Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

29Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hondentas test 2022. Hier stellen we alle hondenzakken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste hondentas voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een hondentas wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een hondendrager is geschikt voor bijzonder kleine en lichte honden als je hond niet meer kan lopen.
 • Als je met je hond wilt vliegen, moet je hondentas aan bepaalde eisen voldoen. Er zijn echter ook verschillende uitvoeringen en modellen.
 • Het is belangrijk dat je hondentas stabiel is en voldoende draagcomfort biedt. De hondendrager moet ook niet te klein zijn voor je hond.

Hondentas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hondentas koopt

Waarom heb ik een hondentas nodig?

Als je een heel kleine hond hebt, kan het zijn dat je pelsneus niet mee kan op lange wandelingen of zelfs in het dagelijkse leven. Als oplettende eigenaar draag je dan je hond.

Maar als je hond echt vies is, wil je hem of haar misschien niet dragen. Dan komt een hondentas van pas.

Hondenzakjes kunnen het dagelijks leven met een (heel) kleine hond gemakkelijker maken. Als je op stap bent in de stad en de drukte wordt je hond te veel, dan kun je hem snel in zijn hondentas doen.

Zo is je kleine viervoeter beschermd, maar kan hij toch in de gaten houden wat er buiten de tas gebeurt.

In een hondentas is een hond beschermd, maar kan toch aan het dagelijkse leven deelnemen. (Image source: pixabay.com / Congerdesign)

Als je hond al ouder of ziek is, kan hij niet meer zonder problemen elke route lopen. Ook hier heb je een hondendrager nodig. Zo kun je je harige vriend snel in de hondentas doen en kan je hond toch op elk uitstapje mee zonder al te veel belast te worden.

Als je graag met je hond op reis gaat, kan een hondentas handig zijn.
In vliegtuigen mag je je hond meenemen in de cabine als hij in een geschikte tas wordt vervoerd.

In de auto daarentegen kun je je hond stevig vastbinden, zodat hij bij een ongeluk beschermd is en tijdens het rijden niet de hele auto door rent.

Hoe veilig is een hondendrager in een vliegtuig of in een auto?

Een hondendrager is een veiliger manier om met je viervoeter van A naar B te reizen. In een hondenmand is de hond beschermd, heeft hij een plaats om te slapen en te ontspannen, en kan hij tijdens de reis niet het hele vliegtuig of de auto doorrennen.

Als je met het vliegtuig wilt reizen, volg dan de voorschriften voor afmetingen en gewicht van je luchtvaartmaatschappij. Zoek voor je op reis gaat ook uit welke hondentassen door de luchtvaartmaatschappij worden toegestaan.

Hoe groot moet een hondentas zijn?

Volgens dierenartsen en hondentrainers moet een hondentas groot genoeg zijn om je hond comfortabel te laten liggen en rond te draaien. Je hond moet ook zonder problemen in de hondendrager kunnen staan.

Als je de hondentas in een dierenwinkel wilt kopen, raden we je aan je hond mee te nemen als je hem koopt. Zo kun je ter plekke uitproberen welke hondenzak geschikt is voor je huisdier.

Als je je hondentas op het internet koopt, moet je hem thuis uitproberen om te zien of hij geschikt is voor je hond.

Als je met je hond wilt vliegen, moet je je houden aan de voorschriften van de betreffende luchtvaartmaatschappij en de IATA. De IATA – International Air Transportation Association – stelt internationale regels op voor de grootte van hondentassen, de leeftijd van de hond, enz.

Airline Afmetingen hondentas (HxBxD) Totaalgewicht (tas+hond)
Lufthansa, AirFrance, Austrian Airlines, SwissAirline 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Condor, TUIfly 55 x 40 x 23 cm 6 kg
KLM 46 x 28 x 24 cm 8kg
Iberia 45 x 35 x 25 cm 8 kg
United Airlines 44 x 30 x 19 cm 6 kg
eurowings 40 x 25,5 cm 8 kg

Luchtvaartmaatschappijen kunnen echter hun eigen eisen hebben waaraan je moet voldoen als je met je hond wilt vliegen.

Is er een hondendrager voor meerdere honden?

Als je meer dan één hond hebt en geen twee hondentassen mee wilt nemen, kun je een speciale hondentas kopen voor meer dan één hond.

Voordelen
 • slechts één zak
 • honden kunnen elkaar zien
Nadelen
 • alleen voor heel kleine honden
 • ze kunnen sneller onrustig worden
 • zwaardere belasting

Met de twee-plaatsen methode heeft elk van je honden zijn eigen ruimte. Door een gaasnet kunnen je twee huisdieren elkaar echter nog steeds zien en met elkaar communiceren.

Je twee viervoeters moeten echter wel tot de allerkleinste leden van hun soort behoren in een hondendrager die voor twee van hun soort ontworpen is. In totaal mogen je huisdieren niet meer dan 8 kg wegen (d.w.z. elke hond mag niet meer dan 4 kg wegen).

Zijn er speciale hondenzakken voor puppy’s?

Sommige fabrikanten bieden ook speciale hondenzakken voor puppy’s aan. Deze zijn bijzonder knus voor je kleine pels.

Maar: in de eerste paar weken ontwikkelen en groeien puppy’s bijna sneller dan je kunt zien. Zo kan het snel gebeuren dat je kleine metgezel de hondentas ontgroeid is en dat je een nieuwe hondentas moet kopen.

Uiteindelijk ligt de beslissing echter bij jou en je voorkeuren.

Daarom kopen veel hondenbezitters meteen bij het begin een grotere hondentas, gebaseerd op de grootte van een volwassen hond. Dan hoef je niet om de paar weken een nieuwe hondenzak te kopen.

Elke nieuwe hondentas betekent nieuwe dingen voor een puppy om te ontdekken, maar ook veranderingen. Puppy’s zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen, dus die moet je zo veel mogelijk vermijden.

Hoeveel kost een hondendraagmand?

Er is een groot prijsverschil tussen hondentassen. Afhankelijk van het materiaal, de stabiliteit en het draagcomfort, variëren de kosten. De prijsklasse ligt tussen ca. 17-220€.

Omdat de veiligheid en gezondheid van je hond een van de aandachtspunten is, vonden we de prijs redelijk. Wil je een hondentas van een luxemerk als Louis Vuitton of Burberry, dan zal de prijs boven de 1.000€ liggen.

Wat zijn de alternatieven voor de hondenzak?

Behalve de hondentas zijn er verschillende andere alternatieven waarin je je hond kunt vervoeren of dragen:

Alternatief Beschrijving
Hondenrugzak Met een hondenrugzak verdeel je het gewicht van je hond over beide schouders.
Hondentrolley Met een hondentrolley trek je je hond comfortabel achter je aan en belast je jezelf niet met het gewicht van je hond op een of beide schouders.
Hondenbuggy Een hondenbuggy werkt als een kinderbuggy, behalve dat je je hond voor je uit duwt in plaats van je kind.
Honden(transport)doos Een hondenbox is een veilig alternatief om je hond veilig in de auto te vervoeren.

Welke soorten hondenzakken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een hondentas voor je viervoetige lieveling wilt kopen, heb je twee alternatieven om uit te kiezen

 • Hondendrager
 • Hondendrager met reisbed

De grootte van je hond, de stabiliteit en het draagcomfort zijn belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van een hondendraagzak en wat zijn de voor- en nadelen?

Hondendraagtassen zijn er in ontelbare modellen, uitvoeringen en van evenzoveel fabrikanten. Deze hondentassen zijn bijzonder geschikt als je je hond “even” in de tas wilt doen.

De draagriem kan soepel aan je behoeften aangepast worden. Afhankelijk van hoe dicht je je hond bij je wilt hebben en welke positie het beste is voor je schouder, kun je de hondentas individueel verstellen.

Voordelen
 • Snel te gebruiken
 • Handig
 • Speciaal voor kleine en lichte honden
 • Bescherming in drukte
Nadelen
 • Eenzijdige belasting van de schouders
 • Alleen voor kleine en lichte honden
 • Hond kan zich ongemakkelijk voelen

Je kleine viervoeter mag echter niet te zwaar zijn, want een hondendrager met riem veroorzaakt eenzijdige belasting. Denk eraan regelmatig van schouder te wisselen als je je hond draagt en probeer het gewicht gelijkmatig over je lichaam verdeeld te houden.

De meeste hondendragers zijn aan de bovenkant open. Er bestaat een risico dat je huisdier uit de zak springt. Om je huisdier optimaal te vervoeren, zoek je een model dat je met een rits aan de bovenkant kunt sluiten.

Inzetstukken van gaas zijn belangrijk voor de luchtcirculatie. De hondentas moet ook aan de bovenkant gesloten zijn, zodat je hond niet uit de zak kan springen. ( Image source: pixabay.com / GoranH )

Veel gaasinzetstukken zijn ook belangrijk. Zo kan de lucht circuleren en raakt je hond niet oververhit en krijgt voldoende lucht om te ademen.

Wat onderscheidt een hondentas van een reisbed en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je veel reist en niet elke keer een hondenbed mee wilt nemen, is een hondentas met reisbed geschikt voor je.

Deze hondentassen zijn iets groter en comfortabeler. Bovendien kunnen deze zakken vaak helemaal gesloten worden. De vele inzetstukken van gaas zorgen nog steeds voor luchtcirculatie voor je hond.

Voordelen
 • Combinatie van bed en draagtas
 • Meer ruimte
Nadelen
 • Nadelen
 • Hoger gewicht
 • Grotere en omvangrijkere tas

Hondentassen met reisbed kun je gemakkelijk uitvouwen in je hotelkamer of vakantieappartement. Zo ontstaat een groter oppervlak dat je hond kan gebruiken als bed en toevluchtsoord.

Bij andere modellen kun je het bovenste deel van de hondentas inklappen en met ritsen helemaal afnemen, zodat de hond zich tijdens het slapen niet van boven opeengepakt voelt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hondentassen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om hondentassen te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde hondentas geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Grootte en gewicht van de hond
 • Ontwerp en materiaal
 • Draagcomfort
 • Stabiliteit

Grootte en gewicht van de hond

Hondendraagtassen zijn niet geschikt voor elke hond. Het maximum gewicht voor de meeste tassen is 8 kg. Dit is ruwweg de grootte en het gewicht van Chihuahua, Maltezer, Bolonka Zwetna, Jack Rusell Terrier en Shi Tzu.

Je hond moet in zijn hondendrager voldoende ruimte hebben om comfortabel te liggen en zich om te draaien. Je harige vriend moet ook rechtop kunnen staan.

Maximale hoogte (hond) Maximaal gewicht (hond)
ca. 15cm approx. 5-7kg
ca. 20cm approx. 7-10kg

Probeer het zelf maar uit als je het in de dierenwinkel of thuis koopt. Dit zal ervoor zorgen dat je hond niet benauwd wordt. Een hondendrager moet je hond voldoende bewegingsruimte geven.

Ontwerp en materiaal

Er is bijna evenveel keuze in hondentassen als in dameshandtassen. Je vindt modellen waarmee je een viervoetige lieveling dicht tegen je lichaam kunt dragen in een draagdoek, maar ook modellen die eruit zien als een luxe handtas.

De meeste hondendraagtassen, maar ook de hondentassen met reiswiegjes, zijn van polyester. Polyester kan snel en gemakkelijk met een vochtige doek afgeveegd worden en de tas is weer schoon.

Hondenzakken zijn er in een grote verscheidenheid aan materialen en uitvoeringen. Kijk naar je voorkeuren, maar bedenk ook wat je viervoeter lekker vindt. (Image source: pixabay.com / 7138475)

Er zijn ook modellen van katoen of microvezel. Afhankelijk van de fabrikant kun je de hondenzak zelfs in de wasmachine schoonmaken.

Als je voor een chique versie van de hondentas kiest, kun je soms zelfs echt leren tassen voor je hond kopen. Deze hondentassen vallen dan in de rubriek luxemerken.

Wil je toch een chic ontwerp en materiaal van hoge kwaliteit, dan kun je ook kiezen voor een model met kunstleren applicaties. Maar de vormgeving van je hondentas hangt uiteindelijk af van het materiaal.

Draagcomfort

Draagcomfort is een belangrijk aankoopcriterium dat je bezighoudt. Je moet een hond immers gedurende een bepaalde tijd comfortabel kunnen dragen.

Ga daarom na of je de tas kunt dragen zonder dat de schouderband je insnoert. Veel fabrikanten maken daarom schouderbanden of draagriemen van katoen, zodat je ook een zeker comfort ervaart bij het dragen van je hond.

De rand van het ligvlak mag niet oncomfortabel tegen je zij stoten als je beweegt. Dit kan meestal bereikt worden door de draagriem aan te passen.

Stabiliteit

De bodem van een hondendrager moet zo mogelijk recht en stabiel zijn. Je hond moet immers comfortabel kunnen gaan liggen en zich omdraaien.

Als de bodem niet stabiel is, kan hij doorzakken als je hond in de draagzak zit. Als de vloer doorzakt, heeft dat een negatief effect op de gezondheid van je hond.

Rugklachten en, in het ergste geval, hernia’s zijn mogelijke gevolgen van een onstabiele hondenzak.

Een hondendrager moet altijd stabiel zijn. Anders kan je hond gezondheidsproblemen krijgen

De hondentas moet stevige naden hebben, want die dragen in belangrijke mate bij tot de stabiliteit. Of je nu een luxe hondentas koopt of een hondentas voor minder geld, controleer het stiksel.

De naden mogen niet uit elkaar komen. De tas moet ook een hoogwaardige afwerking hebben om stabiliteit te garanderen.

Wetenswaardigheden over hondenzakken

Hoe laat ik mijn hond aan de hondenzak wennen?

Eerst en vooral moet je viervoeter de tijd nemen om aan de nieuwe tas te wennen. Het is belangrijk dat je geduldig bent met je hond.

 1. Leg de zak op de grond en laat je hond eraan snuffelen.
 2. Leg je hond voorzichtig in de zak. Als je hond in de zak zit of ligt, beloon je hem met een traktatie.
 3. Als je hond meteen weer uit de zak springt, wees dan geduldig en oefen met hem. Oefening baart kunst!
 4. Sluit de rits en til de zak op. Herhaal deze stap en beloon je hond steeds opnieuw
 5. Leg de tas voorzichtig op één schouder. Als je hond stil blijft zitten, beloon hem dan!

Het favoriete dekentje of speeltje van je hond kan hem er ook van overtuigen dat de hondendrager geen plaats is waar hij bang voor moet zijn.

Is mijn hond in de hondentas een gratis passagier?

Bij Deutsche Bahn mag een kleine hond gratis mee in een hondentas of hondenkrat. Als de hond te groot is voor zo’n doos, betaalt hij de helft van de ritprijs. De hond moet dan echter wel aangelijnd zijn en een muilkorf dragen.

Als je met het vliegtuig wilt reizen, worden honden niet gratis vervoerd. De precieze prijzen hangen af van je luchtvaartmaatschappij, route en vluchtduur.

Kan ik mijn hondentas laten personaliseren?

Sommige fabrikanten bieden gepersonaliseerde hondentassen aan. Je kunt je hondentas dan laten versieren met bepaalde patronen, motieven, jaartallen of de naam van je harige vriend en zo een individueel model krijgen.

De meeste fabrikanten verkopen echter gestandaardiseerde hondentassen, dus je zult zelf creatief aan de slag moeten als je je hondentas een persoonlijk tintje wilt geven.

Je kunt bijvoorbeeld zelf de naam van je hond op het tasje schrijven of het anders versieren naar eigen wens.

Kan ik zelf een hondentas naaien?

Met een naaimachine en een beetje flair kun je zelf een hondentas naaien. Omdat je geen eigen doe-het-zelf patroon kunt vinden, kun je ook een handtassenpatroon gebruiken. Maar zorg er wel voor dat de bodem stevig genoeg is en waterafstotend.

Beeldbron: pixabay.com / Coleur

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies