Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Hou je van je tuin en wil je hem mooi en goed onderhouden houden? Dan is een grasmaaier van hoge kwaliteit onontbeerlijk. Regelmatig maaien is de enige manier om je gazon gezond, sterk en aantrekkelijk groen te houden. Een Honda grasmaaier is je perfecte metgezel. Hij ondersteunt je bij je maaiwerk met een hoog comfort en uitstekende prestaties. In onze grote Honda grasmaaier test 2022 laten we je kennismaken met de verschillende modellen van de populaire Japanse firma.

Of je nu een beginner bent, een gevorderde tuinier of een expert in gazononderhoud: Honda biedt voor iedereen de juiste machine. Om je te helpen je ideale product te vinden, hebben we alle voor- en nadelen van de drie alternatieven op een rijtje gezet en gaan we ook in op belangrijke criteria waarmee je bij je aankoop rekening moet houden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Honda grasmaaiers worden gekenmerkt door hun hoogwaardige motoren, uitstekende kwaliteit en duurzaamheid.
 • Honda biedt grasmaaiermodellen voor beginners, gevorderden en professionals. Afhankelijk van je voorkeuren en de grootte van je tuin, moet je ook rekening houden met het constructietype, het type aandrijving en de maaibreedte.
 • Om schade aan je oren te voorkomen, is het van essentieel belang gehoorbescherming te dragen bij het gebruik van Honda grasmaaiers.

Honda grasmaaiers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Honda grasmaaier koopt

Wat maakt Honda grasmaaiers anders dan andere fabrikanten?

Honda is een Japanse onderneming die vooral bekend is om de ontwikkeling van haar auto’s en motorfietsen. Honda wordt gekenmerkt door de produktie van motoren van hoge kwaliteit en is momenteel de grootste motorenfabrikant ter wereld. In 1978 verscheen de eerste Honda grasmaaier op de markt met het HR21 model, dat als bijzonder trillings- en geluidsarm werd beschouwd. Tegenwoordig staan produkten uit de tuintechniek bekend als “krachtapparatuur”.

Honda Rasenmäher-1

Regelmatig maaien is belangrijk voor de verzorging van het gazon. Het bereidt het gras optimaal voor op bemesting en bewatering.
(Image source: Pixabay.com / Rudy and Peter Skitterians)

Honda grasmaaiers zijn bijzonder robuust en duurzaam. De Japanse onderneming is de grootste motorfabrikant ter wereld.

Honda apparatuur wordt gekenmerkt door zijn goede reputatie en hoge kwaliteit. Met een Honda grasmaaier krijg je een product met een krachtige motor en een zeer hoge duurzaamheid, waar je vele jaren plezier van zult hebben. Honda motoren voldoen ook aan ’s werelds strengste emissienormen.

Wat is de prijsklasse van Honda grasmaaiers?

Honda grasmaaiers hebben de neiging in de hogere prijsklasse te liggen, vanwege hun kwaliteit. Niettemin kun je bij verschillende online handelaars een betrouwbaar instapmodel voor kleine tuinen kopen vanaf ongeveer 90 euro. Elektrische modellen zijn het goedkoopst, gevolgd door modellen met batterijvoeding en benzinemodellen. De duurste professionele grasmaaier van Honda zit in het viercijferige bereik bij ongeveer 2400 euro.

Producttype prijsklasse
Grasmaaier voor beginners ca. 90-950 €
Grasmaaier voor gevorderden ca. 470-1700 €
Grasmaaier voor professionals ca. 1200-2400 €

Onder andere de aandrijving, de maaiprestaties en extra functies zoals een mulchhulpstuk of elektrische ontsteking beïnvloeden de prijs. Op Honda’s officiële website kun je informatie vinden over actuele aanbiedingen en speciale acties voor Honda grasmaaiers. Deze zijn gedurende een bepaalde tijd in prijs verlaagd.

Waar kan ik reserve-onderdelen en accessoires voor Honda grasmaaiers krijgen?

Zo nodig kun je geschikte uitrusting kopen, zowel online als in de fysieke winkel. In veel online winkels waar je Honda grasmaaiers kunt kopen, vind je ook geschikte reserve onderdelen en accessoires.
Zorg ervoor dat je alleen originele uitrusting koopt.

Je kunt ook naar je plaatselijke bouwmarkt, elektronicawinkel of Honda dealer gaan voor advies over welke accessoires geschikt zijn voor jouw model. Om de prestaties van je grasmaaier op peil te houden, zorg je ervoor dat je alleen originele onderdelen koopt, de zogenaamde “Honda Original Parts”. Deze passen precies en worden aan strenge tests onderworpen om robuustheid en functionaliteit te garanderen.

Welke alternatieven zijn er voor Honda grasmaaiers?

Naast klassieke grasmaaiers biedt Honda ook robotmaaiers voor verschillende maten tuinen. Deze zijn weerbestendig, laden automatisch op en sommige kunnen zelfs met je smartphone verbonden worden. Je moet echter wel wat dieper in de buidel tasten: Het goedkoopste model is online verkrijgbaar vanaf ongeveer 770 euro.

Honda Rasenmäher-2

Honda robot grasmaaiers maaien het gazon autonoom door rond te rijden over het te maaien gebied. Ze hebben een geïntegreerde batterij en laden automatisch op.
(Image source: Pixabay.com / Markus Distelrath)

Honda weidemaaiers zijn handig voor het trimmen van lang en wild gras. Deze zijn speciaal ontworpen voor moeilijk begaanbaar terrein en zijn dus ideaal voor gebruik in begroeide gebieden, parken of velden. Honda zitmaaiers zijn geschikt voor professioneel gebruik als meer comfort bij lange maaitijden gewenst is. Moeilijke manoeuvres, bijvoorbeeld in de buurt van struiken of bomen, zijn er bijzonder gemakkelijk mee uit te voeren. Gazontractoren zijn ideaal voor gazons van 2000 m² of meer.

Besluit: Welke soorten Honda grasmaaiers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Honda grasmaaier wilt kopen, zijn er drie productklassen waaruit je kunt kiezen.

 • Grasmaaiers voor beginners
 • Gazonmaaiers voor gevorderden
 • Gazonmaaiers voor professionals

De voor- en nadelen van elk producttype worden in de volgende paragrafen toegelicht. Dit zal je helpen het juiste model voor je te vinden.

Wat zijn Honda grasmaaiers voor beginners en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je niet veel ervaring hebt met grasmaaiers of een hobbytuinier bent met een kleine tot middelgrote tuin, dan biedt Honda je de ideale instapmodellen. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en vergen weinig onderhoud, maar zijn toch uiterst betrouwbaar en robuust. De machines voor beginners zijn minder duur en hebben een lager gewicht, waardoor ze bijzonder gemakkelijk te bedienen zijn. Je kunt kiezen uit elektrische, accu of benzine maaiers met of zonder extra wielaandrijving.

Voordelen
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Eenvoudige bediening
 • Licht van gewicht
 • Optimaal voor kleine tot middelgrote tuinen
Nadelen
 • Beperkt vermogen
 • Beperkt bereik
 • Beperkte extra functies
 • Niet voor professioneel gebruik

Complexere maaiklussen kunnen echter niet met de instapmodellen uitgevoerd worden. Ze zijn daarom niet geschikt voor grote oppervlakken of professioneel gebruik. Evenzo hebben niet alle maaiers een variabele mulchfunctie.

Wat zijn Honda grasmaaiers voor gevorderde tuiniers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je een ervaren tuinier bent met een middelgroot tot groot gazon, zijn de Honda geavanceerde benzinemaaiers aan te bevelen. De HRX serie biedt je talrijke benzine-aangedreven modellen met verbeterd brandstofrendement en geoptimaliseerde motoren.

Voordelen
 • Geschikt voor meer ervaren tuiniers
 • Extra robuust maaidek
 • Talrijke extra functies
 • Mulchen mogelijk
Nadelen
 • Duurder dan instapmodellen
 • Ingewikkelder onderhoud
 • Ongeschikt voor zeer grote oppervlakken
 • Niet voor professioneel gebruik

Voor meer veiligheid zijn de meeste modellen uitgerust met een Roto-Stop functie, waarmee je het maaimes op elk moment kunt stoppen terwijl de motor draait. Bovendien hebben alle machines een automatische choke die zorgt voor een optimale start, ongeacht de omgevingstemperatuur. Vanwege de extra functies en de grotere maaiprestaties zijn grasmaaiers voor gevorderden duurder dan instapmodellen. Ze zijn ook niet geschikt voor bijzonder moeilijk terrein of professioneel gebruik.

Wat zijn Honda grasmaaiers voor professionals en wat zijn hun voor- en nadelen?

Voor professioneel gebruik zijn eersteklas Honda grasmaaiers met benzinemotor de ideale keuze. Ze zijn krachtig en uiterst efficiënt als het gaat om het maaien van bijzonder grote oppervlakten. Dankzij hun grote maaibreedte en grote opvangvolume voor gras, bespaar je veel tijd en werk. Het gietaluminium maaidek is uiterst robuust en duurzaam.

Voordelen
 • Krachtig
 • Variabele snelheid
 • Talrijke extra functies
 • Optimaal voor grote oppervlakken
Nadelen
 • Duur
 • Veel onderhoud
 • Zwaar gewicht
 • Moeilijker te hanteren

De talrijke voordelen maken de professionele machines ook tot de duurste grasmaaiers van Honda. Ze hebben ook het hoogste ledig gewicht en zijn daarom niet altijd gemakkelijk te hanteren. Dit maakt ze minder geschikt voor beginners of gevorderden. Ook het onderhoud is tijdrovender en kostbaarder.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Honda grasmaaiers te vergelijken en te evalueren

Als je geïnteresseerd bent in een Honda grasmaaier, zijn er verschillende criteria die je kunt gebruiken om je aankoop te sturen. De kenmerken die je kunt gebruiken om verschillende modellen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat je bij de afzonderlijke aankoopcriteria moet zoeken.

Type

Honda biedt grasmaaiers met elektrische, batterij- of benzineaandrijving, waarbij de nadruk duidelijk op de benzinemodellen ligt. Maar als je een kleine tot middelgrote tuin hebt, is het de moeite waard de voor- en nadelen van de verschillende soorten af te wegen.

Honda biedt elektrische, accu- en benzinemaaiers aan.

Honda elektrische maaiers zijn het goedkoopst en zijn bijzonder licht en wendbaar. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en vergen weinig onderhoud. Hun vermogen is echter beperkt en sommige gebruikers vinden het netsnoer hinderlijk.

Honda snoerloze grasmaaiers worden gekenmerkt door hun geïntegreerde lithium-ion accu. Ze hebben ook een laag leeggewicht en zijn gemakkelijk en comfortabel te bedienen. De onderhoudsvereisten zijn veel lager dan voor benzinemodellen. Met een volle accu kan tot 450 m² maaioppervlak worden beheerd. Honda biedt de ruimste keuze aan benzine-aangedreven modellen. Deze zijn het krachtigst en het meest geschikt voor grotere oppervlakken. Ze zijn echter zwaarder en omvangrijker. Ze zijn ook het meest onderhoudsintensief door de noodzaak regelmatig brandstof en olie te verversen. Door hun uitlaatgassen zijn ze minder milieuvriendelijk dan elektrische en snoerloze maaiers.

Wielaandrijving

Honda biedt zowel duwmaaiers als modellen met wielaandrijving aan. Als je een kleine tuin hebt of erg sportief bent, is een model met duwaandrijving waarschijnlijk voldoende. Voor grotere gebieden kan een wielaandrijving echter comfortabeler zijn. Een grasmaaier met wielaandrijving kan handig zijn voor lange maaiklussen of op terreinen met hellingen. Als je besluit tot een extra schijf, kun je kiezen uit verschillende types.

Honda biedt maaiers met 1 versnelling, 2 versnellingen en 3 versnellingen, en ook modellen met traploze hydro-start aandrijving. Op sommige machines kan de wielaandrijving ingeschakeld worden als dat nodig is en kan de snelheid tijdens het maaien variabel ingesteld worden.

Wist je dat je niet moet maaien als het nat is? Houd het gazon alleen kort als het droog is. Als het gras nat is, kunnen de messen niet zuiver gesneden worden. Het maaisel kan ook aan het mes blijven haken en in de vangzak gaan klonteren. De grasmaaier wordt onnodig belast.

Maaibreedte

Als je een grasmaaier koopt, moet je vooral letten op de maaibreedte. Honda biedt modellen met verschillende breedtes aan. De breedte varieert van 33 cm tot 53 cm. Afhankelijk van de grootte van de tuin zijn verschillende werkbreedtes geschikt; de volgende tabel geeft je een overzicht.

Gazongrootte Aanbevolen maaibreedte
Tot ca. 100 m² Tot 35 cm
Tot ca. 400 m² 35-40 cm
Tot ca. 600 m² 40-45 cm
Tot ca. 1000 m² 45-50 cm
Vanaf ca. 1000 m² Minstens 50 cm

Als je een maaier zoekt voor heel grote oppervlakten, zijn Honda gazontractoren misschien een betere oplossing. Deze kunnen maaibreedtes aan tussen 71 cm en 122 cm voor bijzonder veeleisend maaiwerk.

Comfort

Bij Honda heb je de keuze tussen machines met of zonder grasvangzak. Terwijl je op een maaier met zij-uitworp het maaisel moet opvegen en daarna opvangen, kan een opvangzak gemakkelijk uitgenomen en geleegd worden. Veel Honda maaiers hebben een zogenaamde Roto-Stop functie. Hiermee kun je de snijmessen stoppen zonder de motor te hoeven afzetten. Dit is handig, bijvoorbeeld als je de grasvangzak wilt legen of een grindpad wilt oversteken.

Sommige Honda benzinemodellen in de instap-, gevorderde en professionele klasse bieden ook een elektrische start in plaats van een startkabel. Dit maakt het starten van de grasmaaier bijzonder moeiteloos met een druk op de knop. Je hoeft geen stroom te gebruiken en kunt meteen beginnen met maaien. Bovendien kan de motor niet afgeslagen worden.

Wetenswaardigheden over Honda grasmaaiers

Heb ik gehoorbescherming nodig als ik het gras maai?

Als je lange tijd met je grasmaaier werkt, moet je beslist gehoorbescherming dragen. Honda grasmaaiers bereiken geluidsdrukniveaus tussen 87 en 98 decibel. Dit geluidsniveau kan op den duur schadelijk zijn voor de oren, want het gehoorzintuig is uiterst gevoelig.

Honda Rasenmäher-4

Draag zeker gehoorbescherming als je het gras maait. Geluidsniveaus boven 85 decibel kunnen je gehoor op lange termijn beschadigen.
(Image source: Pixabay.com / Mimzy)

Omdat het lawaai ook je buren kan storen, moet je bepaalde stille tijden in acht nemen en alleen tussen 7 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds op weekdagen maaien als je in een woonwijk woont. Op zon- en feestdagen is grasmaaien zelfs de hele dag verboden.

Waar moet ik op letten bij het verversen van de olie?

Overweeg de volgende punten om te zorgen dat alles soepel verloopt bij het olie verversen

 1. Laat de motoropwarmen: Laat de motor een paar minuten draaien.
 2. Trek aan de ontstekingskabel: Maak de bougiedop los om te voorkomen dat de motor per ongeluk aanslaat.
 3. Leg beschermend materiaal uit: Leg krantenpapier of keukenpapier neer om vervuiling te voorkomen.
 4. Kantelde machine: Kantel de maaier zo dat de olie zich over de aftapplug verzamelt. Afhankelijk van het Honda model zit de aftapplug onder de machine of aan de zijkant.
 5. Aftappen: Plaats een aftappan onder de aftapplug en draai hem open. De gebruikte olie kan nu weglopen.
 6. Vulin: De nieuwe olie kan eindelijk in de tank gevuld worden. Neem de aanbevolen hoeveelheid in acht volgens je gebruiksaanwijzing. Inschenken gaat gemakkelijker met een vulbus.
 7. Meten: Controleer van tijd tot tijd het oliepeil met de peilstok.
 8. Verwijdering: Giet de gebruikte olie in een gebruikte bus en breng hem naar een inzamelpunt of recyclingcentrum.

Als alternatief kun je olieverversingssets kopen. Deze bevatten een slang die je in het oliereservoir steekt. Met behulp van een injectiespuit kan de olie gemakkelijk uit de tank gehaald worden. Deze methode heeft het voordeel dat er minder olie gemorst kan worden.

Welke garantie biedt Honda voor mijn maaier?

De firma geeft twee jaar garantie op al haar machines. Je hebt ook de mogelijkheid om dit bij aankoop tegen een kleine meerprijs te verlengen tot in totaal vijf jaar. Dit geldt echter alleen voor particulier gebruikte producten.

Beeldbron: Wawrzyniuk/ 123rf.com

Recensies