Laatst bijgewerkt: 12-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

30Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Hondenbank test 2022. Hier stellen we alle hondenbanken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een hondenbank wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een hondenbank wordt gebruikt om een hond te laten slapen zonder dat de hond op zijn eigen bank komt.
 • Je kunt kiezen uit hondenbanken van leer, kunstleer of stof.
 • Een hondenbank lijkt op een echte sofa en kan zo gekocht worden dat hij bij de inrichting van het huis past.

Hondenbanken: Onze selectie

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hondenbanken te vergelijken en te evalueren

Om de juiste hondenbank te kopen, moet met een aantal factoren rekening gehouden worden. De volgende punten spelen een belangrijke rol:

De volgende onderdelen gaan meer in op de afzonderlijke criteria, zodat je de juiste hondenbank voor jou en je hond kunt vinden.

Maat

De maat van een hondenbank is een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je er een koopt. Hondenbanken kunnen in grootte variëren van ca. 40 cm tot 160 cm.

Het is daarom belangrijk de juiste maat te vinden voor je eigen viervoeter. De hoogte en lengte van de hond moeten daarom van tevoren opgemeten worden. Onze harige neuzen moeten immers comfortabel uitgespreid op de hondenbank kunnen liggen.

Merk op dat vaak alleen de buitenmaten van een hondenbank gegeven worden. De eigenlijke ligruimte – d.w.z. de binnenmaat – zal echter kleiner zijn en moet overeenstemmen met de grootte van de hond.

De volgende tabel geeft een overzicht van de maten van een hondenbank en de afmetingen van een geschikt ras:

Voorbeeld hondenras Binnenafmetingen Buitenafmetingen
Terrier Ca. 48 x 40 cm Ca. 73 x 50 cm
Beagle Ca. 66 x 53 cm Ca. 100 x 65 cm
Dalmatiër Ca. 80 x 60 cm Ca. 120 x 75 cm
Herder Ca. 90 x 70 cm Ca. 135 x 85 cm
Grote Deen Ca. 100 x 85 cm Ca. 155 x 105 cm

Zoals hierboven al geschreven, moet bij de aanschaf altijd op de hoogte van een hondenbank gelet worden.

Frame

Frames van een hondenbank zijn ofwel van hout, rat of metaal.

Het frame van een hondenbank moet vooral stevig zijn en ook zonder problemen een slingerende sprong van de hond kunnen weerstaan. Dit wordt geboden door frames van hout, rotan of metaal.

Houten lijsten zien er heel elegant uit en zijn bijzonder robuust. Er moet op gelet worden dat het hout goed gemaakt is. Er mogen geen houtsplinters zijn en de schroeven moeten goed verzonken zijn in het hout.

Rotan frames zijn ook robuust en zeer elastisch en flexibel. Dit betekent dat een hond met veel vaart op de bank kan springen en dat het rotan meegeeft en de hond opvangt.

Een metalen frame is ook heel stevig en gaat niet snel stuk. Metaal geeft echter niet zo veel mee als de hond erop springt. Daarom is het belangrijk dat de bekleding voldoende goed is. Dit betekent dat de hond altijd comfortabel zal kunnen liggen.

Vulling

De dikte van de vulling hangt af van het materiaal van het frame en het gewicht van de hond.

Als het frame al soepel is, hoeft de bekleding niet zo dik te zijn als bijvoorbeeld bij een metalen frame.

Het is ook heel belangrijk om te bedenken hoe zwaar je hond is. Hoe zwaarder en groter de hond, hoe dikker de bekleding moet zijn.

Voeten en grip

De hondenbank moet een stabiele en stevige voet hebben. De bank mag nooit wegglijden, zelfs niet als de hond er een loopsprong op maakt. Als de bank uitglijdt, bestaat het gevaar dat er krassen op de vloer achterblijven.

Een hondenbank mag in geen geval uitglijden, omdat er anders krassen op de vloer kunnen ontstaan.

Om dit te voorkomen moeten de voeten goed gemaakt zijn en gelijkmatig op alle vier de poten staan.

Bovendien moet de hondenbank een zeker gewicht hebben, zodat hij niet wegglijdt. Het is aan te bevelen dat de bank minstens de helft van het gewicht van de hond weegt om te voorkomen dat hij wegglijdt.

Kleur

Hoewel de kleur natuurlijk afhankelijk is van iemands eigen smaak – en waarschijnlijk afgestemd wil worden op de inrichting van het huis – is de kleur van de vacht van de hond immens belangrijk om te overwegen.

Want als je een elegante zwarte hondenbank koopt – die bij je eigen bank past – maar de hond is helder wit, is niemand geholpen. Want de hondenbank zal onvermijdelijk bedekt zijn met witte haren.

De kleur van de vacht van de hond moet de kleurkeuze voor de bank bepalen.

