Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Welkom bij onze grote houten trapleuning test 2021.

Hier stellen we alle houten trapleuningen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste houten trapleuning voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een houten trapleuning wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Trapleuningen zijn niet wettelijk verplicht binnen flats en kleine huizen, maar ze verhogen niettemin de veiligheid enorm.
 • Hout zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Houten trapleuningen voelen ook aangenaam aan.
 • Er zijn houten trapleuningen die gecombineerd worden met glazen of metalen elementen en zo een echte blikvanger in je huis kunnen zijn.

Houten trapleuning: Onze selectie

Shopgids Houten trapleuning: Alles wat je moet weten

Wanneer heb ik een trapleuning nodig?

In particuliere huizen met maximaal twee flats en binnen flats zijn trapleuningen in de meeste federale staten niet wettelijk verplicht, dus je mag ook een trap zonder leuningen installeren in je eengezinswoning of binnen je flat in een flatgebouw. De wetgever wil je hier niet te veel beperken.

Holz-Treppengeländer-1
Trapleuningen en leuningen zijn verplicht in openbare gebouwen. Maar niet in je flat.
(Image source: pixabay.com / S. Hermann & F. Richter)

De situatie is anders in openbare of commercieel gebruikte gebouwen. Hier zijn trapleuningen of handrails wettelijk verplicht. Maar de afzonderlijke federale staten hebben soms andere voorschriften. In het algemeen moeten de wetten gebaseerd zijn op DIN 18065, dat ook aanbeveelt trapleuningen te plaatsen als er kleine kinderen in huis wonen.

Als je je huis ook als bedrijf gebruikt, gelden de voorschriften voor openbare gebouwen. Trapleuningen zijn dus verplicht als je een dokterspraktijk, een nagelstudio of iets dergelijks in huis hebt.

Hoe hoog moet een houten trapleuning zijn?

Er zijn verschillende voorschriften in de verschillende federale staten betreffende de minimumhoogte voor (trap)leuningen. Leuningen moeten minstens 80 cm en hoogstens 1,12 m boven de voorste rand van de trede uitsteken. DIN 18065 beveelt de volgende hoogten aan voor trapleuningen:

Valhoogte Type gebouw Hoogte trapleuning
onder 12 meter alle gebouwen die geen werkplekken zijn ten minste 90 cm
onder 12 meter werkplekken ten minste 1 meter
boven 12 meter alle gebouwen ten minste 1,10 meter

Veiligheidsrails worden aanbevolen boven een valhoogte van 70 cm als jonge kinderen regelmatig zonder toezicht in het gebouw zijn. Deze moeten zo ontworpen zijn dat het voor de kinderen moeilijk is over de leuning te klimmen en de beugels moeten een afstand van minstens 12 cm hebben.

Wat zijn de brandveiligheidsvoorschriften voor houten trapleuningen?

Voor gebouwen in gebouwklasse 1 en 2 hoef je je geen zorgen te maken over brandbeveiliging. Deze klassen omvatten, bijvoorbeeld, huizen met maximaal 400 vierkante meter woonoppervlak, huizen met maximaal 5 appartementen of rijtjeshuizen met maximaal dit woonoppervlak, die elk minder dan 7 meter hoog zijn.

Gevelbekleding in de bouwklassen 3-5 moet gemaakt zijn van onbrandbare of brandvertragende bouwmaterialen. Er kunnen afwijkingen zijn in afzonderlijke federale staten. De volgende tabel toont de bouwklassen volgens de bouwvoorschriften van Baden-Württemberg.

Gebouwklasse Beschrijving
1 Vrijstaande gebouwen met een hoogte tot 7 m en niet meer dan twee gebruikseenheden met een totaal van niet meer dan 400 m²
2 Gebouwen met een hoogte tot 7 m en niet meer dan twee gebruikseenheden met een totaal van niet meer dan 400 m²
3 Andere gebouwen met een hoogte tot 7 m
4 Gebouwen met een hoogte tot 13 m en gebruikseenheden met een totaal van niet meer dan 400 m²
5 Andere gebouwen waaronder ondergrondse gebouwen

Wat kost een houten trapleuning?

De prijzen voor houten trapleuningen lopen sterk uiteen. Goedkope trapleuningen zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 80 euro per strekkende meter. Leuningen zijn nog goedkoper met 30 euro per strekkende meter, maar ze kunnen maar aan één muur bevestigd worden.

Er zijn geen bovengrenzen. Je kunt je trapleuning online op de juiste maat laten maken of in een speciaalzaak kopen. Let erop of er extra kosten zijn voor bevestigingsmateriaal en dergelijke.

Welke alternatieven zijn er voor een houten trapleuning?

Trapleuningen kunnen gemaakt zijn van hout, glas of metaal. De verschillende materialen kunnen met elkaar gecombineerd worden. Er zijn vaak combinaties van metaal of hout en glas, maar ook van metaal en hout. In oude gebouwen vind je vaak balustrades van smeedijzer gecombineerd met leuningen van hout.

Bouwmateriaal Voordelen Nadelen
Hout Aangenaam binnenklimaat, kan geschuurd worden Onderhoud is tijdrovend
Glas Doorschijnend, maakt het moeilijk om op te klimmen, gemakkelijk te onderhouden Krassen kunnen nauwelijks gerepareerd worden
Metaal Zeer stabiel, kan geschuurd worden Kan roesten, koud klimaat

Besluit: Welke soorten houten trapleuningen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Je kunt kiezen uit de volgende soorten houten trapleuningen:

 • Trapleuning uitsluitend van hout
 • Trapleuning van hout en glas
 • Trapleuningen van hout en metaal
 • Leuningen van hout

Elke soort heeft voor- en nadelen op het gebied van uiterlijk, ruimteklimaat, onderhoud, duurzaamheid of stabiliteit. In het volgende gedeelte willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.

Wat onderscheidt een houten trapleuning en wat zijn de voor- en nadelen?

Een houten trapleuning wordt vooral gekenmerkt door zijn uiterlijk en aangename gevoel. Bovendien is hout een hernieuwbare hulpbron en heeft het gebruik ervan als bouwmateriaal minder invloed op het milieu. Houten trapleuningen kunnen gecombineerd worden met de meeste trapmaterialen.

Voordelen
 • Aangenaam om aan te raken
 • Vernieuwbare grondstof
Nadelen
 • Rustiek uiterlijk is een kwestie van smaak

Wat onderscheidt een trapleuning van hout en glas en wat zijn de voor- en nadelen?

Trapleuningen van hout en glas hebben een edele uitstraling en het glas zorgt voor meer helderheid in de kamer. Combinaties van hout en glas geven vaak een moderne maar rustieke uitstraling. Je moet voorzichtig zijn bij het schoonmaken, want glasreiniger kan het oppervlak van het hout aantasten.

Voordelen
 • Glas geeft helderheid
 • houten leuning voelt aangenaam aan
Nadelen
 • Krassen in het glas zijn moeilijk te verwijderen
 • glassplinters kunnen gevaarlijk zijn
 • glas warmt op als het aan zonlicht wordt blootgesteld

Wat zijn de kenmerken van een trapleuning van hout en metaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Metaal en hout zijn waarschijnlijk de meest voorkomende combinatie voor trapleuningen. Het zeer stabiele maar koele metaal en het hout, dat een aangenaam binnenklimaat biedt, staan samen vooral voor functionaliteit. Hout voelt niet zo koud aan en is daarom geschikter als leuning dan metaal.

Voordelen
 • Metalen stutten met spleten zijn doorschijnend
 • metaal kan geschuurd en geverfd worden
Nadelen
 • Metaal warmt snel op of is relatief koud

Wat onderscheidt een houten leuning als trapleuning en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een houten leuning is voor de meeste mensen aangenamer om aan te raken dan een metalen leuning. Het geeft de trap ook een aangename sfeer. In combinatie met metalen beugels die aan de muur bevestigd zijn, kun je de leuning gemakkelijk demonteren voor restauratie of vervanging als hij erg versleten is.

Voordelen
 • Steun bij het traplopen
 • Gemakkelijk te vervangen
Nadelen
 • Vervangt geen trapleuning

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je laten zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele houten trapleuningen. De criteria die je kunt gebruiken om zelfklevende raamfolies te evalueren en te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Holz-Treppengeländer-2
Trappen zonder leuningen kunnen visueel aantrekkelijk zijn. Het risico om te vallen is echter uiterst groot.
(Image source: unsplash.com / Ruffa Jane Reyes)

Doel

Je kunt kiezen tussen een leuning en een trapleuning.

Bedenk vóór je koopt welke functie je nieuwe trapleuning moet hebben. Als je alleen steun nodig hebt bij het traplopen, is een leuning de juiste keuze. Als je echter de zijkanten van de trap moet beschermen, moet je een leuning kiezen die hoog genoeg is. Aanbevelingen voor de hoogte vind je in het adviesgedeelte.

Materialen

Je persoonlijke smaak speelt een belangrijke rol bij de keuze van de juiste materialen voor je houten trapleuning. Eerst en vooral moet je een geschikt hout vinden. Het is onmogelijk om een algemene uitspraak te doen over welk hout het meest geschikt is voor je trap.

Bovendien kun je een trapleuning kiezen van hout en glas of metaal voor een minder rustieke uitstraling. In het beslissingsgedeelte vind je de voor- en nadelen van elk type houten trapleuning.

Montagetype

De juiste plaatsing is van cruciaal belang voor de goede werking van de trapleuning.

Voor je koopt, moet je uitzoeken hoe de nieuwe trapleuning geïnstalleerd zal worden. Het is niet altijd mogelijk om de gekozen leuning op je trap of muur te monteren. Je kunt geen lange schroeven schroeven in een oude trap van dunne houten planken, want dan zouden ze aan de onderkant uitsteken. Het bevestigingsmateriaal moet ook geschikt zijn voor je muur of trap, anders houdt de leuning misschien niet.

Afmetingen

Het is niet absoluut nodig om je houten trapleuning op maat te laten maken. Zorg er echter voor dat je precies meet of de gekozen leuning op je trap past. Met behulp van de lengte kun je bij online kopen gemakkelijk de verschillende trapleuningen filteren. Merk op dat je de afmetingen van de leuning na aankoop nauwelijks kunt veranderen.

Ontwerp

Er zijn geen grenzen aan de vormgeving van de leuning.

Houten trapleuningen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. De schoren kunnen rond of vierkant zijn en hoeven niet per se van hout gemaakt te zijn. De leuning kan vierkant, rechthoekig, rond of in de vorm van een omega zijn. Welk ontwerp je mooi vindt is een kwestie van smaak. Een heel moderne trapleuning kan er echter vreemd uitzien in een oud gebouw.

Wetenswaardigheden over houten trapleuningen

Hoe repareer ik een wiebelige of losse trapleuning?

Als je trapleuning wiebelt, moet je eerst de oorzaak van het wiebelen vinden. Mogelijke redenen voor een wiebelende trapleuning zijn:

 • Scheuren of andere beschadigingen in de leuning (mag niet meegeven als je er tegen duwt)
 • Losse, ontbrekende of losgeraakte staafjes (controleer ze afzonderlijk)
 • Te veel ruimte tussen de spijlen (als het meer dan 12 cm is, zijn extra spijlen nodig)
 • Verlaagde of onstabiele treden
 • losgemaakte sluitingen

Als je de oorzaak van het wiebelen van je trapleuning gevonden hebt, kun je die gemakkelijk verhelpen. Je kunt treden, stangen of de leuning vervangen. Je kunt ook boomstammen gebruiken als extra staven.

Hoe maak ik een houten trapleuning schoon en onderhoud ik hem?

De beste manier om onbehandeld hout schoon te maken is met een gladde, niet-geweven doek zonder water. Microvezeldoeken kunnen kleine krasjes veroorzaken op houten oppervlakken. Zwaarder vuil kun je verwijderen met een schurend vlies. Om het hout steviger te maken tegen invloeden van buitenaf, kun je het behandelen.

Je kunt kiezen tussen was, vernis en olie. Terwijl was in de loop van de tijd verhardt, neemt vernis de oppervlaktestructuur van het hout weg. Olie zal het oppervlak minimaal gladder maken, maar ook minder ruw. Je kunt behandeld hout ook afnemen met een vochtige doek.

Hoe restaureer ik een houten trapleuning?

Het restaureren van een houten trapleuning kan erg tijdrovend zijn. Meestal gaat het om de volgende stappen:

  1. Demonteer indien nodig
  2. Vervang zo nodig defecte onderdelen
  3. Schuren
 1. Primeren of beglazen indien nodig
 2. Schilderen of oliën
 3. Montage

Beeldbron: Kluengsuwanchai/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies