomverbruik van de verschillende inductiekookplaten vergelijken, want het varieert.

Hoe meer vermogen een kookplaat heeft, hoe hoger het energieverbruik. Een enkele kookplaat is zuiniger dan een dubbele kookplaat of een 4-pits kookplaat. Natuurlijk hebben mobiele kookplaten een lager energieverbruik dan ingebouwde kookplaten.

Gewicht

Inbouw inductiekookplaten wegen gemiddeld tussen 6 en 13 kg. De mobiele wegen tussen 2 en 5 kg.

Lichte kookplaten zijn ideaal om te vervoeren.

Mobiele kookplaten moeten zo licht mogelijk zijn om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren. Bij inbouwkookplaten is het gewicht minder belangrijk.

Een lager gewicht kan de installatie vergemakkelijken. Wat kwaliteit betreft is het gewicht geen probleem. Noch voor mobiele kookplaten, noch voor inbouwkookplaten.

Afmetingen

De afmetingen van inbouwkookplaten variëren van 30 cm tot 90 cm breed. De breedte die je nodig hebt hangt af van voor hoeveel mensen je regelmatig kookt.

Gemiddeld gebruikt een gezin van 4 een kookplaat met een breedte van 60 – 70 cm. Kook je voor grote gezinnen, dan is een breedte van 90 cm aan te bevelen. Mobiele kookplaten zijn met 18 cm gemiddeld veel kleiner.

Kookgerei

Het kookgerei moet magnetische eigenschappen hebben. Pas dan is hij geschikt voor een inductiekookplaat en kun je hem erop gebruiken.

Kochplatte Induktion-2

Serviesgoed met een magnetische bodem is onmisbaar voor het gebruik van een inductiekookplaat.
(Image source: unsplash.com / Adam Dachis)

Het maakt dus niet uit of op het etiket staat dat ze inductie-veilig zijn of niet. Dit betekent dat je, in het beste geval, geen nieuw vaatwerk hoeft te kopen. Anders moet je extra betalen.

Gietijzer is zeer geschikt voor inductieplaten omdat het volledig magnetisch is. Geëmailleerd staal is ook goed. Dit is ook bestand tegen corrosie en temperatuur.

Roestvrijstalen of aluminium schotels kunnen ook gebruikt worden als ze een magnetische bodem hebben. Als je potten zonder magnetische bodem gebruikt, worden de gerechten niet warm. Je kunt er dus niet mee koken.

Veiligheid

Alvorens te kopen, moet je een paar veiligheidskenmerken controleren. Heeft de kookplaat een beveiliging tegen oververhitting en een automatische uitschakeling?

Is er een ingebouwde timer? Een oververhittingsbeveiliging schakelt de kookplaat uit als hij extreem belast wordt.

Dit voorkomt dat het voedsel slecht verbrandt, het toestel niet oververhit raakt en zonder schade ontsnapt. Een automatische uitschakeling is ook heel belangrijk.

Als de inductieplaat lang draait, schakelt hij automatisch uit. De timer schakelt de kookplaat na een bepaalde tijd automatisch uit.

Speciale functies

Een ander aankoopcriterium zijn functies als

 • Flexibele kookzones met meerdere circuits, zodat ook grote schotels gebruikt kunnen worden. De plaat herkent de grootte van de gerechten en breidt de kookcirkel uit (automatische panherkenning)
 • Bediening via een draaiknop of een aanraakscherm
 • de temperatuur wordt automatisch geregeld door een assistent

Interessante feiten over inductiekookplaten

Hoe maak ik een inductiekookplaat goed schoon?

Een inductiekookplaat wordt niet heet, dus brandt er niets in. Er treedt dus alleen lichte vervuiling op. Deze kun je gemakkelijk verwijderen met een vochtige spons en afwasmiddel.

Als je bijzondere haast hebt, kun je glasreiniger gebruiken. Als etensresten opgedroogd zijn, helpt een keramische kookplaatschraper om ze te verwijderen.

Er zijn ook speciale glaskeramische reinigers die de kookplaat weer schoon krijgen als eenvoudige methoden niet meer voldoende zijn.

Kochplatte Induktion-3

Inductiekookplaten zijn gemakkelijk schoon te maken in vergelijking met andere kookplaten.
(Image source: unsplash.com / The Honest Company)

Moet ik de kookplaat afdichten en hoe doe ik dat?

Sealing creëert een beschermende film waarop water en olie afrollen. Daarna hoef je het bord ook minder vaak schoon te maken.

 1. Voorbereiding: De kookplaat moet zorgvuldig schoongemaakt worden en volledig laten drogen.
 2. Verzegelen: Breng daarna het verzegelende middel dun aan en werk het in cirkelvormige bewegingen in het oppervlak.
 3. Vervolg: Poets na het drogen de plaat op met een doek.

Wat moet ik doen als de kookplaat gebarsten is?

Kleine krasjes vormen geen gevaar bij het gebruik van de kookplaat. In dit geval kun je je kookplaat blijven gebruiken zonder je zorgen te maken. De situatie is anders voor scheuren.

Ze op eigen houtje repareren kan levensgevaarlijk zijn. Als er water door de spleet in de kookplaat komt, kan dat tot een elektrische schok leiden. Daarom moeten gebarsten platen helemaal vervangen worden.

Beeldbron: serezniy / 123rf.com

Reviews