De kleur van de hondenbank moet dus vooral gebaseerd zijn op de kleur van de vacht van je geliefde viervoeter. Pas in de tweede plaats moet de kleur bij je eigen meubels passen.

Vragen die je moet behandelen voor je een hondenbank koopt

In het volgende behandelen we de belangrijkste vragen die opkomen bij en na de aankoop van een hondenbank.

Wat is een hondenbank?

De geliefde viervoeter moet een comfortabele plek hebben om zich terug te trekken en te slapen, die er ook nog modieus uitziet. Dit is precies wat een hondenbank biedt.

hundecouch-1

Honden kunnen slapen en rusten op een hondenbank. (Image source: unsplash / Sophie Elvis)

Honden maakt het niet veel uit waar ze slapen, zolang het maar comfortabel is. Hondenbanken zijn daarom een dankbaar item voor modebewuste hondenbezitters.

Want hondenbanken lijken erg op een echte bank en kunnen ook gekocht worden om bij de inrichting van je eigen vier muren te passen.

Hondenbanken hebben ook het grote voordeel dat de bonte neuzen hun eigen dure bank niet beschadigen met hun klauwen. Zo kan de hond toch zijn rust vinden op een comfortabele hondenbank zonder de modieuze bank te belagen en in het ergste geval zelfs te ruïneren.

Voor welke honden is een hondenbank geschikt – en voor welke niet?

In principe is een hondenbank geschikt voor elke hond. Er zijn echter bepaalde factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zodat de viervoeter zich er prettig op voelt.

Het belangrijkste criterium is de juiste maat van een hondenbank. We gaan hier meer in detail op in bij de koopcriteria. Vooraf moet opgemerkt worden dat de hondenbank nooit te klein mag zijn.

Een hond moet languit op een hondenbank kunnen liggen, dan is de bank de juiste maat.

Bovendien moet het type hondenbank gekozen worden in overeenstemming met het karakter van de hond. Als je hond erg angstig is, is een open hondenbank zonder rand niet geschikt. In plaats daarvan zal de hond zich comfortabel en veilig voelen in een bank met een hogere rand.

hundecouch-2

Als honden te jong, te oud of te klein zijn om hoog te springen, is het beter een laaghangende hondenbank aan te schaffen.
(Image source: unsplash / Joe Cox)

Er moet ook rekening gehouden worden met de leeftijd van de hond. Een hondenbank is om twee redenen ongeschikt voor puppy’s. Ten eerste zal de pup nog groeien en daarom is het kopen van een hondenbank in de juiste maat, in zekere zin, een loterij.

Ten tweede zijn hondenbanken meestal verhoogd als echte sofa’s en puppy’s zullen niet op hun bank kunnen komen.

Hondenbanken zijn dus ook ongeschikt voor heel oude honden en honden met gewrichtsproblemen.

Welke soorten hondenbanken zijn er?

Een hondenbank kun je kopen in verschillende buitenmaterialen – d.w.z. de bekleding van de bank. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het volgende

 • Hondenbank van imitatieleer
 • Lederen hondenbank
 • Hondenbank van stof

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de respectieve bovenmaterialen. Dit zal je helpen de juiste hondenbank te vinden.

Hondenbank met een bovenmateriaal van imitatieleer

Imitatieleer is een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal en is daarom bij uitstek geschikt als bovenmateriaal voor een hondenbank. Enerzijds kan imitatieleer gemakkelijk en zonder problemen schoongeveegd worden. Anderzijds neemt kunstleer de geur van vuil niet aan.

Bovendien is een kunstlederen bank heel robuust en gaat hij niet meteen stuk, zelfs niet bij wat wildere en grotere honden.

Over het algemeen is een hondenbank van imitatieleer echter zeer aan te bevelen. Hier volgen de belangrijkste voor- en nadelen:

Voordelen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Robuust en breekt niet gemakkelijk
 • Goedkoop
Nadelen
 • Koel materiaal kan onaangenaam zijn voor honden
 • Als er ook een deken overheen ligt, gaat de charme van het imitatieleer verloren

Imitatieleren hondenbanken bieden ook het voordeel dat ze er chic uitzien en toch goedkoop zijn.

Maar één ding waar je op moet letten bij een kunstlederen bank is dat het materiaal de neiging heeft koel te zijn. Veel hondenrassen vinden dit onaangenaam en voelen zich ongemakkelijk als ze op een koele ondergrond moeten liggen.

Als een donzige deken over een kunstlederen bank gelegd wordt, kan dit tegengegaan worden. Hierdoor verliest de bank echter iets van zijn elegantie.

Hondenbank met een bovenmateriaal van leer

Leer is een heel edel materiaal en heeft iets exclusiefs over zich. Dienovereenkomstig zijn leren hondenbanken relatief duur.

