Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

32Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hondenschoenen test 2022. Hier stellen we alle hondenschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste hondenschoenen voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je hondenschoenen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hondenschoenen bieden je hond bescherming tegen strooizout of heet asfalt. Maar ze beschermen ook tegen vocht en vuil in geval van verwondingen aan de poot.
 • Het is heel belangrijk dat de schoenen perfect passen, zodat er geen drukpunten ontstaan. Daarom moet je de poot van je hond van tevoren opmeten om de juiste maat te kiezen.
 • Hondenschoenen zijn er in verschillende materialen. Vooral als je de hondenschoen voor wandelingen wilt gebruiken, moet hij van waterdicht of waterafstotend materiaal zijn.

Hondenschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je hondenschoenen koopt

Waarom heeft mijn hond hondenschoenen nodig?

Hondenschoenen beschermen de poten van je hond tegen verwondingen. Zowel strooizout in de winter als heet asfalt of zand in de zomer kunnen verwondingen aan de poten veroorzaken.

Vooral in de winter kunnen wandelingen een onaangename ervaring zijn voor je hond. Niet alleen verbrandt strooizout de poten, maar sneeuw kan ook tussen de voetzolen klonteren en pijn veroorzaken bij het lopen. (Bron: pixabay.com / wsanter)

Maar zelfs als je viervoeter al een gewonde poot heeft, kan een hondenschoen nuttig zijn.

De schoen beschermt open wonden tegen vuil en voorkomt dat je hond eraan likt.

Hondenschoenen mogen alleen gedurende een bepaalde tijd gebruikt worden om de poten te beschermen en mogen niet als permanent accessoire gebruikt worden.

Hoe kom ik te weten welke maat schoen mijn hond heeft?

Om ervoor te zorgen dat hondenschoenen perfect passen en de hond een stevige grip geven, zijn ze er in vele maten. Maar hoe weet je wat de schoenmaat van je hond is? Je kunt er gemakkelijk zelf achter komen.

Laat je hond hiervoor zijn poot op een stuk papier zetten, zodat je de omtrek kunt natekenen.

Zo kun je zowel de breedte als de lengte gemakkelijk met een liniaal meten. Gebruik altijd de breedste en langste punten om de afmetingen te bepalen.

Als het niet lukt om de poot op papier te tekenen, kun je de pootafdruk ook gewoon in het zand opmeten. (Bron: pixabay.com / reetdachfan)

Met behulp van deze twee referentiewaarden kun je dan de juiste maat bepalen met behulp van de maattabel van de fabrikant.

Hieronder hebben we een maattabel samengesteld met de gemiddelde maten, zodat je een eerste indruk kunt krijgen van welke maat je viervoeter zou moeten dragen.

Schoenmaat Afmetingen
S Lengte: 5,0 – 7,5 cm Breedte: 5,0 – 6,5 cm
M Lengte: ∼ 9 cm Breedte: ∼ 7 cm
L Lengte: 11,5 – 13,5 cm Breedte: 7,5 – 8,5 cm

Merk op dat dit geen uniforme maatindeling is; sommige fabrikanten maken verdere onderverdelingen in de maten, zoals XS en XL.

Denk eraan altijd alle vier de poten te meten, want de voorpoten hebben meestal andere afmetingen dan de achterpoten.

Hoeveel kosten hondenschoenen?

Als je op zoek bent naar schoenen voor je viervoeter, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze sterk in prijs kunnen variëren.

Enerzijds heeft dit iets te maken met de kwaliteit en het gebruikte materiaal, maar anderzijds ook met het feit dat hondenschoenen soms per stuk, in dubbele ruggen of in pakjes van vier verkocht worden. Daarom moet je de prijzen van de afzonderlijke producten zorgvuldig vergelijken.

Bij de goedkope modellen kun je een set van 2 kopen voor zo weinig als €10. Maar er zijn ook modellen waar je ongeveer 60 € betaalt voor een set van 2.

De duurdere modellen verschillen meestal van de goedkope in die zin dat ze een steviger zool hebben en waterdicht zijn.

Middelhoog geprijsde produkten in de klasse € 30 zijn meestal ook van zeer goede kwaliteit en bieden ook goed comfort.

Uiteindelijk moet je de schoenen kiezen die het meest geschikt zijn voor het doel en die je hond uitstekend comfort bieden.

Wist je dat honden een positief effect hebben op de bloeddruk?

Onderzoekers hebben ontdekt dat het aaien van een hond de bloeddruk kan verlagen. Het effect is vooral groter bij het aaien van puppy’s.

Welke soorten hondenschoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hondenschoenen kunnen in drie verschillende soorten verdeeld worden

 • Hondenschoenen met zool
 • Sokvormige hondenschoenen
 • Rubberen hondenlaarzen

De soorten verschillen vooral in het beoogde gebruik en het draagcomfort. We willen je hieronder meer in detail kennis laten maken met de afzonderlijke schoensoorten en ook ingaan op de voor- en nadelen.

Wat onderscheidt een stevige hondenschoen met zool en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Vaak zijn hondenschoenen gemaakt van nylon, gaas of een andere textielstof. Als je nu schoenen voor buiten zoekt, raden we je aan modellen te kiezen met een zool.

Voor de zomer zijn modellen met een leren zool aan te bevelen, in de winter zijn hondenschoenen met een rubberen zool aan te bevelen omdat ze ook waterdicht zijn.

In het algemeen zijn hondenschoenen met een zool het meest stabiel en vooral geschikt voor ongelijke en puntige oppervlakken.

Een rubberen zool biedt ook een stevige grip op gladde vloeren. Ze kunnen je hond dus niet alleen helpen, maar ook beschermen tegen verwondingen.

Voordelen
 • Bieden goede stabiliteit
 • Slippen niet
 • Beschermen tegen verwondingen
Nadelen
 • Kunnen drukpunten veroorzaken
 • Langer om aan te wennen
 • Minder ademend

Een nadeel van schoenen met een stevige zool is dat ze niet altijd perfect aansluiten op de poot van de hond en daardoor drukpunten kunnen veroorzaken. Bovendien heeft de hond meestal wat meer tijd nodig om aan de schoenen te wennen.

Als je dus hondenschoenen zoekt die vooral voor wandelingen gebruikt worden, kunnen we hondenschoenen van waterdicht materiaal en met een rubberen zool aanraden, want die geven een goede stabiliteit op alle ondergronden.

Omdat honden via hun poten zweten, zijn schoenen met een rubberen zool nogal ongeschikt in de zomer, omdat ze niet erg ademend zijn. In dit geval kun je beter gaan voor schoenen met een leren zool.

Wat zijn de kenmerken van een sokvormige hondenschoen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Sokvormige hondenschoenen lijken qua vorm op onze gewone sokken. Ze zijn bijzonder aaibaar en bieden je hond daarom een aangenaam draagcomfort.

Door de comfortabele pasvorm zal je hond ook weinig moeite hebben om aan de schoen te wennen. Omdat hondensokken vaak een hoge mate van elasticiteit hebben, zijn ze ideaal om wonden mee te bedekken.

Voordelen
 • Zeer goed aansluitend
 • Goede elasticiteit
 • Gemakkelijk om aan te wennen
Nadelen
 • Geven weinig bescherming tegen scherpe voorwerpen
 • Niet waterdicht
 • Bieden geen stabiliteit

Voor gebruik buitenshuis zijn hondensokken eerder minder geschikt, want ze bieden geen bescherming tegen scherpe voorwerpen of water. De sokken geven ook geen stabiliteit.

Als je thuis veel gladde vloeren hebt, moet je ervoor zorgen dat de sokken noppen hebben die slipweerstand bieden, anders kan je hond snel uitglijden en zich verwonden.

Wat zijn de kenmerken van een rubberen hondenlaars en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Rubber hondenlaarzen zijn meestal helemaal van rubber en sommige modellen lijken een beetje op een ballon.

De rubber laarzen beschermen niet alleen tegen vocht, maar ook tegen vuil en zijn daarom heel goed bij open wonden aan de poot.

Voordelen
 • Korte gewenningstijd
 • Waterdicht
Nadelen
 • Kan beknellend zijn
 • Geen sluiting
 • Materiaal scheurt snel

Ze passen goed om de poot en het been van de hond. Dit betekent dat honden vrij snel aan de laarzen wennen, omdat ze nauwelijks merken dat ze schoenen dragen.

Het nadeel is echter dat de laarzen te strak kunnen passen en de hond een beknellend gevoel geven. Bovendien hebben de meeste geen sluiting, wat het afdoen erg vervelend kan maken.

Het materiaal van de rubber laarzen voor honden is heel dun en kan daarom snel breken als het in aanraking komt met scherpe oppervlakken. Het is daarom het beste om de rubberlaarzen alleen binnenshuis te gebruiken of een reservelaars mee te nemen voor een wandeling.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om hondenschoenen te vergelijken en te evalueren

Er zijn veel verschillende soorten hondenschoenen op de markt. Het is daarom belangrijk dat je ze vergelijkt voor je ze koopt, zodat je de beste hondenschoenen voor jou kunt kiezen.

De volgende criteria helpen je de verschillende modellen hondenschoenen te vergelijken:

Materiaal

Hondenschoenen zijn er in veel verschillende materialen. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen natuurlijke materialen en synthetische materialen.

We hebben de verschillende soorten materiaal onder de loep genomen en willen je nu een kort overzicht geven.

Natuurlijke materialen

Materiaal Beschrijving
Katoen Katoen wordt meestal gebruikt voor hondensokken. Omdat hij niet waterdicht is, is hij alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. De zachte kwaliteit maakt hem erg aaibaar en comfortabel om te dragen. Katoen is ook heel gemakkelijk te verzorgen. Helaas biedt katoen weinig stabiliteit.
Leer of natuurrubber Leer en natuurrubber zijn twee robuustere materialen die zelfs kleine hoeveelheden water zonder grote problemen afstoten. Ze zijn zeer slijtvast en daarom bijzonder geschikt voor wandelingen op zand of asfalt.

Vooral in de zomer is het aan te bevelen hondenschoenen van natuurlijke materialen te gebruiken, want die zijn zeer ademend en nemen goed vocht op.

Synthetische materialen

Materiaal Beschrijving
Rubber of neopreene Hondenschoenen van rubber of neopreen zijn vooral goed voor wandelingen in de regen of voor uitstapjes naar het meer. Ze zijn niet alleen waterdicht, maar ook antislip. Het nadeel van rubberen schoentjes is dat ze niet elastisch zijn en daardoor oncomfortabel kunnen zijn voor de hond.
Gaasweefsel Je herkent gaasweefsel aan het netachtige uiterlijk met een oppervlak dat uit vele kleine gaatjes bestaat. Daardoor zijn mesh schoenen zeer ademend en bijzonder geschikt voor gebruik bij hoge temperaturen. Ze zijn helaas niet waterdicht, maar hebben een korte droogtijd.
Polyurethane Polyurethaan is een zeer stabiel en zacht materiaal dat zich goed aan de poot van de hond aanpast. Maar het grote nadeel van het materiaal is het slechte ademend vermogen. Daardoor kan het snel oncomfortabel warm worden aan de binnenkant van de schoen. Hondenschoenen van polyurethaan zijn daarom alleen geschikt om korte tijd te dragen.

Hondenschoenen moeten van elastisch materiaal gemaakt zijn, zodat ze de natuurlijke beweging van de hond niet beperken.

Sluiting

Een sluiting wordt gebruikt om de hondenschoenen goed vast te zetten en helpt je de schoenen comfortabel aan en uit te trekken. Ook hier zijn er verschillende oplossingen.

Je kunt kiezen uit klittenband, ritssluitingen, veters of elastiek. Klittenband en elastiek zijn vrij soepel omdat je ze kunt aanpassen aan de poten van je hond.

