Last updated: 03-08-2021

How we pick our products

28Products analyzed

30Hours invested

24Studies researched

98Comments collected

Welkom bij onze grote hondentrap test 2023. Hier stellen we alle hondentrappen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste hondentrap voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een hondentrap wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hondentrappen en hondenhellingen worden gebruikt voor de gezondheid van de hond en kunnen dit bevorderen, vooral bij puppy’s, oudere honden en honden met rug- of gewrichtsproblemen.
 • Hondenloopplanken maken het gemakkelijker om in de kofferbak of auto te stappen en worden ook vaak in huis of in de tuin gebruikt.
 • Hondenloopplanken gebruiken twee verschillende mechanismen: opvouwen en duwen.

Hondentrap: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hondentrap koopt

In welke maten moet ik een hondentrap kopen?

Hondentrappen zijn er in verschillende maten. Wel moet je van tevoren precies weten waar je de trap voor wilt gebruiken.

Er zijn kleine trappen, grote trappen, trappen van twee of drie treden op de markt, en ook klimhulpmiddelen die op een soort hellingbaan lijken.

De hoogte

Het is belangrijk dat de hoogte van de hondentrap aangepast is aan de afmetingen van je hond. Om de juiste hoogte te vinden, moet je het hoogteverschil meten dat je hond moet overwinnen.

Hondentrappen en hondenhellingbanen zijn momenteel verkrijgbaar in hoogtes van 35 cm tot 90 cm.

Het is belangrijk dat je bredere en diepere treden kiest voor grotere honden en vlakke treden voor kleinere honden.

Het gewicht

Het draagvermogen van de hondentrap wordt bij elk model aangegeven. Daarom moet je weten op welke belastingsgrens je hond zit en dan de geschikte trap kiezen.

De helling van de treden

Sommige fabrikanten bieden de vernieuwende helling van elke trede aan, zodat je hond minder treden heeft om te beklimmen, wat minder stress veroorzaakt.

Maar niet elke hond kan met deze neiging omgaan. Je moet hier bij aankoop rekening mee houden en het zeker testen.

Om ervoor te zorgen dat je huisdier zorgeloos een dutje op de bank kan doen, moet je bij de aanschaf ook rekening houden met de helling van de treden. (Image source: pexels.com / Kata Pal)

Hoeveel kost een hondentrap?

Dat hangt af van hoeveel geld je aan een hondentrap wilt uitgeven. De prijzen variëren naargelang kwaliteit en grootte. Er zijn hondentrappen van €15,99 tot de dure modellen rond de €400.

Welke alternatieven zijn er voor hondentrappen?

Een alternatief voor hondentrappen is de zogenaamde hondenhelling.

Het biedt puppy’s, kleine en grote honden, en ook oudere en zieke dieren, een manier om zachtjes en veilig op eigen kracht in de auto te stappen.

Anderzijds neemt een hondenhelling veel plaats in omdat hij geen treden heeft. Er zijn echter ook modellen die opvouwbaar zijn en comfortabel gedragen kunnen worden. Ze besparen ook ruimte.

Een ander alternatief is het klimhulpmiddel. Dit is een perfecte combinatie van hondentrap en hondenhelling voor in de auto of het huishouden. Het wordt vaak een verkorte hondenhelling genoemd.

En welke hondenhelling voor SUV? Een SUV heeft een hogere laadrand. Daarom moet de helling voldoende lang zijn.

Welke soorten hondenloopplanken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hondentrappen zijn het meest geschikt voor honden die bepaalde hoogteverschillen moeten overwinnen.

Dit is vooral het geval bij jonge honden, omdat die dit door hun grootte niet aankunnen, bijvoorbeeld kleine hondenrassen of puppy’s.

Om gewrichtsproblemen te voorkomen en je hond te beschermen, kun je beter hondentrappen gebruiken.

De treden zijn veel kleiner dan die van een gewone trap en het zachte materiaal heeft ook een zacht effect op de gewrichten van de hond.

Hondentrappen of hondenhellingen maken het ook voor oudere honden gemakkelijker om in de auto te stappen. Een hondenstapje bespaart de hond ook om op het bed of de bank te moeten springen.

Terwijl hondenhellingen meer voor de auto gebruikt worden, worden hondentrappen meestal in huis gebruikt.

Wat zijn de kenmerken van een goede hondentrap en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een goede hondentrap is er een die perfect bij je hond past. Op deze manier kan je hond zelfstandig op het bed of de bank komen en hoef je niet telkens op te staan en je hond te helpen.

Advantages
 • zeer stabiel
 • onderhoudsvriendelijk materiaal
 • antislip
 • speciaal geschikt voor puppy’s, kleine, oudere en zieke honden
 • gemakkelijk voor het bewegingsapparaat van het dier
 • ideaal om op het bed of de bank te klimmen of om hogere treden te overbruggen
Disadvantages
 • niet elk materiaal is antislip
 • afmetingen niet geschikt voor alle hoogtes
 • bij telescopische hondentrappen bestaat het gevaar dat je vingers bekneld raken
 • Een goede hondentrap is niet goedkoop

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hondentrappen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om hondentrappen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde hondentrap geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

Gewicht

Het is belangrijk dat je rekening houdt met een opgegeven belastingsgewicht voor de hondentrap. Als je hond onder de bovenste belastingsgrens zit, is het beter de volgende grotere hondentrap te kiezen.

Plan een paar extra kilo’s in, zodat de hondentrap niet overbelast wordt en instort.

Hondenoprijplaten worden vaak gebruikt om gemakkelijker in en uit de auto te kunnen stappen. Net als met hondentrappen moet je bij de keuze van wat je koopt rekening houden met het gewicht van je huisdier. (Image source: pixabay.com / 947051)

Als je niet weet hoe zwaar je hond momenteel is, kun je hem bij de dierenarts wegen of op een hondenweegschaal zetten.

Veel voorkomende gewichtslimieten voor hondentrappen zijn: 15 kilo, 25 kilo, 50 kilo en 68/70 kilo.

Maat

Als je weinig ruimte hebt, zijn opvouwbare hondentrappen bijzonder interessant. Vooral als je in een kleinere flat woont en niet veel ruimte hebt voor de hondentrap om de hele dag in de huiskamer rond te staan.

Hoogte

Je moet precies weten waar de hondentrap voor gebruikt gaat worden. De hoogte van de hondentrap varieert en is momenteel verkrijgbaar in uitvoeringen van 35 cm tot ca. 70 cm.

Niet elke hondentrap is geschikt voor elk doel en elk hondenras.

Vergeet niet het hoogteverschil te meten dat je hond moet overwinnen. De hoogte van de hondentrap is ook belangrijk. Afhankelijk van het ras moet je rekening houden met de diepte en breedte van de afzonderlijke treden.

Hondentrappen voor grotere honden moeten bredere en diepere treden hebben. Kleine honden zijn beter af op vlakke treden.

Materiaal

Hondentrappen zijn gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen, en uiteindelijk zijn het persoonlijke smaak en budget die de doorslag geven.

We hebben de meest voorkomende materialen en hun eigenschappen samengevat in de volgende tabel:

Hout Pluche Synthetisch leer
Hondentrappen van hout zijn milieuvriendelijker en zien er goed uit. De afzonderlijke treden zijn ook met stof bekleed, zodat je hond een veilige opstap heeft. Sommige houten hondentrappen hebben opbergvakken onder de treden. Voor het schoonmaken heb je gewoon een doekje nodig. Hoewel ze er mooi uitzien, zijn pluche bekledingen niet ideaal voor hondentrappen. Er is gevaar voor verwonding van je hond, want hij kan met zijn klauwen in het materiaal verstrikt raken en er zelfs af vallen. Een stof van korte vezels is geschikter. Kunstleer is een heel stevig materiaal en kan gemakkelijk en snel schoongemaakt worden. Het ziet er ook mooi uit, maar kan duurder zijn. Sommige treden hebben een extra tapijtbekleding.

Slipweerstand

In het beste geval zijn de hondentrappen voorzien van rubberen voetjes aan de onderkant. Dit verhindert dat de hondentrap van zijn eigenlijke bestemming wegglijdt.

Wetenswaardigheden over de hondentrap

Hoe kan ik mijn hond aan de hondentrap laten wennen?

Zet eerst de hondenstapjes gewoon op de plaats waar ze horen, zodat de hond ze kan opmerken.

Sommige honden zullen uit zichzelf de trap gebruiken omdat ze nieuwsgierig zijn. Dan moet je je hond veel prijzen.

Andere honden zullen de hondentrap mijden en vermijden. Je moet geduldig zijn en niet opgeven, elke hond heeft een tijdje nodig.

Voor de meeste honden werkt de gewenningsfase het beste met hun lievelingssnoepjes.

Om de hondentrap smakelijker te maken voor je hond, leg je gewoon een traktatie op de eerste trede, dan een traktatie op de tweede trede, en geef je tenslotte op alle treden.

Je hond moet de treden van de hondentrap een voor een beklimmen om de traktaties te krijgen. De beste tijd om dit te doen is als je hond honger heeft.

Beeldbron: pixabay.com / shootme_b

Reviews