Je krijgt echter een hoogwaardig materiaal dat zich aanpast aan de ligpositie van de hond.

De volgende lijst geeft een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een leren hondenbank:

Voordelen
 • Hoogwaardig materiaal
 • Ziet er stijlvol uit
Nadelen
 • Ziet er snel zwaar gebruikt uit
 • Koel materiaal kan oncomfortabel zijn voor honden
 • Relatief duur

Als een leren hondenbank zwaar gebruikt wordt, lijdt het leer er na verloop van tijd onder en wordt het wat lelijk.

Net als kunstleer is leer koel om aan te raken en daarom ongeschikt voor sommige hondenrassen. Ook hier zou een deken als bedekking genomen moeten worden, wat afbreuk kan doen aan de flair van een leren bank.

Hondenbank met een stoffen bovenkant

Een stoffen hondenbank is een absolute droom voor veel honden, want hij is echt knus, warm en comfortabel. Er zijn echter enkele hondenrassen die je geen plezier doet met de warmte.

Hier volgt een overzicht van de voor- en nadelen van een stoffen hondenbank:

Voordelen
 • Erg donzig en comfortabel voor honden
 • Geeft de hond warmte en bergt hem op
Nadelen
 • Wordt gemakkelijk vuil
 • Meestal vervelend om schoon te maken

Als de hondenbank een stoffen bekleding heeft, kan hij indien nodig voorzichtig in de wasmachine gewassen worden. De stof van de meeste stoffen hondenbanken is echter ingenaaid, zodat het materiaal moeizaam schoon te maken is.

Bovendien is stof een ronduit vuil-vangend materiaal, waardoor het ongeschikt is voor honden met langer haar.

Hoeveel kost een hondenbank?

De volgende tabel geeft een overzicht van de prijsklasse van verschillende hondenbanken:

Materiaal hondenbank Prijs
Leer Ca. 50€ – 135€
Imitatieleer Ca. 50€ – 80€
Stof Ca. 50€ – 90€

Hondenbanken kunnen verschillende bedragen kosten, afhankelijk van het materiaal.

Welke alternatieven zijn er voor de hondenbank?

Er zijn verschillende alternatieven voor de hondenbank. De precieze namen worden echter vaak door elkaar gehaald. Uiteindelijk dient een hondenbank, hondenbed, hondenkussen, hondenmand en al het andere dat er bestaat als een plaats voor de hond om te slapen en te ontspannen.

De termen hondenbed en hondenbank worden vaak met elkaar verward en gebruikt voor een en hetzelfde voorwerp.

Als alternatief voor de hondenbank kunnen hondenkussens, hondenmanden of hondenholen gebruikt worden. De tabel hieronder illustreert de drie slaapplaatsen:

Alternatief Beschrijving
Hondenkussen Hondenkussens zijn gewatteerde grote kussens. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de hond zijn hondenkussens groter en met meer vulling gevuld.
Hondengrot Een hondengrot is een hondenhuis van pluche. Hij is maar aan één kant open en heeft een pluchen dak. Hondenholen geven de hond geborgenheid en beschermen hem tegen geluiden en bewegingen die van opzij en van achteren komen.
Hondenmand Een hondenmand is vaak gevlochten van rotan of wilgentenen en voorzien van een gewatteerd kussen. Om erin te komen moeten honden over een rand stappen die de hele mand omsluit – en dus ook de hond.

Heel strikt genomen zijn hondenbedden van stof en worden ze op de grond gezet. In vergelijking daarmee staan hondenbanken wat hoger op poten en kunnen ze ook van (kunst)leer gemaakt zijn.

Omdat zelfs fabrikanten het niet altijd eens zijn over wat precies onder hondenbank valt en wat onder hondenbed, wordt hondenbed hier niet apart als alternatief vermeld.

Waar kun je het beste een hondenbank neerzetten?

Theoretisch kan een hondenbank op ontelbare plaatsen gezet worden. Honden hebben echter twee voorkeuren wat betreft waar ze liggen.

Ten eerste moet de hondenbank tegen de muur geplaatst worden, zodat de hond aan minstens één kant enige bescherming heeft. Bij voorkeur staat deze wand tegenover de deur die de kamer in leidt.

hundecouch-3

Kleinere en schuwere honden kunnen van dikke bekleding houden omdat ze er in kunnen kruipen, waardoor ze zich comfortabel en veilig voelen. (Image source: unsplash / Simon Hesthaven)

Zo kan de hond vanaf zijn troon steeds de ingang in de gaten houden en voelt hij zich veilig dat hij alles in het zicht heeft.

Aan de andere kant willen onze geliefde pelsneuzen natuurlijk zo dicht mogelijk bij hun meesters zijn. Dus als er een plaatsje naast je eigen bank is, zal de hond daar zeker geen bezwaar tegen hebben.

Beeldbron: pixabay / vivros62

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies