Laatst bijgewerkt: 12-09-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

30Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hondenbed test 2021. Hier stellen we alle hondenbedden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste hondenbed voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een hondenbed wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De slaapplaats van je hond moet bescherming bieden en gezellig zijn. Er zijn houten hondenhokken voor in de tuin en manden, kussens en matrassen voor in huis.
 • Hondenkussens kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Let er bij het kopen op dat het hondenbed gemakkelijk schoon te maken is.
 • Als je hond oud wordt en pijn kan hebben, kun je overwegen een orthopedisch hondenbed te kopen. Met een viscose-elastisch oppervlak passen ze zich aan het lichaam van de hond aan.

Hondenbed: Onze selectie

Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hondenbed koopt

Voor wie is een hondenbed bedoeld?

Elke hond heeft een plek nodig om te slapen. Als je niet wilt dat je hond in je bed of bank slaapt, kun je beter een hondenbed kopen. Het is de plaats waar je hond tot rust komt.

Het is voor honden net zo belangrijk als voor ons mensen om goed te slapen, om de volgende dag fit en uitgerust te zijn.

Als er bezoek komt, of als het je hond gewoon even te veel wordt, kan hij zich terugtrekken en ontspannen in zijn bed.

Goed slapen is voor honden net zo belangrijk als voor ons mensen. Daarom moet bij de keuze van het juiste hondenbed rekening gehouden worden met de behoeften van de hond. (Image source: pixabay.com / kohlerclaudia)

Hoeveel kost een hondenbed?

Eenvoudige manden van plastic kosten ongeveer 20€. Orthopedische hondenbedden kosten 70€ en meer. Als je een op maat gemaakt luxe design hondenbed voor je viervoeter wilt kopen, zul je niet veel vinden onder de 170€.

Model Prijs
Plastic manden ongeveer 20€
Hondenmat ongeveer 40€
Orthopedische hondenbedden ongeveer 70€ en meer
Design hondenbedden vanaf 170€ en meer

Wat zijn de alternatieven voor een hondenbed?

In plaats van een aparte mand of matras voor je hond, kun je ook je sofa’s bedekken met speciale beschermende dekens. Ze kunnen gemakkelijk gewassen worden en voorkomen vervuiling.

Natuurlijk kun je ook zelf een bed of een andere soort slaapplaats voor je hond maken. Er zijn talloze suggesties en instructies op het internet te vinden in de vorm van video’s en dergelijke.

Welke soorten hondenbedden zijn er en welke is de juiste voor jou?

De hondenmat

Matten zijn bijzonder populaire hondenbedden. Ze zijn gewatteerd en zonder rand. Ze hebben meestal een anti-slip basis en kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn.

Deze omvatten stof, schuim, leer of zelfs kunstleer.

Kunstleer is bijzonder populair omdat het er mooi uitziet en gemakkelijk schoon te maken is.

Als je hond oud of ziek is, is een orthopedische hondenmat bijzonder geschikt.

Voordelen
 • kan met een vochtige doek schoongeveegd worden
 • duurzaam
 • krasbestendig
 • biedt een mooie aanblik
Nadelen
 • neemt lichaamswarmte slecht op
 • glad

De hondenmand

De hondenmand of mand bestaat uit een ligvlak met een rand. De mand kan ook van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals plastic, wilgentenen of zelfs stevige stoffen.

Je kunt er een hondenkussen in leggen, zodat de hond er comfortabel in ligt. Als je hond de voorkeur geeft aan een mand, zorg dan dat die groot genoeg is. Neem de lichaamslengte van de hond plus 10 cm.

Er zijn tal van slaap- of relaxmogelijkheden voor je hond, met een breed scala aan mogelijkheden en gemaakt van allerlei materialen. (Image source: pixabay.com / skeeze)

Het orthopedische hondenbed

Orthopedische hondenbedden hebben een speciale vulling, die de ruggengraat, spieren en gewrichten van de hond beschermt.

Grote en zware honden kunnen preventief al in een orthopedisch hondenbed slapen.

Dierenartsen bevelen orthopedische hondenbedden aan na operaties, artrose, spondylose, artritis, heupdysplasie en problemen van de wervelkolom en de heupen.

Orthopedische hondenbedden kunnen spier- en gewrichtsproblemen voorkomen.

Voordelen
 • Drukontlasting
 • Spierontspanning
 • Pijnverlichting
 • Voorkomen van gewrichts-, spier- en botziekten
 • Bevordert de bloedsomloop
Nadelen
 • Duur
 • Hard

De hondensofa

Hondensofa’s zijn iets verhoogd en bootsen onze menselijke sofa’s na. Veel honden vinden deze uitvoering bijzonder prettig, vooral als ze graag op sofa’s liggen.

De hondendeken

Hondendekens zijn vrij dun en zijn niet geschikt als permanente slaapplaats. Je kunt je hond met een hondendeken bedekken om hem warm te houden, of er je bank mee bedekken.

De hondengrot

De hondengrot is een hondenmand met een deksel. Dit houdt je hond behaaglijk en warm.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hondenbedden te vergelijken en te evalueren

Grootte

Een hondenbed moet zo gemaakt zijn dat het bij de grootte van je hond past. Er zijn hondenbedden in maten van klein tot XXL.

Kleine hondenbedden zijn nauwelijks groter dan een kussen, terwijl XXL bedden tot 1,5 meter lang kunnen zijn. Om de minimummaat van het hondenbed te weten te komen kun je een eenvoudige formule gebruiken.

Meet je hond van de punt van de neus tot de basis van de staart en tel daar 10 cm bij op.

Je moet goed letten op de specificaties van de fabrikant. Het is niet altijd duidelijk of de maatspecificaties betrekking hebben op het liggende oppervlak of op de buitenmaten.

Ras Grootte
Chihuahua, Teckel, Jack Russell tot 50 cm
Franse Bulldog, Affenpinscher, Border Terrier 50-70 cm
Bull Terrier, Chow Chow, Schnauzer 70-90 cm
Australian Cattle Dog, Bulldog, Border Collie 90-100 cm
Boxer, Collie, Dalmatiër, Duitse Herder, Golden Retriever 100-120 cm
Duitse Dog, Sint Bernard, Berner Sennenhond vanaf 120 cm

Met of zonder randje?

Er zijn hondenbedden met zacht gevoerde zijranden om tegenaan te leunen. Sommige honden houden niet van randen. Voor hen passen matten beter omdat ze geen zijranden hebben.

Wat een hond lekkerder vindt is verschillend. Elke hond heeft zijn eigen voorkeuren. Sommige honden laten hun snuit graag op de rand rusten, andere slapen liever op hun rug of languit op hun buik.

Je kunt een tijdelijk hondenbed voor je hond bouwen met kussens en dekens en kijken hoe hij erin ligt. Dit zal je helpen het juiste bed te kiezen.

Elke hond heeft andere voorkeuren. Sommige honden geven de voorkeur aan een hondenmand en andere strekken zich liever uit op een hondenmat. (Image source: pixabay.com / MeHe)

Vorm

Of je nu de voorkeur geeft aan een ovaal, rond of rechthoekig hondenbed is een kwestie van smaak. Je kunt een model kiezen dat bij je interieur past.

Materiaal

Om het je gemakkelijker te maken het juiste materiaal te kiezen, hebben we een tabel samengesteld met de verschillende materialen en de respectieve voor- en nadelen ervan op een rijtje gezet.

Materiaal Voordelen Nadelen
Wilgentenen Gemakkelijk schoon te maken, licht van gewicht Het kraakt, extra vulling nodig, niet aanbevolen voor puppy’s
Plastic Onbetaalbaar, gemakkelijk schoon te maken Kan broos worden
Kunstleer Gemakkelijk schoon te maken, duurzaam, hoogwaardig uiterlijk, krasbestendig Honden kunnen zich ongemakkelijk voelen op het gladde en glibberige materiaal
Leer Hoge kwaliteit, gemakkelijk schoon te maken, robuust, duurzaam duur, bij de productie worden vaak agressieve chemicaliën gebruikt, heeft speciale verzorging nodig
Hout robuust, maatwerk mogelijk zwaar, moeilijk schoon te maken, duur
Stof gemakkelijk schoon te maken, afwasbare hoes, warm, behaaglijk hx vuilresten mogelijk

Interessante feiten over het hondenbed

Wat is de juiste plaats

voor het hondenbed?
Het hondenbed moet op een rustige plaats staan. Het is het beste als de plaats rustig is en bescherming biedt. Dit betekent dat de gang, of kamers waar mensen vaak passeren, geen goede keuze zijn.

Tegelijk willen honden zich niet gescheiden voelen van hun gezin. Een wat afgelegen hoekje in de huiskamer kan een geschikte plaats zijn voor het hondenbed.

De plaats moet vrij toegankelijk zijn voor de hond, maar buiten bereik van kleine kinderen.

Hoe maak ik een hondenbed goed schoon?

Een hondenbed kan na verloop van tijd veel vuil ophopen. Van hondenharen en restjes van hondenvoer en kauwbotten, tot modderresten van wandelingen.

Daarom moet het hondenbed minstens een keer per week grondig schoongemaakt worden.

Om het schoon te maken, stofzuig je eerst het hondenbed. Je kunt speciale bekledingsborstels voor huisdierenhaar gebruiken of extra stofzuigers voor huisdierenhaar.

Als je een hondenbed van kunstleer hebt, veeg het dan daarna goed af met een vochtige doek. Maar gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, die zijn niet goed voor het materiaal. Stoffen en pluche overtrekken moeten voorzichtig gewassen worden.

3 tips voor schone muren rond het hondenbed

 1. Droog je hond altijd goed af na een wandeling en leg een handdoek bij de voordeur om de pootjes en buik van je huisdier een goede wrijfbeurt te geven voor je naar binnen gaat.
 2. Als het hondenbed tegen de muur staat, zal de muur vroeg of laat in contact komen met de hond. Een hondenbed met een rand maakt minder kans om vuil te worden.
 3. Als de muur naast het hondenbed nog steeds vuil wordt, kun je een transparante muurbeschermende folie aanbrengen. Het kan gemakkelijk met een vochtige doek afgewassen worden.

Beeldbron: unsplash.com / Matthew Hamilton

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies