Last updated: 31-08-2021

Indirecte verlichting baadt kamers in zacht, aangenaam licht. Meubels en andere voorwerpen krijgen een moderne flair en de kamer oogt uitnodigend en sfeervol. En het beste deel? Het instellen van indirecte verlichting in je eigen vier muren is heel eenvoudig. Met maar een paar materialen baadt de kamer in een mum van tijd in sfeervol licht. In ons tijdschrift leggen we uit wat belangrijk is aan indirecte verlichting en hoe je die goed kunt creëren. We gaan in detail in op de verschillende armaturen en hebben ook een paar tips over hoe je indirect licht ideaal en tot groot effect kunt gebruiken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Indirecte verlichting ontstaat door armaturen af te schermen. Het licht wordt door muren of plafonds weerkaatst en in de kamer verspreid.
 • Indirect licht is zacht, contrastarm, verblindt niet en wordt daarom als aangenaam ervaren.
 • Indirecte verlichting geeft de kamer een zachte sfeer. Indirect licht kan ook gebruikt worden als inrichtingselement en voorwerpen accentueren.

Onze productaanbeveling


Last price updates: Amazon.com (31.03.23, 21:47 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:21 Uhr)

Deze LED strip kan heel goed gebruikt worden om indirecte verlichting te creëren. Hij is slechts 1 cm breed, 0.3 cm dik en past dus in kleine nissen. De strook is 5 m lang, maar kan op de gemarkeerde punten ingekort worden. De verlichting van de strip kan met een afstandsbediening worden bediend en ook de lichtkleur en -helderheid kunnen worden ingesteld. Dankzij de energie-efficiëntieklasse A+ is deze lichtbron zuinig in verbruik. Kopers waarderen de prijs-prestatie verhouding van dit product en de veelzijdige functies.

Definitie: Wat is indirecte verlichting?

Indirecte verlichting is licht dat door het plafond of de muren gereflecteerd wordt en zo door de ruimte diffundeert. Indirect licht is zacht, werpt weinig schaduwen en is niet verblindend. Indirecte verlichting wordt door veel mensen als aangenaam ervaren en wordt daarom vaak gebruikt in woonkamers om een ontspannen en aangename sfeer te scheppen. Indirect licht kan gebruikt worden als inrichtingselement om meubels en kamers te benadrukken. Het wordt verkregen door lichtverspreiding uit niet-verblindende armaturen en kan in praktisch alle kamers worden gebruikt.

Indirect licht is zacht, uitnodigend en schept een uitnodigende sfeer in de kamer. (Beeldbron: 123rf.com / Petro Kuprynenko)

Achtergronden: Wat je moet weten over indirecte verlichting

Indirecte

verlichting is niet moeilijk op te zetten binnen je eigen vier muren. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Om goed voorbereid te zijn, hebben we de belangrijkste informatie over indirecte verlichting samengevat in het volgende deel van ons tijdschrift.

Wat zijn de voordelen en nadelen van indirecte verlichting?

Indirecte verlichting is een middel waarmee een ruimte onmiddellijk sfeer krijgt. Indirect licht is ook heel zacht omdat het weinig contrast heeft en daardoor aangenaam is voor de ogen. Indirecte verlichting kan gebruikt worden om meubels of punten in een kamer te benadrukken, waardoor de woonruimte er modern en geraffineerd uitziet. Indirecte verlichting laat veel ruimte voor creativiteit en kan op verschillende manieren gecreëerd worden.

Advantages
 • Aangenaam, zacht, contrastarm licht
 • Veel effecten mogelijk
 • Ziet er modern en geraffineerd uit
Disadvantages
 • De installatie kan ingewikkeld zijn
 • Vervangt geen directe verlichting
 • Bijkomende kosten

Het installeren van indirecte verlichting kan veel moeite kosten. De extra armaturen betekenen ook meer elektriciteitsverbruik. Indirecte verlichting kan de ogen vermoeien en de zichtbaarheid verminderen. Dus indirect licht kan directe verlichting niet helemaal vervangen.

Hoe kan indirect licht gemaakt worden

? Indirect licht ontstaat door het licht te richten op een oppervlak dat het licht weerkaatst en het in de kamer verspreidt. Dat kan met behulp van lampenkappen, nissen, of uitspringende wanden of verlaagde plafonds. De armatuur zelf moet zo onopvallend mogelijk blijven. De gemakkelijkste manier om indirecte verlichting te maken is een armatuur met een kap te kopen of een stucband met ingebouwde lampen. Een andere mogelijkheid is om armaturen in nissen te verbergen en ze op de gewenste plaatsen te monteren.

Verlaagde plafonds kunnen gebruikt worden om armaturen gedeeltelijk af te dekken: het licht ontsnapt door de openingen en wordt in de ruimte verspreid. (Image source: 123rf.com / nadtochiy)

Wat heb ik nodig om indirecte verlichting in te stellen?

Om indirecte verlichting in een kamer of plaats op te zetten, heb je een paar materialen nodig. De beste manier om indirecte verlichting voor een kamer in te stellen is het gebruik van speciale plafond- en wandarmaturen die lampenkappen gebruiken om licht op een muur of plafond te richten en zo indirect licht te scheppen. Plafondwaslampen, bijvoorbeeld, vind je in de meeste meubelzaken. Wil je indirecte verlichting maken met in nissen verborgen lampen, dan heb je wat handigheid nodig en wat meer materiaal. In principe heb je een lichtbron nodig en een armatuur die het licht in een bepaalde richting richt. Geschikte armaturen zijn

 • LED lampen
 • LED strips
 • Sprookjesachtige lichtjes

De volgende materialen kunnen voor de bevestiging gebruikt worden

 • Stucwerk lijstwerk
 • Houten of plastic nis
 • Bestaande meubels of voorwerpen

Nu moet je de afmetingen bepalen en de lichtbronnen zo monteren dat ze zo onopvallend mogelijk zijn, maar toch voldoende licht laten ontsnappen. We raden aan om LED strips op bestaande voorwerpen te bevestigen of er speciale plastic nissen in aan te brengen. Stroomkabels en andere aansluitingen kun je het beste onopvallend wegwerken.

Voor welke kamers is indirecte verlichting geschikt?

Indirecte verlichting kan in principe in alle kamers gebruikt worden. Omdat hij zo gemakkelijk op te zetten is, maakt het niet uit welke kamer het is. Merk echter op dat indirect licht zwakker is dan direct licht en de ogen op den duur kan belasten. Indirect licht heeft ook een lager contrast en de zichtbaarheid kan beperkt zijn.

Indirect licht is niet geschikt om werkplekken te verlichten

. Indirect licht is het best te combineren met direct licht. Bijvoorbeeld door de kamer in het algemeen indirect te verlichten, en plaatsen die goed zicht vereisen direct.

Waarop moet gelet worden bij indirecte verlichting?

Indirect licht schept een unieke sfeer en heeft veel voordelen boven direct licht. Toch zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden als je indirecte verlichting gebruikt, zodat je jezelf niet schaadt.

1. Gebruik juiste verlichting ondanks indirecte

verlichting Indirecte verlichting is geen vervanging voor juiste verlichting, want dit soort verlichting kan op den duur vermoeiend zijn voor de ogen. Ook indirecte verlichting kan het beeld dat we waarnemen vervormen. Een werkplek, bijvoorbeeld, moet daarom altijd direct verlicht zijn.

2. Kleurtemperatuur

Indirect licht is bijzonder aangenaam als het de juiste kleurtemperatuur heeft. LED lampen kunnen verschillende kleurtemperaturen hebben die verschillende effecten hebben. Dit moet je in gedachten houden als je een lamp koopt.

Kleurtemperatuur Effect Ruimtes
Warm Relaxerend, kalmerend Slaapkamer, woonkamer
Neutraal Stimulerend Woonkamer, keuken, badkamer
Koud Prestatie- en concentratiebevorderend hxKeuken, studeerkamer

Om een aangename, warme sfeer te scheppen, wordt ook voor indirect licht een warme kleurtemperatuur aanbevolen. Koud licht heeft een harder effect, maar kan ook gebruikt worden om elementen te benadrukken. Uiteindelijk komt het aan op je individuele ideeën, en ook de stijl en flair van je interieur spelen een rol. De verlichting moet harmoniëren met de ruimte.

3. Helderheid

De helderheid van verlichtingsarmaturen is een ander punt dat niet onderschat moet worden. Hoewel indirect licht zachter en minder verblindend is dan direct licht, is het toch mogelijk dat de verlichting niet is wat je wilt als je de verkeerde lampen kiest.

LED armaturen produceren helder licht zonder veel op te warmen. Ze kunnen goed weggewerkt worden in nissen en zijn ideaal voor indirecte verlichting. (Image source: 123rf.com / Volodymyr Krasyuk)

Afhankelijk van hoe je indirect licht wilt gebruiken en hoe intens je de verlichting wilt hebben, zijn de eigenschappen van de armatuur van cruciaal belang. LED lampen zijn er in verschillende uitvoeringen, en sommige modellen kunnen zelfs gedimd worden.

4. Lichtkleur

Lichtkleur speelt een rol als je met indirecte verlichting creatieve effecten wilt creëren of een speciale sfeer wilt opwekken. Spectrale kleuren zoals rood, violet, blauw of groen kunnen gebruikt worden om een kamer een bijzondere flair te geven. Licht van verschillende kleuren kan de ogen op den duur belasten, dus witte of volle-spectrum verlichting moet niet vermeden worden. Niettemin laat gekleurd licht veel ruimte en creativiteit toe.

Indirecte verlichting: praktische toepassing en voordelen

Indirecte verlichting instellen is niet moeilijk. Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om de sfeer van een kamer onmiddellijk te verbeteren. Met de juiste plafondarmaturen en LED strips is dat snel gedaan. We leggen hier uit waar rekening mee gehouden moet worden.

Indirecte verlichting met de juiste wand- en plafondarmaturen

De eenvoudigste manier om indirect licht in een kamer te creëren is met speciale armaturen voor indirecte verlichting. Wand- en plafondarmaturen of schijnwerpers creëren indirect licht en hoeven alleen maar gemonteerd of geplaatst te worden. Verlaagde plafonds kunnen ook indirect licht geven door het directe licht van bestaande armaturen diffuus te weerkaatsen en over de ruimte te verdelen. Afhankelijk van het model kan de installatie van zo’n plafond tijdrovend zijn.

Superieure plafonds kunnen heel doeltreffend zijn om indirecte verlichting te creëren. In combinatie met direct licht ziet de kamer er nog moderner uit. (Afbeelding bron: 123rf.com / Patryk Kośmider)

Het is belangrijk op te merken dat zulke verlaagde plafonds ruimte in beslag nemen. Ze kunnen de kamer kleiner doen lijken. Hetzelfde geldt voor uitspringende muren.

Indirecte verlichting met LED strips

LED strips zijn kunststof strips met verlichtingselementen. Ze zijn lang, smal en dun, en kunnen zonder veel moeite op vele oppervlakken bevestigd worden en in nissen verborgen worden.

LED strips kunnen verborgen worden in nissen, bevestigd in stuclijsten of op de achterkant van voorwerpen

. Er zijn zelfklevende LED strips die zonder ander gereedschap bevestigd kunnen worden. We raden echter aan de stroken met (dubbelzijdig) plakband vast te maken. De LED strips verschillen volgens de volgende criteria

 • Lichtsterkte, lichtkleur, kleurtemperatuur
 • Breedte, lengte
 • Aantal armaturen
 • Voeding (kabel, oplaadbare batterij, accu)
 • Stroomverbruik
 • Controle

Zoals voor alle armaturen geldt, moet je bij de keuze van LED armaturen een paar tips in acht nemen. Belangrijke factoren bij de keuze van een lamp zijn helderheid, energieverbruik, kleur en temperatuur.

Eigenschap Eenheid
Lumen Lichtsterkte
Stroomverbruik Watt
Kleurtemperatuur Kelvin

Deze waarden kunnen sterk variëren, dus is het de moeite waard producten te vergelijken om de LED armatuur te vinden die het beste aan je behoeften voldoet. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste elektrotechnische en inrichtingswinkels of kunnen online besteld worden.

LED strips zijn heel praktisch voor het instellen van indirecte verlichting. (Foto bron: 123rf.com / Mihail Dechev)

Indirecte verlichting met stuclijsten en verborgen armaturen

Bij het opstellen van indirecte verlichting moet erop gelet worden dat de armaturen zelf goed verborgen zijn. Dit verzacht de verlichting omdat er minder verblindend en hard direct licht is.

Kleine LED armaturen of LED strips kunnen heel goed verborgen worden in stuclijsten of andere nissen

. Stuc lijstwerk is te koop in verschillende maten, materialen, motieven en afwerkingen. Deze worden tenslotte op de gewenste plaats bevestigd met lijm of schroeven. Deze lijsten kunnen op praktisch alle rechte oppervlakken bevestigd worden, maar zijn vooral geschikt voor plafonds omdat ze gemakkelijk langs de wanden bevestigd kunnen worden. De armaturen zijn in deze strips verborgen en werpen via de open kant diffuus, indirect licht in de kamer. Indirecte

verlichting goed gebruiken in verschillende kamers

Woonkamer

Indirecte verlichting in de woonkamer laat de kamer baden in zacht, aangenaam licht. In de woonkamer is het een goed idee om een combinatie van direct en indirect licht te gebruiken. Om de grote ruimte te verlichten zijn verlaagde plafonds of stuclijsten met LED-verlichting ideaal. In combinatie met directe verlichting blijft de kamer helder.

Verlaagde plafonds schermen het licht af en richten het op het plafond, vanwaar het in de kamer weerkaatst wordt. (Afbeelding bron: 123rf.com / skdesign)

Slaapkamer

De slaapkamer is een kamer die bijzonder gebaat is bij zacht licht. Verlaagde plafonds, stuclijsten met LED-verlichting of plafondwasmachinelampen zorgen voor zacht licht in de hele kamer. LED strips kunnen gebruikt worden om meubels zoals het bed of nachtkastje extra te accentueren. In de slaapkamer moet licht met een warme kleurtemperatuur gebruikt worden. Warm wit of goudkleurig licht ontspant en schept een aangename sfeer. Koud of zelfs blauw licht moet vermeden worden.

Badkamer

Goede verlichting is belangrijk in de badkamer, vooral voor de spiegel. Indirect licht, in combinatie met direct licht, kan als decoratief element gebruikt worden en bijvoorbeeld op planken of achter de make-up spiegel geplaatst worden om ze te accentueren. Je moet oppassen met vocht in de badkamer. Niet alle lampjes zijn waterdicht, en kunnen stuk gaan door de vochtigheid.

Keuken

In de keuken moet indirecte verlichting een decoratief element zijn. Directe verlichting is belangrijk in de keuken om schoon en veilig werken mogelijk te maken. Daarom moet indirecte verlichting, bijvoorbeeld door verlaagde plafonds of stuclijsten, altijd gebruikt worden in combinatie met direct licht.

Inrichtingselementen kunnen door licht geaccentueerd worden. (Afbeelding bron: 123rf.com / Łukasz Stefański)

Toch kunnen meubels of planten, vooral in een eetkeuken, geaccentueerd worden met indirect licht. LED lampjes kunnen aan de onderkant van de meubelen bevestigd worden. Ze geven de keuken een moderne flair.

Trappen

Indirecte verlichting op de trap kan heel effectief zijn en de trap er modern of zelfs futuristisch uit laten zien. Indirecte verlichting aan de trap toevoegen kan ingewikkeld zijn, afhankelijk van hoe de trap gebouwd is. Verlichting op de trap kan geïnstalleerd worden met LED strips. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat niemand op de lichten kan trappen. Daarom moeten ze aan de verticale kant van de treden of aan de zijkant van de trap gemonteerd worden. Een andere manier om de trap te laten gloeien is het gebruik van fosforescerende strips die oplichten in het donker. Deze zijn ook energiebesparend. Terras

en buitenruimte

Indirecte verlichting kan ook buiten een aangename sfeer scheppen of bepaalde elementen benadrukken. Als je indirecte verlichting wilt installeren op een terras of in een buitenruimte in het algemeen, moet je er zeker van zijn dat de armaturen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals vocht, kou, vuil en wind. Stucco strips of nissen zijn nuttig voor buitenruimten, omdat ze de armaturen extra afschermen tegen omgevingsinvloeden.

Indirecte verlichting als inrichtingselement

Verlichting maakt veel creativiteit mogelijk en kan op allerlei manieren gebruikt worden. In dit gedeelte leggen we uit hoe dit soort verlichting op verschillende manieren kan worden gebruikt om verschillende elementen van de kamer te benadrukken.

Planken en vit

rinekasten Planken en vitrinekasten krijgen een heel bijzondere flair met indirect licht. Als vitrines nog geen ingebouwde verlichting hebben, kunnen LED strips gebruikt worden om het interieur te laten schitteren. Serviesgoed, foto’s, beeldjes of souvenirs worden blikvangers met het juiste licht. Zorg ervoor dat de lichten zelf goed verborgen zijn en niet afleiden of verblinden. Gekleurd licht kan ook ideaal gebruikt worden in vitrines. Sommige LED lampjes kunnen van kleur veranderen, of strengen lampjes met verschillend gekleurde of van kleur veranderende lampjes zijn heel geschikt voor glazen vitrines.

Meubels

Meubels komen bijzonder goed tot hun recht bij indirect licht. Het licht trekt het oog aan en leidt het door de kamer. De kamer oogt meteen moderner, aangenamer en verfijnder.

LED strips kunnen aan de achterkant van meubels bevestigd worden en snel en gemakkelijk indirect licht geven. (Image source: 123rf.com / grigvovan)

Vooral moderne meubels met duidelijke contouren kunnen heel goed geaccentueerd worden met indirect licht. Het is het beste de armaturen onder of achter het meubilair te installeren. LED strips kunnen ook in sierlijsten of nissen worden aangebracht en aan de meubels worden bevestigd.

TV

Een erg populaire manier om indirect licht te gebruiken is het achter het TV-scherm te plaatsen. Dit werkt meestal alleen als er achter het beeldscherm ruimte is om de armaturen te monteren, d.w.z. dat ze niet direct in de wand geïntegreerd zijn. Omdat het TV-scherm een duidelijke, rechthoekige vorm heeft, kunnen zonder veel moeite LED strips aan de achterkant langs het frame bevestigd worden. Afhankelijk van hoeveel afstand het beeldscherm van de muur is, kunnen lampen of zelfs lichtslingers gebruikt worden.

Fotolijsten

Armaturen voor indirect licht kunnen ook op fotolijsten bevestigd worden. Dit licht kan gebruikt worden om de foto te verlichten of om de kamer te verlichten. De armaturen zijn dus ofwel aan het binnenste of aan het buitenste deel van het frame bevestigd. Het bevestigen van de LED lampjes aan de buitenrand van het fotolijstje is ongecompliceerd, maar het vastmaken aan het binnenste deel blijkt moeilijker. Er zijn echter speciale lijsten met ingebouwde lampen die de foto goed verlichten.

Creatieve effecten met indirect licht

Licht en verlichting zijn effectieve manieren om een kamer sfeervol en modern te doen lijken. Verlichting biedt ook veel ruimte voor creativiteit. We willen in het volgende gedeelte een paar ideeën met creatieve verlichting voorstellen

 • Lichtbelettering: Met LED strips kunnen niet alleen rechte lijnen maar ook krommingen gemaakt worden. Zo zijn veel artistieke effecten mogelijk met lichtstrips.
 • Vloer in plaats van plafond: Licht dat vanaf de vloer wordt verstrooid in plaats van vanaf muren of plafond schept een unieke sfeer
 • Sprookjeslichtjes en slingers in plaats van LED strips: Als er geen LED strip bij de hand is, zijn feeënlichtjes een handige vervanger en maken ze interessante effecten mogelijk.
 • Indirect licht op ongewone plaatsen: In de kleerkast, achter planten, onder het bed…. bedenk iets!

Bronnen: De beste plaatsen om met indirecte verlichting te beginnen

Je kunt tips over indirecte verlichting krijgen uit talloze bronnen over verlichting in het algemeen. Ook onlinetijdschriften gewijd aan inrichting en verlichting geven informatie over het onderwerp indirecte verlichting.

Welke boeken zijn er over indirecte verlichting?

Er zijn geen boeken die direct over het onderwerp indirecte verlichting gaan. Toch wordt het vaak besproken in inrichtings- en verlichtingsgidsen. De volgende boeken kunnen interessant voor je zijn:

Sally Storey – Beautiful Living with Light: Lighting Concepts for Interiors and Outdoors

In dit boek legt de bekende ontwerpster Sally Storey uit wat er echt toe doet als het om verlichting gaat. Het legt uit hoe licht ideaal gebruikt kan worden in verschillende kamers en welke creatieve inrichtingsideeën met licht gerealiseerd kunnen worden. Een uitvoerig werk over het onderwerp licht en verlichting.

Tobias und Oliver Link – Die neue Lust auf Licht

Hoe licht mensen beïnvloedt en hoe het specifiek in woonruimtes gebruikt kan worden, wordt uitgelegd in dit uitgebreide werk. In dit boek worden waardevolle tips gegeven over hoe licht specifiek gebruikt kan worden in verschillende kamers. Op een onderhoudende manier geschreven en met veel foto’s is het instellen van verlichting kinderspel.

Elizabeth Wilhide – Light: The Art of Proper Lighting

Dit werk biedt waardevolle informatie over alles wat met verlichtingsmiddelen, licht en verlichting te maken heeft. Naast een gedetailleerde inleiding over de verschillende armaturen en hun eigenschappen, worden veel tips gegeven over hoe je de ideale verlichting in huis kunt opstellen. Een uitvoerig werk dat het onderwerp verlichting vanuit verschillende gezichtspunten behandelt.

Conclusie

Indirecte verlichting ontstaat doordat licht een oppervlak, zoals een muur of plafond, raakt en er diffuus door in de ruimte wordt weerkaatst. Indirect licht is contrastarm, zacht, verblindt niet en wordt daarom als zeer aangenaam ervaren. Indirect licht kan gemaakt worden met behulp van speciale armaturen. Plafond- of wandflitsers kun je in de winkel kopen, maar LED strips in nissen of achter voorwerpen kunnen ook indirect licht geven. Indirect licht kan op vele manieren gebruikt worden en laat veel creativiteit toe. Het kan voorwerpen benadrukken en de kamer er modern en stijlvol laten uitzien. Maar indirect licht kan directe verlichting niet vervangen.

Reviews