Net als bij mensen kunnen slecht passende schoenen bij honden pijnlijke verwondingen veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat ze perfect passen. (Bron: pixabay.com / TaniaVdB)

Vooral met een klittenbandsluiting kun je de schoen op verschillende plaatsen aan de vorm van het been aanpassen. Het klittenband kan echter gemakkelijk vanzelf loslaten of zijn kleefkracht verliezen.

Als je een ritssluiting kiest, let er dan op dat de schoen perfect past, want je kunt de wijdte niet individueel instellen.

Met veters ben je flexibeler in de breedte-instelling, maar je hebt een hond nodig die lang stil blijft staan, want het kost meer tijd om ze aan te trekken.

Gebruiksbereik

Omdat er een ruime keuze aan verschillende hondenschoenen is, is er waarschijnlijk voor elk doel wel een geschikte schoen.

Als je hond de schoen vooral voor wandelingen gaat dragen, dan moet je er zeker voor zorgen dat je hondenschoenen van waterdicht materiaal kiest.

Het is ook belangrijk dat de schoen een stevige zool heeft om te voorkomen dat de verwonding verder beschadigd wordt door scherpe oppervlakken. Een rubberen zool is daarvoor bijzonder geschikt.

In de zomer kun je ook een leren zool gebruiken, omdat die beter ademt. Vooral bij zeer warme temperaturen is dit comfortabeler voor de hond.

In de zomer kun je ook een natuurlijk materiaal kiezen, want dat zorgt voor een goede ventilatie van de poot.

Katoenen hondensokken zijn een goede keuze voor binnenshuis. Deze zijn bijzonder comfortabel om te dragen. Zorg er alleen voor dat de sokken antislip zijn om te voorkomen dat je hond uitglijdt op gladde vloeren.

Wist je dat honden even slim zijn als een kind van twee jaar?

Ze begrijpen tot 250 woorden en kunnen tot vijf tellen.

Interessante feiten over hondenschoenen

Hoe laat ik mijn hond aan hondenschoenen wennen?

De meeste honden vinden hondenschoenen aanvankelijk vervelend en ongemakkelijk. Maar na ze een tijdje gedragen te hebben, raken ze er vaak aan gewend. Maar als hondeneigenaar heb je veel geduld nodig tot ze dat doen.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je ruim de tijd neemt om ze voor de eerste keer aan te trekken. Het is het beste om naast je hond te gaan zitten en hem eerst aan de schoenen te laten snuffelen.

Probeer dan, heel langzaam en voorzichtig, de schoen over de poot van je hond te trekken. Als je hond dit goed gedaan heeft, moet je hem belonen met een traktatie.

Vervolgens kun je proberen de schoen te sluiten. Als je hond weer probeert de schoen uit te trekken, wees dan volhardend.

In het begin vind je de schoen misschien ergens in huis, maar niet op de poot van je hond. Nu moet je gewoon volhouden en geduldig zijn.

Hoe maak ik hondenschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

Hondenschoenen moeten regelmatig schoongemaakt worden. Na elke wandeling moet je de schoen aan de lucht hangen, zodat eventueel gevormd vocht kan ontsnappen.

Maar zo nu en dan moet je de schoenen ook in de wasmachine doen. De meeste materialen zijn machinewasbaar.

Alleen leren schoenen kunnen beter niet in de wasmachine gewassen worden. Het is voldoende om leer te behandelen met een leerverzorgingsmiddel.

Als je hondenschoenen hebt met een klittenbandsluiting, moet je af en toe haar en pluis van het klittenband verwijderen om de hechting langer te behouden.

Kun je zelf hondenschoenen naaien?

In het kort: Ja, je kunt je eigen hondenschoenen naaien. Maar zelfgemaakte schoenen zijn meestal niet zo stevig. Waterdichte schoenen zijn ook moeilijk zelf te maken.

Foto: 123rf.com / damedeeso

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies